FURCSA HÁBORÚ

Sok bolondos operetti király fordult már meg a színpadokon, a jámbor Petaud, a hóbortos Bobeche, de az mind semmi a derék Battenberg Sándorhoz képest.

Ő vitte a legtöbbre.

Mikor a legcudarabb pozícióba jutott, akkor olyan hangos »derültség«-re fakasztja az egész világot, hogy a hasa fájdul meg tőle az európai diplomáciának.

Két egész hónap óta fenyegetőzik, mint Falstaff. Hogy így tör össze, így zúz össze mindent. Őhozzá közel ne jöjjön senki, mert halál fia.

Hanem hát nem ijedt meg ezen Milán király.

- Isten neki - mondá -, csapjuk be még egyszer zálogba a Dusan kardját!

Nem tudom becsapta-e, de denique lett pénze, megszervezte a hadait, s egy napon azt jelentette a távíró, hogy katonái átlépték a bolgár határt.

Sokáig nem hitte senki, hogy így belemenjen a halál torkába, csak Iszákovics Milán mondogatta idehaza:

- Kucséber reszkírt.

De addig hozta a távíró az átlépési hírt, hogy végre is igaz lett, s a magyar delegáció nyílt ülésben megéljenezte a megreszkírozott lépést.

Zichy Jenő búsan sóhajtozott:

- Istenem, istenem, mi lesz a szép Nathalie királynéből? Ki veszi el, ha özvegységre marad? Teringette, ha még legény volnék.

A bolgár fejedelem őfenségét eleget kapacitálták azelőtt a hatalmak, hogy gondolja meg, mit tesz.

Ő azt felelte:

- Azt teszek, amit akarok. Nekem senki sem parancsol. Még a nagyhatalmak ellenében is meg fogom védeni az uniót. Hát mármost ami történt, megtörtént. Hadd lássuk, mit tesz?

S íme az történt, hogy a szerbek két nap alatt egyszer-kétszer kilőtték a puskájukat, egy-két apró csetepaté után két nap alatt behatoltak Bulgária fővárosa elé, s most szemközt állnak Szófia kapuival.

A világ nagyot nézett erre az eredményre. Ez hihetetlen!

Kétszer is megnézik az emberek a táviratokat, hogy jól olvasták-e előszörre, de úgy van szórul szóra. A szerb hadak tönkretették Sándor fejedelmet.

De hát nem azért operetti király ő, hogy ki találna még valami fordulatot.

- Nosza fiam, Tzanoff (így hívják a bolgár Kálnokyt), írj hamar egy sürgönyt a portához, hogy csináljanak valamit, mert meg vannak verve.

- Hogyhogy, fenséges uram?

- Hát úgy, hogy mi csak szegény jámbor alattvalói vagyunk a felséges homlokú szultánnak, s hogy most így ránk törtek, meggyaláztak a szerbek, az csak a mi urunknak szólhat, akinek Allah őrizze a szakállát.

A portán megkapták a sürgönyt, de a nagy »csibukozó ember« amint elolvasta, szépen behajította a papírkosárba, s jókedvű füstmacskákat pöfékelt a levegőbe.

- Mi a válasz, felséges szultán? - kérdi a nagyvezér.

- Semmi. Nem engem vertek meg.

- De ők is azt mondják, hogy nem őket verték meg.

- Hát annál jobb, ha őket sem verték meg. Akkor hát senki sincsen megverve. Minélfogva béke van, és semmi szükség rám. Hagyjatok engem nyugodtan csibukozni.




»PICI PIROS ALMA«

(Epilóg »a műtárlat és művészet« című, tegnapelőtt megjelent cikkhez)

Tekintetes Szerkesztő Úr!

A Roskovics Ignác »megvett«, vagyis inkább »meg nem vett«, almát áruló menyecskét ábrázoló képével ismét történt valami.

Ugyanaz nap, melyen a »Pesti Hírlap«-ban megjelent amaz élénk tárca (olyanforma íze volt, mintha a mi Scarronunk írta volna), megjelent a kiállításon gróf Zichy Nepomuk János úr, aki az ominózus kép szemléletébe merülve felkiáltott:

- Ejnye be gyönyörű kép! De kár hogy el van adva.

Meghallja e félig kimondott sóhajt Telepy (mert Telepy mindenütt jelenvaló és mindent meghalló).

- Megvenné méltóságod?

- Meg. De látom, későn jöttem.

- No nem éppen, éppen...

- Hogyan? Volna még remény?

- Hát tetszik tudni, a képet megvette ugyan Zichy Jenő gróf, de...

- Ah a Jenő?

- De hát úgy áll a dolog, hogy még sehogy sem áll... Bizonyos is, meg nem is! Egyszóval dubiózus... Azért hát, ha megengedné a gróf, levelet írnék neki. Én hiszem, hogy ő úgysem akarja komolyan megtartani.

- Úgy? Akkor hát legyen szíves, írjon neki, s ez esetben én bizonyosan megtartom. Mi az ára?

- Ezer forint.

- Helyes. Írjon neki.

Megörült a biztos vevőnek Telepy. Tehát most már mégis túladtam a kis menyecskén, kinek tele van a köténye Matlekovits-almával.

S vígan ugrándozva mégyen az íróasztalához, megírván a levelet Zichy Jenő grófnak a következőkben:

Kegyelmes uram!

Gróf Zichy Nep. János úr őméltósága ma a műtárlaton volt, s megnézvén a Roskovics »Pici piros alma« című képét, elhatározta, hogy azon esetben ha excellenciád lemondana, megveszi.

Ennélfogva méltóztassék, kérem, nyilatkozni, hogy megtartja-e a képet vagy pedig eladhatom gróf Zichy Nep. János úrnak? stb.

Nemsokára visszaérkezett a válasz: egy illatos levél. Piros a pecsétje, finom a hajtása:

Tisztelt uram!

A kép végtelenül tetszik nekem, s nincs a világon senki, akinek a kedvéért arról lemondtam volna, csak éppen gróf Zichy Nep. János tisztelt rokonom.

Fájó szívvel bár, de neki átengedem a képet azon kikötéssel: viszont ő engedje meg, hogy minél többször meglátogathassam, s az ő házában legalább mint vendég gyönyörködhessem a nagyszabású műalkotásban.

Ajánlom magamat. Éljen a haza! stb.

Gróf Zichy Jenő

»Hála istennek! - monologizált Telepy. - Most már post tot discrimina rerum, mégis célhoz jutottunk. Nosza, értesítse egyitek a művészt, hogy a kép most már csakugyan el van adva, egy másitok pedig szaladjon el Zichyhez a Zichy levelével... de nem... mégsem, Zichy János grófhoz magam megyek el... De nini, éppen itt jön a gróf maga... Ah, mily szerencse!«

Valóban Zichy János gróf lépett be.

- No, hogy állunk?

- Itt van a levél, méltóságos uram.

- Lemond?

- Természetesen. Rendben van. Őexcellenciája nagy gentleman az ilyenekben. De méltóztassék elolvasni. (Átadja a levelet.)

Zichy Nep. János gróf összeráncolt homlokkal kezdi olvasni, miközben arca folyton borúsabb.

