Máté evangéliuma
 
 I. BEVEZETŐ:
AZ ÜDVÖZÍTŐ ÉRKEZÉSE

1     Jézus Krisztus nemzetségtáblája. 1Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Ábrahám fiának, Dávidnak volt a fia. 2Ábrahám fia Izsák volt, Izsák fia Jákob, Jákob fiai pedig Júda és ennek testvérei. 3Júda fiai Támártól Fáresz és Zára, Fáresz fia Ezron, Ezron fia Árám. 4Árám fia Aminadab, Aminadab fia Náásszon, Náásszon fia Szalmón, 5Szalmón fia Ráhábtól Booz, Booz fia Rúttól Obed, 6Obed fia Jessze, Jessze fia pedig Dávid király. 7Dávid király fia, Uriás feleségétől, Salamon volt. Salamon fia Roboám, 8Roboám fia Abia, Abia fia Áza, Áza fia Jozafát, 9Jozafát fia Jórám, Jórám fia Oziás, Oziás fia Joatám, Joatám fia Ákáz, 10Ákáz fia Ezekiás, Ezekiás fia Manassze, Manassze fia Ámon, 11Ámon fia Joziás,  Joziás fiai pedig Jechoniás és ennek testvérei a babiloni fogság idején.

12A babiloni fogság után Jechoniás fia Szalatiél volt, Szalatiél fia Zorobábel, 13Zorobábel fia Ábiúd, Ábiúd fia Eliakim, 14Eliakim fia Ázór, Ázór fia Szádok, Szádok fia Áchim, 15Áchim fia Eliud, Eliud fia Eleázár, Eleázár fia Mattán, Mattán fia Jákob, 16Jákob fia pedig József, Mária férje. Mária a Krisztusnak nevezett Jézus szülőanyja.

17E szerint a nemzedékek összege: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a babiloni fogságig tizennégy nemzedék, és a babiloni fogságtól Krisztusig tizennégy nemzedék.

Jézus születése. 18Jézus Krisztusnak ez az eredete: anyja, Mária, József jegyese, még egybekelésük előtt méhében fogant a Szentlélektől. 19Férje, József, igaz ember volt, és mivel nem akarta rossz hírbe hozni, az volt a szándéka, hogy titokban bocsátja el. 20Miközben ezen  gondolkodott, álmában megjelent az Úr angyala és így szólt: "József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, hiszen a Szentlélektől van áldott állapotban. 21Fiút fog szülni, akit te Jézusnak nevezel, mert ő szabadítja meg népét bűneitől." 22Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta szavával mondott:

József erre fölébredt álmából és úgy cselekedett, amint megparancsolta az Úr angyala. Magához vette feleségét, 25de nem ismerte meg, míg az a világra nem hozta (elsőszülött) fiát, akit Jézusnak nevezett.

2     A napkeleti bölcsek. 1Amikor Jézus a júdeai Betlehemben megszületett, Heródes király napjaiban bölcsek jöttek napkeletről Jeruzsálembe és érdeklődtek: 2"Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten és eljöttünk, hogy hódoljunk neki." 3Ennek hallatára Heródes király megriadt, és vele egész Jeruzsálem. 4Összehívta valamennyi főpapot és a nép írástudóit, s tudakozódott tőlük, hol kell a Messiásnak születnie. 5Azok azt válaszolták: "A júdeai Betlehemben, mert így jövendölte a próféta:

7Erre Heródes titkon hivatta a bölcseket, és pontosan megtudakolta tőlük a csillag föltűnésének idejét. 8Majd ezekkel a szavakkal küldte őket Betlehembe: "Menjetek, tudakozódjatok gondosan a gyermek felől. Ha megtaláltátok, jelentsétek nekem, hogy én is elmenjek és hódoljak neki."

9Azok, miután meghallgatták a királyt, elindultak. És lám, a csillag, melyet napkeleten láttak, előttük haladt, amíg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. 10Amint megpillantották a csillagot, igen megörültek. 11A házba lépve ott látták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva hódoltak neki. Aztán fölnyitották kincses ládájukat, és ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.

12Miután álmukban figyelmeztetést kaptak, hogy vissza ne forduljanak Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.

Menekülés Egyiptomba. 13Miután eltávoztak, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt: "Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, amíg nem figyelmeztetlek, mert Heródes keresi a gyermeket és meg akarja ölni." 14Ő fölkelt, még az éjjel fogta a gyermeket és anyját, s elköltözött Egyiptomba. 15Ott maradt Heródes haláláig. Így beteljesedett, amit a próféta szavával mondott az Úr: "Egyiptomból hívtam az én fiamat."

A gyermekgyilkosság. 16Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek kijátszották, nagy haragra gerjedt, és Betlehemben meg annak egész környékén megöletett minden fiúgyermeket a kétévestől lefelé, a bölcsektől megtudott időnek megfelelően. 17Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta megjövendölt:

Hazatérés Názáretbe 19Miután Heródes meghalt, az Úr angyala Egyiptomban megjelent Józsefnek álmában és így szólt: 20"Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, és menj Izrael földjére, mert meghaltak, akik a gyermek életére törtek." 21Ő fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és Izrael földjére ment. 22De amikor meghallotta, hogy Júdeában Árchelausz uralkodik atyja, Heródes után, félt odamenni. Miután újabb intést kapott álmában, Galilea vidékére költözött. 23Odaérve Názáret városában telepedett le, hogy beteljesedjék, amit a próféták jövendöltek: "Názáretinek fogják hívni."

 

 II. AZ ISTEN ORSZÁGA MEGHIRDETÉSE

3    Keresztelő János. 1Abban az időben föllépett Keresztelő János, és Júdea pusztájában ezt hirdette: 2"Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa". 3Ő az, akit Izajás próféta említ, amikor így szól:

4János teveszőrből készült ruhát viselt, csípője körül pedig bőrövet; eledele sáska és vadméz volt. 5Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, egész Júdea s az egész Jordán-vidék. 6Megvallották bűneiket és megkeresztelkedtek nála a Jordán folyóban.

7Amikor látta, hogy számos farizeus és szadducceus jön, hogy megkeresztelkedjék, így szólt hozzájuk: "Viperák fajzata! Ki tanított arra, hogy fussatok a fenyegető megtorlás elől? 8Teremjétek hát a bűnbánat méltó gyümölcsét! 9Ne gondoljátok, hogy hivatkozhattok arra: Ábrahám a mi atyánk! - mert mondom nektek: tud az Isten ezekből a kövekből is fiakat támasztani Ábrahámnak. 10A fejsze már a fák gyökeréhez ért: kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely jó gyümölcsöt nem terem. 11Én a bűnbánat jeléül csak vízzel keresztellek titeket. De az, aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy saruit hordozzam. Ő Szentlélekkel és tűzzel fog megkeresztelni titeket. 12Szórólapáttal kezében kitakarítja szérűjét és csűrbe gyűjti búzáját, a pelyvát pedig olthatatlan tűzben elégeti."

Jézus megkeresztelkedése. 13Akkor Jézus Galileából Jánoshoz ment a Jordán mellé, hogy megkeresztelkedjék. János azonban igyekezett visszatartani őt: 14"Nekem van szükségem a te keresztségedre, mondta, és te jössz énhozzám?" 15Jézus így felelt: "Hagyd el ezt most! Úgy illik, hogy teljesítsük mindazt, ami méltányos." 16Erre odaengedte. Megkeresztelkedése után Jézus azonnal feljött a vízből, mire megnyílt neki az ég, és látta, hogy Isten Lelke galamb képében leereszkedik és rászáll. 17Akkor a mennyből ez a szózat hangzott: "Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik."

4     A megkísértés. 1Akkor a Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy megkísértse az ördög. 2Negyven nap és negyven éjjel böjtölt s végül megéhezett. 3Odalépett hozzá a kísértő és így szólt: "Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek kenyérré váljanak." 4Erre azt felelte: "Írva van:

5Az ördög ezután a szent városba, a templomépület párkányára állította. 6"Ha az Isten Fia vagy, mondta, vesd le magadat! Írva van:

7Jézus így felelt: "Írva van az is:

8Végül egy igen magas hegyre vitte őt az ördög, és megmutatta neki a világ valamennyi országát és azok gazdagságát. 9"Mindezt neked adom, mondta, ha leborulva imádsz engem." 10Jézus elutasította: "Takarodj, sátán! Írva van: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"

11Akkor otthagyta őt az ördög, angyalok jöttek és szolgáltak neki.

Jézus Kafarnaumban. 12Amikor (Jézus) meghallotta, hogy Jánost fogságba vetették, visszavonult Galileába. 13Elhagyta Názáret (városát) és a tómelléki Kafarnaumba, Zabulón és Neftalim vidékére költözött. 14Így beteljesedett Izajás próféta szava:

17Ettől fogva Jézus tanítani kezdett. "Tartsatok bűnbánatot, hirdette, mert közel van a mennyek országa!"

Első tanítványok. 18Mikor a galileai tenger mellett járt, látott két testvért, Simont, aki másik nevén Péter, és testvérét, Andrást. Halászok voltak és hálót vetettek a vízbe. 19Így szólt hozzájuk: "Jöjjetek utánam! Én emberhalászokká teszlek titeket." 20Ők mindjárt ott is hagyták a hálót és csatlakoztak hozzá. 21Folytatva útját másik két testvért pillantott meg: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét Jánost. Atyjukkal, Zebedeussal éppen hálóikat foltozták a bárkában. 22Hívta őket is. Mindjárt otthagyták atyjukat a bárkával és nyomába szegődtek.

Jézus tanít. 23Jézus bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette országának örömhírét és meggyógyított a nép között minden betegséget és minden bajt. 24Híre elterjedt egész Szíriában. Elvittek hozzá különböző fájdalmas betegségben és bajban szenvedő mindenféle beteget, még ördögtől megszállottat, holdkórost meg bénát is, és meggyógyította őket. 25Nagy népsereg követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról.

5    A hegyi beszéd. 1A tömeg láttára Jézus fölment a hegyre. 2Ott leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitva ajkát így tanította őket:

A nyolc boldogság.

A tanítványok. 13Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való már egyébre, mint hogy kidobja és széttapossa az ember. 14Ti vagytok a világ világossága. A hegyre épült város el nem rejthető.

15És ha világosságot gyújtanak, nem teszik véka alá, hanem a tartóra, hogy világítson a ház minden lakójának. 16Így világítson világosságtok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket és magasztalják mennyei Atyátokat.

A régi és az új törvény. 17Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem azért jöttem, hogy megszüntessem, hanem, hogy tökéletessé tegyem. 18Bizony mondom nektek: Míg ég és föld fönnáll, egy i betű vagy egy vesszőcske sem marad el a törvényből, hanem beteljesedik az egész. 19Aki tehát csak egyet hagy is el a legkisebb parancsok közül és így tanítja az embereket, az igen kicsi lesz a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja azokat, az nagy lesz a mennyek országában. 20Ezért mondom nektek: Ha igaz voltotok fölül nem múlja az írástudókét és farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába.

A harag ellen. 21Hallottátok a régieknek szóló parancsot: Ne ölj! 22Aki öl, állítsák a törvényszék elé. Én pedig azt mondom nektek: már azt is állítsák törvényszék elé, aki haragot tart. Aki felebarátját butának mondja, állítsák a nagytanács elé. Aki pedig istentelennek mondja, jusson a gyehenna tüzére. 23Ha tehát ajándékodat az oltárhoz viszed és ott eszedbe jut, hogy felebarátodnak valami panasza van ellened, 24hagyd ajándékodat az oltár előtt, menj, békülj ki előbb felebarátoddal, aztán térj vissza és ajánld föl ajándékodat. 25Békülj ki idejében, még útközben ellenfeleddel, hogy át ne adjon a bírónak, a bíró a poroszlónak és tömlöcbe ne vessenek. 26Bizony mondom neked: Ki nem szabadulsz onnan, amíg az utolsó fillért le nem fizeted.

A tisztátalanság. 27Hallottátok a (régieknek szóló) parancsot: 28házasságot ne törj! Én pedig azt mondom nektek: mindaz, aki bűnös kívánsággal asszonyra néz, szívében már paráználkodott vele. 29Ezért ha jobb szemed megbotránkoztat, vájd ki és vesd el magadtól. Inkább egy tagod vesszen oda, semhogy egész tested gyehennára kerüljön. 30Ha pedig jobb kezed botránkoztat meg, vágd le és vesd el magadtól. Inkább egy tagod vesszen oda, semhogy egész tested pokolba jusson.

A válás. 31Parancs volt az is: ha valaki elbocsátja feleségét, adjon neki válólevelet. 32Én pedig azt mondom nektek: mindaz, aki elbocsátja feleségét, kivéve ha nem törvényes felesége, okot ad neki a házasságtörésre, aki pedig elbocsátott nőt vesz el, házasságot tör.

Az eskü. 33Hallottátok azt a régieknek szóló parancsot is: hamisan ne esküdjél, de tartsd meg az Úrnak tett esküdet. 34Én pedig azt mondom nektek: egyáltalán ne esküdjetek: sem az égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya, 35sem Jeruzsálemre, mert az a nagy király városa. 36Még fejedre sem esküdjél, mert egyetlen hajszáladat sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. 37Beszédetek legyen: igen, igen; nem, nem. Ami ezt meghaladja, az a gonosztól van.

A megtorlás új törvénye. 38Hallottátok a parancsot: Szemet szemért, fogat fogért! 39Én pedig azt mondom nektek: ne szállj szembe a gonosszal, hanem ha megütik arcod jobb felét, fordítsd oda a balt is. 40S ha pörbe fogva el akarják venni köpenyedet, add oda köntösödet is. 41S ha ezer lépésre kényszerítenek, menj el kétannyira. 42Adj a kérőnek, és aki kölcsönt akar, vissza ne utasítsd.

Ellenségszeretet. 43Hallottátok a parancsot: szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet! 44Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, (tegyetek jót haragosaitokkal) és imádkozzatok üldözőitekért (és rágalmazóitokért). 45Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra, esőt ad igazaknak és bűnösöknek. 46Ha azokat szeretitek csak, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? 47És ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi többet tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? 48Ti olyan tökéletesek legyetek tehát, mint mennyei Atyátok.

6     A szándék tisztasága. 1Ügyeljetek, hogy ne az emberek szeme láttára s az ő kedvükért legyetek jók, különben nem lesz jutalmatok mennyei Atyátoknál. 2Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket. 3Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit cselekszik a jobb, hogy alamizsnád rejtve maradjon. 4Atyád, aki rejtekben is lát, megfizet neked.

