Zuha-föld

l. Szárazvölgy.

Zuhany

l. Fürdő és Hidegvizkúra.

Zuhatag

l. Vizesés.

Zuhier

hires arab költő az iszlámot megelőző században; a hagyomány szerint Mohammed Fellépését megérte. Egyik kaszidája (l. o.), a Mo'allakát (l. o.) között foglal helyet. Teljes divánja az Ahlwardtól kiadott Six ancient arab poets (London 1870) c. gyüjteményben foglaltatik; külön is ki van adva Al-A'lam kommentárjával Landberg gróf Primeur arabes c. gyüjteményének 2. részében (Lejda 1888). - Z. fia Ka'b ibn Zuheir (l. o.) is hirneves arab költő volt.

Zuider-en Ooster-Afdeeling

hollandi helytartóság Borneo szigetén, l. Borneo.

Zuider-tó

(ejtsd: szajder-), az Északi-tenger öble É.-Holland, Utrecht, Geldern, Oberyssel és Friesland tartományok közt, mig ÉNy-on Texel, Vlieland és Terschelling szigetek határolják. A Z. egykoron zárt tó (a rómaiaknál Flevo, későbben Almere) volt, amelynek ÉNy-i partjait a tenger hullámai a XIII. sz. elején jó részben elmosták. Mostani kiterjedését (3139 km2 ter.) 1287. nyerte el, amidőn állítólag 80 000 ember pusztult el. A folyói közül a legjelentékenyebb az Yssel (l. o.). Mélysége D-ről É. felé növekszik, de átlag alig több 3 m.-nél. Az áradása átlag 20-24 cm., néha azonban 2,5 m. Újabban a déli részét ki akarják szárítani. V. ö. Waal, De Zuiderzee (Amsterdam 1883); De Zuiderze. Hare afsluiting en drooglegging (Lejda 1892); Beekman, Plan van afsluiting en droogmaking der Zuiderzee (Zuthpen 1894).

Zuid-Willemsvaart

(Déli Vilmos-csatorna), Hertogenboschtól Maastrichtig terjedő csatorna Limburg belga és É.-Brabant németalföldi tartományokban Helmond és Weert mellett. Belőle megy ki a Campine-csatorna.

Zukertort

János Hermann, hires lengyel sakkjátszó, szül. Lublinban 1842 szept. 7., megh. Londonban 1888 jun. 20. Tanulmányait Boroszlóban végezte, Berlinben egy szaklapot adott ki: Neue Berliner Schachzeitung (1867-71) címmel és Dufresne Jánossal együtt a Grosser Schachhandbuch (Berlin 1873); és a Leitfaden des Schachspiels (u. o. 1869); továbbá: Sammlung der auserlesensten Schachaufgaben (u. o. 1869). Az 1878-iki párisi és az 1883-iki londoni sakkmesterek versenyében ő nyerte le az első díjat. Azon időtől fogva állandóan Londonban lakott. Hofferrel együtt szerkesztette az általa alapított Chess Monthly szaklapot.

Zulfikár

ketté ágazó csúcsáról ismeretes kard neve, melyet Mohammed próféta a Bedr melletti ütközet után (l. Mohammed) zsákmányrészül tartott meg a maga számára. Ezt a pogány arabok között nagyra becsült kardot («nincsen kard, csakis Z.», régi arab közmondás) a próféta halála után Ali örökölte és különösen mint a hős 'Ali kardja lett az iszlámban nevezetessé. A Z. csudás tulajdonságaira vezeti vissza a legenda 'Ali hőstetteit; később az abbaszida khalifák birtokába került. A carszkoje-szelói muzeumban egy kétági kardot mutatnak Z. néven. Az ily alaku arab kardokról v. ö. Schwarzlose, Die Waffen der alten Araber aud ihren Dichtern dargestellt (Lipcse 1886, 152. s köv. old.).

Zulhiddsa

(török ejtéssel: Zilhiddse) a. m. a búcsujárás hónapja, a mohammedán holdév 12-ik hónapja, melynek első felében történik a mekkai búcsujárás összes ceremóniáival (l. Hadds). E hónap 10-ére esik a kurbán-bairam ünnepe; l. Bairam.


Kezdőlap

˙