Kezdőlap

Bontovics Lajos (Csengőd, 1929. okt. 8.Kecskemét, 1987. dec. 27.): konzervtechnológus. Tanulmányai befejeztével a kecskeméti Állami Kertészeti Telepen helyezkedett el, ahol haláláig dolgozott. Először növénynemesítéssel foglalkozott Mészöly Gyula mellett, majd létrehozta az ország első konzervtechnológiai laboratóriumát. Nemzetközi hírűvé fejlesztett laboratóriumában munkatársaival kidolgozta a paradicsom objektív színmérési módszerét, kutatta a paradicsom szárazanyag kérdését, homogenizálási problémáit, az aszeptikus töltés-tárolást, a datolya feldolgozásának komplett gépesítési, technológiai, kémiai vonatkozásait, a csemegekukorica, vöröshagyma, gyökérzöldségek, a gomba feldolgozását, szárításos és mélyhűtéses tartósítását. A zöldségfélék szabványainak kidolgozásában jelentős szerepe volt. – Irod. Kerekes Magdolna: B. L. 1929-1987 (Kertészet és Szőlészet, 1988. 4. sz.).