Az is lehetséges, hogy a mandalarítus sötét és tudattalan erőket hoz felszínre, de természetesen éppúgy kiválthat boldogságot, örömöt, elégedettséget és más szeretetre méltó érzelmeket. Végül még a határtalan energia azon forrásával is összeköthet bennünket, amelyből minden keletkezik és amelyhez minden vissza kell hogy térjen. Hisz ott rejlik az egészség és gyógyulás korlátlan lehetősége.

Már az odavezető úton átéljük e forrás előhatását, találkozhatunk belső orvosunkkal, aki végtelen fölényben van minden külső orvossal szemben, és az intuíciónkat is újra felfedezhetjük.

Az út oda tényleg nem hosszú, nélkülözi a tér- és időbeli kiterjedést, s a forrás is mindig ott van. A Káosz és a Kozmosz egyidejűleg léteznek, áthatják egymást, és csupán látószög kérdése, hogy melyik szempontot észleljük éppen. Tudatosan élni a mandalából azt jelenti, hogy e poláris világ káosza közepette mindig megéljük az egység rendjét is.

Sajátos módon általában hajlunk arra, hogy a Káoszt és a Kozmoszt felosszuk: a Káoszt kívül látjuk (főleg másoknál), a Kozmoszt; a rendet belül magunknál. Ez is egy játék, és majdhogynem ebben rejlik a legtöbb örömünk. Így aztán nehéz más játékot találni, ami csak megközelítőleg is annyi örömhöz és elégtételhez juttat minket, mint ez.

Amikor felismerjük, hogy mindent csak magunkból vetítünk ki, rögtön tudatosan is eljátszhatjuk ezt a kivetítősdit. Így még a kivetítéseket sem kell visszavennünk.


Kifesthetjük partnerünk irántunk érzett gyűlöletének mandaláját, vagy szomszédunk reánk háruló dühét, vagy apánk/anyánk elégedetlenségét vagy az egész helyzet kilátástalanságát. Ha eközben észrevesszük, hogy ezek a mi érzéseink, az bizony nem árt. Elméletileg már régen tudjuk, hogy mi van emögött. Ön pedig kifestheti gyásza, szimpátiája, öröme vagy szeretete mandaláját.


?

Lassan itt az ideje, hogy kiváljon e könyv szerkezeteiből és korlátaiból, azaz az Ön mintáiból. Időközben talán már észrevette, hogy tényleg mindenütt mandalák vannak, és hogy azok mindenünnen a szemébe ötlenek. Így természetesen Ön is mindenhol és mindenből mandalákat alkothat, folyami kavicsból éppúgy, mint színes őszi lombból, virágból és szirmokból éppúgy, mint gyümölcshéjból és -magból. Az asztalt mint mandalát terítheti meg, az ételét a tányéron mandalaként körítheti, vagyis minden zsömlében és süteményben megtalálhatja a mandalát. Az indiánok nyomán ezt füvekből és más növényi részekből, fenyőtűlevélből, -tobozból és madártollból is elő lehet állítani. Éppúgy lehetne egy konyha is mandala: gabonából és más magvakból, fűszerekből és hulladékból... (minden egy darabban lehámozott almahéj spirált és ezzel mandalát képez).

A fantáziának nincsenek korlátai. Az anyag- és prémmaradékok erre éppúgy alkalmasak, mint a kagylók vagy a csavarok.

Minden séta, minden utazás mandalává válhat, ha útközben összegyűjti a megfelelő anyagokat és egy képet állít vagy ragaszt össze belőlük. Esetleg találja ki épp eközben, hogy mi körül körözött az utazás és Ön.

Homokkal a tengert, agyaggal vagy gyurmával a harmadik dimenziót is meghódíthatja, talán a házát, a városát, az országát is mandalaként éli meg, mint a Föld-mandalához vezető út állomásait.


?

Talán már észrevette, hogy e gyakorlatok közül sok alkalmas kettesben vagy csoportban végzett játék céljára. Legyen itt néhány speciális ösztönző ötlet partner- vagy csoportjátékhoz:

A legegyszerűbb partnerjáték abból áll, hogy Önök felváltva színt választanak és egy réteget kifestenek. Már ez is egyfajta furcsa függőségbe hozza Önöket egymástól. Figyeljen arra, hogy mit érez közben - vajon hajlik határsértésre vagy a határig sem merészkedik, hagyja partnerét festeni vagy kénytelen munkáját magyarázni, esetleg beleavatkozik a belebeszélésig vagy a belefestésig.

Így időnként eljátszhat egy "parti mandalát", a különös mozzanatok természetesen különösen alkalmasak.