»Ah! A Jenő igazán jó fiú. Íme lemond. Az én kedvemért? Én vagyok az az egyedüli ember. Fájó szívvel teszi... Szegény Jenő! Nagyon tetszik neki a kép... S mégis lemond. Hozzám akar jönni, hogy ott mindég láthassa. Csodálatos, hogy így bele tud szeretni, a bohó, egyes tárgyakba. És mégis lemond. Igazi Zichy. De az ördögbe, én is Zichy vagyok. S ha le tud mondani az én kedvemért, miért ne mondhatnék le én az ő kedveért? Úgy, úgy...«

S ezzel odafordult Telepyhez :

- Írja meg, kérem, Jenő grófnak, hogy látván a leveléből, mennyire ragaszkodik a képhez, nem akarok neki szomorúságot okozni - tehát semmi esetre sem tartom meg.

Ezeket mondva sarkon fordult és eltávozott.

Ez a »Pici piros alma« kép megvétele történetének második felvonása.

De a kép természetesen még most sincs megvéve. Ott vagyunk, ahol voltunk.

Kíváncsian várjuk a kép harmadik eladási esetét, mely kétségkívül nem fog elmaradni, és helyet ad egy negyedik eladási esetnek.




ELŐSZÓ

Tisztelt barátom!

Ön arra szólít föl, hogy előszót írjak e könyvhöz, melyet ön gondos kézzel útra bocsát.

Engedje el, kérem, az előszót, mert igazán nem tudnék mit mondani, aki idegen vagyok ott, ahova ez a könyv megy. Mentegetődzem alkalmatlankodásomért? De hiszen ennek ön az oka.

Kérkedjem útiruhámmal? De hiszen azt ön szabta.

Büszkélkedjem a német népek közé való utazásommal? Valóban erre okom lehetne, ha nem érezném, hogy én bizony csak harmadik osztályú utas vagyok.

Azért hát hagyjon engem a szögletben. Tudom én, mi az illedelem. Szépen beburkolózom az otthoni bundámba s nem igen nyújtogatom a fejemet (mert még bele találnám ütni valahova), hanem csendesen meghúzódva várom a - füttyöt

igaz híve

Mikszáth Kálmán.





1885
PARLAMENTI KARCOLATOK




AZ ÚJ FŐRENDIHÁZ ELSŐ ÜLÉSE

Kezdjük úgy, amint a középkori lovagregényeket szokás kezdeni.

Magasan járt a nap, a délhez közel, mert az emberi árnyék olyan kurtára zsugorodott a Múzeum-kert füvein, hogy méltóságos Gyulai Pál úr is átléphette volna a magáét - ha egy új főrendi tagnak egyáltalában lehetne árnyéka.

A Múzeum-kert előtt nagy népcsoportok álldogáltak az őszi verőfényen sütkérezve, s gyönyörködtek a kifejlődő látványosságokban.

Nyomorult gebe vontatott roskadozva egy ócska komfortáblit. Kiszállott belőle egy főrendi tag, s egy félóráig kereste zsebében a kialkudott öt hatost.

Egy másik főrend gyalog osont fel polgári kabátjában a nép között.

Egy környékbeli varga, aki bőrkötényében állott a vassorompónál, hetykén jegyzé meg egy harmadik főrendi tagra, utána nézve:

- A feleségem után rokonok vagyunk vele.

Egy negyedik új ember tétova léptekkel, köhögve, nyögve baktatott fel a magas lépcsőzeten, s útközben megállt lélegzetet venni: Óh, istenem, be magasan van!

Mindez olyan furcsa volt! A nép, mely máskor a pompát és fényt nézi, ma a pompátlanságon felejtette szemeit. Egykét fényes alak jött ugyan mentésen, csillagosan, de ezek nem csináltak feltűnést. Annál kíváncsiabban találgatták a legegyszerűbbeket :

Ah, nini, a Hirschler doktor meg a Lumniczer! Nagy bajnak kell lenni, beteg az ország, atyafiak, hogy ezt a két doktort behítta a király!

Valóságos hullámzás támad: »Ahol jön a tekintetes Burghardt úr! Az meg Ghyczy ott! Hát élt még az öreg Ghyczy?«

A kíváncsi tömeg közt ironikus mosollyal nézi a gyülekezést két úrias alak; sovány, kiaszott emberek, kik mindég behúzzák a nyakukat, valahányszor egy igazi főrend jön. Míg végre egy új főrendi megpillantja őket, és megbillenti a kalapját, azután hozzájuk lép, leereszkedőn kezet fogni: »Jó napot, gróf, jó napot, báró! Nem jönnek fel a - karzatra?«

A jelen és a múlt nyájasan egymás szeme közé mosolyognak. De a jelen fölment azután a lépcsőkön - és a múlt az utcán maradt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ez különben mind csak odakünn történt.

Bent a tanácsteremben közel tizenkét órakor még síri csönd volt, bár a karzatra már szállinkóztak. Az üres padokon csak az újdonatúj névjegyek fehérlettek. Más tekintetben minden a régi, kivévén a két kis vörös atlasz asztalkát, melyek az elnöki emelvény előtt állnak, arany csíkkal átszőve, a főhercegek számára.

Vajon ki lesz az első? - találgatják, s minden tekintet éhesen a bejárat felé van fordítva.

Egyszerre »tipp-topp«, begurul egy eredeti alak fekete új Luther rokkban, két lelógó fehér vászonnyelv a nyakán. Éppen úgy néz ki, mint egy orvosságos üveg.

Megriadva üti fel nagy fakó fejét, amint betoppan, s látja, hogy egyedül van.

Ez Geduly superintendens. Pappal kezdődik az új intézmény, ez rossz ómen.

Körülnéz még egyszer, aztán megfordul, ki akar menni. Korán jöttem, gondolja magában. Elmegyek, itt ne találjanak. De hova menjek?

A megdöbbenés látszik rajta, mintha egy őserdőbe lépett volna, s felsóhajtana:

»Itt még előttem ember nem járt!«

(Bizony még ezt a kockás talajt nem taposta lutheránus püspök lába.)

Előkeresi a cvikkerjét, s azon keresztül vet újra egy félénk tekintetet. Szerteszét minden olyan barátságtalan neki: az elnöki mennyezet, a komor méltóságos oszlopok, még tán a kevély országcímer is.

Szeretne innen elrohanni. Eh, bátorság! Hol a tubákos szelencém? Hiszen utoljára is nem esznek meg.

Megtörülgette zsebkendőjével a homlokát, s aztán szép csendesen elindult a helyét megkeresni. A zászlósurak rayonjába lépett. Csupa ilyen neveket olvasott: »Vay, Szlávy, Apponyi«. Óh, istenem, istenem! Átment a másik szekcióba. Huh! Onnan meg az Andrássy név vicsorította rá a fogát.

Visszakocogott a mediumra: Majd innen találom én meg a helyemet! Mindössze egy kis kombináció kell hozzá. Egy kis »rozum«.

Hiszen csak annyit kell kitalálnom, hogy hol a kályha.

Mert a protestansokat bizonyosan a kályha mögé ültették.

»Daver cserta - morogta - nye mame kachle!«

(Az ördögbe is, nincs kályhánk!)

Töprenkedve tapasztá nagy ujját a homlokára: »Honnan jön vajon ide a meleg? Bizonyosan felülről. Mert ide minden felülről jön.«

Csak most vette észre, hogy a karzatról száz meg száz szem van reá függesztve, s elvörösödve futamodott kifelé - amikor egyszerre szemben rá belép a szárnyas ajtón Schuster püspök.