Az imádság. 5Mikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szívesen imádkoznak az emberek szemeláttára a zsinagógában és utcasarkon állva. 6Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te amikor imádkozol, menj be szobádba, zárd be az ajtót és úgy imádkozzál a rejtekben lévő Atyádhoz. Atyád, aki rejtekben is lát, megfizet neked. 7Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok. Azt gondolják ugyanis, hogy sok beszédükért nyernek meghallgatást. 8Ne utánozzátok őket! Hiszen tudja a ti Atyátok, mire van szükségtek, még mielőtt kérnétek. 9Ti tehát így imádkozzatok:

14Ha megbocsátjátok az embereknek, hogy vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsát. 15De ha nem bocsáttok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket.

A böjt. 16Mikor böjtöltök, ne legyetek komorak, mint a képmutatók. Keserves arccal böjtölnek ugyanis, hogy meglássék rajtuk. Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. 17Te amikor böjtölsz, illatosítsd be fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne az embereknek mutasd böjtölésedet, 18hanem Atyádnak, aki a rejtekben jelen van. Atyád, aki rejtekben is lát, megfizet neked.

Az igazi gazdagság. 19Ne gyűjtsetek kincset a földön, ahol moly és rozsda emészt, ahol tolvajok betörnek és lopnak. 20Gyűjtsetek kincset a mennyben, ahol se moly, se rozsda nem emészt, tolvajok nem törnek be és nem lopnak. 21Ahol a kincsed, ott a szíved is. 22A test világa a szem. Ha szemed ép, egész tested világos lesz. 23De ha szemed rossz, sötét lesz egész tested. Ha tehát a világosság benned sötétség, mekkora lesz maga a sötétség? 24Senki két úrnak nem szolgálhat: vagy gyűlöli az egyiket s szereti a másikat, vagy egyikhez ragaszkodik s a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak. 25Azt mondom tehát nektek: ne aggódjatok megélhetéstek miatt, hogy mit egyetek vagy mit igyatok, sem testetek miatt, hogy mibe öltözzetek. Nem több-e az élet az eledelnél, s a test nem több-e a ruhánál?

26Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak s csűrökbe sem gyűjtenek: mennyei Atyátok táplálja őket. Nem értek ti többet azoknál? 27Ugyan melyiktek toldhatja meg életkorát csak egy arasznyival is, ha aggodalmaskodik? 28És a ruha miatt miért nyugtalankodtok? Nézzétek a mezei liliomokat, mint növekednek. Nem fáradoznak s nem fonnak. 29Mondom nektek: Még Salamon sem volt minden dicsőségében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. 30Ha pedig Isten így öltözteti a mezei virágot, amely ma virít, de holnap kemencébe kerül, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek? 31Ne nyugtalankodjatok tehát és ne kérdezzétek: mit együnk? vagy: mit igyunk? vagy: mibe öltözzünk? 32Mindezt a pogányok keresik. Hiszen tudja mennyei Atyátok, hogy minderre szükségtek van. 33Ti keressétek először Isten országát s annak igazságát, és ezeket is mind megkapjátok. 34Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnapi nap majd gondoskodik magáról. Elég a mának a maga baja.

7    Vakmerő ítélet. 1Ne ítéljetek, hogy meg ne ítéljenek! 2Amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fognak megítélni titeket, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is. 3Mit nézed a szálkát felebarátod szemében, a magad szemében pedig nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod felebarátodnak: 4hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - holott tulajdon szemedben gerenda van? 5Képmutató! Vesd ki előbb a magad szeméből a gerendát, akkor majd elég tisztán látsz ahhoz, hogy kivehesd a szálkát felebarátod szeméből.

6Ne vessetek szent dolgot ebeknek, s ne szórjátok gyöngyeiteket sertések elé! Különben lábukkal eltaposhatják azokat, aztán megfordulnak és széttépnek titeket.

Az imádság ereje. 7Kérjetek és adnak nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak. 8Mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtó nyílik. 9Ki ad közületek fiának követ, ha kenyeret kér? 10Vagy ha halat kér, ki ad neki kígyót? 11Ha tehát ti, bár rosszak vagytok, tudtok jót adni fiatoknak, menynyivel inkább tud mennyei Atyátok az őt kérőknek!

A arany szabály. 12Mindazt, amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük. Ez a törvény és a próféták.

A szűk kapu. 13A szűk kapun lépjetek be! Tágas a kapu és széles az út, mely a pusztulásba visz, bizony sokan mennek be rajta. 14De milyen szűk a kapu és milyen keskeny az út, mely az életre visz, bizony kevesen találják meg azt.

15Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcsükről ismeritek föl őket. 16Szednek-e tövisekről szőlőt vagy a bogáncsról fügét? 17Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt. 18Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa jó gyümölcsöt. 19Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely jó gyümölcsöt nem terem. 20Tehát gyümölcsükről ismeritek föl őket. 21Nem mindaz,  aki azt mondja nekem: "Uram, Uram!" jut be a mennyek országába. Csak (az jut be a mennyek országába), aki mennyei Atyám akaratát teljesíti. 22Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram! Nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben űztünk ördögöt? 23Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? Én akkor kijelentem nekik: sohasem ismertelek titeket. Takarodjatok tőlem, ti gonosztevők!

A beszéd vége. 24"Mindaz, aki hallgatja tanításomat és tettekre is váltja, hasonlít a bölcs emberhez, aki házát sziklára építette. 25Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra, de az nem dőlt össze, mert sziklára alapozták. 26Mindaz pedig, aki hallgatja tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít a balga emberhez, aki házát homokra építette. 27Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra. Az összedőlt és romhalmazzá vált."

A beszéd hatása. 28Ezzel Jézus befejezte beszédét. 29A nép álmélkodott tanításán, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók (és farizeusok).

 III. AZ ISTEN ORSZÁGA HIRDETÉSE

8     A leprás. 1Amikor lejött a hegyről, nagy sokaság követte. 2Akkor egy leprás lépett hozzá, leborult előtte és kérlelte: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem." 3(Jézus) feléje nyújtva kezét, megérintette és így szólt hozzá: "Akarom, tisztulj meg!" 4Erre az tüstént megtisztult leprájától. Jézus akkor lelkére kötötte: "Nézd, ne mondd meg senkinek, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak és ajánld föl az áldozatot, amit Mózes rendelt bizonyságul nekik."

A százados szolgája. 5Amikor bement Kafarnaumba, egy százados járult hozzá és elpanaszolta: 6"Uram, szolgám bénán fekszik otthon és szörnyen kínlódik." 7"Megyek és meggyógyítom." - felelte (Jézus). A százados így válaszolt: 8"Uram, nem vagyok méltó, hogy betérj házamba. Csak szólj, és szolgám meggyógyul. 9Jómagam, bár alárendelt ember vagyok, katonáknak parancsolok. Azt mondom egyiknek: menj! - elmegy; és a másiknak: jöjj ide! - hozzám jön; és a szolgámnak: tedd ezt! - megteszi." 10Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott és így szólt kísérőihez: "Bizony mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben! 11Ezért mondom nektek: sokan jönnek napkeletről és napnyugatról és letelepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában, 12az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz." 13A századoshoz pedig így szólt Jézus: "Menj, legyen úgy, amint hitted." A szolga még abban az órában meggyógyult.

Péter anyósa. 14Amikor Jézus Péter házába ment, annak anyósát lázas betegen, ágyban találta. 15Megérintette kezét, mire elhagyta a láz.

Más csodák. 16Fölkelt és szolgált neki. Mikor beesteledett, sok ördögtől megszállt embert vittek hozzá. Szavával kiűzte a gonosz lelkeket és minden beteget meggyógyított. 17Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése:

Jézus követésének föltételei. 18Jézus nagy sokaságot látott maga körül, meghagyta tehát, hogy keljenek át a túlsó partra. 19Akkor egy írástudó lépett hozzá és így szólt: "Mester, követlek téged, bárhová mégy." 20Jézus figyelmeztette: "A rókának odúja van, az ég madarának fészke, de az Emberfiának nincs hová lehajtsa a fejét." 21Egy másik tanítványa kérte: "Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek s eltemessem atyámat." 22Jézus azonban így felelt: "Kövess engem és hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat."

A vihar lecsendesítése. 23Bárkába szállt és tanítványai követték. 24Egyszerre csak heves vihar támadt a tavon, úgy hogy a hullámok elborították a bárkát. ő azonban aludt. 25(Tanítványai) fölkeltették, és kérlelték: "Uram, ments meg (minket), elveszünk!" 26(Jézus) megfeddte őket: "Mit féltek, ti kicsinyhitűek!" Aztán fölkelt, parancsolt a szélvésznek és a víznek, mire nagy csend lett. 27Az emberek pedig elámulva mondták: "Ugyan ki ez, hogy még a szélvész és a víz is engedelmeskedik neki?"

A gadarai megszállottak. 28Mikor a túlsó partra ért, a gadaraiak vidékére, két ördögtől megszállt ember jött szembe vele. A sírboltokból jöttek elő. Olyan elvadultak voltak, hogy senki sem mert azon az úton járni. 29Így kiáltoztak: "Mi bajod velünk (Jézus), Isten Fia? Azért  jöttél ide, hogy idő előtt gyötörj minket?" 30Nem messze onnan nagy sertéskonda legelészett. 31Ezért az ördögök megkérték: "Ha kiűzöl minket, küldj a kondába." 32"Menjetek", szólt. Azok ki is mentek és megszállták a sertéseket, mire az egész konda a meredekről a tóba rohant és vízbe veszett.

33A kanászok elfutottak és a városba érve mindent elmondtak a megszállottakról is. 34Akkor az egész város kiment Jézus elé és, amint megpillantották, kérték, távozzék el határukról.

9     A kafarnaumi béna. 1Erre ismét bárkába szállt, átkelt a tavon és lakóvárosába érkezett. 2Ott egy hordágyon fekvő bénát hoztak elébe. Hitük láttára Jézus ezekkel a szavakkal fordult a bénához: "Bízzál fiam! Bocsánatot nyertek bűneid." 3Néhány írástudó erre azt gondolta magában: "Ez káromkodik." 4Jézus gondolataikba látva így szólt: "Miért gondoltok rosszat magatokban? 5Mi könnyebb, ha azt mondom: bocsánatot nyernek bűneid? - vagy, ha azt: «Kelj föl és járj» 6Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására." Ezzel a bénához fordult: "Kelj föl, fogd az ágyadat és menj haza!" 7Az fölkelt és hazament. 8Ennek láttára félelem fogta el a népet és magasztalni kezdték Istent, hogy embernek ekkora hatalmat adott.

Máté meghívása. 9Jézus tovább folytatva útját, látta, hogy egy Máté nevű ember ül a vámnál. "Kövess engem!" - szólította meg. Az fölkelt és követte. 10Mikor később annak házában asztalhoz ült, sok vámos és bűnös jött, s letelepedett Jézus és tanítványai közé. 11Ennek láttára a farizeusok megkérdezték tanítványait: "Miért eszik Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?" 12Amikor Jézus ezt hallotta, megfelelt nekik: "Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. 13Menjetek csak és tanuljátok meg mit tesz az: irgalmasságot akarok és nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket."

A böjt kérdése. 14Akkor odamentek hozzá János tanítványai és megkérdezték: "Hogy lehet az, hogy mi és a farizeusok (gyakran) böjtölünk, a te tanítványaid pedig nem böjtölnek?" 15Jézus így felelt: "Csak nem búsulhat a násznép, míg vele a vőlegény? Eljön a nap, amikor elviszik a vőlegényt: akkor majd böjtölnek. 16Senki sem tesz ócska ruhára nyers szövetből foltot, mert a ruha ép részét is eltépi és még nagyobb szakadás támad. 17Új bort sem töltenek régi tömlőkbe, különben kiszakadnak a tömlők, a bor kiömlik és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőbe való, akkor mindkettő megmarad."

A halott lány; a vérfolyásos asszony. 18Miközben ezt magyarázta, egy elöljáró lépett hozzá és lába elé borulva kérte: "(Uram), leányom most halt meg, de jöjj, tedd rá kezedet és életre kel." 19Erre Jézus fölkelt és tanítványival együtt elment vele. 20Egy asszony pedig, aki tizenkét éve vérzésben szenvedett, hátulról megérintette ruhája szegélyét. 21Azt gondolta magában: 22"Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok." Jézus erre megfordult, ránézett és így szólt: "Bízzál leányom, hited meggyógyított." Attól az órától fogva egészséges lett az asszony. 23Amikor Jézus az elöljáró házába ért és látta a fuvolásokat és a lármás tömeget, rájuk szólt: 24"Távozzatok! Hiszen nem halt meg a leány, csak alszik." Azok kinevették. 25Miután eltávolították a tömeget, bement, megfogta a leány kezét és az életre kelt. 26Híre járt ennek az egész vidéken.

A két vak. 27Amikor Jézus tovább folytatta útját, két vak ment utána. Egyre ezt kiáltozták: "Könyörülj rajtunk, Dávid fia!" 28Amint hazaérkezett, bementek hozzá a vakok. Jézus megkérdezte tőlük: "Hiszitek, hogy tudok valamit tenni veletek?" "Igenis, Uram!" - felelték azok. 29Akkor megérintette szemüket és így szólt: 30"Legyen hitetek szerint!" Erre megnyílt a szemük. Jézus pedig lelkükre kötötte: "Vigyázzatok, senki meg ne tudja." 31Ám azok elmentek és hírét vitték az egész vidéken.

A megszállott néma. 32Alighogy azok elmentek, egy ördögtől megszállott némát hoztak eléje. Mihelyt az ördögöt kiűzte, megszólalt a néma. 33A nép erre csodálkozva mondta: "Soha sem láttak még ilyent Izraelben!" 34A farizeusok azonban megjegyezték: "Az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket."

A tizenkettő missziója. 35Jézus bejárt minden várost és falut, tanított a zsinagógákban, hirdette országának örömhírét és meggyógyított minden betegséget és minden bajt. 36Ahogy végignézett az embereken, megesett a szíve rajtuk, mert olyanok voltak, mint pásztor nélküli juhok: elcsigázottak és kimerültek. Akkor így szólt tanítványaihoz: 37"Az aratni való sok, de a munkás kevés. 38Kérjétek az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába."

10    Az apostolok kiválasztása. 1Összehívta tizenkét tanítványát és hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt.

2A tizenkét apostol a következő: Az első Simon, másik nevén Péter, továbbá testvére András, Jakab Zebedeus fia és testvére János, 3Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab Alfeus fia, és Tádé, 4a buzgó Simon és karióti Júdás, aki később elárulta őt.

Az apostolok szétküldése. 5Ezt a tizenkettőt küldte Jézus és megparancsolta nekik:

"A pogányokhoz ne menjetek és a szamaritánusok városaiba be ne térjetek. 6Menjetek inkább Izrael házának elveszett juhaihoz. 7Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa. 8Gyógyítsatok  betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket. Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok. 9Ne szerezzetek se arany, se ezüst, se réz pénzt övetekbe. 10Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se botot: megérdemli a munkás az ellátását.

