Zseleznó

Német-Lipcséhez tartozó fürdő Liptó vármegye olaszi j.-ban, a Szalatin-hegy tövében, 996 m. magasságban, szép fenyves erdők közepette. Szulfátos ásványos vizét vérhiányos bajok és alhasi pangások ellen használják. A fürdő részvénytársaság tulajdona.

Zselic

zselicség, Somogy vármegyében a Kaposvártól délre eső bérces vidék neve. L. Somogy.

Zseljabov

András Ivanovics, orosz forradalmár, szül. Krimben 1850., kivégezték 1881 ápr. 15-én. Mint jogászt tanulói zendülésekben való részvétel miatt az odesszai egyetemről kizárták; 1879. a lipeci és voronesi pártkongresszusokon a leghatározottabb terrorizmus mellett működött és aztán izgató utazásokat tett a délorosz egyetemeken. Ugyanazon évnek őszén mint a végrehajtó bizottság ügynöke az Alexandrovszk melletti aknát készítette, melynek az volt a célja, hogy a császári vonatot légberöpítse, de az akna a döntő percben nem sült el. 1880 febr. 5. ő vezette a téli palota felrobbanásának merényletét. A II. Sándor cár ellen tervezett merénylet előkészítése miatt, melynek a cár áldozatul is esett, két nappal előbb elfogták és aztán a tettesekkel együtt az akasztófán kivégezték.

Zseljeznovodszk

fürdő Oroszország Pjatigorszk kerületében, a Zeleznaja Gora tövénél. 612 m. magasban. Vizét, mely 15-52 °C. meleg, fürdésre és ivásra használják szegényvérüség, kronikus gyomorhurut, hisztéria, migraine ellen.

Zsellér

az a jobbágy volt, akinek 1/8 teleknél kevesebb úrbéri birtoka volt. A Zs. házas és házatlan volt. A házas Zs. ismét csupán házat és belsőséget vagy egyszersmind külsőséget is birt.

Zsellérség

a zsellért megillető úrbéri birtok (l. o.), melynek térfogata még ugyanazon úrbéri községben is igen különböző volt.

Zsély

kisközség Nógrád vármegye balassagyarmati j.-ban, (1891) 808 magyar és tót lak., közelében van a Sósár nevü kis fürdő.

Zsemlyegomba

(növ.), a Polyporus confluens Fr., ehető faja a taplónak. Kalapja 13-26 cm. széles, sima pirosas-sárgás, pirosbarnával pikkelyezett. Likacsa fehér. Nedves fenyvesben korhadó fán vagy a földön nő.

Zsendice

vagy Orda, savóból készül. Ugyanis a tej albuminja a sajtkészítésnél a savóban marad, mert az ojtó nem választja ki, de ha felforraljuk a savót, akkor az albumin megalszik, s pelyhekben a felszinen gyülik össze, ahonnét leszedve olcsó Zs. vagy ordasajtok készíthetők belőle, vagy a savóval együtt friss állapotban fogyasztható el.

Zsendülés

a gyümölcsnek érése való közeledése, pirulása és puhulása.


Kezdőlap

˙