Geduly megállt, mint akit a földhöz szegeztek, hogy »no, most mi lesz«, de az elegáns Schuster nem mutat semmi meglepetést, ő egészen természetesnek találná még azt is, ha Geduly már hálásra jött volna ide. Barátságosan szorongatja meg a kezét (hiszen olyan régen volt már az a reformáció, hogy nem érdemes miatta haragudni), s most együtt könnyen megtalálják a Geduly helyét, pedig bizony hátul van egy kicsit.

Hanem már mindegy, ha messze van is, ha kicsi is, de mégis hely, az övé. Egészen megmelegedett rajta, s apró szemei bátran kezdtek csillogni, kivált mikor megérkezett a másik »nás cslovek«, Teutsch szász superintendens is, és melléje ült.

Ezalatt apródonkint jöttek a többiek. - Kedves, nyájas arcával Hunfalvy, kihez letelepedett Gyulai Pál. Bizony nem veszi ki magát rosszul országnagynak. A leghátulsó padba jutottak, akik legtöbbet tudnak. Úgy látszik, ez a pad fog itt dominálni, mert Ghyczy is ott foglal helyet, ősz fejét egészen behúzva bő nyakú atillájába. Köztük, mint a rozsban a búzavirág, tetszetősen kéklik Máriássy altábornagyi ruhájában.

Haynald érseken suhog a piros selyemtalár, de mégis Kaczvinszky prépost hófehér ruhája válik ki a legenyhítőbben a sok rikító szín, a sok fárasztó feketeség és szürkeség közül.

Lumniczer hosszú nyakával s kis nyomott fejével úgy néz ki, mint egy gólya a Gyulaiék előtti padban, hol az összes miniszterelnöki névsor van egy csoportban közszemlére téve. Burghardt maga elé néz unatkozva, mintha itt nőtt volna fel, Sváb Károly jegyezget valamit, bizonyosan számokat. Ráth Károly mindenfelé köszönget a bajuszával: billegteti hol jobbra, hol balra. Ybl Andrássy Gyulán mereng, ki egyedül ül egy pad szélén előkelően könyökölve, s mindenben utána csinálja annak a mozdulatait. Stoczek élénken figyel ezerfelé olyan arccal, mint egy nevelőbeli leányzó. Mind itt vannak: Várady Károly Lukács Antallal szincerizál, a három főbíró is együvé került, csak Mixich Kálmánt keresi hiába a szem. Hátha mégis igaz, hogy nem egzisztál?

Általában úgy veszi ki magát, az egész főrendiház elkülönítve ülő kasztjaival, mint egy közökre osztott mező. Egy nagy darabon kukorica díszlik, elhagyott avar jön azután, egy kis darabkán zab (ámbár se Kubicza, se Mattyasovszky nem voltak jelen), egy folton tiszta búza, közte bőven konkoly és pipacs, van aztán cukorrépa, lednek, de a legnagyobb rész a dísznövényeké.

De pszt... most már vége a szemhízlaltatásnak, kezdődik az ülés.

Még ugyan üresen áll az elnöki emelvény és a jegyzők helye, de a zászlósurak padjaiból feláll Sennyei Pál fekete mentében, kardosan, és síri hangon fölkéri a legöregebb főrendi tagot korelnöknek s a legfiatalabb négyet jegyzőknek.

Zichy Ferencre jut a korelnökség, ami egy kicsit furcsán veszi ki magát, mert sokkal fiatalabbnak látszik Sennyeinél és sok másoknál.

Ha eddig nem öreg, ebben a hivatalban ugyan nem lesz sokkal öregebb, mert nemigen tart tovább, mint ameddig egy tojást meg lehet főzni: csakhamar felolvassák a királyi leiratot, melyben Sennyei válik elnökké, ki nagy éljenzés közt foglalja el székét egy toaszt kíséretében őfelségére a királyra.

Amire természetesen Haynald vág ki még egy toasztot a Sennyei egészségére.

S ezzel az ülés véget ért.

De hát mi az ördögöt reformáltak itt?

Hiszen ez a bizonyos két toaszt keringett örökké a régi főrendiház munkaprogramjában is.




A T. HÁZBÓL [szept. 30.]

Már szombaton is volt egy rövid ülés, de nem akartam addig kezdeni, míg Prileszky Tádé be nem érkezik. Addig úgysem lehet igazi politikát csinálni.

Ma aztán bejött Prileszky, és menten hozzáláttak a választásokhoz. A kormánypárt megválasztotta az eddigi embereit, Szontagh Pál »nógrádi adófizető«-t és Bánffy Béla grófot alelnököknek, jegyzőknek az izgékony Rakovszky Istvánt, a nehézkes Tibád Antalt, a szelíd Szathmáry Györgyöt és a sima Zsilinszky Mihályt.

Hanem az elégedetlen pártok az önön embereikkel is elégedetlenek valának.

A horvátok a szép Popovics Istvánt helyezték a nótáriusi székbe, a habarékok elejtették Nagy Istvánt (de igaz is, nem állt rajta jól az atilla), s Ábrányi Kornélt emelték a piedesztálra. A függetlenségi párt Hoitsy Pálnak hágott nyakára a »gyomai pontok« miatt (»Csak semmi mozgás!« az itt a jelszó), Törs Kálmán lett jegyzővé.

A generális a folyosókon őgyelgett, s a fiatal Madarásztól azt találta kérdezni:

»Itt van a papa?«

»Nincs!«

Kevés vártatva jött Tisza Lajos, s hanyagul vetette oda: »Ki látta az öreg Madarászt?«

(Senki sem látta.)

Az eset nagy szenzációt keltett.

1861. óta az első eset, hogy Madarász után tudakozódik a hatalom. (Nagyon rosszul állhat a ruméliai kérdés.)

S 1861. óta ez az első eset, hogy Madarász nincs ott az ülésen.

Egyéb nevezetes dolog ezenkívül nem is történt, hacsak azt nem akarom feljegyezni, hogy egy tíz-tizenegyéves diákgyerek, aki nyilván a karzatra igyekezett, a lépcsők labirintusán eltévedt, s hol fölfelé menve, hol lefelé tartva, egyszer csak ott találta magát a tanácsteremben, ahol nyugodtan sétálgatott a honatyák közt viaszkosvászon tékájával s a lineákkal hóna alatt, míg végre Nagy István volt jegyző kivezette a teremből megmagyarázván neki útközben, hogy: »Bizonyos helyekre veszedelmes eltévedni oly fiatalon.«

Nyilván ezen gondolkozott magában Hoitsy Pál is, kit irigykedve nézegetett Szentkirályi: »Neked legalább van valakid, aki megharagszik rád, nekem még az sincs.«

S valóban a szélsőbaliak a kielégített bosszú mámorában szítták cigarettjeiket és kubáikat odakünn a folyosón, oly megkönnyebbüléssel, mintha egy kő esett volna le a szívükről a Hoitsy leverésével.

Most megint ott vannak, ahol voltak.

S ott voltak örökké, hogy mikor Ugron nincs Pesten, akkor mindég azt várják, mikor jön meg már Ugron, s mikor Ugron Pesten van, akkor mindég azt várják, hogy mikor megy már el Ugron.

...Hát iszen elég nagy mulatság ez is!




A T. HÁZBÓL [okt. 11.]