11Ha egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, ki ott az érdemes ember és maradjatok nála, amíg tovább nem utaztok. 12Mikor pedig házába léptek köszöntsétek: (békesség e háznak!) 13Ha valóban érdemes rá az a ház, szálljon rá békességtek, de ha nem, békességtek szálljon vissza rátok. 14Ha valaki nem fogad be titeket és szavatokra nem hallgat, menjetek ki a házából, még a városból is, és rázzátok le a port lábatokról. 15Bizony mondom nektek: Szodoma és Gomorra földjének tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint annak a városnak.

Az üldözések megjövendölése. 16Úgy küldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé. 17Legyetek tehát okosak, mint a kígyók és ártatlanok, mint a galambok. Legyetek óvatosak az emberekkel szemben, mert bíróság elé állítanak, és zsinagógáikban megostoroznak titeket. 18Miattam helytartók és királyok elé is hurcolnak, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. 19Mikor bíróság elé állítanak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok. Abban az órában majd megtudjátok, mit szóljatok. 20Hiszen nem ti beszéltek, hanem Atyátok Lelke szól belőletek.

21Halálra adja majd testvér a testvérét és apa a fiát. A gyermek szülei ellen támad és megöleti őket. 22Miattam mindenki meggyűlöl titeket, de aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül. 23Mikor pedig egyik városban üldöznek, meneküljetek a másikba. Bizony mondom nektek, nem járjátok végig Izrael városait, amíg el nem jön az Emberfia.

24Nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. 25Elégedjék meg a tanítvány, ha olyan lesz, mint mestere és a szolga, ha olyan, mint ura. Ha a családatyát Belzebulnak csúfolják, mennyire inkább a házanépét"

Ne féljetek. 26Ne féljetek tőlük! Semmi nem marad elrejtve, mi ki ne derülne, sem eltitkolva, mi ki ne tudódnék.

27Amit sötétben mondok nektek, mondjátok el fényes nappal, és amit fülbesúgva hallotok, hirdessétek a háztetőről.

28Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket meg a testet is pokolba taszíthatja. 29Két verebet ugye egy fillérért adnak? De Atyátok nélkül egy sem esik földre. 30Nektek viszont minden szál hajatok számon van tartva. 31Ne féljetek tehát! Sokkal többet értek ti a verebeknél. 32Mindazt tehát, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom mennyei Atyám előtt. 33De aki megtagad engem az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.

Jézussal vagy Jézus ellen. 34Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak. Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem, hogy kardot. 35Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert atyjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. 36Saját házanépe lesz az ember ellensége. 37Aki atyját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki fiát vagy leányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. 38Aki föl nem veszi keresztjét s nem követ engem, nem méltó hozzám. 39Aki meg akarja találni életét, elveszíti azt, de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt.

Jézus tanítványainak befogadása. 40Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki küldött engem. 41Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz ember, az igaznak jutalmában részesül. 42Aki pedig csak egy pohár friss vizet ad is inni egynek a legkisebbek közül, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek: nem marad el jutalma."

11    Jézus az, "akinek el kell jönnie". 1Amikor Jézus befejezte a tizenkét tanítványának adott utasításait, tovább indult, hogy tanítson és hirdesse az igét az ottani városokban.

 

 IV. AZ ISTEN ORSZÁGA TITKA

Keresztelő János követsége. 2Amikor János a börtönben hallott Krisztus tetteiről, elküldte (két) tanítványát ezzel a kérdéssel: 3"Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy mást várjunk?" 4Jézus így válaszolt: "Menjetek, jelentsétek Jánosnak, amit hallotok és láttok: 5vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak föltámadnak, a szegények pedig hallgatják az evangélium hirdetését. 6Boldog, aki nem botránkozik meg bennem."

Jézus tanúsága Jánosról. 7Amikor azok elmentek, Jézus beszélni kezdett a néphez Jánosról: "Miért mentetek ki a pusztába? Hogy széltől lengetett nádat lássatok? 8Vagy miért mentetek ki? Hogy finom kelmébe öltözött embert lássatok? Aki finom ruhában jár, királyi palotában lakik. Miért mentetek hát ki? Hogy prófétát lássatok? 9Igenis, mondom nektek, prófétánál is nagyobbat. 10Ez az, akiről az Írás mondja:

11Bizony mondom nektek: asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb keresztelő Jánosnál. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb mint ő. 12Keresztelő János napjaitól fogva mindmáig a mennyek országa erőszakot szenved, és az erőszakosok ragadják el azt. 13A próféták és a törvény Jánosig mind ezt jövendölték. 14Ha tudni akarjátok, ő Illés, akinek el kell jönnie. 15Akinek füle van, hallja meg.

Csökönyös gyerekek. 16Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak:

18Eljött János, nem eszik és nem iszik, azt mondják rá: ördöge van. 19Eljött az Emberfia, eszik-iszik, és azt mondják rá: lám, a falánk, borissza ember, a vámosok és bűnösök barátja! A bölcsességet azonban művei igazolták."

A megátalkodott városok. 20Akkor korholni kezdte a városokat, ahol a legtöbb csodát tette, mert nem tértek meg. 21"Jaj neked Korozain! Jaj neked Betszaida! Ha Tíruszban vagy Szidonban történtek volna a csodák, amelyek nálatok történtek, már régen szőrzsákban és hamuban tartottak volna bűnbánatot. 22De mondom nektek: Tírusznak és Szidonnak tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek. 23Te meg Kafarnaum! Vajon az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában történtek volna a nálatok történt csodák, a mai napig állna. 24Egyébként mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint neked."

Jézus és az Atya. 25Abban az időben Jézus így szólt: "Áldalak téged, Atyám, mennynek és földnek Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és a kisdedeknek jelentetted ki. 26Igen Atyám, így tetszett neked. 27Mindent átadott nekem Atyám: senki más nem ismeri  a Fiút csak az Atya, és az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú ki akarja jelenteni.

28Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és meg vagytok terhelve: én felüdítelek titeket. 29Vegyétek magatokra igámat és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s így nyugalmat találtok lelketeknek. 30Az én igám édes, az én terhem könnyű."

12     A tanítványok és a szombat. 1Abban az időben Jézus szombaton vetések között járt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: 2"Nézd, tanítványaid olyat tesznek, amit szombaton tilos cselekedni." 3Erre így felelt: "Nem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt éhezett? 4Hogyan ment be az Isten házába és ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem kíséretének nem volt szabad megennie, csak a papoknak. 5Vagy nem olvastátok a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétenének? 6Mondom nektek: a  templomnál nagyobb van itt. 7Ha értenétek mit jelent: irgalmasságot akarok és nem áldozatot, sohasem ítélnétek el az ártatlanokat. 8Az Emberfia ura a szombatnak is."

A béna kezű ember. 9Onnan továbbhaladva betért zsinagógájukba. Talált egy félkezére béna embert. 10Megkérdezték tőle: "Szabad-e szombaton gyógyítani?" - hogy vádaskodhassanak ellene. 11Ő így felelt: "Ha valakinek közületek csak egy juha van, és az szombaton gödörbe esik, nem követ el mindent, hogy kihúzza? 12Pedig mennyivel többet ér az ember a birkánál! Tehát szabad szombaton jót cselekedni."

13Azzal az emberhez fordult: "Nyújtsd ki kezedet!" Az kinyújtotta és béna keze éppen olyan egészséges lett, mint a másik. 14Erre a farizeusok kimentek és tanakodni kezdtek, hogyan okozhatnák vesztét.

Jézus könyörülete. 15Mikor Jézus ezt meghallotta, eltávozott onnan. Azután is sokan fordultak hozzá és meggyógyította valamennyit. 16De megtiltotta nekik, hogy nyilvánosságra hozzák. 17Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése:

A farizeusok vádaskodása. 22Akkor egy ördögtől megszállt, vak és néma embert vittek hozzá, és meggyógyította úgy, hogy az beszélni és látni kezdett. 23Erre az egész nép elámulva mondta: "Csak nem ő Dávid fia?" 24A farizeusok is meghallották ezt és megjegyezték: "Ő csak Belzebullal, az ördögök fejedelmével űzi ki az ördögöt." 25Jézus, átlátva gondolataikon, így szólt hozzájuk: "Minden meghasonlott ország elpusztul és egyetlen meghasonlott város vagy ház sem állhat fönn. 26Ha sátán űzi ki a sátánt, akkor meghasonlott önmagában: tehát hogyan állhat fenn az országa? 27Ha én Belzebullal űzök ördögöt, fiaitok kinek a segítségével teszik? Ezért ők lesznek a ti bíráitok. 28De ha én Isten Lelkével űzök ördögöt, akkor elérkezett hozzátok Isten  országa.

29Hogyan törhet be valaki az erős ember házába s rabolhatja el a holmiját, ha előbb meg nem kötözi őt? Csak azután foszthatja ki házát. 30Aki nincs velem, ellenem van; aki nem gyűjt velem, szétszór.

31Azért azt mondom nektek: minden bűn és káromlás bocsánatot nyer, de a Lélek ellen való káromlás nem nyer bocsánatot. 32Aki az Emberfia ellen szól, bocsánatot nyer, de aki a Szentlélek ellen szól, nem nyer bocsánatot sem ezen a világon, sem a jövendőben. 33Ha jónak mondjátok a fát, tartsátok gyümölcsét is jónak, de ha rossznak mondjátok a fát, tartsátok gyümölcsét is rossznak, hiszen gyümölcséről ismerhető föl a fa. 34Viperák fajzata! Hogyan beszélhettek jót, holott gonoszok vagytok? Hiszen a szív bőségéből szól a száj. 35A jó ember jó kincséből jót szed elő, a rossz ember rossz kincséből rosszat szed elő. 36Mondom nektek: minden fölöslegesen kimondott szóról számot adnak majd az emberek az ítélet napján. 37Szavaid alapján fognak igaznak ítélni, szavaid alapján fognak elmarasztalni."

Jónás jele. 38Erre néhány írástudó és farizeus így szólt hozzá: "Mester jelet szeretnénk tőled látni." 39Ő így felelt: "A gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás prófétáét. 40Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia is a föld szívében három nap és három éjjel. 41A ninivei férfiak e nemzedékkel együtt jelennek meg majd az ítéleten és elítélik azt, mert ők megtértek Jónás prédikációjára. 42De Jónásnál nagyobb van itt. Dél királynője e nemzedékkel együtt jelenik meg az ítéleten és elítéli azt, mert a föld végső határáról is eljött, hogy meghallgassa a bölcs Salamont. De Salamonnál nagyobb van itt!

Visszaesés a bűnbe. 43Mikor a tisztátalan lélek kiszáll az emberből, puszta helyen bolyong, nyugtot keres, de nem talál. 44Akkor azt mondja: visszatérek házamba, ahonnét kijöttem. Amikor odaér, üresen találja, sőt még kisöpörve és földíszítve is. 45Erre elmegy, hoz magával hét másik lelket, magánál is gonoszabbakat. Bemennek és ott laknak. Annak az embernek a sorsa pedig rosszabbra fordul, mint előbb volt. Így jár ez a gonosz nemzedék is."

Jézus és családja. 46Miközben még a néphez szólt, anyja és testvérei megálltak kint és beszélni akartak vele. 47Valaki figyelmeztette: "Anyád és testvéreid kint állnak és beszélni akarnak veled." 48De ő megkérdezte a hozzá szólót: "Ki az én anyám és kik az én testvéreim?" 49Aztán kitárta karját tanítványai felé és így szólt: "Ezek az én anyám és testvéreim! 50Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az mind testvérem, nővérem és anyám."

13    Példabeszéd a magvetőről.  1Egy nap Jézus elment hazulról és leült a tó partján. 2Nagy tömeg gyűlt köréje, ezért beszállt egy bárkába és leült, a nép pedig a parton maradt. 3Ekkor példabeszédekben sok mindenre oktatta őket. 4Ezzel kezdte:

A magvető példázata. "Kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útfélre esett. Odaszálltak az (égi) madarak és fölcsipegették. 5Némely meg köves helyre esett, ahol nem volt elég földje. Csakhamar kikelt, mert nem jutott mélyen a földbe. 6Amikor a nap magasabbra hágott, megperzselődött, és gyökér híján elszáradt. 7Némely pedig tövisek közé hullott. Amint a tövisek felnőttek, elnyomták. 8A többi jó földbe hullott és termést hozott: egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, némelyik meg harmincszorosat. 9Akinek füle van, hallja meg!"

Mire valók a példabeszédek. 10Akkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték tőle: "Miért szólsz hozzájuk példabeszédekben?" 11Ő így felelt: "Nektek jutott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait, nekik azonban nem. 12Akinek ugyanis van, annak még adnak, hogy bővelkedjék, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van.

13Azért szólok nekik példabeszédekben, mert szemük van, de nem látnak, fülük van, de nem hallanak és nem értenek. 14Beteljesedik rajtuk Izajás próféta jövendölése:

16Boldog a ti szemetek, mert lát és a ti fületek, mert hall. 17Bizony mondom nektek, sok próféta és igaz ember kívánta látni, amit ti láttok, de nem láthatta, és hallani, amit ti hallotok, de nem hallhatta.

A magvak magyarázata. 18Halljátok tehát a magvetőről szóló példabeszédet. 19Amikor valaki meghallgatja Isten országának igéjét, de meg nem szívleli, eljön a gonosz és elragadja amit szívébe vetettek. Ez az, akinél a mag az útfélre esett. 20A köves talajra hullott meg az, aki meghallgatja az igét és szívesen be is fogadja, de nem ver benne gyökeret, csak ideig-óráig tart.

21Mikor az ige miatt baj és üldözés támad, csakhamar eltántorodik. 22A tövisek közé hullott pedig az, aki meghallgatja az igét, de a világi gondok és a csalóka gazdagság elfojtják az igét és meddő marad. 23Végül is a jó földbe hullott az, aki az igét meghallgatja, megszívleli és termést is hoz: egyik százszorosat, másik hatvanszorosat, némelyik meg harmincszorosat."

A konkoly. 24Más példabeszédet is mondott nekik: "Hasonlít a mennyek országa az olyan emberhez, aki jó magot vetett földjébe. 25Amikor mindenki aludt, jött ellensége és konkolyt szórt a búza közé, aztán eltávozott. 26Szárba szökött a vetés, és kalászt hányt, de fölütötte fejét a konkoly is. 27Erre a szolgák elmentek a gazdához és megkérdezték: Uram, ugye jó magot vetettél a szántóföldedbe? 28Honnan került bele a konkoly? Mire ő azt felelte: ellenséges ember műve az. A szolgák tovább kérdezték: 29akarod, hogy kimenjünk és kigyomláljuk? Nem, válaszolta, hogy a konkolyt gyomlálva ki ne tépjétek vele együtt a búzát is. 30Hagyjátok, hadd nőjön föl mindkettő az aratásig. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: előbb a konkolyt szedjétek össze és kössétek kévébe, hogy tűzre kerüljön, a búzát pedig gyűjtsétek csűrömbe."

