Vectigal

(lat.), a rómaiaknál eredetileg az államjavakból az állam pénztárába folyó jövedelem; azután a. m. adó.

Védák

l. Szánszkrit nyelv és irodalom.

Vedanta

l. Ind filozofia.

Védcímer

l. Kegycímer.

Vedda

(bedda) néptörzs Cejlon szigetén. (Egy benszülött férfi szines arcképét l. az Ázsiai népfajok mellékletén.) Valószinüleg a dravida üldözések alkalmával vonultak vissza a vadonba. A V.-k vadászok, a vadat nyilakkal lövik le, melyek bambuszfából készültek. A szingalézekkel csereviszonyban állanak.

Védegylet

l. Honi iparvédegylet.

Védelem

(lat. defensiva), a V.-re való szorítkozás a harcban, ellentétben az offenzivával, a támadással. A defenzivában az ellenséget választott állásban megvárjuk és támadását visszautasítjuk. De a tiszta védelmet csak addig alkalmazzuk, mig nem érezzük magunkat eléggé erősnek a támadásra. A hadászati defenziva megvárja az ellenfél műveleteit; a harcászati V. alatt a csatában való magatartást értjük. Védelmi állás, az az állás, mely az ellenség előnyomulását bizonyos irányban meghiusítani vagy legalább megnehezíteni akarja. Ha a természet maga nem nyujt elég erős védelmi állásokat, ugy ezeket mesterségesen kell megerősítenünk és pedig v. erődítések alkalmazásával, vagy a fegyvernemek célszerü elosztásával. De még a legjobb állásokat is megerősítik. Védelmi vonalak, kiterjedt tereprészek, melyek ellenálló képességét még erődítésekkel emelik.

V. jogi szempontból. Amily régi a bűnvádi eljárás, épp oly régi annak elismerése, hogy a terheltnek a váddal szemben ellenbiztosítékai megszerzését meg kell engedni s hogy aránytalanul nagyobb oltalomra van szüksége, mint a polgári perben, egyrészről azért, mert a büntető itéletnek kiválóan a személyi jogokat érintő következményei vannak, másrészről azért, mert a büntető törvénykezés közjogi tartalommal is bir. Ez alapigazságok vezettek az anyagi V.-ra, amely abban áll, hogy a terheltnek módot kell adni a mentő bizonyítékok megszerzésére és az alaki V.-re, amely azt irja elő, hogy a terheltnek szakképzett védője legyen. A vádhatóságnak tehát a közérdek mellett a terhelt érdekeit is kiváló figyelemben kell részesítenie és a törvénynek kötelessége a terheltnek módot nyujtani arra, hogy a büntető pernek minden szakában a rendszeres váddal rendszeres védelmet állítson szembe. A bűnvádi perrendtartásról szóló 1896. XXXIII. t.-cikk is ezen az alapon áll. 409-412. §-aiban meghonosítja a közvédői intézményt, ami a hivatalból való V.-nek állandósítása a fölebbviteli biróságnál. - A védelmi elméletről l. Büntetőjogi elméletek és Halálbüntetés. A jogos védelmet l. o.

Védeny

(Weiden), nagyközség Moson vármegye nezsideri j.-ban, (1891) 1301 német és magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Veder

régi ürmérték folyadékok megmérésére; benne 8 kupa, vagyis 16 itce volt. Ürfogata újabb mértékben 11,31779 litert tesz ki. Közönséges értelemben a V. vizhordásra és vizemelésre szolgáló edény. A tűzoltóságok leginkább összenyomható vászonvedreket használnak akkép, hogy a fecskendő és vizforrás között az u. n. V.-láncot alkotják, t. i. két sor embert állítanak fel, melyek egyike a telt vedreket a fecskendőhöz, másika pedig az üreseket a vizhez kézről kézre visszaadogatja.

Véderdők

az erdőtörvény szerint azok, melyek magasabb hegyek kőgörgetegein, havasok fensíkjain vagy hegytetőkön és gerinceken, meredek hegyoldalakon és azok lejtőin feküsznek és hegyomlások, kőfolyások, hócsuszamlások és vizmosások támadásának megakadályozására szolgálnak, vagy melyek elpusztulása folytán alantabb fekvő területek termőképessége vagy közlekedési utak biztonsága veszélyeztetnék, vagy szélvészek rombolásának út nyittatnék. Ezen V.-et az erdőtörvény 2. §-ában foglalt rendelkezés alapján, a királyi erdőfelügyelők javaslatára, a tulajdonos és a közigazgatási bizottságok meghallgatásával, a földmívelésügyi minisztérium már kijelölte ugyan, de amennyiben némely erdőterületek vagy beerősített kopárok később ilyen jellegüeknek bizonyulnának, utólagosan is V.-nek nyilváníthatók. A V.-ön az irtás és tarvágás tiltva van s a földmívelésügyi minisztertől jóváhagyott üzemterv szerint kell kezeltetniök. Leginkább a rendes szálalás mellett (l. Szálaló üzem) felenek meg feladatuknak. Tágabb értelemben vett V.-nek tekinthetők a futóhomokon és folyóvizek partjain álló azon erdők is, melyek a homok terjedésének, illetve a területek elmosásának s eliszapolásának állják útját.


Kezdőlap

˙