Viaticum

(lat.) a. m. úti eledel, utravaló. A kat. egyházban igy nevezik az Oltári szentséget, midőn azt a veszélyes betegek veszik magukhoz, mint táplálékot az örök élethez vezető útra.

Viator

Esterházy Miksa gróf irói álneve.

Viaud

(ejtsd: vió) Julien, francia iró, szül. Rochefortban 1850 jan. 14-én. 1867. tengerészeti szolgálatba lépett, részt vett a tongkingi hadjáratban és Pierre Loti álnéven sajátságos szerelmi történeteket irt le, melyeknek szinhelye kiterjed az egész világra. Bár egész határozottan nem tartozik a dekadens költők közé, irályában ugy mint irányában teljesen modern, az olvasó közönség szemében Guy de Maupassant leghivatottabb utódja. 1891. a francia akadémia tagjának választotta. Művei: Aziyadé (1877); Rarabu (1880); Le roman d'un spahi (1881); Pecheurs d'Islande (1886, németre fordította a román királyné, 3. kiadás Bonn 1890); Madame Chrysantheme (1887); Japoneries d'automne (1889); Au Maroc (1890); Fantôme d'Orient (1892).

Viborg

az ugyanily nevü dán kerület (3032 km2 ter., 100 783 lak.) és püspökség székhelye Jütland félszigeten, az ugyanily nevü kis tó partján, vasút mellett, (1890) 8352 lak., bőrcserzéssel, sör-, gépgyártással, fegyházzal. Legjelentékenyebb épülete a XII. sz.-ban épített és 1864-76. pompásan restaurált román ízlésü templom. V. alkalmasint egész Jütlandon a legrégibb város; 1065. püspöki székhellyé lett, 1836-48. a tartományi rendek gyülekező helye volt. Még most is nagy a kiterjedése, de sok a beépítetlen területe. A város kikötője Hjarbek, Limfjordtól 8 km. távolságra.

Vibratio

(lat.) a. m. rezgés. - V.-mikroszkóp, Lissajous francia fizikustól eredő műszer, melyet Helmholtz javított és alkalmazott a húrok rezgéseinek tanulmányozására. Lényeges része egy vizszintesen elhelyezett, de függélyes síkban föl-alá rezgő nagy hangvilla, melynek végei erős elektromágnes sarkai között rezegnek s melynek egyik vége lupet (nagyító üveget) tart. Ez előtt cső van megerősítve, mely szemlencsét tartalmaz, ugy hogy az egész mikroszkóp módjára van összeállítva. Ha a lupe a hangvillával együtt föl-alá rezeg, a rajta keresztül nézőre nézve valamely nyugalomban levő fénylő pont fel-alá rezgőnek tünik fel s ha a rezgések gyorsak, a fénylő és rezgő pont helyett fénylő vonal látszik. Ha ez a fénylő pont valamely húrnak pontja, amely húr a hangvillához képest merőlegesen, tehát valóságban vizszintesen rezeg ide-oda, akkor a kétféle rezgés együttes fénybehatása görbe vonalat hoz létre, mely nyugodtnak látszik, ha a rezgő húr a hangvillával egyformán rezeg, vagy az egyik a másikhoz képest 2-3-szor oly gyorsan rezeg, de folyton változó helyzetü, ha a rezgési idők nem megegyezők. Ily módon Helmholtz képes volt a húroknak nagyon is bonyolult rezgési viszonyait elemezve tanulmányozni. Az elektromágnes periodikus áramok segélyével rezgésre indítja a hangvillát s a rezgéseket sokáig föntartja. V. ö. Helmholtz, Lehre von den Tonempfindungen.

Vibriók

Ehrenberg szerint az infuzóriumoknak, ma a feslő gombáknak (Schyzomycetes) v. baktériumoknak csoportja. L. Baktérium.

Viburnum

L. (növ.), l. Arrow-wood, Kányafa és Labdarózsa.

Vicarius

(lat.) a. m. helyettes, különösen világi és egyházi hivatalnokok szolgálati helyettesítője. - V. apostolicus, l. Apostoli helynök.

Vicc

(ném. Witz), l. Élc.

Vice

(a lat. vicis szóból) a. m. helyettes, hivatali címeknél al-, p. visipán (a helyett vice-ispán) a. m. alispán.


Kezdőlap

˙