A mustármag és a kovász. 31Egy másik példabeszédet is mondott: "Hasonlít a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet fog az ember és szántóföldjébe vet. 32Ez kisebb ugyan minden magnál, de amikor fölnő, nagyobb minden veteménynél. Sőt akkora fává nő, hogy az ég madarai rászállnak és ágai közt fészket raknak."

33Ismét más példabeszédet mondott: "Hasonlít a mennyek országa a kovászhoz, amelyet fog az asszony és három véka lisztbe kever úgy, hogy az egész megkel." 34Mindezt példabeszédekben mondta Jézus a népnek, példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. 35Így beteljesedett a próféta jövendölése:

A búza és konkoly magyarázata. 36Akkor elbocsátotta a népet és hazatért. Odamentek hozzá tanítványai és kérték: "Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és konkolyról szóló példabeszédet." 37Így magyarázza meg nekik: "Aki a jó magot veti, az az Emberfia. 38A szántóföld, ez a világ. A jó mag, az ország fia, a konkoly pedig, a gonosz fia. 39Az ellenség, aki ezt veti, az ördög. Az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. 40Mint ahogy a konkolyt összeszedik és tűzben elégetik, úgy lesz a világ végén is. 41Az Emberfia elküldi angyalait. Azok összeszednek országában minden gonosztettet és gonosztevőt, és tüzes kemencébe vetik őket. 42Ott sírás és fogcsikorgatás lesz. 43Akkor az igazak ragyognak majd, mint a nap, Atyjuk országában. Akinek füle van, hallja meg.

A kincs és a gyöngy. 44Hasonlít a mennyek országa a szántóföldön elásott kincshez. Egy ember megtalálja a kincset, de titokban tartja. Aztán nagy örömében fogja magát, eladja mindenét, amije csak van, és megveszi a szántóföldet. 45Hasonlít a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keres. 46Mikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre talál, fogja magát, eladja mindenét amije csak van, és megveszi azt.

A háló példázata. 47Végül hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, mely mindenfajta halat bekerít. 48Amikor megtelik, partra húzzák, nekiülnek és a javát edényekbe válogatják, a hitványát pedig kiszórják. 49Így lesz a világ végén is: jönnek az angyalok, kiválasztják a gonoszokat az igazak közül és tüzes kemencébe vetik őket. 50Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

Befejezés. 51Megértettétek mindezt?" "Igenis" - felelték. 52Erre ő így szólt: "Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a családatyához, aki kincseiből újat és régit szed elő."

53Amikor Jézus e példabeszédeket befejezte, eltávozott onnan.

V. AZ ORSZÁG EGYHÁZZÁ VÁLIK

Jézus Názáretben. 54Visszament lakóhelyére és a helybelieket tanította a zsinagógákban. Azok meglepődve kérdezgették: "Honnan van ennek a bölcsessége és a csodatévő ereje? 55Nem az ács fia ez? Anyja nem a Mária? Testvérei nem Jakab, József, Simon és Júdás? 56És nővérei, ugye azok is itt élnek közöttünk? Honnan vette hát mindezt?" - és megbotránkoztak benne. 57Jézus erre megjegyezte: "Sehol sincs a prófétának kevesebb becsülete, mint saját hazájában és házában." 58Hitetlenségük miatt nem is művelt ott sok csodát.

14     Keresztelő János halála. 1Abban az időben Heródes, a negyedesfejedelem, hallotta Jézus hírét. 2"Ez keresztelő János, mondta szolgáinak, föltámadt halottaiból, azért működik benne a csodatévő erő."

3Heródes tudniillik annak idején elfogatta Jánost, bilincsbe verette és testvérének, Fülöpnek felesége, Heródiás miatt börtönbe vetette. 4János ugyanis figyelmeztette: "Nem lehet a tiéd." 5Erre meg akarta ölni, de félt a néptől, mert prófétának tartották. 6Heródes születése napján történt, hogy Heródiás leánya táncolt a vendégek előtt. 7Annyira megtetszett Heródesnek, hogy esküvel ígérte, bármit is kér, megadja neki. 8Az pedig előre kitanítva anyjától, így szólt: "Add nekem egy tálon keresztelő János fejét." 9A király erre elszomorodott, de az eskü és a vendégek miatt megparancsolta, hogy adják oda. 10Lefejeztette tehát Jánost a börtönben. 11Fejét elhozták egy tálon és odaadták a leánynak, az meg elvitte anyjának. 12Tanítványai akkor eljöttek, elvitték a testét és eltemették. Aztán elmentek és hírül vitték Jézusnak.

Az első kenyérszaporítás. 13A hír hallatára Jézus bárkába szállt, és egy magányos helyre ment, hogy egyedül legyen. De a nép tudomást szerzett erről és gyalogszerrel utána ment a városokból. 14Amikor kiszállt, már egy nagy tömeget talált ott. Megesett rajtuk a szíve és meggyógyította betegeiket. 15Amikor beesteledett, odamentek hozzá tanítványai és figyelmeztették: "Elhagyatott ez a hely és az idő is eljárt. Bocsásd el a népet, hogy a falvakba mehessenek és ennivalót vegyenek maguknak." 16Jézus azonban  így válaszolt: "Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni." 17"Csak öt kenyerünk és két halunk van", felelték. 18"Hozzátok ide", mondta. 19Meghagyta, hogy a nép telepedjék le a fűre, aztán fogta az öt kenyeret és a két halat, föltekintett az égre és megáldotta azokat. Majd megtörte a kenyereket és tanítványainak adta, a tanítványok pedig a népnek. 20Ettek mindnyájan és jóllaktak. A kenyérmaradékból még tizenkét kosárral szedtek össze. 21Az asszonyokon és gyermekeken kívül mintegy ötezer férfi evett.

Jézus a vízen jár. 22Ezután nyomban fölszólította tanítványait, hogy szálljanak bárkába és menjenek előre a túlsó partra, amíg ő hazaküldi a népet. 23Miután hazaküldte őket, fölment egy hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Késő estig maradt ott egymagában. 24A bárkát jó messze a parttól hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. 25Az éjszaka negyedik őrváltása idején Jézus a vízen járva feléjük közeledett. 26Amint meglátták a tanítványok, hogy a vízen jár, rémülten kiáltották: "Kísértet!" - és félelmükben össze-vissza kiabáltak. 27De Jézus mindjárt megszólította őket: "Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!" 28Mire Péter így szólt: "Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy hozzád menjek a vízen." 29"Jöjj!" - mondta ő. Péter kiszállt a bárkából és Jézus felé indult a vízen. 30De az erős szél láttára megijedt, s mikor merülni kezdett, így kiáltott: "Uram, ments meg!" 31Jézus nyomban kinyújtotta kezét, megragadta és azt mondta neki: "Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?" 31Amint beszállt a bárkába, a szél elállt. 32Akik a bárkában voltak, leborultak előtte. 33"Valóban Isten fia vagy!" - vallották meg.

Más csodák. 34Átkeltek a tavon és Genezáretnél értek partot. 35Mihelyt fölismerték őt a helybeliek, hírét vitték az egész környéken. Eléje hoztak minden beteget és kérték, hogy legalább ruhája szegélyét érinthessék. 36Aki csak hozzáért, meggyógyult.

15     Jézus és a farizeusok. 1Akkor farizeusok és írástudók jöttek Jézushoz Jeruzsálemből és megkérdezték: 2"Miért térnek el tanítványaid az ősök hagyományától? Étkezés előtt ugyanis nem mosnak kezet." 3Ő megfelelt nekik: "Hát ti miért hágjátok át Isten parancsát hagyományotok miatt? 4Isten ugyanis kijelentette: tiszteld atyádat és anyádat! És: aki atyját vagy anyját átkozza, halállal lakoljon. 5Ti pedig azt mondjátok: aki atyjához vagy anyjához így szól: legyen Istennek szánt ajándék az, amivel téged kellene segítenem, annak nem kell atyját és anyját tisztelnie. 6Ezzel hagyományotok kedvéért kijátsszátok Isten parancsát.

10Akkor magához hívta a népet és így szólt: "Hallgassátok és értsétek meg:  11nem az szennyezi be az embert, ami szájába jut, hanem az szennyezi be, ami a száját elhagyja." 12Erre odamentek hozzá tanítványai és megjegyezték: "Tudod, hogy a farizeusok e beszéd hallatára megbotránkoztak?" 13Mire ő így felelt: "Tövestől kitépnek minden növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. 14Hagyjátok őket! Világtalanok vak vezetői ők. Ha pedig vak vezet világtalant, mindkettő gödörbe esik." 15Erre Péter így szólt hozzá: "Magyarázd meg nekünk ezt a példabeszédet." 16"Még mindig nem értitek ti sem?" - kérdezte. 17"Nem értitek, hogy mindaz, ami a szájba kerül, a gyomorba jut és onnan a félreeső helyre? 18De ami szájat elhagyja, a szívből származik, és ez az, ami beszennyezi az embert. 19A szívből ered ugyanis minden rossz gondolat, gyilkosság, házasságtörés, paráznaság, lopás, hamis tanúság és káromlás. Ezek szennyezik be az embert. 20Az, hogy mosatlan kézzel eszik, nem szennyezi be az embert."

A kánaáni asszony. 21Onnan tovább indulva Jézus Tírusz és Szidon vidékére vonult vissza. 22Ott egy kánaáni asszony jött a környékről és így kiáltozott utána: "Könyörülj rajtam, Uram, Dávid fia! Leányomat kegyetlenül gyötri az ördög."

23De ő szóra sem méltatta. Erre odamentek hozzá tanítványai és kérték: "Küldd haza, mert kiabál utánunk." 24Ő így felelt: "Küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól." 25De az odajött és e szavakkal borult le előtte: "Uram, segíts rajtam!" 26Ő visszautasította: "Nem helyes, ha elveszik a gyerekek kenyerét és a kutyáknak dobják." 27Az viszont erősítgette: "De bizony, Uram! Hiszen a kis kutyák is esznek az uruk asztaláról lehulló morzsákból." 28Erre Jézus így szólt: "Asszony, nagy a te hited, legyen úgy, amint kívánod." Még abban az órában meggyógyult a leány.

Jézus gyógyítja a szenvedőket. 29Jézus eltávozott onnan és a galileai tengerhez tartott. Fölment egy hegyre és leült. Nagy sokaság jött hozzá. 30Hoztak magukkal sántákat, bénákat, vakokat, némákat meg sok más beteget, és lába elé rakták őket. Meggyógyította valamennyit. 31Mikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult és magasztalta Izrael Istenét.

A második kenyérszaporítás. 32Jézus akkor összehívta tanítványait és így szólt hozzájuk: "Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem és nincs mit enniük. Nem akarom étlen hazaküldeni őket, hogy ki ne dőljenek az úton." 33A tanítványok erre megjegyezték: "Honnan szerzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget ellássunk?" 34Jézus megkérdezte tőlük: "Hány  kenyeretek van?" "Hét, és néhány apró halunk", felelték. 35Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. 36Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, a tanítványok pedig a népnek. 37Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, még hét kosár kenyérmaradékot szedtek össze. 38Az asszonyokon és a gyermekeken kívül mintegy négyezer férfi evett.

39Aztán elbocsátotta a népet, bárkába szállt és Magadán vidékére ment.

16     A farizeusok és szadduceusok. 1Ott farizeusok és szadduceusok jöttek hozzá, hogy próbára tegyék. Kérték, hogy égi jelet mutasson nekik. 2De ő így felelt: "Napszálltakor azt mondjátok: jó idő ígérkezik, mert vöröslik az ég. 3Reggel pedig: ma zivatar lesz, mert a borús ég vöröslik. Az ég színéből tehát tudtok következtetni, az idők jeleit azonban nem ismeritek? 4A gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónásét (a prófétáét)". Ezzel otthagyta őket és elment.

A farizeusok kovásza. 5A tengeren átjövet a tanítványok elfelejtettek kenyeret hozni magukkal. 6Jézus figyelmeztette őket: "Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok és szadduceusok kovászától!" 7Azok így tanakodtak egymás közt: "Nem hoztunk kenyeret." 8Jézus észrevette ezt és így szólt: "Kicsinyhitűek, mit tanakodtok egymás közt, hogy nincs kenyeretek? 9Még mindig nem értitek s nem jut eszetekbe az ötezer ember öt kenyere, és hogy hány kosarat szedtetek tele? 10Sem a négyezer ember hét kenyere s hogy ott is hány kosárral szedtetek föl? 11Hát nem értitek, hogy nem a kenyérről mondom nektek: óvakodjatok a farizeusok és szadduceusok kovászától?" 12Akkor megértették, hogy nem a kenyér kovászától óvta őket, hanem a farizeusok és szadduceusok tanításától.

Péter, a szikla. 13Amikor Jézus Fülöp Cézáreájának vidékére érkezett, megkérdezte tanítványait: "Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" 14Azok így válaszoltak: "Van, aki keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, van, aki Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának." 15Jézus tovább kérdezte: "Hát ti kinek tartotok  engem?" 16Simon Péter válaszolt: "Te vagy a Messiás, az élő Isten fia." 17Erre Jézus azt mondta neki: "Boldog vagy Simon, János fia! Nem test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. 18S én azt mondom neked: te Péter vagy, és én erre a sziklára építem egyházamat és a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. 19Neked adom a mennyország kulcsait. Amit megkötsz a földön, megkötött lesz a mennyben is, és amit föloldasz a földön, a mennyben is föloldott lesz." 20Azután a lelkére kötötte tanítványainak, senkinek se mondják, hogy ő a Messiás.

Az első szenvedés és feltámadás jövendölés. 21Ettől fogva Jézus többször fölhívta tanítványai figyelmét arra, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, megölik, de harmadnapon föltámad. 22Péter akkor félrevonta és ezekkel a szavakkal tett szemrehányást: "Ments Isten, Uram! Ilyesmi nem történhet veled!" 23De ő elfordult és így korholta Pétert: "Takarodj előlem, sátán! Terhemre vagy, mert emberi módon, s nem Isten tervei szerint gondolkodol."

A kereszt tanítása. 24Ezután Jézus így szólt tanítványaihoz: "Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen engem. 25Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt. 26Mit ér az embernek, ha az egész világot megnyeri, de lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe lelkéért? 27Az Emberfia ugyanis el fog jönni angyalaival Atyja dicsőségében és akkor megfizet mindenkinek tetteihez mérten. 28Bizony mondom nektek: az itt állók közül néhányan nem halnak meg, amíg meg nem látják az uralmával érkező Emberfiát."

