Zsenilia

l. Chenille.

Zsepcse

az ugyanily nevü járás székhelye Travnik bosnyák kerületben, a Bosna bal partján, vasút mellett, 1890 lak. A mellette levő hegyszorost 1697. Szavójai Jenő rohammal vette be.

Zsérc

nagyközség Borsod vármegye egri j.-ban, (1891) 1156 magyar lak.

Zsgyár-hegység

a Nagy-Fátra-hegység egyik kisebb tagja, mely Nyitra és Turóc vármegyék határán emelkedik és ÉNy-ról DK-re húzódik; keskeny, de aránylag magas (892 m.) hegyhát, igen rövid oldalágakkal. Leginkább gránitból áll.

Zsibárus

olyan kereskedő, aki már használt tárgyak, ócskaságoknak és régiségeknek árusításával foglalkozik. Az 1875. XXXVII. t.-c. 5. § szerint kiskereskedőknek tekinthetők.

Zsibbadás

l. Elzsibbadás.

Zsibbasztó halak

sajgató halak, villamos halak és elektromos halak (l. o.), általában mindazok a halak, amelyeknek elektromos áramokat előidéző, sajátságos szerveik vannak. Ilyenek bizonyos rájafélék (a torpedo), az elektromos harcsa (Gymnotus), a Mormyrus s a Fymnarchus stb.

Zsiberk

(Seiburg, Siberga, Siberk), nagyközség Nagy-Küküllő vármegye kőhalmi j.-ban, (1891) 1316 német és oláh lak.

Zsibó

kisközség Szilágy vármegye zsibói j.-ban, (1891) 2279 magyar és oláh lak., a járási szolgabirói hivatal széke, járásbirósággal, vasúttal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral, mezőgazdasági szeszgyárral, ipariskolával. Egy magaslaton áll Wesselényi Béla bárónak régi kastélya; a Wesselényi-család 1584. nyerte el s Zs.-i uradalmat, a kastély mai alakját Wesselényi Miklós báró idejében nyerte. 1705 nov. 11. Rákóczi Ferenc hadai itt veszteséget szenvedtek; 1849 aug. 25. Kazinczy tábornok honvédjei itt tették le a fegyvert az oroszok előtt. Azelőtt hires ménes volt itt. Zs. közelében kénes, égvényes, konyhasós forrás fakad.

Zsibra

Szepeshelyhez tartozó fürdő Szepes vármegye, szepesváraljai j.-ban; l. Sivabrada.


Kezdőlap

˙