Az eső csendesen permetezett odakünn, úgyhogy a folyosókon meg kellett gyújtani a lángokat. Kár a gázért. Amennyi kevés dolog ma itt volt, azt el lehetett volna végezni sötétben is. Nincsen kitűzve a napirendre valamely érdemleges tárgy, mindössze egy zárszámadási bizottsági tagot kellett választani, amiért bizony nem érdemes konfortáblit venni ebben az esős időben.

Választottak tehát kevés számmal voltak lent - de annál nagyobb bőségben ültek a karzaton a választók, a Haluska Jánosok. Élénk zsibongás közt nyújtogatták a nyakukat, s mutogatták egymásnak ujjaikkal az egyes nevezetességeket. Nem nagyon volt szükségük mind a tíz ujjukra!

Azon ülések közé látszott tartozni, amelyekről nem szoktam írni karcolatot. Legyen egy nyugodt reggele a honatyáknak.

Tisza maga is félig álmosan járt a folyosón; s átadta magát a gondtalan szincerizálásnak a törzsembereivel. Egyike volt ez azon pillanatoknak, midőn az ország önmagától kormányoztatik. Az ember szinte érzi, hogy most az egész világon nem történik semmi. Bismarck bizonyosan szundikál odahaza ásítozva, s a földkerekség összes telegramhivatalaiban halotti csönd van. A végtelen drótfonal, mely a világot összekötözi, olyan kihűlt, mozdulatlan, mint egy holt ideg. A folyosó ablakaira sűrű ködpára dűl, és eltakarja a házfedeleket. Az elméket is mintegy lenyomja a borús idő, s mint ahogy rügyet nem vet a fa mogorva időben, dévaj kedélyesség ma nem szór sziporkát.

Hanem ebben a sivár pillanatban egyszerre feltűnik a folyosón egy délceg, elegáns alak: Festetich Tasziló.

Minden fej élénken billen fel, minden szem kíváncsian látszik kérdezni:

Festetich Tasziló itt? Ez a kaszinó! Mit reformálnak már megint?

Kisvártatva elterjed aztán a hír, hogy nem »kormányozni« akar a kaszinó nevében, hanem csak királyi üzenetet hozott a folyosóra.

Kovách Lászlót jött értesíteni, hogy a walesi herceg eljön a karzatra. Csináljanak neki helyet valahol a Haluska Jánosok között.

Nosza megfordul erre a hangulat. Rohan beöltözni a nagy visontai, hogy illőn fogadhassa a nagy walesit. Két szolgáról folyik csurommal az izzadság, úgy megkefélik a háznagyi atillát. A harmadik szolga a molyette kucsmát takarítja. Szaladj be, fiam, az elnökhöz, mártsd be az ujjadat a kalamárisába, aztán fesd meg vele imitt-amott a fakóbb helyeit.

Míg emígyen készül a háznagy, azalatt amennyi interpelláció van az elmékben, az mind olyan gyorsan kél és növekszik, mint az ördöngős Hatvani professzor dinnyéje. Az angol királyfi előtt beszélni nem bolondság! Azt még az illető orátor unokái is megemlegetik.

Olay Szilárd, akiben húsz évre való interpelláció-matéria van, kiveszi közülük azt, amelyik a legfelül van: hogy azt mondja, miért nem írja elő a pénzügyminiszter az adókat kellő időben?

(Kár pedig ezt feszegetni; hiszen mi sem fizetjük kellő időben.)

Már most vége is lett volna az ülésnek, ha nem akad egypár ember, aki a hazát szereti, s kinyújtja addigra az ülést, míg az angol királyfi jön.

Máskor mindég le szokták beszélni a felszólalni akarókat, ma valóságos hajsza és szónoklati kereslet indult meg a folyosón. Még a kormánypártiak is váltig bátorítgatták az ellenzékieket.

- Hát nem interpelláltok, mi? Hát nincs nektek semmi kérdeznivalótok a miniszterektől?

Prileszky Tádé még könyörgésre is fogta. Maga kereste nekik a témákat. Hiszen annyi rosszat csinálunk minden nap, de ti nem tudjátok kikeresni. Ne legyetek olyan málék!

Fogott a szó (de önök bizony azt soha ki nem találnák, kin), Thassy Gézán.

- Én szívesen feláldoznám magam az angol királyfiért - mondá -, hanem egy skrupulusom van, ha tud-e vajon magyarul?

- Nem tud, ne félj semmit.

Egy másik képviselő azt a kifogást tette, hogy szívesen beszélne, de nem lehet, mert a választói hallanák.

Egy harmadik meg éppen azért ugrott bele a szólásba, mert a választói ülnek fent.

Ilyen különbözők az emberi természetek.

Amit Thassy megígért, betartotta, beállt a szélsőbal legutolsó padjába (mert tudja ő, mi a szerénység), s kikérdezte nagy pátosszal, hogy micsoda dolog volt az, garanciát vállalni a bécsi közös minisztertanácsban a szerb királyságért?

Amint így lecsapná Szerbiát jó Thassy (kár pedig azért a szép királyasszonyért!), kíváncsian néz föl a karzatokra, hogy bámulja-e a walesi herceg?

De a walesi herceg még most sincsen ott.

Hát az is jó, hiszen van őneki még egy maradék interpellációja a gabonáról.

Bele is kezdett nagy szomorúan, mint ahogy egy halotti prédikációt szokás elmondani, hogy a magyar gabonának nincsen ára, s hogy szándékozik-e a kormány tenni valamit a gazdasági válság megszüntetésére?

Míg ő hosszan beszélt erről, derült mosolyt csalva az arcokra, azalatt a korridoron türelmetlenül ácsorgott visontai Kovács; hallgatta a közeledő vagy távolódó kocsirobogásokat, nézte a felhőket odakünn, a múzeumi fák harmatos leveleit, - midőn egyszerre szeme elé villan egy apró emberke, aki fürgén lépked végig a Múzeum gyepén, majd a lépcsőkön alá, s egyenesen a tisztelt Háznak tart. Utána egy marcona szolga cipel egy nagy rezes kardot és egy sastollas kalpagot.

... Hej micsoda levente az ott, aki két darabban érkezik! Nini, hiszen Gyulai Pál.

Valóban őméltósága volt; üzenetet hozott a tisztelt Háznak; ott fehérlett az üzenet a hóna alatt.

- Vezess be - mondá Gyulai Pál, amint megállt lihegve a korridoron, s átvette a szolgától, ami még hozzátartozott.

- Nem lehet. Én a walesi herceget várom. Minden percben jöhet, nem távozhatom helyemről. Hanem ha jó emberem vagy, cseréld ki velem a fövegedet. Ez már roppant gyarló. Segítsetek a demokrácián.

- Jó, szívesen. Hanem az ördögbe is, tintás lett az ujjam a tiedtől.

- Illik az a tudósnak. De már most ki fog bevezetni. Megállj csak, hívassuk ki Ábrányi Kornélt helyettes háznagynak.

- Én nem bánom, de ha Ábrányi vezet be, azt fogom hinni, hogy a Kisfaludy Társaságban vagyunk; s azon kezdem: »Tisztelt Ház! Azt üzeni a főrendiház, hogy Jókai rossz regényeket ír!«

Előkerítették Ábrányi Kornélt. Ábrányi vállalja a helyettes háznagyságot, de hát mit ér, ha helyettes atillája nincs, mert a háznagyi atilla a háznagyon van. Már most mit csinálunk?

