Veratrin

(cevadin, C32H49NO9), az alkaloidák csoportjába tartozó igen mérges szénvegyület, mely a Veratrum album és a Veratrum Sabadillában található és ebből is készül. Szintelen, alkoholban oldható, prizmaalaku kristályos test, igen csipős ízü és rendkivül heves tüsszögést, hányást, gyomorhurutot és bélvérzéseket, kis dózisai általános görcsöket, a szivműködés gyérülését, annak digitalis-szerü megváltozását, nagy dózisai pedig bénulást okoznak; op. 205°. Tömény kénsavban sárga szinnel oldódik, mely később vérvörös, végül ibolyaszinü lesz. A V.-t rendesen külsőleges használatra (kenőcsben v. borszeszes, kloroformos oldatban), izomcsúzok esetében rendelik, mint erős hatásu elvonó szert.

Veratrum

Tourn. (növ.), l. Zászpa.

Verbalis

(lat.) a. m. szóbeli; igéből származó, igéhez tartozó.

Verbanus Lacus

a Lago Maggiore (l. o.) latin neve.

Verbascum

L. (növ.), a tátogatók családjába tartozó növény; l. Ökörfarkkóró.

Verbász

1. Ó-V., nagyközség Bács-Bodrog vármegye kulai járásban, a Ferenc-csatorna mellett, (1891) 4252 német, szerb és rutén lak., vasúti állomással. - 2. Új-V., nagyközség u. o., (1891) 5859 német és magyar lak., vasúttal, posta- és táviróhivatallal s postatakarékpénztárral. Egyike a vármegye legszebb és leggazdagabb községeinek. Lakói a gabonatermesztésen kivül élénk kereskedést űznek sertésekkel és fával. Van államilag segélyezett községi algimnáziuma, ávaháza és két olvasóegyesülete. A Ferenc-csatorna mellett malom van és a csatornaépítő Kiss József síremléke.

Vérbélfa

(növ.) a. m. kampesfa, l. Haematoxylon.

Vérbélü

(növ.), ritkább fajta gyümölcs mellékneve, melynek a húsa szép piros, p. V. barack, V. mogyoró. A körte egyik fajtájáé Lugos vidékén rózsaszinü.

Verbena

Tourn. (növ.), a róla nevezett család génusza, mintegy 80 faja Amerika forró vidékén terem, csak a vasfű (V. officinalis L.) kozmopolita. L. Vasfű és Aloysia.

Verbenafélék

(növ., Verbeneceae), az ajakosviráguak családja, terméséről az érdes levelüekkel meg az ajakosokkal közel rokonok, de ajakos pártájuk, a magrejtő tetejéről eredő bibeszár meg az egyenes pete tőlük eléggé megkülönbözteti. Fűnemüek, cserjék (bariskafa) v. fák, mint p. a Tectonia grandis. Mintegy 700 faja a mérsékelt és meleg vidéken nő. Hazájukban orvosságnak használják; némelyiknek a gyümölcse ehető, a Tectoniának a faja nevezetes. A verbenának sok faja kedvelt kerti virág. Ide tartozik még az Aloysia, a gidaöröm (Aegiphila), Avicennia, a Clerodendron stb. V. ö. Bocquillon, Revue du groupe des Verbénacées (Páris 1863).


Kezdőlap

˙