17     Urunk színeváltozása. 1Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét Jánost, és egyedül őket vitte föl egy magas hegyre. 2Ott színében elváltozott előttük. Arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig tündökölt, mint a fény. 3Egyszerre csak megjelent nekik Mózes és Illés, amint beszélgettek vele. 4Péter erre így szólt Jézushoz: "Uram, jó nekünk itt! Ha akarod, csinálok itt három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet." 5Szavai közben fényes felhő takarta el őket és a fényből szózat hangzott: "Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok!" 6Ennek hallatára a tanítványok arcra borultak és igen megijedtek. 7De Jézus hozzájuk lépett és megérintette őket: "Keljetek föl, ne féljetek!" 8Föltekintve senkit sem láttak, csak Jézust egymagát.

Illés eljövetele. 9A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: "Senkinek ne mondjátok el a látomást, amíg az Emberfia halottaiból föl nem támad." 10A tanítványok megkérdezték: "Miért mondják az írástudók, hogy Illésnek kell előbb eljönnie?" 11Ő így felelt: "Illés ugyan eljön és helyreállít mindent. 12Én azonban azt mondom nektek, hogy Illés már eljött, de nem ismerték föl s kényük-kedvük szerint bántak vele. Így szenved majd az Emberfia is tőlük." 13Akkor a tanítványok megértették, hogy keresztelő Jánosról beszélt.

A holdkóros fiú. 14Mikor visszatértek a néphez, egy ember lépett hozzá 15és ezekkel a szavakkal hullott térdre előtte: "Uram könyörülj fiamon! Holdkóros szegény, és sokat szenved. Hol tűzbe esik, hol meg vízbe. 16Elvittem tanítványaidhoz, de nem tudták meggyógyítani." 17Jézus így szólt: "Hitetlen és romlott nemzedék! Meddig kell még veletek  maradnom? Meddig tűrjelek titeket? 18Hozzátok ide!" Jézus ráparancsolt az ördögre, az kiment belőle és a gyermek attól az órától fogva egészséges lett.

19Erre a tanítványok Jézushoz mentek, mikor egyedül volt és megkérdezték: "Mi miért nem tudtuk kiűzni azt?" 20Ő így felelt: "Mert gyönge a hitetek. Bizony mondom nektek: ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag s azt mondjátok e hegynek itt: menj innét amoda! - átmegy, és semmi sem lesz számotokra lehetetlen. 21De ez a fajzat nem űzhető ki másképp, csak imádsággal és böjttel."

A második szenvedésjövendölés. 22Miközben Galileában vándoroltak, Jézus azt mondta nekik: "Az Emberfiának emberek kezébe kell kerülnie. 23Megölik, de harmadnapra föltámad." Erre igen elszomorodtak.

A templomadó. 24Mikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak és megkérdezték: "A ti Mesteretek nem fizet templomadót?" 25"De igen", felelte. Mikor hazaért, Jézus megelőzte őt kérdésével: "Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?" 26"Az idegenektől", - felelte  Péter. Erre Jézus így szólt: "A fiak tehát mentesek. 27De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot s az első rákapó halat húzd ki. Nyisd ki a száját: találsz benne egy sztatért. Vedd ki és add oda nekik magamért és érted."

18     A versengés ellen. 1Abban az időben a tanítványok ezzel a kérdéssel fordultak Jézushoz: "Mit gondolsz, ki a legnagyobb a mennyek országában?" 2Ő odahívott egy gyermeket, közéjük állította és így szólt: 3"Bizony mondom nektek: ha meg nem változtok és olyanok nem lesztek, mint a gyermek, nem mentek be a mennyek országába. 4Aki tehát kicsinnyé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában.

Óv a botrányoktól. 5Aki pedig befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be. 6Aki csak egyet is bűnre csábít a bennem hívő kicsinyek közül, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakára s a tengerbe dobnák. 7Jaj a világnak a botrányok miatt! Elkerülhetetlen ugyan, hogy botrányok forduljanak elő, de jaj annak, aki botrányt okoz! 8Ha kezed vagy lábad a bűnre csábít, vágd le és vesd el magadtól. Jobb csonkán vagy sántán bemenned az életre, mint két kézzel, vagy két lábbal az örök tűzre kerülnöd. 9Ha pedig szemed csábít bűnre, vájd ki és vesd el magadtól. Jobb félszemmel bemenned az életre, mint két szemmel a gyehenna tüzére kerülnöd.

Az elveszett bárány. 10Vigyázzatok, meg ne vessetek egyet sem e kicsinyek közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát. 11Az Emberfia azért jött, hogy megmentse, ami elveszett. 12Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van s egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen és nem megy, hogy megkeresse az eltévedtet? 13Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül annak, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. 14Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül.

Testvéri feddés. 15Ha vétkezik ellened testvéred, menj, fedd meg őt négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. 16De ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másikat, hogy két vagy három tanú bizonyítsa az ügyet. 17Ha azokra sem hallgat, mondd meg az egyháznak. Ha pedig a közösségre sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos.

Oldás és kötés. 18Bizony mondom nektek: amit megköttök a földön, megkötött lesz a mennyben is, és amit föloldotok a földön, a mennyben is föloldott lesz.

A közös ima ereje. 19Azt is mondom nektek: ha ketten közületek egyetértve kérnek valamit a földön, meg fogják kapni mennyei Atyámtól. 20Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én  nevemben, ott vagyok közöttük."

A szívtelen szolga. 21Akkor hozzálépett Péter és megkérdezte: "Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell megbocsátanom? Talán hétszer?" 22Jézus így felelt: "Nem mondom: hétszer, hanem hetvenhétszer." 23"Hasonlít ugyanis a mennyek országa egy királyemberhez, aki számot akart vetni szolgáival. 24Mikor elkezdte a számvetést, eléje állítottak egyet, aki tízezer talentummal tartozott. 25Mivel nem volt miből fizetnie, az Úr megparancsolta, hogy adják el őt feleségestül, gyermekestül, vagyonostul, és úgy fizessen. 26De a szolga leborulva kérlelte: légy türelemmel irántam, mindent vissza fogok fizetni. 27Az Úr megkönyörült a szolgán, elbocsátotta s tartozását is elengedte. 28Amint a szolga kiment, találkozott egyik szolgatársával, aki száz dénárral tartozott neki. Megragadta, fojtogatni kezdte, és követelte: add meg amivel tartozol. 29Szolgatársa leborulva kérlelte: légy türelemmel irántam, mindent vissza fogok fizetni. 30De ő nem engedett, hanem fogta, tömlöcbe vetette, amíg meg nem fizeti tartozását. 31Szolgatársai a történtek láttára igen elszomorodtak és menten elmondták uruknak mindazt, ami történt. 32Az Úr maga elé idézte őt és így szólt hozzá: te gonosz szolga! Kérésedre elengedtem minden tartozásodat. 33Nem kellett volna neked is megszánnod szolgatársadat, mint ahogy én megszántalak téged? 34Erre az Úr haragjában átadta őt a poroszlóknak, amíg meg nem fizeti minden tartozását. 35Így tesz mennyei Atyám is veletek, ha mindegyiktek szívből meg nem bocsát felebarátjának."

19    A házasság fölbonthatatlansága. 1Amikor Jézus ezt a tanítását befejezte, elindult Galileából és Júdea határába ment, a Jordánon túlra. 2Nagy tömeg kísérte, s ő meggyógyította betegeiket.

VI. AZ ELSŐ LÉPÉS
AZ ORSZÁG MEGALAPÍTÁSÁRA

A válás kérdése. 3Akkor odaléptek hozzá a farizeusok, hogy próbára tegyék. Megkérdezték: "Szabad-e a férfinek bármi okból elbocsátania feleségét?" 4Ő így felelt: "Nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdetben férfinek és nőnek teremtette őket és azt mondta: 5A férfi ezért elhagyja atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik és a kettő testben egy lesz? 6Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test. Amit tehát Isten egybekötött, ember szét ne válassza." 7De azok erősködtek: "Miért parancsolta hát Mózes a válólevéllel történő elbocsátást?" 8Ő kijelentette: "Mózes keményszívűségtek miatt engedte meg, hogy elbocsássátok feleségeteket, de kezdetben nem így volt. 9Mondom nektek: aki elbocsátja feleségét, - kivéve, ha törvénytelen élettársa - és mást vesz el, házasságtörést követ el. Aki pedig elbocsátott nőt vesz el, szintén házasságot tör."

10Erre a tanítványok megjegyezték: "Ha így áll a dolog férj és feleség között, nem érdemes megházasodni." 11Ő így válaszolt: "Nem mindenki tudja fölfogni ezt, csak akinek Isten megadja. 12Van aki anyja méhéből úgy született, hogy képtelen házasságra, van akit az emberek tettek képtelenné rá, de van aki a mennyek országáért önként lemond róla. Aki föl tudja fogni, fogja föl!"

Jézus megáldja a gyerekeket. 13Akkor gyermekeket hoztak hozzá, hogy rájuk tegye kezét és imádkozzék. De a tanítványok elutasították őket. 14Jézus azonban így szólt: "Hagyjátok csak a gyermekeket, s ne akadályozzátok meg, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa." 15Azzal rájuk tette kezét és tovább indult.

A gazdagság veszélyei. 16Később odalépett hozzá valaki és megkérdezte: "Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?" 17"Mit kérdesz engem a jóról?" - válaszolta. Egy a jó, (az Isten). Ezért ha el akarsz jutni az életre, tartsd meg a parancsokat. 18Ő tovább kérdezte: "Melyeket?" Jézus fölsorolta: "ne ölj, ne paráználkodjál, ne lopj, hamisan ne tanúskodjál, 19atyádat és anyádat tiszteld és szeresd felebarátodat, mint önmagadat." 20Az ifjú erre kijelentette: "Ezt mind megtartottam (fiatalkorom óta). Mit kell még tennem?" 21Jézus így felelt: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el amid van, és árát oszd szét a szegények közt, így kincsed lesz a mennyben. 22Aztán jöjj, kövess engem!" Ennek hallatára az ifjú szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.

23Jézus pedig tanítványaihoz fordult: "Bizony mondom nektek: A gazdag nehezen jut be a mennyek országába. 24Ismét mondom nektek: könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak az Isten országába jutni." 25Ennek hallatára a tanítványok megdöbbenve kérdezték: "Hát akkor ki üdvözülhet?" 26Jézus rájuk tekintett és így szólt: "Embernek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges."

27Akkor Péter vette át a szót: "Nézd, mi mindenünket elhagytuk és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?" 28Jézus így válaszolt: "Bizony mondom nektek: ti, akik követtetek engem, a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges  trónjára ül, együtt ültök vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse fölött. 29S mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és örökségül kapja az örök életet. 30Sokan lesznek elsőkből utolsók és utolsókból elsők.

20     A szőlőmunkások. 1Hasonlít a mennyek országa a gazdaemberhez, aki kora reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon szőlejébe. 2Miután megegyezett a munkásokkal napi egy dénárban, elküldte őket a szőlőbe. 3Mikor három óra tájban kiment, látta, hogy mások is tétlenül ácsorognak a piacon. 4Így szólt hozzájuk: menjetek ti is szőlőmbe, és megadom, ami jár nektek. 5Azok elmentek. Hat és kilenc óra körül újra kiment s ugyanígy tett. 6Mikor pedig tizenegy óra tájban is kiment, megint talált ott ácsorgókat. Megkérdezte tőlük: Mit ácsorogtok itt egész nap tétlenül? 7Senki sem fogadott föl minket, felelték. Menjetek ti is szőlőmbe, mondta nekik. 8Estére kelve így szólt a szőlősgazda vincellérjéhez: hívd össze a munkásokat s add ki bérüket az utolsókon kezdve az elsőkig. 9Jöttek tehát azok, akik tizenegy óra tájban álltak munkába és fejenként egy dénárt kaptak. 10Mikor pedig az elsők jöttek, azt hitték, hogy többet fognak kapni, de ők is egy-egy dénárt kaptak. 11Amikor átvették zúgolódni kezdtek a szőlősgazda ellen: 12ezek az utolsók egy óra hosszat dolgoztak csak, mondták, és ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik a nap terhét és hevét viseltük. 13Barátom, felelte egyiküknek, nem vagyok veled  igazságtalan. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? 14Fogd, ami a tiéd és menj! Én ennek az utolsónak is annyit szánok, mint neked. 15Vagy nem tehetem az enyémmel azt, amit akarok? Rossz szemmel nézed talán, hogy én jó vagyok? 16Így lesznek az utolsókból az elsők s az elsőből az utolsók." (Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.)

Harmadik jövendölés a szenvedésről és feltámadásról. 17Jézus elindult Jeruzsálem felé. Útközben félrevonta tizenkét (tanítványát) s figyelmeztette őket: 18"Most felmegyünk Jeruzsálembe. Ott a főpapok és írástudók kezébe adják az Emberfiát. 19Azok halálra ítélik és kiszolgáltatják a pogányoknak, hogy kigúnyolják, megostorozzák és megfeszítsék őt, de harmadnapra föltámad."

Jakab és János anyja. 20Akkor odajött Zebedeus fiainak anyja fiaival együtt és leborult előtte, hogy kérjen valamit. 21"Mit akarsz?" kérdezte. Ő így felelt: Intézd úgy, hogy két fiam közül az egyik a jobbodon, a másik a balodon üljön országodban." 22Jézus ezt válaszolta: "Nem tudjátok mit kértek. Készek vagytok arra, hogy igyatok abból a kehelyből, amelyből én iszom?" 23"Készek vagyunk", felelték. Erre így szólt hozzájuk: "Kelyhemből ugyan inni fogtok, de hogy jobbomra vagy balomra üljetek, azt nem én döntöm el, mert azoknak jár, akiknek Atyám készítette." 24Ennek hallatára a többi tíz megneheztelt a két testvérre. Jézus ezért magához hívta őket és így szólt hozzájuk: 25"Tudjátok, hogy azok, akiket a világ urainak tartanak, zsarnokoskodnak a népeken, a hatalmasok pedig önkényüket éreztetik velük. 26Köztetek azonban ne így legyen, hanem, aki nagyobb akar lenni, legyen szolgátok, 27és aki első akar lenni, legyen cselédetek. 28Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon és váltságul adja oda életét sokakért."

A jerikói vakok. 29Mikor elhagyták Jerikót, nagy tömeg követte. 30Az útfélen két vak ült. Amikor meghallották, hogy Jézus megy arra, kiáltozni kezdtek: "Uram, Dávid fia, könyörülj rajtunk!" 31A nép csitította őket, hogy hallgassanak. 32De ők annál jobban kiabáltak: "Uram, Dávid fia, könyörülj rajtunk!" 33Jézus megállt, magához hívta őket és megkérdezte: 34"Mit tegyek veletek?" "Uram, felelték, hogy megnyíljék a szemünk."

Jézus könyörületre indulva megérintette szemüket. Azonnal visszanyerték látásukat és követték őt.