Elkezdtek okoskodni, miképp lehetne úgy osztani fel a szerepeket, hogy két atilla elég legyen? Hátha a helyettes háznagy menne be elöl jelenteni, hogy itt a jegyző. Aztán hirtelen kiszaladva a túlsó ajtón a folyosóra, ruhát cserélnének, s akkor menne be a jegyző. Sehogy se lehetett. Végre a kapus emlékezett rá, hogy még a Huszár Imre jegyzősége korából van valahol a padláson egy rossz atilla, ha azóta össze nem rágták az egerek.

Nem tudom, mint tett aztán, de annyi bizonyos, hogy éppen a Thassy beszédje végén érdekes látvány fejlődött ki. A teremajtó megnyílt, s belépett Ábrányi atillásan, s az volt a feltűnő, hogy míg egy kard az oldalán csörömpölt, addig egy másik kardot maga előtt látszott tolni. Mígnem a Ház tisztására érvén, kitűnt, hogy egy ember is sétálgat befelé a kard mellett, s ez Gyulai Pál.

Zajos éljenzéssel fogadták. Mindenki örült a kis embernek ki idegenül, zavartan forgatta nyakát. Az íróképviselők odasiettek kezet fogni. Jókai a legelöl: »Menjünk, szekírozzuk Gyulait« - mondá. Alig győzött a sok élcre, aperçure felelgetni. Némelyek a fövegjét kritizálták, mások a kardjára csináltak csípős megjegyzéseket, a legtöbben pedig gratuláltak neki, hogy ő lett a főrendeknél a »díszjegyző«, aki tudvalevőleg mindig a legnyalkább mágnásfiú szokott lenni.

Csak Beksics fogta fel a helyzetet szomorítónak.

- Szegény bátyám - szólt mély részvéttel -, hát azért kellett magának annyit tanulnia, hogy öreg korára postás legyen.

(Hja, így bánnak a demokráciával a főrendiházban.)

Thassy eközben elvégzé beszédjét, s újra föltekintett a karzatra, de a walesi herceg még most sem volt ott.

Gondolja magában, az okosabb enged, s nem mondott harmadikat.

Most aztán előléphetett Gyulai Pál az üzenettel. A nagy stiliszta hű maradt magához, meg nem állhatta, hogy meg ne korrigálja az eddigi formát, ekképp szólván:

»Van szerencsém a főrendiház nevében üdvözölni a t. Házat és a következő iratokat átnyújtani.«

Tekintettel a walesi herceg érkezésére, még Komlóssy penderített egy interpellációt.

Mindezen interpellációk ki fognak adatni a walesi hercegnek, aki még mindig nem jött.

Az elnök szétnézett izgatottan várakozva, de hasztalan, nem akart többé szólni senki. Csupa megelégedett, szótalan hazafiak könyököltek a padokon.

Hát itt bizony nem lehet egyebet tenni, mint bezárni az ülést. A walesi herceg nagy úr, de hát azt mégsem lehet a kedveért, hogy némán üljenek ott, egymásra bámulva. Ha legalább Orbán Balázs itt volna; az mindég a hóna alatt hordja a kinyomtatott beszédjeit, hadd mondana el egyet közülök. A bőszavú Lázár ott ült pokoli mosollyal, a száját összecsukorítva; »beszélhetnék, ha akarnék - gondolta magában -, de nem beszélek, mert most hasznot tennék vele«.

Tehát az elnök felemelkedett, és pár nyikorgó mondattal zárni kezdte az ülést, amikor egyszerre megjelent a főrendek karzatán - a leendő angol király.

Erőteljes alak, úgy néz ki, mint egy jómódú fűszerkereskedő, szemeiből és arcából kicsillog a polgárias kedélyesség. No, de már most mit csináljanak? Rögtön szétoszoljon a Ház, mintha megfutamodnék a walesi előtt?

Itt már nincs mit remélni, legfeljebb valami utólagos házszabályi vitát, s az elnök pislantott Csanády Sándor felé és tanácsot kérő stílusban kezdte cirkalmazni a jövő ülés határnapját csütörtökre.

Csanády lépen ragadt.

Feláll, hogy neki hétfőre kell az ülés. Ezzel újra meg volt indítva a kerék, úgyhogy még Tisza is beszélhetett a tárgyhoz, s a walesi hercegnek alkalma nyílt hosszabb ideig ott időzni.

Mellette Apponyi gróf ült, ki élénken látszott neki magyarázni s mutogatni egyet-mást.

Semmi kétség, hogy a majdani angol király most már habarékpárti lesz.




A T. HÁZBÓL [okt. 16.]

Éppen délre harangoztak, mikor az öreg Péchy is megrázta a maga csengettyűjét és beharangozott.

Az egyik miniszteri asztalkán óriási aktacsomag állt. A csomag mögött ült szelíden megtörve Szapáry Gyula.

Az egész ülés csak arra való volt, hogy e nagy aktacsomag áttétessék a kis asztalról a nagyobb asztalra, mely a »Ház asztalá«-nak neveztetik. Ezt mondják Magyarországon az »ügyek meneté«-nek.

Ezért jött össze vagy százötven képviselő és vagy háromszáz Haluska János a karzaton, hogy lássák, miképp megy át az a csomag az egyik asztalról a másikra.

De ha már ennyi Haluska van együtt, bizony kár volna meg nem villogtatni egy kicsit a kardokat is. Hadd lássák, ha már idáig fáradtak, hogy néz ki egy idevaló csata.

Szilágyi Dezső tette meg legelőbb a tempót. Mihelyt átnyújtotta Szapáry a nagy paksamétát (melynek az 1886-iki költségvetés a műneve), legott reárohant ingerkedő mosolygásával, héttollú buzogányát, mint egy legyezőt, játszva emelgetvén a levegőben: »hogy az expozé hol maradt?«

A folyosókon már előbbről beszélték, hogy Szilágyi expozét fog kívánni, mire az a hír is kezdett szállinkózni, hogy Szapáry, elkerülendő a támadást, most mindjárt el fogja mondani nagy vonásokban az államháztartás képét.

Ezt a kósza hírt megint követte egy másik kósza hír, hogy az Szapáryra nézve mindegy, mert Szilágyi két beszédet komponált össze zombori útja közben; az egyik az ellen van, ha expozét nem tart, a másik az ellen, ha tart.

Ha nem tart, azért halasztja, mert bizonyosan gyanús dolgok vannak benne; ha pedig tart, hát azért siet, hogy a képviselők egy része elszéledvén, átcsússzon vele.

Ilyen reménytelen helyzetben a kényelmesebbik bajt választotta Szapáry, nem tett előterjesztést, hanem kibeszélte magát, hogy hiszen a múltkor maga a Ház határozta el, hogy az előterjesztés ne most legyen.

Mindegy volt az Hermannak és Madarásznak: az expozé lesz, amikor lesz, de ez a karzat sohase lesz így többé. Ennek a látása szította az ellenzékben a végtelen kíváncsiságot értesülni az államháztartás képe felől.

De később minden baj nélkül csöndesült el a viharnak indult forgószél. Az ellenzék lecsillapodott, s megadta már magát a sorsnak, midőn az ülés vége felé feláll Tisza Kálmán, s töredelmes hangon, mintegy restelkedve, hogy nem jól gazdálkodott, így szólt:

- Van szerencsém átnyújtani a belügyminiszteriumban történt túlkiadásokról az indokolást.

