Zoospermium

a. m. állatmag, l. Nemi szervek és Ondó.

Zoospóra

(gör.), l. Spóra és Rajzó spóra.

Zoosporangium

(gör.), az alsóbb rangu kriptogamák spóratokja, melyben a rajzó spórák (zoospóra) keletkeznek.

Zooterapia

(gör.), l. Állatorvostan.

Zootomia

l. Állatboncolástan.

Zopf

l. Copf.

Zoppot

falu és tengeri fürdő Danzig (ettől 12 km.-nyire) porosz kerületben, vasút mellett, (1890) 4772 lak., nyári szinházzal, gyógyteremmel, szép nyilvános kerttel (1895-ben 8000 fürdővendég), borostyánkőhalászattal. 4 km.-nyire van Brösen falu, tengeri fürdővel. V. ö. Püttner, Das Ostseebad Z. (Danzig 1887); Benzler, Z. (u. o. 1890).

Zordonka

(növ., magiszák Diószegiéknél, borzfű Barránál, Asperugo Tourn), az érdeslevelüek fajaszakadt füve Európa és Ázsia mezein. Kelyhe ötfogu, virágzás után összelapul, a lapított termést fedi. Szirma tölcséres. Az A. procembeus L. egynyáréltü, gazos helyen heverésző ragadós fű, levele lándsás. Keményes szőrével tapad mint a bojtorján, ezért nagy területet bebarangol. A jobb füvet elnyomja.

Zoreárd

l. Zoerard.

Zores-vas

A hengerelt vasnak (l. o.) egy fajtája. A Z.-at rendesen mint hídpályatartót alkalmazzák (l. Hídszerkezet) és rendesen a híd hossztartóira helyezik el kereszt-irányban, olyformán, hogy az egyes Z.-ak közt 1- 3 cm.-es hézagok maradnak, amelyeken keresztül dugott kampós csavarokkal szokták aztán a Z.-akat a hossztartókhoz megerősíteni. A Z.-ak fölé közvetetlenül hídpálya-felület gyanánt kavicsot szoktal elteríteni.


Kezdőlap

˙