Kezdőlap

Prehoda József (Kakucs, 1908. szept. 13.Bp., 1968. jún. 7.): borász. Kereskedelmi iskolai érettségije (1927) után a budafoki Palugyay borkereskedő cég alkalmazottja volt. Önképzéssel sajátította el a borászat ismereteit. 1948-ban a Borforgalmi Vállalat műszaki vezetője lett, majd a Mecsekvidéki Borforgalmi Vállalatnál, ill. a Pest-Szolnok m.-i Borforgalmi Vállalatnál tevékenykedett. Az 1950-es években több, a szüretelő telepek korszerűsítésére vonatkozó újítását fogadták el. 1957–68-ban az Orsz. Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet borgazdasági csoportjának munkatársa volt. Kidolgozta a magyar vörösborkészítés technológiáját, részt vett a szőlőlékészítés hazai módszereinek kidolgozásában. Találmánya az automata vörösborerjesztő tartály s az aroma-visszanyerő berendezés. Cikkeit a Borgazdaság és a Szőlő- és Gyümölcstermesztés közölte. – M. Üzemi szőlőfeldolgozás. Fehérbor készítés; Vörösbor készítés (I–II., Bp., 1957–1960); A must és bor egyszerű kezelése (Mercz Árpáddal, Bp., 1960); A tudomány és technika új eljárásai a borászatban (Bp., 1962); Korszerű borászati üzemek (Ásvány Ákossal Bp., 1964); Korszerű borkezelés (Mercz Árpáddal, Bp., 1966); A szőlőlé készítés módszerei (Bp., 1967). – Irod. Mercz Árpád: Megemlékezés P. J.-ről (Borászat, 1968. 3. sz.).