Utána fölemelkedett a beteges Pauler, s bágyadtan, elhalón mondta:

- Van szerencsém átnyújtani az igazságügyminiszteriumban történt túlkiadásokról az indokolást.

Trefort felugrott mérgesen. Azt lehetett hinni, hogy össze akarja szidni a költekező kollegáit, de bizony ő is csak annyit mondott :

- Van szerencsém átnyújtani a közoktatásügyi miniszteriumban történt túlkiadásokról az indokolást.

Halotti csönd támadt, hogy jön-e még több. Mindenki a miniszteri padokra szegzé szemeit.

Félénken, mint egy leckéző diák, egyik vállát mint a tört szárnyat, aláeresztve, egyenesedett ki Széchenyi.

- Van szerencsém átnyújtani a kereskedelmi minisztérium túlkiadásait.

Általános derültség tört ki, még a mamelukok is mosolyra húzták szét szájukat e miniszteri vallomások alatt.

Hiszen olyan nevetni való dolog ez!

Még csak egyetlen miniszter ült ott szűzen: Fejérváry.

Jaj, dehogy! Hiszen már az is áll, s káplárosan pattogtatja:

- Van szerencsém átnyújtani a honvédelmi minisztérium túlkiadásait...

Az elnök közéje csengetett a kacagásnak, de a csengettyű is nevetett. A betolakodó őszi napfény is nevetett. A Haluska Jánosok is nevettek a karzaton. (Pedig jobb volna sírni, keresztények!) Én is nevettem, a miniszterek is nevettek, de a legjobban nevetett az ellenzék, mert ő így kapta meg, amit akart, az államháztartás képét.

*

Egyébiránt a benyújtásoknak még ezzel sincs vége:

- Van szerencsém nekem is benyújtani a karcolatok november 21-éig való szüneteléséről szóló jelentésemet.




MILYEN AZ EXPOZÉ?

Az alábbi történetet egy eleven észjárású képviselő beszélte a habaréki klubban, ahol nagy találgatás folyt arról, hogy milyen lesz a Szapáry expozéja?

- Milyen lesz? Hát, mint minden expozé szokott lenni. Nagy eredmény lesz benne kimutatva, de amiről az államfiók nem tud semmit.

- De hiszen azt mi észrevesszük.

- Nem lehet azt észrevenni. Mert az olyan világos eredmény, mint a kétszer kettő. Azon kételkedni sem lehet.

- Hogyhogy? - csodálkoznak a süldő képviselők. - Magyarázza meg, Feri bácsi.

- Szívesen. Elmondom nektek egy esetemet.

- Halljuk!

*

Egy magyar iccésem volt Ferencfalván. S minthogy rendesen a magam borait szoktam árultatni, neki is adtam egy hordó jó bort, hogy árulja ki, aztán szolgáltassa be a pénzt: még neki is tisztességes haszna marad.

Az én árendásom, aki különben igen könnyelmű hírben állott nejével együtt, elhatározta, hogy ezentúl megjavulnak és szigorúan fognak gazdálkodni. Jegyzéket vezetnek minden garasról s ha magok isznak is a borból, átadják egymásnak az értékét.

S lőn, hogy hol az asszony ivott, hol az ember, de szigorú lelkiismeretességgel jártak el.

- Egy meszely bort ittam, fiam - mondá az asszony -, itt van érte a négy garas.

A kocsmáros átvette a négygarasost és bejegyezte a könyvecskébe a »bevételek« közé.

Azután kevés idő múlva ő kereste fel az asszonyt.

- Egy meszely bort ittam én is, fiam, itt van érte a pénz.

S átadta a négy garast az asszonynak, aki azt ismét följegyezte a bevételek közé.

Addig vándorolt a négy garas, hogy egyszer egészen elfogyott a hordó bor. Újat kértek tőlem.

- Gyorsan fogyott el - mondám.

- Meglehetősen - felelte Balog uram.

- Sok volt a bevétel? Hadd lássam.

- Tessék! - felelte, elém vágva a bevételek könyvét.

Megolvastam: ötvenhárom forint jött be.

Az árendás meghökkent.

- Az lehetetlen!

Az anyjuk is előkerült, az is azt mondta: »lehetetlen!« A kasszában csak hat forint volt és ötven krajcár, s a szegény Balogék még mai napig is azon törik a fejüket, hogy hova lehetett az a többi, hiszen minden egyes kortyért tényleg kifizették a beírt összeget... A hat forintot otthagytam nekik, de a bevételi könyvet magammal vittem.

Ez volt az első expozé, amit valaha életemben láttam. Mind ilyen a többi is.




HA AZ A »HA« NEM VOLNA

(Szélsőbaloldali csevegés)

Egy kiváló politikussal arról beszélgettünk egyszer a folyosón, hogy miképp néznénk ki, ha a szélsőbal nem volna, vagy ha a szélsőbal is kormányképessé tenné magát a »gyomai pontok« alapján, s megszaporodván, azon lehetőség küszöbén állna (amelyet annyian óhajtanak), hogy bármely órában felválthatná (éppúgy, mint Angliában a toryk a whigeket) a mostani uralkodó pártot.

Gomolygó szivarfüst mellett képzeltük el ezt az esetet. Megvallom, furcsa állapotok rajzolódtak le ebből a képzelt jövőből.

Én híven adom azokat.

*

Az elnöki széken Molnár Viktor ül, megtört öregúr, deres hajjal, de még mindég villogó szemekkel. Izgatott ülés van. Gyakran kell nyúlnia a csengettyűhöz.

Éppen a büdzsét tárgyalják.

A miniszterek homlokáról kínos izzadtság csurog, pedig december közepe van. A kormányelnök Tisza István részvéttel tekint kollégáira. (Híres apjának egykori kabinetjéből már csak Pauler van meg.)

A hajcsárok és Wipperinnek sápadtan olvasgatják, és mérlegelik a két párt számerejét. A fiákerek folyton robognak végig a Tömő téri fényes házsorok közt, szállítván a voksokat a »Szürke macská«-ból (mert úgy kell venni, hogy akkorára már a kék macska szőre is megderesedik).

A pártarány kétségbeejtő.

Az ellenzék, melyet Ugron és Szilágyi vezet (mióta Apponyi Albert a főrendiház elnöke lett) száznyolcvan jelenlevő embert számlál (ha jól olvasta meg Gajári Ödön).

A kormánypárt, noha mintegy kétszázhat híve van, lassan gyűlik. Alig van bent belőlük százhatvan ember.

De hát ez mind nem volna baj, ha a nemzetiségek nem nyújtanának okot az aggodalomra.

Egypár nap óta gyanúsan kezdik viselni magukat, s végre is övék a hatalom, ők határoznak.

Az ő negyen-ötven voksuk dönti el, hogy melyik párt uralkodjék.

A negyedik Pulszky (aki a nemzetiségi párthoz tartozik) jól mondta ma a folyosón:

- Magyarországon csak egy politikai kérdés van: hogy melyik párt veszi meg a nemzetiségi voksokat.

S ez egy olyan portéka, amelyiknek az értéke egyre nő. Ma megveszi az ellenzék ennyiért, s kormányra jut.