21     Jézus bevonul Jeruzsálembe. 1Mikor Jeruzsálemhez közeledve Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, elküldött két tanítványt ezzel a megbízatással: "Menjetek a szemközti faluba. 2Találtok ott egy megkötött szamarat s vele csikaját. Oldjátok el és vezessétek ide. 3Ha valaki bármit is szólna, mondjátok, hogy az Úrnak szüksége van rá, erre mindjárt elengedi." 4Így kellett teljesülnie a próféta jövendölésének:

6A tanítványok elmentek és úgy tettek, amint Jézus megparancsolta. 7Elhozták a szamarat és csikaját, rátették ruhájukat, ő pedig fölült. 8Sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról s az útra szórták. 9Az előtte járó és utána tóduló tömeg így kiáltozott:

10Amikor beért Jeruzsálembe, az egész város izgalomba jött. 11"Kicsoda ez?" - kérdezték. "Ez Jézus, a próféta, a galileai Názáretből" - felelte a nép.

A templom megtisztítása. 12Jézus bement (Isten) templomába és kiűzte azokat, akik a templomban adtak-vettek, a pénzváltók asztalait és a galambárusok padjait pedig fölforgatta. 13"Írva van, kiáltotta: az én házam az imádság háza, ti pedig rablóbarlanggá tettétek."

14A templomban vakok és sánták mentek hozzá, s meggyógyította őket. 15Amikor a főpapok és az írástudók látták az ott művelt csodákat és a gyermekeket, akik így kiáltoztak a templomban: "Hozsanna Dávid fiának!" - méltatlankodtak és odaszóltak neki: 16"Hallod mit kiabálnak?" Jézus így válaszolt: "Hallom. Nem olvastátok sohasem: gyermekek és csecsemők szájával hirdetted dicséretedet?"

17Ezzel otthagyta őket, kiment a városból Betániába és ott töltötte az éjszakát.

A terméketlen fügefa. 18Reggel, a városba visszatérőben, megéhezett. 19Látott az út mellett egy fügefát. Odament hozzá, de csak leveleket talált rajta. Erre így szólt "Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé!" A fügefa tüstént elszáradt. 20Ennek láttára a tanítványok csodálkozva kérdezték: "Hogyan száradhatott el így egyszerre a fügefa?" 21"Bizony mondom nektek, felelte Jézus, ha hitetek lesz és nem kételkedtek, nemcsak azt tehetitek meg, ami a fügefával történt, hanem, ha ennek a hegynek azt mondjátok: emelkedj föl és vesd magad a tengerbe! - úgy lesz. 22Bármit kértek bizalommal imádságtokban, megkapjátok."

Jézus hatalma. 23Ezután bement a templomba és tanított. Közben odaléptek hozzá a főpapok meg a nép vénei és megkérdezték: "Miféle hatalommal teszed ezeket? Ki adta neked a hatalmat ehhez?" 24Jézus így válaszolt: "Én is kérdezek tőletek valamit. Megfeleltek rá, megmondom nektek, milyen hatalommal teszek így. 25Honnan volt János keresztsége? A mennyből vagy az emberektől?" Azok tanakodni kezdtek egymás közt: "Ha azt mondjuk: a mennyből volt, azt feleli: hát akkor miért nem hittetek neki? 26Ha pedig azt mondjuk: az emberektől, félnünk kell a néptől, mert Jánost mindenki prófétának tartja." 27Ezért ezt a  választ adták Jézusnak: "Nem tudjuk." "Akkor én sem mondom meg, milyen hatalommal teszek így", felelte ő.

Példázat a két testvérről. 28"Mit gondoltok? Egy embernek két fia volt. Elment az elsőhöz és így szólt: fiam, menj ki ma dolgozni a szőlőbe. 29Megyek uram, felelte, de nem ment ki. 30Elment a másikhoz és őt is megkérte. Nem megyek, felelte, később azonban megbánta és kiment. 31Melyik teljesítette a kettő közül atyja akaratát?" "A második", válaszolták. Erre Jézus így szólt hozzájuk: "Bizony mondom nektek: a vámosok és az utcanők megelőznek titeket Isten országában. 32Eljött ugyanis hozzátok János, hogy az igazság útjára vezessen, de nem hittetek neki. A vámosok és az utcanők hittek neki. Ti azonban ennek láttára sem tértetek meg és nem hittetek."

Példázat a bérlőkről. 33"Halljatok egy másik példabeszédet. Volt egy gazdaember, aki szőlőt ültetett. Bekerítette sövénnyel, belül pedig taposó gödröt ásott és őrtornyot épített. Aztán bérbe adta szőlőmunkásoknak és elutazott (messzire). 34Amikor eljött a szüret, elküldte szolgáit a szőlőmunkásokhoz, hogy beszedjék a termést. 35Ám a szőlőmunkások nekiestek a szolgáknak: az egyiket meg verték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. 36Erre más szolgákat küldött, többet, mint előbb. Azokkal ugyanúgy bántak. 37Végre fiát küldte hozzájuk, mert azt gondolta: a fiamat csak becsülni fogják. 38A szőlőmunkások azonban a fiú láttára így bíztatták egymást: itt az örökös! Rajta, öljük meg és a miénk lesz az öröksége. 39Nekiestek tehát, kidobták a szőlőből és megölték. 40Amikor eljön a szőlő ura, vajon mit tesz a szőlőmunkásokkal?" 42"A gonoszokkal el fog bánni, felelték, és szőlejét más szőlőmunkásoknak adja bérbe, akik idejében beszolgáltatják a termést." 42Jézus így szólt hozzájuk:

43Ezért mondom nektek: elveszítitek Isten országát és olyan nép kapja, mely megtermi gyümölcsét. 44Mindaz, aki e kőre esik, összezúzza magát, akire viszont rázuhan, azt szétmorzsolja."

45E példabeszédek hallatára a főpapok és farizeusok megértették, hogy róluk volt szó. 46Az volt a szándékuk, hogy elfogják őt, de féltek a néptől, mert prófétának tartották.

22     A királyi menyegző. 1Jézus azután újra példabeszédben szólt hozzájuk: 2"Hasonlít a mennyek országa egy királyhoz, aki menyegzőt rendezett fiának. 3Elküldte tehát szolgáit, hogy hívják a meghívottakat a menyegzőre. De azok nem akartak jönni. Erre más  szolgákat küldött: mondjátok meg a meghívottaknak: 4elkészítettem lakomámat, ökreimet és hízlalt állataimat leöltem, minden kész. 5Jöjjetek a menyegzőre! De azok nem törődtek vele. Elmentek, ki majorjába, ki meg keresete után. 6Mások pedig megfogták a szolgákat, megverték, sőt meg is ölték őket. 7Amint a király ezt meghallotta, haragra lobbant. Kivezényelte hadseregét, a gyilkosokat fölkoncoltatta, városukat pedig fölégettette. 8Aztán így szólt szolgáihoz: A menyegzői lakoma kész, de meghívottak nem voltak méltók rá. 9Menjetek ki az útkereszteződésekre, s akit csak találtok, hívjátok a menyegzőre. 10A szolgák ki mentek az utakra és összegyűjtöttek rosszakat és jókat, ahogy jöttek, úgy hogy a lakodalmas ház megtelt vendégekkel.
 
11Mikor a király bement, hogy lássa a vendégeket, észrevett egy embert, aki nem volt menyegzős ruhában. 12Barátom, szólította meg, hogy jöttél ide menyegzős ruha nélkül? 13Ő hallgatott, erre a király megparancsolta a szolgáknak: kötözzétek meg kezét-lábát, s dobjátok ki a külső sötétségre! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz. 14Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak."

Fizessünk adót a császárnak? 15A farizeusok erre félrevonultak és megtárgyalták, hogyan tudnák szaván fogni. 16Elküldték hozzá tanítványaikat a Heródes-pártiakkal. "Mester, mondták neki, tudjuk, hogy igazmondó vagy, Isten útját az igazsághoz híven tanítod és nem mások szerint igazodol, mert nem vezet emberi tekintet. 17Mondd meg tehát, mi a te véleményed: szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem?" 18Jézus átlátva álnokságukon, így szólt: 19"Mit kísértetek engem, képmutatók? Mutassátok az adópénzt!" Azok odanyújtottak egy dénárt. 20"Kinek a képe és fölirata ez?" - kérdezte Jézus. "A császáré" - felelték. 21Erre azt mondta nekik: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig, ami az Istené." 22Ennek hallatára annyira meglepődtek, hogy otthagyták és eltávoztak.

A szadduceusok és a föltámadás. 23Aznap még szadduceusok is jöttek hozzá, akik tagadták a föltámadást. 24A következő kérdést intézték hozzá: "Mester, Mózes így rendelkezett: ha valaki fiúgyermek nélkül hal meg, testvére vegye el az özvegyet és támasszon utódot testvérének. 25Volt hét testvér. Az első megnősült és meghalt. Mivel gyermeke  nem volt, feleségét testvérére hagyta. 26Ugyanaz történt a másodikkal és harmadikkal is, egészen a hetedikig. 27Végül meghalt az asszony is. 28A föltámadáskor tehát a hét közül melyiknek lesz a felesége? Hiszen mindegyiké volt." 29Jézus így válaszolt: "Tévedtek. Nem ismeritek sem az Írást, sem az Isten hatalmát. 30A föltámadás után ugyanis nem nősülnek, s férjhez sem mennek, hanem úgy élnek, mint Isten angyalai a mennyben. 31A halottak föltámadásáról pedig nem olvastátok, amit Isten mondott nektek: én vagyok Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene. 32Isten nem a holtak Istene, hanem az élőké." 33Mikor a nép ezt hallotta, elámult tanításán.

A főparancs. 34Mikor a farizeusok értesültek arról, hogy a szadduceusokat is elhallgattatta, ismét köréje gyűltek. 35Közülük egy törvénytudó, hogy próbára tegye, a következő kérdéssel fordult hozzá: 36"Mester, melyik a legfőbb parancs a Törvényben?" 37Jézus így felelt:

"Szeresd Uradat Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.

38Ez a legfőbb: az első parancs. 39A második hasonló ehhez:

Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.

40E két parancson függ az egész törvény és a próféták."

Dávid fia. 41Mivel a farizeusok együtt voltak, Jézus ezt a kérdést vetette föl nekik: 42"Mit tartotok ti a Messiásról? Kinek a fia?" 43"Dávidé" - felelték. Ő tovább kérdezte: "Hogyan hívhatja akkor Dávid a Lélek sugallatára Urának őt, hiszen így szól:

44«Mondá az Úr az én Uramnak:

45Ha tehát Dávid maga hívja őt urának, hogyan lehet az ő fia?" 46Senki sem akadt, aki egy szót is tudott volna erre felelni, s attól a naptól fogva senki sem merte többé kérdéseivel zaklatni őt.

23     Jaj nektek, farizeusok! 1Akkor Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz: 2"Az írástudók és a farizeusok Mózes tanítószékében ülnek. 3Tartsátok és tegyétek meg tehát mindazt, amit mondanak, de tetteiket ne kövessétek, mert mondják ugyan, de nem teszik. 4Elviselhetetlen nehéz terhet rónak és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. 5Minden tettükkel arra törekszenek, hogy föltűnjenek az emberek előtt. Szélesre szabják imaszíjukat és hosszabbra eresztik köntösük bojtjait. 6Szívesen foglalják el a főhelyeket a lakomákon és az első székeket a zsinagógákban, 7és szeretik, ha nyilvános tereken köszöntik és rabbinak szólítják őket az emberek. 8Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. 9Atyának se szólítsatok  senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. 10Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, a Krisztus. 11A legnagyobb köztetek legyen a szolgátok. 12Aki fölmagasztalja magát, azt megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt fölmagasztalják.

Jajok az írástudók és farizeusok ellen. 13Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Magatok nem mentek be, s az oda igyekvőket sem hagyjátok bejutni.

14(Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Nagyokat imádkozva föl élitek az özvegyek házait. Ezért súlyosabb ítélet vár rátok.) 15Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Tengert és szárazföldet bejártok, hogy csak egy embert is zsidóvá tegyetek, s ha azzá lett, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte inkább magatoknál. 16Jaj nektek, vak vezetők! Azt mondjátok: ha valaki a templomra esküszik, nem érvényes, de ha a templom aranyára esküszik, az kötelezi. 17Esztelenek és vakok! Hát mi több, az arany-e vagy a templom, mely megszenteli az aranyat? 18Továbbá: ha valaki az oltárra esküszik, az nem érvényes, de ha a rajta lévő áldozati ajándékra esküszik, az kötelezi. 19Ti vakok! Hát mi több, az ajándék-e, vagy az oltár, mely megszenteli az ajándékot? 20Aki tehát az oltárra esküszik, esküszik rá és mindarra, ami rajta van. 21Aki a templomra esküszik, esküszik rá és a benne lakóra. 22Aki az égre esküszik, az Isten trónjára esküszik és magára a trónon ülőre. 23Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Tizedet adtok mentából, ánizsból és köményből, de elhanyagoljátok, ami fontosabb a törvényben: az igazságosságot, az irgalmasságot és a hűséget. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni.

24Ti vak vezetők! Kiszűritek a szúnyogot, a tevét meg lenyelitek. 25Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Tisztára mossátok a pohár és a tál külsejét, de belül rablott holmival és szennyel vannak tele. 26Te vak farizeus! Tisztítsd ki előbb a pohár és a tál belsejét, akkor majd külseje is tiszta lesz. 27Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Fehérre meszelt sírokhoz hasonlíttok, amelyek kívülről ékeseknek látszanak, de belül holtak csontjaival és mindenféle undoksággal vannak tele. 28Így ti is kívülről igazaknak látszotok az emberek szemében, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal. 29Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! A prófétáknak sírboltot építetek, az igazak síremlékeit fölékesítitek és azt mondjátok: 30ha atyáink napjaiban éltünk volna, nem lettünk volna bűnrészesek a próféták vérében. 31Ezzel magatok is megvalljátok, hogy próféták gyilkosainak fiai vagytok. 32Töltsétek csak be ti is atyáitok mértékét. Kígyók, viperák fajzata! 33Hogyan is kerülnétek el a kárhoztató ítéletet? 34Ezért küldök hozzátok prófétákat, bölcseket és írástudókat. Némelyeket közülük megöltök és keresztre feszítetek, másokat megostoroztok a zsinagógákban és városról városra üldöztök. 35Így rátok száll minden földön kiontott vér, az igaz Ábel vérétől, Zakariásnak, Barakiás fiának véréig, akit megöltetek a templom és az oltár között. 36Bizony mondom nektek: mindez eljön erre a nemzedékre.
Jaj neked, Jeruzsálem! 37Jeruzsálem! Jeruzsálem! Te megölöd a prófétákat, megkövezed a hozzád küldötteket. Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, mint ahogy a tyúk gyűjti szárnya alá csibéit - de ti nem akartátok. 38Meglátjátok, elhagyatott lesz házatok. Mondom nektek, nem láttok engem mostantól mindaddig, 39amíg így nem kiáltotok: áldott, ki az Úr nevében jön!"

