Kezdőlap

Vas Károly (Magyaróvár, 1919. aug. 20.Bp., 1981. nov. 22.): mikrobiológus, egyetemi tanár, az MTA tagja (l. 1964). Vegyészmérnöki oklevelét a bp.-i műegy.-en szerezte 1941-ben. 1944-ig az egy. élelmiszerkémiai tanszékén tanársegéd. 1944-47-ben az Orsz. Mezőgazdasági Ipari Kísérleti Intézet munkatársa, 1947-48-ban az USA-ban és Angliában volt egyéves tanulmányúton. 1948-tól 1959-ig a Hús- és Hűtőipari Kutatóintézet mikrobiológiai osztályának vezetője, 1959-től a Kertészeti Egy. élelmiszeripari technológiai és mikrobiológiai tanszékének tanszékvezető egy.-i tanára. 1967-72 között a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet ig.-ja. 1964-66-ban és 1972-78-ban Bécsben az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Atomenergia Szervezet Élelmiszertartósítási Osztályának vezetője. Fő kutatási területe az élelmiszerek tartósítása, az élelmiszerek romlásához vezető enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok vizsgálata. Mo.-on az elsők között alkalmazta a biometriát és a sugárzásos tartósítási eljárásokat. Számos külföldi és hazai szakmai testületben töltött be vezető tisztséget, az Acta Alimentaria alapítója. – F. m. Az élelmiszeripari mikrobiológia néhány általános problémája (Bp., 1962); Válogatott fejezetek az élelmiszeripari mikrobiológiából (Bp., 1963); A hazai élelmiszertudományi kutatások helyzete (Bp., 1974). – Irod. Beck Mihály: V. K. (Magy. Tud., 1982. 4. sz.); V. K. (Élelmezési Ipar, 1982. 2. sz.).