5. TÚRÁZZUNK!

5.1. Építsd, fejleszd magad!

(A természetjárás hasznossága)

Ha valaki számára a természetjárás hasznosságát bizonygatni kell, az már elveszett ember. De ugye egy túrázó senkit nem hagyhat elveszni! Tehát...

  1. Egy ország lakosságának egészségügyi állapotát nemzetközi felmérések szerint 40%-ban az életmód, 25%-ban a környezet határozza meg és csak 10%-ban befolyásolja az egészségügyi ellátás. Vagyis, ha rendszeresen túrázunk, úgy 65%-ban kézben tartjuk egészségi állapotunkat! A szabadon végzett mozgás az egész szervezetre jótékony hatású, minden szervrendszert (mozgás, keringés, anyagcsere, légzés, idegrendszer-érzékelés) pozitívan érint. Eközben fejlődik erőnlétünk, állóképességünk, ellenálló (immun) képességünk, ügyességünk, akaratunk...

  2. A sok-sok látnivaló tudatos feldolgozása révén bővül elménk, műveltebbek leszünk, s látásmódunk is kiteljesedik.

  3. Szépérzetünk is fejlődik, mert a természet önmagában is komplex esztétikai élmények forrása. Ha hozzávesszük a tájba épített emberi alkotások szépségeit (akad ilyen is!), úgy csak gazdagodva tér haza lelkünk a túráról.

  4. Csak a természetet járva lehet igazán megérteni azt, hogy az ember felelős földi környezetének jövőjéért. Így fejlődik (alakul) ökológiai szemléletünk.

  5. Hazánk tájainak és lakóinak megismerésével, eredményeinek és gondjainak megértésével tudjuk egyre inkább tudatosan vállalni magyarságunkat, szeretni e hazát!

5.2. A környék felfedezése

A túrán szükséges ismeretek mindenki számára megtanulhatóak, s ha már tanulni kell, azt csak fokozatosan szabad!

A komolyabb túrák megkezdése előtt rövid sétákat, kirándulásokat érdemes szervezni. Így ellenőrizhetjük felszerelésünk és szervezetünk állapotát. Ezt követően a terhelést fokozatosan lehet növelni, de erőltetni nem szabad! Bizonyos idő elteltével (személyenként változó) már komolyabb utakat is tehetünk. Könnyebb a nehéz út, ha jó társaságban vagyunk, ha érdeklődésünknek megfelelő programot, túrát szervezünk.

Néhány megfigyelési szempont segítségként a környék felfedezéséhez:

1. Település, város jellegzetességei és nevezetességei:

2. A vidék, a táj jellegzetességei:

5.2.1. Országjárás, hazai túra- és kirándulási lehetőségek

Hazánk nagy természetjáró tájegységeinek bemutatása, látnivalói több szakirodalomban is fellelhetőek. A különböző részletességű útikönyvek közül például ajánlható a Panoráma útikönyvsorozat "Magyarország" című kiadványa, mely igen alapos, részletes bemutatást nyújt, vagy az Országjárás-vezetők kézikönyve.

A Panoráma "mini" útikönyvek kisebb tájegységek (pl. Balaton, Dunakanyar, Budapest...) bemutatására törekszenek. A turistakalauzok hegyvidéki tájainkat szemléltetik, elemzik (Bakony, Pilis, Visegrádi-hegység, Budai-hegység, Bükk, Zempléni-hegyvidék...), de megyéket is bemutathatnak (Csongrád megyei útikönyv), sőt vízparti tájainkat is elemezhetik (Kőrös-Sárrét útikalauz...) Hasznos és túrára is magunkkal vihető kisméretű útikönyvecskék a Tájak-Korok-Múzeumok kiskönyvtára sorozat példányai. Városok, történelmi emlékhelyek, nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek múzeumok, templomok látnivalóit foglalják össze (Mohácsi történelmi emlékhely, Budakeszi Vadaspark, Pálvölgyi-barlang, Őrség, Pécsi Székesegyház...)

5.3. Távolabbi (külföldi) túralehetőségek

1. Szlovákia

Közelsége, megközelíthetősége elfogadható, viszonylag kedvező árai révén régóta kedvelt terepe a magyar turistáknak. S ami ennél is fontosabb, van látnivaló bőven és országszerte népszerű, elfogadott és becsült a turizmus, a turista. Fejlett és jól kiépített turistacentrumok, nemzeti parkok várják a látogatókat, túrázókat. Példaként párat kiemelünk a magyar turisták számára legnépszerűbb turistahelyekből.