24     Jövendölés a világ végéről. 1Jézus kilépett a templomból és elindult. Csatlakoztak hozzá tanítványai és mutogatták neki a templom épületeit. 2Ő azonban megjegyezte: "Látjátok mindezt? Bizony mondom nektek: nem marad itt kő kövön, amit le ne rombolnának." 3Mikor az Olajfák hegyén leült, körülfogták tanítványai és kérték: "Mondd meg nekünk, mikor lesz ez? S mi lesz a jele eljövetelednek és a világ végének?"

A kezdeti állapot.  4Jézus így válaszolt: "Vigyázzatok, senki félre ne vezessen titeket. 5Sokan jönnek majd az én nevemben s azt mondják: én vagyok a Krisztus, és sokat megtévesztenek. 6Hallotok majd háborúról és háborús hírekről. Vigyázzatok, ne rémüldözzetek. Ennek mind meg kell történnie, de ez még nem a vég. 7Akkor nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. 8Éhség, dögvész és földrengés lesz itt is, ott is. De mindez csak a gyötrelmek kezdete. 9Aztán majd sanyargatnak és megölnek titeket, és miattam gyűlölni fog minden nemzet. 10Sokan el is tántorodnak hitüktől, elárulják és gyűlölni fogják egymást. 11Számos hamis próféta támad és sokat tévedésbe ejtenek. 12A gonoszság elhatalmasodásával sok szívben kihűl a szeretet, 13de aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül. 14Isten országának ezt az örömhírét pedig hirdetik majd az egész világon bizonyságul minden nemzetnek. Csak akkor jön el a vég.

A végső próba. 15Amikor majd látjátok a szent helyen a Dániel próféta által megjövendölt gyalázatos pusztulást - aki olvassa, értse meg! - 16akkor, aki Júdeában van, fusson a hegyekbe. 17Aki háztetőn van, le ne jöjjön, hogy kivigye holmiját házából, 18és aki a mezőn, vissza ne térjen, hogy elvigye köpenyét. 19Jaj a várandós és szoptató asszonyoknak azokban a napokban! 20Imádkozzatok, hogy meneküléstek ne télen vagy szombaton legyen. 21Akkor olyan nagy gyötrelem lesz, amilyen még nem volt a világ kezdetétől mindmáig, és nem is lesz. 22Ha meg nem rövidülnének azok a napok, egyetlen ember sem menekülne meg. De  a választottak kedvéért megrövidülnek azok a napok. 23Akkor, ha valaki azt mondja: nézzétek, itt a Krisztus, vagy amott! - ne higgyétek. 24Támadnak ugyanis hamis krisztusok és hamis próféták, és nagy jeleket és csodákat művelnek, hogy tévedésbe ejtsék a választottakat is, ha lehetséges volna. 25Látjátok, előre megmondtam nektek. 26Ezért, ha azt mondják: kint van a pusztában - ne menjetek ki; benn van a szobában - ne higgyétek. 27Mint ahogy a villám napkeleten támad és napnyugatig látszik, olyan lesz az Emberfiának eljövetele is. 28Ahol hulla van, oda gyűlnek a keselyűk.

Az Emberfia eljövetele. 29Nyomban e gyötrelmes idők után a Nap elhomályosul és a Hold nem áraszt világosságot, a csillagok lehullanak az égről és a világmindenséget összetartó erők megrendülnek. 30Akkor majd föltűnik az Emberfiának jele az égen és jajgatásba tör ki a föld minden népe, mert meglátják az Emberfiát, amint eljön az ég felhőin nagy hatalommal és dicsőséggel. 31Szétküldi angyalait hangos harsonaszóval, s azok összegyűjtik választottait a szélrózsa minden irányából, az ég egyik végétől a másikig. 32Vegyetek példát a fügefáról: amikor ága már gyönge és levelet hajt,  tudjátok, hogy közel van a nyár. 33Amikor mindezt látjátok, tudjátok meg ti is, hogy közel van már, az ajtóban. 34Bizony mondom nektek: el nem múlik e nemzedék, amíg mindez meg nem történik. 35Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak.

 36Azt a napot és azt az órát azonban senki sem ismeri, még a mennybéli angyalok sem, csak az Atya egyedül.

Virrasszatok!  37Az Emberfiának eljövetelekor úgy lesz, mint Noé napjaiban történt. 38A Vízözön előtti napokban ettek-ittak, nősültek és férjhez mentek mindaddig a napig, amíg Noé be nem ment a bárkába, 39és nem kaptak észbe, amíg el nem jött a vízözön s el nem sodorta valamennyit. 40Ugyanígy lesz az Emberfiának eljövetele is. Akkor ketten lesznek a mezőn: az egyiket fölveszik a másikat otthagyják. 41Két asszony őröl egy malomban: az egyiket fölveszik a másikat otthagyják. 42Virrasszatok tehát, mert nem tudjátok, mely napon jön el Uratok.

43Vegyétek tudomásul azt is: ha tudná a házigazda, mikor jön a tolvaj, bizonyára virrasztana s nem engedné betörni a házába. 44Azért ti álljatok készen, mert az Emberfia abban az órában jön, amikor nem is gondoljátok.

A hűséges intéző. 45Mit gondoltok, ki a hű és okos szolga, akit ura a háznép fölé rendelt, hogy idején enni adjon nekik? 46Boldog az a szolga, ha ura megérkezésekor ebben a tevékenységben találja. 47Bizony mondom nektek: egész vagyona fölé rendeli őt. 48De ha az a szolga gonosz és - ezzel a gondolattal: 49késlekedik a gazdám - verni kezdi szolgatársait és korhelyekkel eszik-iszik, 50megjön ura azon a napon, amikor nem várja és abban az órában mikor nem is sejti. 51Kegyetlenül megbünteti és a képmutatók sorsára juttatja. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

25     Példázat a tíz szűzről. 1Akkor hasonlít majd a mennyek országa tíz szűzhöz, akik lámpával kezükben a vőlegény elé mentek. 2Öt közülük balga volt, öt pedig okos. 3A balgák elvitték ugyan lámpásaikat, de olajat nem vittek magukkal. 4Az okosak viszont lámpásaikkal együtt olajat is vittek korsóikban. 5Mivel a vőlegény késett, valamennyi elálmosodott és elaludt. 6Éjfélkor kiáltás hallatszott: jön a vőlegény! 7Menjetek ki elébe! Erre a szüzek mind fölkeltek és rendbehozták lámpásaikat. 8A balgák kérték az okosokat: adjatok egy kis olajat! Lámpásaink kialvóban vannak. 9Nem adunk, felelték az okosak, különben nem lesz elég se nekünk, se nektek. Menjetek inkább az árusokhoz és vegyetek magatoknak. 10Míg azok vásárolni jártak, megjött a vőlegény, s akik készen voltak, bevonultak vele a menyegzőre. Ezzel bezárult az ajtó. 11Később megérkezett a többi szűz is: Uram, Uram nyiss ki! - kiáltották. 12De ő így válaszolt: bizony mondom nektek, nem ismerlek titeket. 13Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot sem az órát.

Példázat az ezüst talentumokról. 14Úgy lesz akkor, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készül. Összehívta szolgáit s átadta nekik vagyonát. 15Egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán elutazott. 16Aki öt talentumot kapott, menten kereskedni kezdett vele és másik ötöt nyert rajta. 17Ugyanígy, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. 18Aki pedig egyet kapott, elment, gödröt ásott és elrejtette urának pénzét. 19Hosszú idő múlva megjött a szolgák ura és számadást tartott velük. 20Jött, aki öt talentumot kapott, és fölmutatta a másik öt talentumot: Uram öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta. 21Jól van, te hűséges, derék szolga! - mondta neki ura, mivel kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe. 22Jött az is, aki két talentumot kapott, és így szólt: Uram, két talentumot adtál, nézd, másik kettőt szereztem. 23Jól van, te hűséges, derék szolga! - mondotta neki ura, mivel kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe. 24Végre jött az is, aki csak egy talentumot kapott és így szólt: Uram, tudtam, hogy szigorú ember vagy: aratsz ahol nem vetettél, és gyűjtesz, ahol nem szórtál. 25Ezért félelmemben menten a földbe ástam talentumodat. Itt van, ami a tiéd. 26Te haszontalan, lusta szolga! - kiáltott rá ura, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és gyűjtök, ahol nem szórtam? 27Oda kellett volna adnod tehát pénzemet a pénzváltónak, hogy megjövet kamatostul kapjam vissza a magamét. 28Vegyétek csak el tőle a talentumot, és  adjátok annak, akinek tíz talentuma van! 29Mindannak ugyanis, akinek van, még adnak, hogy bővelkedjék; akinek pedig nincsen, attól még azt is elveszik, amije van. 30Ezt a haszontalan szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

Az utolsó ítélet. 31Mikor eljön dicsőségében az Emberfia, s vele mind az angyalok, helyet foglal dicsőséges trónján. 32Elébe gyűlnek az összes nemzetek. Ő pedig elválasztja őket egymástól, mint ahogy a pásztor elválasztja a juhokat a kosoktól. 33A juhokat jobbjára állítja, a kosokat pedig baljára. 34Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: jöjjetek Atyám áldottai! Vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot.

37Erre megkérdezik az igazak: Uram, mikor láttunk éhesnek, hogy tápláltunk volna, vagy szomjasnak, hogy inni adtunk volna? 38Mikor láttunk vándornak, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelenül, hogy felruháztunk volna? 39Mikor láttunk betegen, vagy börtönben, hogy fölkerestünk volna? 40A király pedig így felel: bizony mondom nektek: amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.

41Aztán így szól a balján állókhoz: távozzatok tőlem átkozottak az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült.

44Erre azok is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesnek vagy szomjasnak, vándornak vagy mezítelenül, betegen vagy börtönben, és nem szolgáltunk neked? 45Ő azonban így felel: bizony mondom nektek: amit nem tettetek eggyel is e legkisebbek közül, velem nem tettétek. 46Ezek örök büntetésre jutnak, az igazak pedig örök életre."

26     Epilógus. 1Miután Jézus ezt a tanítását befejezte, így szólt tanítványaihoz: 2"Tudjátok, hogy két nap múlva húsvét lesz s az Emberfiát kiszolgáltatják, hogy keresztre feszítsék."

VII. A SZENVEDÉS ÉS FELTÁMADÁS

Az árulás. 3Akkor összegyűltek a főpapok és a nép vénei Kajafás főpap palotájában. 4Tanácsot tartottak, hogyan foghatnák el s ölhetnék meg Jézust cselvetéssel. 5Megjegyezték ugyanis: "Ne az ünnepnapon, hogy zavargás ne támadjon a nép között."

Megkenés Betániában. 6Amikor Jézus Betániában a leprás Simon házában tartózkodott, odajött hozzá egy asszony. 7Alabástrom edényben drága illatos olajat  hozott, s az asztalnál ülőnek fejére öntötte. 8Ennek láttára a tanítványok elégedetlenkedtek. "Mire való ez a pazarlás? - mondták. 9Drágán el lehetett volna adni ezt, árát ki lehetett volna osztani a szegények közt." 10Jézus észrevette és így szólt hozzájuk: "Mit bántjátok ezt az asszonyt? 11Hiszen jót tett velem. Szegények mindig lesznek veletek, de én nem leszek mindig veletek. 12Ha ő most testemre öntötte ezt az olajat, a temetésemre tette. 13Bizony mondom nektek: mindenütt a világon, ahol csak hirdetni fogják az evangéliumot, megemlékeznek majd arról is, amit ő tett."

Júdás eladja Mesterét. 14Ezután egy a tizenkettő közül, a karióti Júdás, elment a főpapokhoz és így szólt: 15"Mit adtok nekem, ha kiszolgáltatom nektek őt?" Azok harminc ezüstpénzt fizettek neki. 16Attól fogva csak a kedvező alkalmat kereste, hogy kiszolgáltassa őt nekik.

A húsvéti vacsora. 17A kovásztalan kenyér első napján a tanítványok ezzel a kérdéssel fordultak Jézushoz: "Hol készítsük el számodra a húsvéti vacsorát?" 18Ő így felelt: "Menjetek a városba egy bizonyos emberhez és mondjátok neki: a mester üzeni: közel az időm, nálad tartom tanítványaimmal a húsvéti vacsorát."

19A tanítványok úgy tettek, amint Jézus meghagyta nekik s el is készítették a húsvéti vacsorát.

Az áruló. 20Amikor beesteledett, asztalhoz telepedett tizenkét (tanítványával). 21Étkezés közben megszólalt: "Bizony mondom nektek, egyiktek elárul engem." 22Erre igen elszomorodtak és sorra kérdezték: "Csak nem én vagyok, Uram?" 23Ő így válaszolt: "Aki most  velem együtt a tálba nyúl, az árul el engem. 24Az Emberfia ugyan elhagyja a világot, amint írva van róla, de jaj annak az embernek, aki elárulja az Emberfiát! Jobb lett volna neki, ha meg sem született volna."

25Erre Júdás, az árulója is megkérdezte: "Csak nem én vagyok, Mester?" "De te vagy" - felelte.

Az Eukarisztia alapítása. 26Étkezés közben Jézus kenyeret vett a kezébe, megáldotta, megtörte és ezekkel a szavakkal adta tanítványainak: "Vegyétek, egyétek, ez az én testem!" 27Azután fogta a kelyhet, hálát adott és ezekkel a szavakkal adta nekik: 28"Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, az (új) szövetségé, amelyet sokakért kiontok a bűnök bocsánatára. 29Mondom nektek: nem iszom a szőlő terméséből addig napig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában."
Péter megtagadásának megjövendölése. 30Miután elmondták a hálaadó zsoltárt, kimentek az Olajfák hegyére.

Péter tagadásának megjövendölése. 31Ott Jézus így szólt hozzájuk: "Ti mindnyájan megbotránkoztok bennem az éjjel. Írva van ugyanis:

32De föltámadásom után megelőzlek majd titeket Galileában." 33Péter erre így fogadkozott: "Ha mindnyájan megbotránkoznak is tebenned, én meg nem botránkozom soha." 34Jézus csak ennyit mondott: "Bizony mondom neked, még ez  éjjel, mielőtt a kakas szól, háromszor tagadsz meg engem." De Péter tovább erősködött: 35"Ha meg is kell halnom veled, nem tagadlak meg." Hasonlóképpen fogadkozott a többi tanítvány is.

