Végbélszűkület

(proctostenosis), gyuladás v. daganat következménye vagy pedig a gyuladás után visszamaradt és később zsugorodó hegedésből származik. Tünetei első sorban a szék nehéz kiürülése s a formált széknek igen vékony hurkaalakba szorulása. Gyógyítása attól függ, hogy miből származott; a hegedésből eredett V. tágító eszközökkel orvosolható, a gyuladásból eredőt lobellenes eljárással, a daganatból származottat műtéttel távolíthatjuk el.

Végbéltükör

az a sebészeti eszköz, mellyel a végbél falait szétfeszítik, hogy a végbél üregébe betekintést nyerjenek. Részint csőalaku (üveg, fém, keményített kaucsukból), részint lemezekből összetett, melyek a fogantyuban levő csavarral széttolhatók s igy a végbelet is szétnyitják. Leghasználtabb a csőalakuak közül a Fergusson-féle, a lemezesek közül a Weiss-féle V.

Végcsigázó

(teng., ném. Nocktakel; ol. verga; ang. yard-tackle), a törzsvitorlafákon levő erős, csigákkal felszerelt kötelek, súlyos terheknek a hajóból való kiemelésére, nagyobb csónakoknak a vizretevésére.

Végeladás

saját vagy mások készítményeinek tömeges és gyors eladásra ingerlő módon való áruba bocsátása. Az ipartörvény (1884. XVII. t.-c.) a V. rendezését az iparhatóság engedélyétől teszi függővé. Ez az engedély legfeljebb három hónapra terjedhet és elnyeréséért megfelelő engedélydíjat kell fizetni. V.-ról rendes könyveket kell vezetni, melyekbe minden eladott tárgy az árral együtt bejegyezhető. A V. befejeztével a befolyt összeg 10%-a ipari, illetőleg kereskedelmi célokra a község pénztárába befizetendő. Oly üzletek részére, melyeknek tulajdonosa meghalt, v. melyek már két év óta fennállanak, üzletlebonyolítás céljából az iparhatóság hat hónapi időtartamra, mely esetleg egy évre meghosszabbítható, V.-t engedélyezhet, amelyre a fentebbi szabályok nem alkalmazandók.

Végelgyengülés

l. Aggkor és Marasmus.

Végellátás

l. Nyugdíj.

Végérintő

l. Aszimptota.

Véges

aminek vége, határa van térben, időben, fokban, illetőleg intenzitásban. Minden, ami tapasztalatunk körébe esik, V., mindennek van kezdete és vége az időben, határa a térben és meghatározott foku ereje. Jelentőségét a fogalom az ellentététől kapja: a végtelentől. A végtelent az említett határok hiánya jellemzi; igy magát a tért vagy időt végtelennek mondjuk és istent minden tekintetben végtelennek, minden korláttól menten gondoljuk. Mégis nagy vita van a filozofiusok közt: vajjon a végtelen gondolata tisztán negativ-e, csak a határok tagadásából keletkezett-e, vagy van-e pozitiv jelentése is. A lélektani elemzés negativ fogalomnak tünteti föl.

Vegesack

kikötőváros Bréma (ettől 15 km.-nyire) területén, a Weser jobb partján, ahol a Lesum, vagyis Wümme belétorkollik, vasút mellett, (1890) 3918 lak., jelentékeny hajógyártással, vitorlakészítéssel, gőzmalommal és jelentékeny heringhalászattal; szén- és gabonakereskedéssel.

Vegetabilis

(lat.) a. m. tengődő, általában növényt is értenek alatta, p. systema vegetabilium a. m. a növények rendszere; vegetáció, tengődés; vegetál, tengődik.


Kezdőlap

˙