Zarándokkereszt

végein golyókban végződő, hosszu botra tűzött kereszt, a középkori zarándokviselet elengedhetetlen kelléke. A Z. gombjára függesztették a zarándokkulacsot.

Zarándokpalack

(növ.), l. Lopótök.

Zaránk

(Szaránk), nagyközség Heves vármegye hevesi járásában, (1891) 1054 magyar lak.

Zaranka

a mai Szeisztan (l. o.) persa neve.

Zárás

a könyvvitelben a számadási időszak végén szükséges könyvelési bejegyzéseket jelenti. A megfelelő előmunkálatok alapján ki kell deríteni a vállalat összes aktiv és összes passziv vagyonát, azután meg kell állapítani a számadási időszak eredményeit, t. i. az egyes kezelési ágakban mutatkozó nyereségeket és veszteségeket (l. Leltár, Mérleg). Ezek alapján meg kell szerkeszteni a napló (l. o.) záró tételeit és ezeket át kell vezetni a főkönyvbe. L. Lezárás.

Zárate

Antal, spanyol drámairó, l. Gil de Zárate.

Zarathusta

l. Zoroaszter.

Zaravecchia

(ejtsd: -vekkia), község Zára dalmáciai kerületi kapitányságban, (1890) 6268 lak., jó kikötővel és élénk hajóforgalommal. Z. a régi Biograd, a horvát királyok egykori székhelyén keletkezett, amely püspöki székhely is volt és amelyet 1127. a velenceiek romboltak le.

Záray

István, Nagy Lajos király vitéz harcosa. Részt vett az első nápolyi hadjáratban, s 1348. Manfredonia kapitányává nevezte ki Nagy Lajos. V. ö. Pór, Nagy Lajos (177, 189).

Zárda

l. Kolostor.


Kezdőlap

˙