Kezdőlap

Takács Imre (Kalocsa, 1914. jún. 26.Bp., 1964. szept. 27.): élelmiszerkémikus. Mennyiségtan–fizika–kémia szakos tanári oklevelet a bp.-i tudományegy.-en szerzett (1937). 1937–38-ban a bp.-i Gyakorló Középisk.-ban tanított. 1938-tól az Orsz. Chemiai Intézetben volt gyakornok, majd vegyész és fővegyész, 1942-ben doktorált. 1944-től osztályvezető, 1948-tól igazságügyi szakértő. 1950-ben az akkor alapított Orsz. Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet ig.-ja. 1959-től az Állattenyésztési Kutató Intézetbe helyezték át, ahol haláláig dolgozott. Főként a mezőgazdasági termények, gabonaneműek, liszt, takarmány, sütőipari termékek kémiai és mikroszkópos vizsgálatával foglalkozott. Nagy érdemeket szerzett az élelmiszer-vizsgálat, minősítés, továbbá az ország talajainak vizsgálatát végző hálózat szervezésével. Több tudományos dolgozata jelent meg. – F. m. Növényi eredetű élelmiszerek és abraktakarmányok mikroszkópos vizsgálata (Hazslinszky Bertalannal, Bp., 1960). – Irod. T. I. (Mikológiai Közl., 1965).