4.9. Dalok és játékok

Túrára készülődve lehetőségünk van megismerni a tájegység néprajzát és megtanulni egy-két szép odaillő, odavalósi népdalt. Mert dalolni mindig lehet: utazáskor, menetközben, tábortűznél, esetleg pihenőn is.

Kivételek persze vannak, nem szabad nótázni emelkedőn, s ha letérünk a jelzett utakról, hogy ne bolygassuk meg az élővilág nyugalmát. Nem lehet úgy énekelni, hogy azzal másokat megzavarjunk, legyen az ember, vagy állat! De ugye akkor már nem is dal?!

Mindig ügyeljünk a nóták sorrendjére (stílustörés, ritmusváltás, ízlés). Kevésbé összeszokott csoportnál fontos a repertoár és a kezdő hang "megszervezése". Sokat segíthet egy furulya, szájharmonika, hát még egy gitár! (Dalok, nóták, énekek a II. kötetben)

Az önfeledt játékot semmi más nem pótolhatja, ám ezt is tanulni kell. Játszani lehet: utazáskor, szálláshelyen (Most mutasd meg!, mister X, barkochba, szóbridzs...) és terepen. Néhány tájékozódási "játék":

(Szabadban játszható játékok a II. kötetben.)

4.10. Szálláshelyek

A legromantikusabbak azok az éjszakai menedékek, ahol védett helyen, de mégis szabad levegőn vagyunk. Meglepően bő a választék: esőház, barlangfülke, sziklaterasz, szénakazal, présház verandája, vadles, kilátó, vagy egy nagy fa alatt...

A gond általában a korlátozott számú, szűkös férőhelyekkel van.

A legkellemesebb szálláshely a sátortábor. Jó szervezéssel a komfort elegendő, és még együtt élünk a természettel. Igaz, ennek is vannak fokozatai; mert lehet a tábor a "zöldben", a falu szélén, kempingben...

A legkényelmesebb szállás a kőház (faház), de itt is van rangsor: kulcsosház, turistaház, turistaszálló, diákotthon (kollégium)...

A szálláshely megválasztását megszabja az évszak, a "pénztárcánk", a program, a túra célja, a résztvevők felkészültsége és felszerelése.

Hazánkban hosszú idő óta rendezetlen a turista szálláshelyek helyzete. "Felülről" senki nem fogja össze őket, "alulról" pedig még nem szerveződtek egységbe. Így a "szálláshely-állomány" majdnem áttekinthetetlen, de jobb, mint gondolnánk.

Itt most olyan szervezetek címét adjuk meg, melyek több tíz szálláslehetőség fölött rendelkeznek, ill. több száz cím van adattárukban.

GYTA Gyermekek Táborozásáért Alapítvány
1065 Budapest, Bajcsy-Zs. út 31. II. em. 3.
Levélcím: 1396 Bp. Pf. 483.
Tel/fax: 269-2097, 269-4440
MISZSZ Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége
1065 Budapest, Bajcsy-Zs. út 31. II. em. 3.
Levélcím: 1396 Bp. Pf. 483.
Tel/fax: 131-9705
MTSZ Magyar Természetbarát Szövetség
1065 Budapest, Bajcsy-Zs. út 31. II. em. 3.
Levélcím: 1396 Bp. Pf. 483.
Tel: 111-2467, fax: 153-1930
NGYIK Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány
1149 Budapest, Amerikai út 96.
Tel: 251-3537, fax: 251-8674
TOURINFORM Turista Információ
1052 Budapest, Sütő u. 2.
Levélcím: 1364 Bp. Pf. 185.
Tel: 117-9800, fax: 117-9578
TÜSZ Természetbarát Házakat Üzemeltetők Szervezete
1065 Budapest, Bajcsy-Zs. út 31. II. em. 3.
Levélcím: 1396 Bp. Pf. 483.
Tel: 111-9289 (keddenként 17-19 óra között)

A felsoroltakon kívül érdemes vállalati üdülőket, pihenőket, kollégiumi szálláshelyeket, iskolákat, önkormányzatokat, megyei természetbarát bizottságokat is megkeresni ez ügyben.

Az adatok, címek felfrissítésére az évente rendezett "Utazás" kiállítás nyújt kedvező alkalmat.

A SZÁLLÁSHELY LEKÖTÉSE

A szállás lekötése szerződés, ezért készüljön minimum két példányban. Mindig kérjük az írásos visszaigazolást rendelésünkről. Érdemes a szálláshely házirendjét is elkérni, ill. tisztázni a fizetés módját és a gyakorlati tudnivalókat (megközelítés, útvonal, szálláshelyek száma, komfortja, minősége...).

Szálláshelyünket legalább olyan rendezetten kell elhagyni, mint ahogy átvettük, azért, hogy példát mutassunk, azért, hogy visszatérhessünk, azért, hogy az utánunk jövők is jól érezzék magukat.

4.11. Utazás, utazással kapcsolatos teendők

A legkörnyezetkímélőbb "utazó" eszköz a kerékpár és a vízi eszközök (kajak, kenu... lásd a szakági túrázás fejezetben). Ha ezek nincsenek, vagy nem alkalmasak a tervezett túrán, gondoskodnunk kell az utazásról. Akár egy napra, akár többnapos túrára indulunk választanunk kell a vasút, a távolsági autóbusz vagy a személygépkocsi között (városon belül a tömegközlekedési eszközök és a személyautó között).