De a portéka nem lesz az övé, csak újra a kirakatba tétetik, hisz megint megveszi a volt kormánypárt.

S így foly a rettenetes licitáció.

Brassó már Pesttel vetélkedik, Balázsfalvára egyetemet ígér Berzeviczy Albert, közoktatásügyi miniszter.

A Miletics Szvetozár szobrára százezer forintot szavazott meg az országgyűlés egyhangúlag, csak az öreg Beksics Gusztáv tartott ellene egy beszédet. De a derék aggastyánt lezúgták. A Magyar Tudományos Akadémiát áthelyezték Kikindára, s egy külön szerb és oláh osztályt szerveztek.

De ez még mind nem elég a nemzetiségeknek. Tudják, hogy ők mit érnek a két egyenlő erejű párt között, s nem adják olcsón magukat.

Az egyes ellenzéki szónokok mind azt sürgetik, hogy a nemzetiségek külön minisztert kapjanak a Házban.

Az ellenzék harsányan éljenez, a kormánypárt megdöbbenve hallgat.

A pénzügyminiszter Hegedüs Sándor szomorúan döfi meg excellenciás kollegáját, a kereskedelmi minisztert.

- Mit szóljunk ehhez? Az ellenzéknek ez az ígérete megbuktat!

- Veszítsük össze a nemzetiségeket. Híreszteljük el a folyosón, hogy Zay Adolf van kiszemelve nemzetiségi miniszternek, mire az oláhok és szerbek egyszerre elkeserednek, és meglehet, velünk szavaznak.

- Nem ér semmit, mert akkor az ellenzék három nemzetiségi minisztert fog nekik kínálni.

Steinacker emelkedik fel. Tiszteletteljes csöndben hallgatják. Az ellenzék és a kormánypárt padjairól versenyezve zúg fel a tetszés moraja.

Beöthy Aldzsi elragadtatva kiált közbe nehányszor: »Óh, be szép!«

Azokról a szomorú időkről emlékszik meg a nagy Steinacker, amikor még el voltak nyomva, a miniszterelnök úr zsarnok apja idejében. Mennyit szenvedtek ők akkor! De ő nem az az ember, aki a vett sérelmeket megbosszulná, rokonszenvvel nézi a magyar nemzetiség haladását, barátja a magvar nemzetiségnek, s szívesen támogatja azt a politikát, mely a legméltányosabb minden irányban.

(De azt nem mondja meg a vén róka, melyik a legméltányosabb.)

A miniszterek és az ellenzéki primipilusok odarohannak hozzá kezet fogni, s ő pártfogói mosollyal veregeti meg a vállukat.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Amint így szőnők e szeszélyes álmot a folyosón, egyszerre elsuhant mellettünk Steinacker az ismeretes viaszkosvászon csomagjával a hóna alatt.

Idegen volt a járó-kelő csoportok között, félénken, a falhoz simulva suhant el, és nem üdvözölte sehol se nyájas köszöntés, sem verőfényes mosoly.

...És szinte megkönnyebbedett a lelkünk, hogy úgy van, ahogy van.

Hogy a szélsőbalunk megvan - és hogy se nem nagy, se nem kormányképes.

Éppen olyan nekünk való.




A T. HÁZBÓL [nov. 22. ]

Ma tulajdonképpen ülés se volt, csak bekukkantás a Házba, s mégis egyike lesz a legemlékezetesebb históriai üléseknek, mert ma nyújtotta be a miniszterelnök az »ötéves mandátum«-ról szóló törvényjavaslatot, mellyel egy sarkalatos közjogi törvény változik meg.

A benyújtott javaslat senkinek sem okoz örömet, de a legjobban a kormánynak fog ártani (mert a mamelukok most már önállóbbak lehetnek), a képviselő tekintélynek hasznos, a kerületeknek bosszantó. (Ámbár iszen ők is ahhoz tartják majd magukat.)

Míg a miniszterelnök kirakta duzzadt tárcájából a már említett javaslaton kívül a községek rendezéséről, a köztörvényhatóságokról, a közigazgatási tisztviselőkről szóló javaslatait, Krausz Lajos búsan számolgatta a padban, hogy így most már mennyibe kerül majd Szentendrén egy lélek?...

Lucskos, nedves idő volt, a honatyák felgyűrt nadrágban zsibongtak a folyosókon, de kevés számban, mert mikor Péchy Tamás beharangozott, csak gyéren teltek meg a padok.

Annál élénkebb volt a karzat, honnan várakozólag, és kíváncsian tekintgettek alá a közvélemény elementumai. Az öreg Czincz bácsi jelentőségteljesen hunyorgatott alá ismerőseire, hogy lesz-e hát valami?

De a várt komédia ezúttal elmaradt, mert hiányoztak hozzá a szereplők.

Sem Széchenyi gróf nem volt jelen, sem Ugron Gábor. Hiába várták hát a karzaton ülő hölgyek a mennydörgős orációt arról - hogy tila-tila-tilalmas a csók.




A T. HÁZBÓL [nov. 26.]

Fekete lobogó leng a Házon. (No, legalább ott lesz Éles Henrik is.) Vajon ki halt meg? Bacon.

De nem a verulami báró - teszi hozzá az öreg Pulszky. A folyosó tele van a megszokott alakokkal. Tisza Kálmánon a szalonkabátja díszlik, ami annak a jele, hogy átnéz egy kicsit a főrendekhez is, ahol pedig nincsen ma egyéb esemény, mint hogy Ábrányi Kornél üzenetet visz. Éppen most öltöztetik hozzá.

Jókai szelíden, lehajtott fejjel, keresztben hátratett kezekkel andalog. Olay Szilárd a könyvtárszögletben az interpellációját tanulja, mely ezen novellisztikus címmel van az interpellációs könyvbe jegyezve: »egy kézcsók ügyében«. (Ilyen sem fordult még elő az annalékban.)

Vizsolyi Gusztáv, aki figyelve, kontemplálva jár köröskörül a folyosókon, mint a lelkiismeretes bolti őr, beleütődik Gyulai Pálba.

- Van szerencsém üdvözölni a Szemle méltóságos szerkesztőjét.

Ez a találó ötlet megállítja Gyulait. És siet elcsevegni a főrendiház titkait. Nagy dolog lesz a mai ülésen.

- Ugyan mi?

- Hát megjönnek a nyájba az eltévelyedett...

- Juhocskák?

- Dehogy. Az eltévelyedett pásztorok.

- Hogyhogy?

- Berukkoltak a kálvinista püspökök: Papp Gábor, Kun Bertalan és Révész Bálint.

Ez a hír csakhamar elterjedt a kálvinisták között, s az egész vallásfelekezet bizonyos ünnepélyes színt kezdett ölteni.

Bent a teremben a közjegyzői novella volt tárgyalás alatt.

Meglehetősen unalmasan ment, mert a novellát alig kifogásolta valaki. A nagyszabású jogászok közül csak Hodossy beszélt, de az is mellette, Ullmann Sándor szinte a novella mellett érvelt igen szépen.

A beteges Pauler, ki mögött ott szuszogott olajbarna arcú újdonatúj államtitkárja, szinte sajnálta, hogy nem volt erősebb ellenállás, hadd verte volna vissza ifjú erővel.

Mai beszédje mindenkit meggyőzött arról, hogy az öregúr még győzi argumentummal, s a javaslat nagy szótöbbséggel, kevés híja, hogy nem egyhangúlag, ment keresztül.