Szlovák Paradicsom

Jó "iskola-terep", ugyanakkor páratlan szépségű tájakat ismerhetünk meg viszonylag kis területen. A legkülönfélébb túranehézségek kínálják magukat a nagyon jól jelzett és kiépített úthálózat révén. Külön kiemelendő a szűk kanyonokba telepített technikai eszközök sokasága (láncok, fém- és doronglétrák, lépegető tálcák...). Ezek teszik biztonságosan leküzdhetővé a mészkőszurdokokat. Hasonló az itthoni Rámszakadékhoz, csak a méretek 10-20-szor nagyobbak! Az élmény is! Nemzeti park, melyről kiváló, jól használható magyar nyelvű kalauz is készült.

Alacsony-Tátra

Még nem igazán magashegység, de már sok mindent meg lehet tanulni a nagy hegyek világáról. A túrák nehézsége igény szerint fokozható, ugyanakkor igen gyorsan le lehet érni védett helyekre (völgyekbe, településekre). Jól megközelíthető (Budapesttől nincs messzebb, mint a Zempléni-hegység), jól jelzett és térképezett nemzeti park, magyar nyelvű kalauza kapható.

Magas-Tátra

Nemcsak neve, de a túrázókkal szembeni követelmények is magasak, kondícióban, esetenként technikában is. A világ legkisebb magashegysége. Sétautaktól alpesi méretű sziklamászó utakig lehet válogatni. A nemzeti park látogatása mindenképpen helyismeretet, magashegyi gyakorlatot igényel.

2. Ukrajna

Kárpátalja még nem feltárt terület a magyar turista számára, legfeljebb a bátrabb, romantikát kedvelő síelők keresik fel egyre nagyobb számban. Pedig ha látnivalókban kevésbé is, de árakban és érintetlenségben vetekszik a többi szomszédunk által kínált lehetőségekkel.

3. Románia

Ha Románia, akkor Erdély! Ez nem szűklátókörűség, ez praktikum. A közelség és a helyi magyarság kedves segítőkészsége az indoka a terület népszerűségének. Még az árak is elfogadhatóak számunkra. Látnivaló pedig akad rengeteg! Királyerdő, Bihar, Kelemen- és Görgei-havasok, Hargita, Csíki-, Brassói- és Fogarasi-havasok.... mind-mind egy nagy kaland!

Sajnos magyar nyelvű turistakalauzokkal nem bővelkedik a terület. A legjobb a Bihar-hegységről készült. Ezért is tanácsos a helyi turisták, egyesületek segítségét kérni Erdélybe tervezett túráinkhoz.

4. Volt Jugoszlávia államai

Déli szomszédaink területén rengeteg hegység, turista-látnivaló található. Némelyik gyönyörű, mint például a Durmitor. A nagy távolság miatt azonban inkább csak Szlovénia magashegységei (Juliai Alpok, Karavánkák) és a Horvát karsztvidék a választott gyakoribb célpont. Jól jelzett és kiépített turistahelyek várják az érdeklődőket, az árak viszont már kevésbé hívogatóak.

5. Ausztria

Ez az alpesi ország maga a Paradicsom! Itt kedvére választhat mindenki: a kezdő és a "profi" egyaránt. "Minden szinten, szinte minden"! Csak az árak lennének szolidabbak!

5.4. Turista szervezetek

Az ország sportügyeinek legfelsőbb szakmai irányító- és felügyeleti szerve az Országos Testnevelési és Sporthivatal, melynek kormányzati felügyeleti szerve a Belügyminisztérium.

A Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) mégis gyakorlatilag önállóan szervezi a hazai természetbarát mozgalmat. Az MTSZ feladata a tagszervezetek és rajtuk keresztül a természetjárók érdekképviselete, szakmai vezetése és információval való ellátása.

Középszinten a megyei, városi szövetségek ill. bizottságok irányítják és segítik a természetbarát egyesületek és szakosztályok munkáját.

Az egyesület az egyesülési törvény alapján közös - nem politikai - cél érdekében önkéntesen társult tagok szervezeti egysége. Sportegyesület a rendszeres sportolás, testedzés, versenyzés és ezen keresztül az egészséges életmód lehetőségének megteremtésére jön létre öntevékeny alapon. Alakulhat önálló természetbarát egyesület is.

