Kezdőlap

Osztrovszky Antal (Bp., 1888. dec. 23.Bp., 1944. jan. 27.): vegyészmérnök, egyetemi tanár. Oklevelét 1909-ben, műszaki doktorátust 1928-ban a bp.-i műegy.-en szerzett. 1909-től 1918-ig a gödöllői szeszkísérleti állomáson dolgozott, 1918-ban fűvegyész és a bp.-i Erjedéstani Állomás h. vezetője, 1922-ben a műegy.-en magántanárrá képesítették. 1938-tól a műegy. közgazdasági karán a mezőgazdasági ipar ny. r. tanára. A szeszgyárvezetői, likőripari, ecetmesteri, konzervipari tanfolyamok ig.-ja, az ipari és mezőgazdasági szeszgyárak műszaki tanácsadója volt. A kutatás és a szakoktatás mellett jelentős érdemeket szerzett az ecetgyártás és a paradicsomkonzerválás nagyipari üzemmé fejlesztésében. Tanulmányai bel- és külföldi szaklapokban jelentek meg. – F. m. Szeszgyártás gyümölcsökből (Hérics Tóth Jenővel, Bp., 1917); Borgazdasági melléktermékek értékesítése (Bp., 1921); A mezőgazdasági szeszgyártás kézikönyve (Hérics Tóth Jenővel, Bp., 1943); Mezőgazdasági ipar (Bp., 1944). – Irod. Osztrovszky Antalné: Orsz. Mezőgazdasági és Ipari Kísérleti Intézet Évkönyve (1948).