Kezdőlap

Vas Károly (Kaplonca, 1884. aug. 4.Bp., 1948. okt. 21.): mikrobiológus, tejgazdasági kutató. Tanulmányait Bp.-en az állatorvosi főisk -n és Debrecenben a gazdasági ak.-n végezte. 1908-ban állatorvosi, 1910-ben gazdasági ak.-i oklevelet szerzett. 1910-től az állatorvosi főisk. bakteriológiai intézetében dolgozott, 1914-ben a magyaróvári Tejgazdasági Kísérleti Állomásra, 1936-ban az Orsz. Kémiai Intézethez helyezték át. A magyaróvári gazdasági ak. és a bp.-i műszaki egy. meghívott előadója volt. Kutató tevékenysége elsősorban a tejtermékek előállításával és az élelmiszerek tartósításával kapcsolatos. Csiszár Józseffel együtt kidolgozta és a gyakorlatba bevezette a hazai tejsavbaktériumkultúrák készítését, valamint ma is világszerte alkalmazott „Vas-Csiszár” aromareakciót. Számos önálló tudományos dolgozatot tett közzé. – Irod. Ketting Ferenc: Hatvan éves a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (Tejipar, 1963. 3 – 4. sz.).