Viaszfolt

l. Fölttisztító szerek.

Viaszformázás

l. Öntészet.

Viaszgyertya

l. Gyertya.

Viaszhártya

némely madárnál a csőr tövén előforduló, többnyire sárgás szinü, igen érzékeny hártya neve. L. Madarak.

Viaszk

l. Viasz.

Viaszkenőcs

viasz vagy földi viasz, zsíros olaj vagy vazelinolaj és kolofonium vagy vastag terpentinből készült tapadós rudacska, amelyet a hajszálaknak bizonyos irányban való rögzítésére használnak. A V.-öt rendesen szagosítják és néha meg is festik, még pedig barnára umbrával, feketére korommal. A fehér és sárga szin a használt nyers anyagok szinétől való.

Viaszkő

(kerolit), sárga, szürke vagy vöröses viaszhoz hasonló, vizben gazdag szerpentin (l. o.).

Viaszmirtusz

(növ.), l. Viaszbokor.

Viaszmoly

(állat, Galleria mellorella L.), az apró lepkék csoportjába, a Pyralidák családjába tartozó lepkefaj, 20-35 mm. szárnyterjedelemmel. Hamuszürke, fekete, barna elmosódott foltokkal tarkázva. Májusban és juliusban repül, Hernyója a méhesekben a lépet pusztítja és igy a viasz pusztításával jelentékeny kárt is okozhat. Kifejlődése 3 hétig tart.

Viaszolás

(butoré), a finom keményfabutornak viaszréteggel csinozása. A kellően elkészített viaszpépet (l. Viasz) sörteecsettel jól elkenjük a butoron; ennek megszikkadása után, azaz midőn a terpentinolaj már elszállt, durva gyökér-v. sörtekefével, esetleg posztóronggyal jól eldörzsöljük, azaz addig, amig a fa sima és bágyadt fényt nem mutat. Ez az utánozhatatlan finom fény teszi a művészi butornál a viaszolást nélkülözhetetlenné. Teljes sikerrel csak ugy jár a viaszolás, ha a fát megelőzőleg finomra csiszoljuk.


Kezdőlap

˙