Kezdőlap

Kocsis Pál (Kecskemét, 1884. dec. 1.Kecskemét, 1967. febr. 24.): szőlőnemesítő, Kossuth-díjas (1959). Párizsban megkezdett festészeti tanulmányait abbahagyva szülővárosában telepedett le és szőlőtermesztéssel, majd főleg Mathiász János hatására szőlőnemesítéssel kezdett foglalkozni, az alföldi homoktalajra alkalmas bor- és csemegeszőlőfajták előállításával. Kb. 2500 hibridjéből 67 fajtát termesztenek. Leghíresebb fajtái: Irsay Olivér, Gloria Hungariae, Kecskeméti rizling, Fehér kadarka stb. 1922-től számos kiállításon vett részt. 1966-ban a Kertészeti és Szőlészeti Főisk. az Entz Ferenc-emlékéremmel tüntette ki. – Irod. Baross Endre: Kecskemét hybridálója (Borászati L., 1927); Gonda Irén: A 75 éves K. P. (Agrártudomány, 1958); Illés Sándor: Emlékezés K. P.-ra (Magyar Nemzet, 1967. 62. sz.); Tompa Béla: K. P. 1884–1967 (Kertészet és Szőlészet, 1967).