Jézus halálfélelme. 36Közben Jézus a Getszemáni nevű majorba érkezett velük. 37"Üljetek le itt, amíg tovább megyek s imádkozom", mondta tanítványainak. Csak Pétert és Zebedeus két fiát vitte magával. 38Egyszerre csak szomorkodni és gyötrődni kezdett. "Halálosan szomorú a lelkem, mondta nekik, várjatok itt és virrasszatok velem." 39Kicsit tovább ment és arcra borulva így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, amint én akarom, hanem amint te." 40Aztán visszament tanítványaihoz, de alva találta őket. Rászólt Péterre: "Így hát egy órahosszat sem tudtatok virrasztani velem? 41Virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek. A lélek ugyan készséges, a test azonban gyönge." 42Másodszor is elvonult és így imádkozott: "Atyám, ha nem kerülhet el (ez a kehely) anélkül, hogy ki ne igyam, legyen meg a te akaratod." 43Mikor visszatért, megint alva találta őket, mert szemük elnehezült. 44Erre otthagyta őket, ismét elment és harmadszor is ugyanazokkal a szavakkal imádkozott. 45Aztán visszatért tanítványaihoz és így szólt: "Aludjatok csak és nyugodjatok! Itt az óra! Az Emberfia a bűnösök kezébe kerül. 46Keljetek föl, menjünk! Nézzétek, itt jön, aki elárul engem."

Jézust elfogják. 47Még beszélt, mikor odaérkezett Júdás, egy a tizenkettő közül, s vele a főpapoknak és a nép véneinek megbízásából egy kardokkal és dorongokkal fölszerelt csapat. 48Az áruló jelben egyezett meg velük: "Akit megcsókolok, mondta, ő az, fogjátok el." 49Azzal mindjárt Jézushoz lépett: "Üdvözlégy, Mester!" - szólt és megcsókolta. 50Jézus megkérdezte: "Barátom, miért jöttél?" Erre körülfogták Jézust, kezet emeltek rá és foglyul ejtették. 51Jézus egyik kísérője kardjához kapott, kirántotta és rásújtva a főpap szolgájára, levágta fülét. 52Jézus azonban rászólt: "Tedd vissza hüvelyébe kardodat. Mindaz, aki kardot ragad, kard által vész el. 53Vagy azt gondolod, hogy Atyám nem bocsátana rendelkezésemre rögtön tizenkét ezred angyalnál is többet, ha kérném? 54De akkor hogyan teljesednék be az Írás, amely szerint ennek így kell történnie?"

55A csapatnak pedig abban az órában ezt mondta Jézus: "Mint valami rabló ellen, úgy vonultatok ki kardokkal és dorongokkal, hogy elfogjatok. Naphosszat együtt voltam veletek a templomban és tanítottam, mégsem fogtatok el. 56Mindez azért történt, hogy beteljesedjenek a próféták írásai." Erre a tanítványok mind elhagyták őt és elfutottak.

Jézus a főtanács előtt. 57Akik elfogták Jézust, Kajafás főpaphoz hurcolták. Ott gyülekeztek az írástudók és a nép vénei. 58Péter messziről követte őt a főpap palotájáig. Bement oda és leült a szolgák közé, hogy lássa a dolog végét. 59A főpapok az egész főtanáccsal együtt hamis bizonyítékot kerestek Jézus ellen, hogy halálra ítélhessék. 60De nem találtak, noha sok hamis tanú jelentkezett. Végre két (hamis tanú) jött s így szólt:

61"Ez azt állította: Le tudom rontani Isten templomát és három nap alatt fölépítem azt." 62A főpap erre fölkelt és megkérdezte: "Semmit sem felelsz arra, amivel ezek vádolnak?" Jézus hallgatott. 63A főpap folytatta: "Esküvel kényszerítelek az élő Istenre: mondd meg, te vagy-e a Messiás, az Isten fia?" 64"Én vagyok", felelte Jézus. "Mondom azonban nektek: látni fogjátok egykor, hogy az Emberfia ott ül a Mindenható jobbján és eljön az ég felhőin." 65A főpap erre megszaggatta ruháját: "Káromkodott! - kiáltotta. 66Mi szükségünk van még tanúkra? Most magatok is hallottátok a káromkodást. Mi a véleményetek?" Azok így kiáltottak: "Méltó a halálra!" 67Erre arcul köpdösték és ököllel ütötték, mások pedig arcul verték és azt mondták: 68"Találd ki, Messiás: ki ütött rád?"

Péter tagadása. 69Miközben Péter kinn ült az udvaron, odalépett hozzá egy cselédleány és megjegyezte: "Te is a galileai Jézussal voltál." 70De ő mindnyájuk hallatára tagadta: "Nem értem, mit beszélsz." 71Mikor aztán kifelé készült a kapun, meglátta őt egy másik cselédleány és szólt az ottlévőknek: 72"Ez is a názáreti Jézussal volt." Megint tagadta, most már esküvel: "Nem ismerem azt az embert." 73Röviddel ezután az ottállók körülvették Pétert és bizonygatták: "De bizony, közéjük tartozol te is, hiszen kiejtésed is elárul." 74Erre már átkozódni és esküdözni kezdett: "Nem ismerem azt az embert!" Akkor mindjárt megszólalt a kakas. 75Péternek ekkor eszébe jutott Jézus szava: "Mielőtt a kakas szól, háromszor tagadsz meg engem." Kiment és keserves sírásra fakadt.

27    Jézust átadják Pilátusnak. 1Mikor megvirradt, a főpapok és a nép vénei tanácsra ültek össze és elhatározták, hogy halálra adják Jézust. 2Megkötözve elvezették és kiszolgáltatták (Poncius)  Pilátus helytartónak.

Júdás öngyilkossága. 3Mikor Júdás, az áruló, látta, hogy elítélték, megbánta tettét és visszavitte a harminc ezüstpénzt a főpapoknak és a véneknek: 4"Vétkeztem, mondta, elárultam az igaz vért." "Mi közünk hozzá? - válaszolták. A te dolgod." 5Erre a templomba szórta az ezüstpénzt, azután elment és fölakasztotta magát. 6A főpapok fölszedték a pénzt, de úgy vélték: "Nem szabad a templom kincstárába tenni, mert vér díja." 7Tanácsot tartottak és megvették rajta a fazekas telkét az idegenek temetkezési helyéül. 8Ezért hívják azt a telket ma is (Hakeldámának, vagyis) vérmezőnek. 9Így beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt:

Jézus Pilátus előtt. 11Közben Jézust a helytartó elé állították. A helytartó megkérdezte tőle: "Te vagy a zsidók királya?" 12"Én vagyok" - felelte Jézus. A főpapok és vének vádaskodására azonban semmit sem felelt. 13Erre Pilátus így szólt hozzá: "Nem hallod, mi mindennel vádolnak?" 14De ő egyetlen szavukra sem felelt. Ez igen meglepte a helytartót.

15Szokásban volt, hogy az ünnep napján a helytartó szabadon bocsásson egy rabot a nép kívánsága szerint. 16Volt akkor egy hírhedt rabjuk, Barabásnak hívták. 17Pilátus megkérdezte az egybegyűlteket: "Mit akartok, kit bocsássak el, Barabást vagy Jézust, akit Krisztusnak mondanak?" 18Tudta ugyanis, hogy irigységből állították eléje.

19Miközben ott ült az ítélőszékén, felesége ezt az üzenetet küldte neki: "Semmi dolgod se legyen azzal az igaz emberrel, ma álmomban sokat szenvedtem miatta".

20A főpapok és vének azonban rábeszélték a népet, hogy Barabást kérjék ki, Jézust pedig ítéltessék el. 21A helytartó tehát megkérdezte tőlük: "Mit akartok, melyiket bocsássam el a kettő közül?" "Barabást" - kiáltották. 22Pilátus tovább kérdezte: "Mit tegyek Jézussal, akit Krisztusnak mondanak?" Mindnyájan azt kiáltották: "Keresztre vele!" "Dehát mi rosszat tett?" - kérdezte. 23Azok még hangosabban kiáltották: "Keresztre vele!" 24Pilátus látta, hogy semmire sem megy velük, sőt még nagyobb zajongás támad. Vizet hozatott és megmosta kezét a nép előtt: "Ártatlan vagyok ez igaznak vérontásában" - szólt. "A ti dolgotok." 25Erre az egész nép így kiáltott: "Vére rajtunk és fiainkon!" 26Akkor szabadon bocsátotta Barabást, Jézust pedig megostoroztatta és átadta nekik, hogy keresztre feszítsék.

Jézust tövissel megkoronázzák. 27Ezután a helytartó katonái bevitték Jézust a helytartóságra, és köréje gyűjtötték az egész csapatot. 28Levetkőztették és bíborszínű köpenyt vetettek rá. 29Majd tövisből koronát fontak, fejére tették és nádszálat adtak jobb kezébe. Aztán térdet hajtva előtte így gúnyolták: "Üdvözlégy, zsidók királya!" 30Közben leköpdösték és fejét náddal verték. 31Miután így csúfot űztek belőle, levették róla a köpenyt és saját ruháit adták rá. Azután elvezették, hogy keresztre feszítsék.

A keresztút. 32Miközben kifelé vonultak, találkoztak egy Simon nevű cirenei emberrel. Kényszerítették, hogy vigye a keresztet. 33Eljutottak arra a helyre, melynek Golgota, vagyis Koponyahely a neve. 34Ott epével kevert bort adtak neki inni.

A megfeszítés. 35De mikor megízlelte, nem akarta meginni. Azután keresztre feszítették, és sorshúzással megosztoztak ruháin. (Így beteljesedett, amit a próféta jövendölt:

36Aztán leheveredtek és őrizték őt. 37Feje fölé tették az elítélésének okát jelző táblát: "EZ JÉZUS, A ZSIDÓK KIRÁLYA." 38Vele együtt két rablót is keresztre feszítettek, az egyiket jobbról, a másikat balról. 39Az arra járók káromolták őt és fejüket csóválva mondogatták: 40"Te, aki lerontod és harmadnapra fölépíted (Isten) templomát, szabadítsd meg magadat! Ha Isten fia vagy, szállj le a keresztről!" 41Ugyanígy gúnyolódtak az írástudókkal és vénekkel együtt a főpapok is: 42"Másokat megszabadított, önmagát nem tudja megszabadítani. (Ha) Izrael  királya ő, szálljon le most a keresztről és hiszünk neki. 43Bízott az Istenben, szabadítsa meg most, ha kedve telik benne. Hiszen azt mondta: Isten fia vagyok." 44Ugyanígy szidalmazták őt a vele együtt megfeszített rablók is.

Jézus halála. 45A hatodik órától a kilencedik óráig sötétség támadt az egész földön. 46Kilenc óra tájban Jézus hangosan fölkiáltott: "Éli, Éli, lámmá szábáktáni", vagyis: "Én Istenem, én Istenem! Miért hagytál el engem?" 47Ennek hallatára néhány ott álló megjegyezte: "Illést hívja." 48Egyikük mindjárt odafutott és ecetbe mártott szivacsot nádra tűzve, inni adott neki. 49A többiek pedig hozzáfűzték: "Hadd lássuk, eljön-e Illés, hogy megszabadítsa." 50Erre Jézus ismét hangosan fölkiáltott és kilehelte a lelkét.

51Ekkor a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, 52a sziklák megrepedtek, a sírok megnyíltak és sok elhunyt szentnek teste föltámadt. 53Föltámadása után kijöttek a sírokból, bementek a szent városba, és többeknek megjelentek. 54A százados és a többiek is, akik Jézust őrizték, a földrengés és a történtek láttára igen megijedtek: "Ez valóban az Isten fia volt", mondták.

Jézus temetése. 55Messziről több asszony figyelte a történteket. Ezek Galileából kísérték el Jézust és gondját viselték. 56Köztük volt Mária Magdolna, Mária, Jakab és József anyja, és Zebedeus fiainak anyja.

A temetés. 57Mikor már estére járt az idő, jött egy József nevű arimateai gazdag ember, aki maga is Jézus tanítványa volt. 58Bement Pilátushoz és elkérte Jézus testét. 59Pilátus elrendelte, hogy adják ki (a testet). 60József, miután levette a testet, tiszta lepelbe takarta és sziklába vájt új sírboltjába helyezte. A sír bejárata elé nagy követ gördített és elment. 61Mária Magdolna és a másik Mária azonban ott maradtak és leültek a sírral szemben.

A főpap elővigyázatossága. 62Másnap, a készület napja után, egybegyűltek a főpapok és a farizeusok Pilátusnál és figyelmeztették: 63"Uram, emlékezünk rá, hogy ez a csaló még életében azt állította: harmadnapra föltámadok. 64Rendeld el tehát, hogy harmadnapig őrizzék a sírt, hogy tanítványai oda ne menjenek, és el ne lopják őt, s mondják a népnek: föltámadt halottaiból. Ez az utóbbi csalás rosszabb lenne az előbbinél." 65"Van őrségtek - válaszolta Pilátus - menjetek, őrizzétek ti, ahogy tudjátok." 66Azok elmentek és őrséget állítottak a sírhoz, miután lepecsételték a követ.

28     Az asszonyok a sírnál. 1Szombat múltán, a hét első napjára virradóra, elment Mária Magdolna és a másik Mária, hogy megnézze a sírt. 2Akkor nagy földindulás támadt. Az Úr angyala leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült. 3Tekintete olyan volt, mint a villám és ruhája, mint a hó. 4Az őrök tőle való félelmükben halálra rémültek. 5Az angyal így szólt az asszonyokhoz: "Ne féljetek! Tudom, Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt. Föltámadt, amint megmondta. 6Jöjjetek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott (az Úr). Most siessetek és vigyétek hírül tanítványainak: 7föltámadt halottaiból és előttetek megy Galileába. Ott majd viszontlátjátok. Ezzel mindent elmondtam."

8Félelemmel, de még nagyobb örömmel eltelve gyorsan elhagyták a sírt és siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. 9Egyszerre csak Jézus jött szembe velük és így köszöntötte őket: "Üdv nektek!" Odafutottak és leborulva előtte átkarolták lábait. 10Jézus így szólt: "Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába: ott majd viszontlátnak."

Az őrök megvesztegetése. 11Míg ők úton voltak, az őrök közül néhány a városba ment és jelentette a főpapoknak mindazt, ami történt. 12Ezek a vénekkel egybegyűlve tanácsot tartottak. Aztán sok pénzt adtak a katonáknak és meghagyták nekik: 13"Mondjátok: éjnek idején, amíg mi aludtunk, eljöttek tanítványai és ellopták. 14Ha tudomást szerez róla a helytartó, mi majd megnyugtatjuk és kimentünk titeket." 15Azok elfogadták a pénzt és úgy tettek, amint kioktatták őket. Ez a szóbeszéd mind a mai napig el van terjedve a zsidók között.

Az apostolok küldetése. 16A tizenegy tanítvány elment Galileába arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. 17Amint meglátták, leborultak előtte, bár néhányan előzőleg kételkedtek. 18Jézus hozzájuk lépett és így szólt: "Én kaptam minden hatalmat mennyben és földön. 19Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya és Fiú és Szentlélek nevében, 20és tanítsátok őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek. Íme, én veletek vagyok mindennap, a világ végéig."


Tartalom