Tiraszpol

az ugyanily nevü járás székhelye Herszon orosz kormányzóságban, a Dnyeszter bal partján, vasút mellett, (1893) 22,598 lak., nagy dohányültetvényekkel, dohánygyárral, gyertyaöntéssel, faggyuolvasztókkal, számos szélmalommal, folyami kikötővel.

Tiratelli

Anzelio, olasz festő, szül. Rómában 1842. Eleinte szobrászattal foglalkozott és a római művészeti akadémián tanult, elkészítette Guerra báró mexikói követ síremlékét a római temetőben, de 1873. a festészetre adta magát és kizárólag Róma környékét, annak eredeti népét és állatvilágát ábrázolja festményeivel. Kitünőek: Marhavásár a római Campagnában; Vasúti szerencsétlenség; Parasztok, bivalyoktól húzott szekéren (trieszti muzeum); Aratás a Campagnában; Aratók szekere a Campagnában; Legelő ökrök az országúton; Bivalyok viaskodása; Bivalyok a mocsárnál stb.

Tireboli

(Tarabulus), az ugyanily nevü szandsák székhelye Trapezunt (ettől 80 km.-nyire) kisázsiai török vilajetben, 2-3000 lak., összedőlt erőséggel. Az ókori Tripolisz helyén épült.

Tiree

(ejtsd: tiri) vagy Tyree, a belső Hebridákhoz (l. o.) és Argyle skót grófsághoz tartozó sziget Mull mellett, amelytől a T.-Passage választja el, 76 km2 területtel, 2449 lak. Nagyobb részt sík, csak a D-i végében, a Ben Hynishben emelkedik 140 m.-nyi magasra.

Tireh

(Tyrrha), város Aidin kisázsiai török vilajetben, Szmirna szandsákban, a Külcsük-Menderesztől balra, a Dsuma-dagh É-i lábánál, vasút mellett, mintegy 20,000 lak., szőnyeg- és pamutszövéssel.

Tiresisas

l. Teiresias.

Tiret

(franc., ejtsd: tiré) a. m. gondolatjel, kötőjel.

Tirgram

bogárirtó por, semmivel sem jobb a közönséges rovarirtó pornál (l. o.), az alkotó része is ugyanannak a növénynek, t. i. a Pyrethrum roseum M. Bieb. kaukázusi és persa fűnek (l. Morzsika) virágfészke szétaprítva, valamint a magva pora. Francia neve marguerite, s a T. is ennek a visszafelé való olvasásából támadt.

Tirlemont

(Tienen), város Brabant belga tartományban, 18 km.-nyire Louvaintől, a Nagy Geete és vasút mellett, 15,985 lak., pamut- és gyapjufonókkal, vászonfehérítőkkel, sör-, cukor-, szappan- és bőrgyártással. Az egykor gazdag város a gyakori ostromok és háboruk miatt régi jelentőségét elvesztette. 1793 márc. 16. Dumouriez francia csapatai itt győztek az osztrákokon.

Tirnavosz

az ugyanily nevü görög eparchia székhelye Larissza nomoszban, a Xeriasznak, a Peneiosz mellékfolyójának északi partján, (1890) 11,845 lak., szép környékkel, nagy templommal, többféle iskolával és egy kaszárnyával; közelében Gyrtone romjaival.


Kezdőlap

˙