Vaszilij-Osztrov

(Vasziljevszkij Osztrov), Szt.-Pétervár egyik városrésze.

Vasziova

kisközség Krassó-Szörény vármegye bogsáni járásában, (1891) 1120 oláh és német lak.

Vaszjugán

az Ob baloldali mellékfolyója, a tomszki kormányzóságban ered, hossza 851 km., vizkörnyéke 66,120 km2.

Vászongádosz

l. Bászk.

Vászon

kender- vagy paraszt-V., kenderfonalból szövött V., tartósabb, mint a len-V., de nem annyira hajlékony, durvább és nehezebb mint a len-V., még a hasonló külső ellenére is. Tovább fehéredik, de azért tartós, nálunk a pórnép köznapi és házi fehérnemüje készül belőle. L. még Lenvászon, Pamutszövetek és Szövet.

Vászoncseléd

l. Fehérnép.

Vászonfű

(növ., Phormium Forst., vászonliliom), a liliomfélék kórója; két faja Új-Zélandon s Norfolkon terem. A Phormium tenax Forst. (l. a Fonószövő növények képmellékletén, kendersás vagy harakeke) sásformáju, 1/2-11/2 m. hosszu, egész 10 cm. széles, örökzöld levelei bokrosan és kétsorosan nőnek, a bokor középéből 5-6 m. magas virágszálat hajt, virága sárga vagy pirosas. Tokja csavarodott, csaknem háromzászlós, benne hosszas, lapított, zászlós fekete mag terem. Tengerparton nő. A benszülött a levelének nagyon erős rostjait különböző célra használta. Fonala a legerősebb rost, fehér vagy sárga, a viznek és levegőnek nagyon ellenáll, hat-hét hónapig is állhat a vizben (hajókötél) a nélkül, hogy erősségéből sokat veszítene. Tenyésztése Franciaország déli részén és Dalmáciában sikerült. Gyökere nagyon keserü, a benszülött nő az emlőbimbóját dörzsöli be vele, midőn gyermekét el akarja választani. A V.-t Solander és Banks, Cook társai (1768-71) fedezték fel. Angolországba sok rostot szállítanak.

Vászonkerítő

gyéren szövött vászonból készült kétközhálóhoz hasonló, de para és súlyok nélkül való halászszerszám, amelyet élével bemerítve s vizszintesen kiemelve használnak.

Vászonkötés

l. Alapkötés.

Vászonnövények

l. Fonószövő növények és Apocynum.


Kezdőlap

˙