Legkevésbé szennyezi környezetünket a vasúti közlekedés (különösen a villamosított szakaszokon).

UTAZÁSI KEDVEZMÉNYEK A MÁV VONALAIN:

MENETRENDKEZELÉS

A vasúti menetrend első oldalai általános tudnivalókról tájékoztatnak. Ezek közül kiemelkedő a jelmagyarázat és az állomások betűrendes névjegyzéke. Ez utóbbi, valamint a térkép segít a megfelelő vonalszám és útvonal kiválasztásában. A tényleges menetrendi oldalakon legfelül a vonal sorszáma és megnevezése szerepel (pl. 1 Budapest - Győr - Hegyeshalom).

Az állomások rovatban a vastag betűkkel szedett név csomópontot, a vonat időoszlopában a vastagon szedett számok gyorsvonatot jelölnek. A fejrovatban a vonatszámokat tüntetik fel, valamint a figyelmeztető jelzéseket (pl.  = vonat közlekedéséről a lábjegyzet ad felvilágosítást).

Az egyes időoszlopokban az időadatok melletti hullámvonal arra figyelmeztet, hogy a járat nem közlekedik minden nap. A jelkulcs alapján, ill. a lábjegyzetből kiderül mikor közlekedik az adott szerelvény. Az időadatok fölött szereplő  jelzés helyjegyvásárlási kötelezettséget, az R helyjegyváltási lehetőséget (nem kötelező) jelent. Úticélunk ismeretében a menetrendben megkeressük a vasútvonalat (vonalakat), az indulási-, csatlakozási- és célállomásokat. Segít ebben az "Állomások névmutatója" és a vasúti térkép. Ismerve célba érkezésünk tervezett idejét "visszafelé" használva a menetrendet kikeressük a megfelelő járatokat.

Például: Budapestről Kőszegre szeretnénk utazni, úgy, hogy 11 órára a városba érkezzünk. A vasúti térkép alapján megállapítjuk, hogy Budapestről Szombathelyig a 20-as számú vonalon utazunk, majd ott átszállunk és Szombathelyről Kőszegig a 18-as számú vonalon folytatjuk utunkat. A menetrendet "visszafele" használva a 18-as vonalnál nyitjuk ki.

Szombathelyről a 10.30-kor induló vonat 11.00-kor érkezik Kőszegre, tehát ez a vonat éppen megfelelő számunkra. Ezek után ehhez keresünk Budapestről induló szerelvényt, ami eléri a kőszegi csatlakozást, vagyis 10.30 előtt Szombathelyen van. Ilyen szerelvény például a Budapest Déli pályaudvarról 6.00-kor induló, és Szombathelyre 9.35 órakor érkező vonat. Az  jelzés figyelmeztet, hogy a vonatra a helyjegyváltás kötelező! (1994/95. évi menetrend alapján).

A vonatjegy jegyelővételben már két hónappal indulás előtt is megváltható. Érvényességét a menetjegyen feltüntetik (pl. a dátumbélyegzővel feltüntetett naptól a következő nap 24.00-ig, vagy menettérti jegy esetén 1 hónapig érvényes). Gyorsvonatokon 1. és 2. osztályú kocsikba válthatunk jegyet.

Keskeny nyomtávú erdei kisvasúton közelíthető meg több kedvelt turistahely és turistaközpont. A kisvonatok közlekedéséről a menetrend részletes felvilágosítást nyújt.

Kevésbé környezetkímélő, a nagy csomaggal utazók számára kényelmetlenebb az autóbuszközlekedés. Ugyanakkor a túracélpontok, kiindulópontok jobb (pontosabb) megközelítését teszi lehetővé. Menetrendismeret itt is szükséges, a menetrendhasználat a vasúthoz hasonló.

Az állandóan dráguló tömegközlekedés miatt sokszor olcsóbb személygépkocsival (különösen "tele kocsival") utazni. Az "anyagiak " mellett előnye a "háztól házig", azaz túrázáskor inkább a "háztól hegyig" történő szállítás. E módon több kilométeres aszfalton, műúton való gyaloglástól kímélhetjük meg lábainkat.

Vízibusszal, sétahajóval a Duna-kanyar, nyáron a Tisza, a Balaton északi- és déli partja, a Velencei-tó egyes kirándulóhelyeit közelíthetjük meg.

Veszélyhelyzetek utazáskor

Ide tartoznak:

Dimbes-dombos, "hullámzó" terepen utazó érzékenyebb gyomrúak számára jó, ha van kéznél üres zacskó ("hányózacskó"), megelőzésként Daedalon tabletta.

Az utazási idő nem "holt idő"! Lehet kulturáltan énekelni, közösen játszani, megismerkedhetünk a túra látnivalóival, felkészülhetünk a programokra. Hazafelé útban értékelhetjük a kirándulást, túrát. Kulturált módon étkezhetünk is, és természetesen pihenhetünk, olvashatunk, beszélgethetünk az utazás közben.


Folytatás: Egészségügyi tanácsok

2. kötet: Dalok, Játékok


Zöld kalandra fel