Vendégarc

l. Álarc.

Vendéghaj

l. Paróka.

Vendégláb

l. Végtagok.

Vendéglő

újabb keletü szó a korcsma helyett, az az üzlethelyiség, ahol ételt és italt szolgálnak ki. Fogadókban is van V., de önállóan is. Az üzlet állásáról nálunk l. Fogadó és Korcsma.

Vendégnövény

l. Jövevénynövény.

Vendégszem

üvegből készült, csészeforma pótlék, melyet az összetöpörödött avagy teljesen hiányzó szemteke leplezésére, pótlására illesztenek a szemgödörbe. A jól megválasztott V. lehetőleg hű mása az ép szemnek. A V.-et csak akkor szabad viselni, ha a szemgödörben már semmi gyuladás nincs. Beillesztését kiki könnyen megtanulja, valamint a kivételét is; éjjelre kiveszik, ugy hogy gombostű fejével vagy hajtű hajlásával emelik ki. A V. készítésének hazája Páris, de már Németországban is sokat készítenek. Utazó V.-készítők Budapestre is ellátogatnak s ott a megrendelő szeme előtt végzik érdekes munkájukat. Mivel az üveg-V. könnyen törik, cellulózából is készítenek, de nem szép. Újabban lovaknak is tesznek be V.-et.

Vendégszerep

valamely művész vagy művésznő olyan alkotása, mellyel valamely szinpadon, amelyhez szerződés nem köti, bemutatkozik. Kezdők is szoktak V.-elni, még pedig ismert darabok jobb szerepeiben. Ismert művészek megállapított díjazás mellett, kezdők szerződtetési célból játszanak el V.-eket, amelyeket ilyen alkalommal az illető szinház igazgatói szoktak kijelölni.

Vendégszeretet

régi, különösen az ókori népeknél vallási törvények által szentesített szokás idegeneknek menedékhelyet, ápolást s védelmet nyujtani. Nemcsak az egyes személyek gyakoroltak V.-et az egyesekkel szemben, gyakran egész családok vagy törzsek kötöttek szerződéseket egymással a V. kölcsönös gyakorlására. Krisztus és az apostolok is prédikálták a V.-et s a legszentebb törvények egyikének hirdették, ami a keresztény irgalmas cselekedetek közt nagy szerepet játszott. A középkorban is számos jelével találkozunk a legmesszebb menő V.-nek s a Kelet Patriarkális életet folytató népei még ma is a legszentebb kötelességnek tekintik. Természetes, hogy a V. e régi értelmében mindenütt eltünik, ahol élénk közlekedés és érintkezés fejlődött ki, mely a törvények védelme alatt állván, fölöslegessé teszi, hogy egyesek, a régiek felfogása szerint, védelmet nyujtsanak az idegennek a V. formájában.

Vendégtő

l. Hajótő.

Vendégvégtagok

l. Végtagok.


Kezdőlap

˙