Zsírdaganat

vagy hájdaganat, l. Lipoma.

Zsírfolt

l. Folttisztító szerek.

Zsírkór

l. Hájkór.

Zsírkő

(ásv.), l. Szteatit.

Zsírmáj

(hájmáj). A máj az emésztést és felszívódást végező bélcsatorna felől a sziv felé visszaáramló vivőeres vér útjába iktatott szerv, melynek anatomiai berendezés folytán a bélhuzamban felszívódott s a venózus vérpályán tovavitt tápanyagokra lényeges élettani befolyása van. Ezen felszívódott anyagok közül a máj emésztés alkalmával egyeseket visszatart, hogy azután egyenletes tartamban ismét átadja a szervezetnek. Ilyen a zsír, melynek egy része benne lerakódik. Zsíros, olajos tápszerek bő élvezete mellett ez az élettani funkció fokozódik s a máj igen tekintélyes mennyiségü zsírt raktározhat el. De az említett élettani berendezés könnyen eredményezhet kóros állapotot is, akkor amidőn akár zsírt pótló anyagok vitetnek nagyobb mennyiségben huzamos időn át a szervezetbe (minő az alkohol), akár midőn a szervezet megváltozott anyagcseréje miatt a zsírok elégését részben v. egészben más, p. fehérje-anyagok helyettesítik. Az első esetet látjuk bekövetkezni iszákosoknál, a másikat leggyakrabban tüdőgümőkórnál. Ilyenkor a máj nagy, szélei tompák, tokja feszes, állománya vérszegény, sárgás-rózsaszinü, átlátszatlan, törékeny, az ujj benyomatait megtartja. Tüneteket leginkább csak nagysága folytán a környezetre gyakorolt nyomás és tokjának feszülése miatt okoz, melyek a máj táján érzett nyomás, feszülés érzetével, étvágytalansággal stb. járnak.

Zsíros elfajulás

l. Elfajulás, Elzsírosodás és Sejtkórtan.

Zsíros olajok

l. Illanó olajok és Olaj.

Zsírsavak

szerves vegyületek, melyek ugy származtathatók le a szénhidrogének (CnH2n+2) csoportjából, ha egy vagy több hidrogénparányt karbonilgyökkel: CO.OH-val helyettesítjük. Általános képletük CnH2n.O2. A zsírsav sor minden tagja CH2-vel különbözik egymástól s mennél több bennük a szénparányok száma, annál keményebbek, holott a kevesebb széntartalmuak már folyékonyak; a szénparányokkal emelkedik forráspontuk is, még pedig minden tagnál 19°-kal. A fajsúly azonban ugyanilyen sorban fogy. A 10 szénparányt tartalmazó tagig a Zs. folyékonyak s illók, azon felül pedig szilárdak és nem illók. Előállíthatók az alkoholok oxidációja által. Van közöttük sok izomer vegyület is. Borszeszben és éterben oldódnak; a kevesebb szénparányt tartalmazó Zs. vizzel még keverednek, de a szénparányok számának növekedésével fogy oldhatóságuk a vizben; de sói nagyrészt oldhatók. Ha ezeknek a savaknak a gyökeit a glicerin-alkohol-hidroxil gyökének hidrogénparányaiba helyettesítjük, a zsírokat kapjuk. A fontosabb Zs. ezek:

Illanó Zs.

Tulajdonképeni Zs.

Hangyasav CH2O2

Laurinsav C12H24O2

Ecetsav C2H4O2

Mirisztinsav C14H28O2

Propionsav C3H6O2

Palmitinsav C16H32O2

Vajsav C4H8O2

Margarinsav C17H34O2

Valeriansav C5H10O2

Sztearinsav C18H36O2

Kapronsav C6H12O2

Arachinsav C20H40O2

Önantilsav C7H14O2

Behensav C22H44O2

Kaprilsav C8H16O2

Hiénasav C25H50O2

Pelarionsav C9H18O2

Cerotinsav C27H54O2

Kaprinsav C10H20O2

Melisszinsav C30H60O2

Zsírtalanítás

a szarvasbőr (mosóbőr, irház- v. ványolt bőr) gyártása folyamán előforduló ama művelet, melynek célja a bőrön teljesen le nem kötött zsíradéknak az eltávolítása. A zsírtalanításnál követett eljárás kétféle lehet: a) A fölös zsíradéktól tompa késsel megvakart bőröket szóda- vagy hamuzsíroldattal mossák. A mosófolyadékból kénsavval való kicsapás által nyert zsíradék a levakart fölös zsíradékkal elkeverve adja az u. n. fehér timárdégrast (Weissgerber-Dégras); b) a francia eljárás szerint a langyos-meleg vizzel áztatott bőrökből az oxidált halzsír legnagyobb részét erős nyomással kisajtolják. Ez a valódi dégras vagy moellon L. Dégras.

Zsírtüszeg

l. Akne.


Kezdőlap

˙