A természetbarát szakosztály az egyesület azon tagszervezete, mely fő célkitűzésének a természetjárás gyakorlati megvalósítását, illetve a természetbarát értékrend népszerűsítését tekinti.

A turista szakosztály vezetőségből, túravezetőkből és a tagságból épül fel.

A szakosztály éves munkaterv alapján végzi munkáját, melynek legfontosabb része a túraterv. A szakosztály sokszínű tevékenységet folytat a túrázáson kívül is: szakosztályi gyűlések, klubestek, vetítések, élménybeszámolók, képzések, ünnepségek, emléktúrák stb.

5.4.1. MTSZ - Magyar Természetbarát Szövetség

Az 1878 óta alakult természetjáró szervezetek és az 1913-ban létrejött Magyar Turista Szövetség haladó hagyományainak folytatója. 1949-1987 között az OTSH keretein belül működött, 1987-ben önálló szövetséggé alakult.

Az MTSZ a magyarországi természetjáró egyesületek, a természetjáró szakosztályokat (sportcsoportokat) működtető sportegyesületek, diáksport-egyesületek, valamint a természetjárással rokon jellegű tevékenységet folytató egyéb egyesületek országos szövetsége.

Célja, hogy a természetjárás, a természetben való sportolás útján elősegítse az egészséges életmód kialakítását és elterjesztését, a természet aktív védelmét.

A szövetség tagjai gyalogos, barlangász, hegymászó és sziklamászó, kerékpáros, sítúrázó és vízi túrázó csoportok. Tagja a Nemzetközi Természetbarát Szövetségnek. Kezdeményezője volt a Fertő-tavi Nemzeti Park létrehozásának. Önálló természetvédelmi szolgálatot lát el.

A szövetséggé alakulás óta az eltelt 10 év igazolta az átalakulás szükségességét. A negyvenezres igazolt taglétszám körül megállapodott Szövetség tagságának fele gyermek, ill. fiatal. Tehát van utánpótlás!

A Szövetség legfelsőbb fóruma a közgyűlés, irányító testülete az Elnökség, míg az ügyek intézését az MTSZ irodája végzi. A szakmai irányítás a bizottságok kezében van, melyek a következők: 1. Barlangtúra Bizottság, 2. Ház (Turistaház) Bizottság (TÜSZ), 3. Hegymászó Bizottság, 4. Nemzetközi Túraszervező Bizottság, 5. Túrakerékpáros Bizottság, 6. Sítúra Bizottság, 7. Vízitúra Bizottság, 8. Természetőrök Országos Egyesülete, 9. Ifjúsági Bizottság (TFSZ), 10. Gyalogtúra Bizottság: Minősítési-, Oktatási-, Technikai-, Túra- és Verseny Albizottság.

A Szövetség újságja a havonta megjelenő Természetbarát Híradó.

Az MTSZ nemcsak a szervezett, de az alkalmi kirándulók érdekeit is képviseli. Az ország több ezer kilométernyi jelzett turistaútja is ezt példázza.

A jól végzett munkát a nemzetközi természetbarát szövetségbeli (NFI) tagság igazolja.

Napjainkban a természetjárás az aktív környezetvédelemnek, az egészséges életmódnak és testedzésnek, az aktív honismeretnek, s más nevelési tevékenységnek talán a legfontosabb eszköze.

5.4.2. TFSZ - Természetjáró Fiatalok Szövetsége

A szervezet a fiatalok, az iskolás korú gyermek természetjárók összefogása érdekében alakult. Az ifjúsági természetjáró szakosztályok, "bakancsos klub"-ok és szakkörök, diáksport egyesületek tevékenységének segítője, szervezője, ezen egyesületek országos képviselője és országos szövetsége (több, mint 200 ifjúsági szervezet irányítója). Céljai három nagy területet fognak át: érdekképviselet, információ áramoltatás, szakmai segítség. A TFSZ feladatának tekinti: a gyermek- és ifjúsági korosztály egészséges életmódra nevelését a természetjárás megvalósításával, hazai tájegységeink megismertetését, értékeinek feltárását, s ezáltal a természet- és környezetvédelmi értékrendszer és nevelés megalapozását, természetbarát utánpótlás nevelését, az életkori sajátosságok elismertetését, az iskolai természetjárás megbecsültetését, nemzetközi ifjúsági kapcsolatok kiépítését.


Folytatás: Szakági túrázás

2. kötet: Magyarország tájegységei, a főbb látnivalók


Zöld kalandra fel