Még egy lépéssel tovább megy, ha mindig a partnere számára keresi a színt, és megfordítva. Így neki kell az Ön művét kiteleznie, Önnek viszont az övét. Ha Ön ezt gond nélkül meg tudja tenni, meditáljon egyszer arról, hozzászokott-e ahhoz, hogy mások életét vezesse - vagy Ön tényleg rugalmas és mindenhez alkalmazkodik? Vagy egyszerűen már elkezdett játszani?


?

Izgalmas játék alakulhat ki, ha a mandalát egy átlóval kettéosztják és mindenki kifest egy felet. Kiad a két fél együtt egyáltalán egy egészet?

Nos, a mandalát nemcsak egy vonallal lehet kettéosztani, hanem egyszerűen át is lehet vágni. Akkor is összeillenek a felek, ha nem látja, hogy partnere a maga felén mit csinál? Vagy csak most, mert most tudott valóban kibontakozni?

Az utolsó gyakorlatot egyedül is megcsinálhatja, hiszen mindnyájunkban két lény él. Így lelke poláris darabjait (a nőit és a férfit) egy mandalában egyesítheti.


?

Egy csoportban mindig megéri a játékot azzal a csoporttaggal játszani (azaz a rétegeket felváltva festeni), akit a legkevésbé szeret, tudatosan vele kerekedni fel az egységhez vezető útra tehát kívülről belülre).

Ugyanezt érdemes a legkedvesebb csoporttaggal megismételni és átélni, hogy mennyire is egyeznek Önök.

E játékoknak különös izgalmat kölcsönöz, ha csendben valóban magára figyelve végzi őket.

Ha beszélgetnek, akkor az egész csoportdinamikába megy át, aminek szintén megvan a maga bája. Ha aztán a festésig el sem jutnak, csak át kell keresztelni a játékot, s ez esetben valószínűleg nagyon gyorsan, a már régen ismert kedvenc játékainál köt ki.

Ha valamilyen csoportjátékot játszik, amihez a csoportból partnert kell keresnie, válasszon a mandala alapján, anélkül, hogy tudná, hogy melyik ember áll mögötte ez őszintébb de legalábbis izgalmasabb megoldás, mintha az arca alapján választ.

Alább egy asszír mandala.


?

Minden partner- vagy csoportjáték intenzívebbé válik, ha nemcsak együtt festenek, hanem együtt szerkesztenek is - szintén felváltva, vagyis mindenki egy szintet. Nézze meg, mennyire tud, illetve akar alkalmazkodni: menyire érzi meg a másik szándékát. Az abszolút, úgynevezett indián hallgatás a gyakorlat megkoronázása.

Ha beszélnek vagy vitatkoznak, akkor bizonyára csak a bal agyféltekéjük működik - s ez esetben hogy érzi meg, hogy partnere hol tart?


?

Természetesen a csoportban tovább is mehet, és a mandalát az egész csoportra kiterjesztheti: például rajzolhat egy agy mandalát egy nagy papírra (pl. csomagolópapírra), majd körülülheti vagy körbefeküdheti, és aztán felváltva festheti, rétegről rétegre úgy, hogy mindenki egyidejűleg halad a közös közép felé akár vízfestékkel, akár ujjfestékkel. Megadhat egy egy szerkezetet vagy egy középpontot előre, és hallgathat vagy beszélhet. Szabályokat is alkothatnak, vagy egyszerűen csak elkezdhetnek játszani. Igen, még egy csoporttagot is középre fektethetnek és a mandalát ráfesthetik a bőrére, mandalává tehetik, a fantáziának szinte nincs határa..., ha Ön nem szab neki. Az egész egy vidám parti lehet, happening vagy optikai ima, mint a gótika rózsaablakai... és ez mindegy.


?




FIGYELMEZTETÉS


Egyetlenegyet se vegyen e játékok közül komolyan!

A játékokat nem azért találták ki, hogy komolyan vegyék őket, mert akkor nem lennének játékok.

Gondolkozzon el időnként a kozmikus játékokról.


Ha valaki valamikor megsértődött a világ mandaláin keresztül tett utazás során, az valahol valamikor "hibát" követett el, és ezért kap még egy lehetőséget: a könyv elejére lapozhat. A mandalában, s így természetesen a mandalakönyvben is végtelenül sok lehetőség rejlik.




HÓPELYHEK

Nincs két azonos hópehely.

Mind különbözik egy kicsit és sajátos jellegű. És mégis mind ugyanabból az ötletből származik. Ebben megegyeznek a hókristályok a többi mandalával - és az emberekkel.


A következő oldalakon látható hókristályokkal szeretnék Öntől elbúcsúzni, természetesen minden mandalában újra találkozhatunk.

Az utolsó oldalakon bezárhatja a könyv körét...







TÉR AZ ÖN MANDALÁINAK





























Hátra Kezdőlap