Vertatur

(lat.) a. m. megfordíttassék. A könyvnyomtatói korrekturákban a fordított betük helyes fektetésére utasító jel [ÁBRA].

Vértbélés

(ném. Fütterung; ang. backing), az az erős faréteg, mely vértes hajóknál a hajófalazat és a páncéllemezek közt fekszik. Célja azon megrázkódtatásnak enyhítése, melyet a páncélba ütődő lövedék okoz.

Verte!

(lat., rövid. v.) a. m. fordíts!

Vertebra

l. Csigolya.

Vertebrata

(állat), l. Gerincesek.

Vértejelés

v. vérfejés, a tőgynek azon kóros állapota, midőn a fejt tej több-kevesebb vért tartalmaz. Néha azonban az ellés után néhány napig véres a tej a nélkül, hogy a tőgynek valamely beteges állapota volna jelen, midőn a vértejelés 14 napon belül magától megszünik. Vér keveredik a tejhez terpentintartalmu anyagok élvezete után vagy ha a tőgyet ért zúzódások benne érrepedést okoznak, nemkülönben nagy foku hurutos tőgygyuladás vagy tőgysebzés eseteiben. A vér a tejet vörösre festi v. abban alvadékot hoz létre. Megfelelő táplálással és a tőgy helybeli gyógyításával mindenkor gyógyulás érhető el.

Vértes

nagyközség Bihar vármegye derecskei j.-ban, (1891) 2221 magyar lak.

Vértes-Boglár

község, l. Boglár (2).

Vértesek

v. kürasszirok (franc. cuirassiers), a mellvértet (l. o.) viselő nehéz lovasok. A XV. sz. vége felé keletkeztek az állandó hadseregekben. Sok nemes szolgált köztük s ez volt oka, hogy e fegyvernem a hűbér-seregek hagyományait sokáig fentartotta. Fegyverzetük és felszerelésük még a válogatott nehéz faju lovakat is felette megterhelte. Ember és ló vaslemezekkel volt befedve és a dárda, meg a széles vérteskard voltak támadó fegyvereik. Tisztek és altisztek (Rottmeister) az elegáns, de kevésbbé használható lovascsákányt (Reiterhammer, franc. marteau d'armes de cavalier, ang. horsman-hammer) viselték; az ezredesek az ezredpálcát (Regimentsstab). A XVI. sz.-ban, ugy 1550 körül a vértezetet harcban már nem igen hordják, a vassaru helyett vértessarut használnak és a lábszárakról is elmarad a vértezet. A XVII. sz.-ban még könnyebbé teszik a vértes felszerelését, mig a legújabb időkben (nálunk 1860.) a V. a legtöbb hadseregben megszüntek. Németországban 12, Franciaországban 12 és Oroszországban 4 vértesezred létezik, de ezeknek megszünése is csak az idő kérdése.

Vértes gróf

l. Schiltberg.


Kezdőlap

˙