Zsidó törvényszék

(héb. bét-din), a zsidó községekben fennálló háromtagu tanács, mely a zsidó törvények alapján vallási ügyekben rendszabályokat hoz, dönt és itélkezik a rabbi (áb bét-din) vagy annak helyettese (rós bét-din) elnöklete alatt; az ülnökök a dájánim (egyes szám: dáján) nevet viselik. Magas törvényszéknek (héb. bét-din hágádol, vagy a görögből átvett szóval: szinhedrin, olykor szánhedrin) elnevezték a hajdanában Jeruzsálemben székelő 71 tagu biróságot, mely vonatkozással Móz. V. k. 17. 9. a legfőbb biróság volt minden állami, jogi és vallási ügyben. Az elnöki tisztséget a birák által választott nészi (l. o.) és a biróság főnöke (áb-beth-din) viselték. Mellette, de neki alárendelve fennállt a 32 biróból álló kis szinhedrin, mig apróbb ügyekben a háromtagu bén-din itélkezett. A nagy szinhedrin a Makkabeusok idejében a világi, politikai és egyházi ügyekben egyaránt döntött; Herodes alatt elveszítette politikai jelentőségét, a rómaiak uralma alatt birói hatalmát; ezentúl tisztán vallási ügyekre szorítkozott működése.

Zsidótövis

(növ.), l. Jujubafa.

Zsidó újév

l. Rós.

Zsidó utcák

l. Ghetto.

Zsidó vallás

l. Zsidóság és Vallásfelekezet.

Zsidóvár

kisközség Krassó-Szörény vármegye temesi j.-ban, (1891) 1193 oláh lak., jelentékeny gránitkőbányákkal. Magas hegytetőn Zs. régi várának romjai látszanak.

Zsidovin

nagyközség Krassó-Szörény vármegye bogsáni j.-ban, (1891) 1758 oláh és tót lak., vasúttal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral, közalapítványi ispánsággal. A Peutinger-tábla Berzoviája, Hofinger (Neues Ung. Magazin 1792, 2. köt., 2. füzet 97-100.) irta le a telepítésnél talált régiségeket. Borlea Zsigmond a bukaresti muzeumba több leletet elszállítatott. A római út itt vezetett Rafuának s ugy a Pogeus-völgyre. A gerlistyei határ felé az erdőben mutatkozó romok török jellegüek. V. ö. Ormos Zsigmond, Bersovia (Archeologiai Közlemények, VIII. 145-53); Pesty Frigyes, Krassó (II. 2, 321).

Zsidózók

l. Szombatosok.

Zsidve

(Seiden, Sitve), nagyközség Kis-Küküllő vármegye hosszu aszói j.-ban, (1891) 1308 német és oláh lak., posta és postatakarékpénztárral.

Zsigárd

nagyközség Pozsony vármegye galántai j.-ban, (1891) 2866 magyar lak., posta és postatakarékpénztárral. Itt 1849 jun. közepén heves ütközet volt Görgey s az oroszoktól is támogatott Haynau között.


Kezdőlap

˙