A részletes tárgyalás még monotonabb volt, megszökdösött volna apródonkint az egész t. Ház, ha nem lett volna ott a »pièce résistance«, az interpelláció a kézcsók ügyében. De már azt csak meg kell várni. Inkább hűljön meg otthon a leves.

Széchenyi miniszter nem volt jelen.

Az úgynevezett »kínos ügyek« kedvelői (vessen rám követ, aki nem vétkes) feszült érdeklődéssel néztek az ajtók felé, hogy mikor lép be.

De a miniszter nem jött. Az óra már a kettő felé járt, s még sincsen itt. Vajon hol lehet?

Ha most egyszerre belépne, s felhangzanék unisono az ellenzéki padokról: »kezeit csókolom« - milyen szörnyű mulatságos lenne az!... Hogy nevetnének a mamelukok is.

Végre megszólalt a csöngettyű az elnök kezében, s kijelenté: hogy a holnapi ülésre halasztja a tárgyalást. Olay, az örök interpelláló felállott, egy-két köhintéssel megreszelte torkát, aztán rágyújtott rekedtes, érdes hangján:

- Igaz-e, miszerint Széchenyi Pál miniszter nyilvánosan megcsókolta Rezső trónörökös kezét?

A mameluk arcok csupa vigyorgóra idomultak. Derültséggel vegyült zaj hullámzott át a termen.

- Nos talán nem igaz? - kérdé Olay, végigtekintve a mozgó tömegen.

A miniszterelnök a kalapját vette, s kifelé indult a teremből. De a mediumon gondolkozva állt meg, s mintegy önkéntelenül vállat vont.

És ez a vállvonás volt eddig a legerősebb kritika a kézcsók ügyében.

*

Ülés után azon gondolkoztam, hogyha van udvariatlan párt, mely a kézcsókért interpellálja Széchenyit, ha esetleg udvari párt is lenne a Házban, most az is interpellálhatna egy minisztert, mégpedig éppen magát Tiszát:

- Igaz-e, miszerint a miniszterelnök szürke nadrágban jelent meg a királyné kíséretében a kiállításon?

S a két interpelláció tökéletesen megenné egymást.

Mert ha e kor társadalmának megírója egykor megtalálja jellemző vonásnak, hogy Széchenyi kezet csókolt a királyfinak, s a tintatartójába mártja tollát, hogy bizantinizmust rajzoljon; ha azonban eközben a királynét kísérő szürke nadrágos miniszterre bukkan, nyomban kibékül az elhamarkodva elítélt korral, s mérges tintájú írónádját lecsillapodva hömpölygeti meg a porzótartóban.




AZ ORSZÁGHÁZBÓL

Arról beszélgettünk nemrég e lapok szerkesztőivel, hogy jó volna havonkint egy-egy fecsegést írni a Ház üléseiről.

- De hát azokban a hónapokban, amikor nincsenek ülések?

- Akkor a reminiszcenciákat tálaljuk fel. Politikának mindig lenni kell. Ha a képviselő urak magok nem csinálnak - hát visszatérünk a régire.

Most éppen ez az eset van. Honatyáink ott vannak a dupla kréta országában, Bécsben, a delegációban. Vallatják a szegény Kálnokyt. Mire ismét visszatérnek a Sándor utcába, mire végigeszik magokat a tömérdek banketten s kipréselik belőlük a milliókat, addig már a »Magyar Szalon« e havi füzete is régen a prés alatt lesz.

A »Ház«-ból ez idő szerint igazán csak maga az épület van meg. A trikolór, melyet a rajzoló feltűzött a homlokzatára, csak előlegezve van. (Hanem iszen majd adnak őneki a horvátok, amiért az ő fiók-zászlójukat elhagyta.)

Nemkülönben előleg az országcímeres botú, medvebőrsüveges kapus is, aki immár a téli uniformisába van bújtatva; így néz ki az igaz, ha nekiöltözködik, de van is eszébe, hogy ott künn ácsorogjon; nehéz hivatal az övé. (Ha a nagyságos urak már azért is panaszkodnak, mert ülnek a hazáért, mit szóljon ő, aki állva szolgálja az országot?)

Ilyenkor behúzódik a »Fekete kutyá«-ba, vagy a »Három egérhez« című csapszékbe (akár itt, akár ott bizonyos szolidaritásban van a »Kék macská«-val) s ott játszik a többi teremőrökkel durákot. Hát bizony a nagyságos urak is éppen azt csinálják, csakhogy egyebütt és másformán.

A kapus úr különben sem tartja magát sokkal kisebb perszónának, mert szó ami szó, képviselő van vagy négyszáz, de portás csak egy van az Országházban. Süvegét legfeljebb a nagy kapacitások előtt billenti meg, mikor a lépcsőzeten jobbról-balról felsétálnak mellette, mint köpűbe a gyülekező méhek (here a nagyobb részük), az érkező kocsiknak, mielőtt kinyitná, jól megnézi előbb az ajtaját: hozzá sem nyúl, ha csupán szőlőtőke[11] van rajta s nem koronás címer.

Ha már fel van húzva a nemzeti zászló s kiöltöztetve a portás, akkor isten neki, mi se sajnáljunk egy kis koncessziót, varázsoljuk vissza a legutóbbi üléseket és tegyünk egy sétát a parlament helyiségeiben.

Nagy zsibongás van a folyosókon, szórakoztató tarkaságban hullámzanak kisemberek, nagyemberek, szélsőbalok és petrifikált mamelukok, vidéki deputációk és Haluska Jánosok.[12] Apró csoportokba állva beszélgetnek, trécselnek, komolyt tréfással vegyítve, játszi pajkosságot fűzve néha a keserűségbe is.

Lesz-e igazán háború? Mért nem volt Tisza Kremsierben? A »Kék macská«-ban egy idő óta vereshajú szakácsnénak kell lenni, mert veres hajat talált a minap a rétesben Beöthy Aldzsi. Hát igaz volna, hogy Andrássy után megint visszakívánkoznak az udvarnál? (Nem hiszem - elménckedik jól-rosszul Prileszky -, Bécsben székel az udvar és nem Kókán.)

Egy másik csoportnál a jövő kérdéseit hányják-vetik. Milyen Teleszky István örökösödési elaborátuma? Jól megcibálgatta Zsögöd Benő. Az aztán a nagy jurista! Kár, hogy nincs bent a parlamentben! Vajon be meri-e hozni Tisza az ötesztendős mandátumot?

- Minek az? - mondják a mamelukok. - De hisz sokkal szabadabbak volnátok.

- Nem kell nekünk más szabadság, csak az, hogy szabad legyen Tiszát szeretni.

Az antiszemita csoportban valóságos fölfrissülés érezhető. Egy új kérdés foglalkoztatja valamennyiöket (amint ott ülnek a miniszteri szoba környékén egy csoportban), melyet Andreánszky Gábor vetett fel. Nem valami fontos politikai kérdés vagy idea, mely még rekonstruálhatná a szétzüllött pártot, hanem csak egy találós mese... De éppen a párt komolyságához való; találgatják is erősen:

- Tizenhat gyertya ég egy csillárban, ha négyet eloltanak belőle, hány marad?

Tizenkettőt mond mindenik, de Andreánszky a fejét rázza, mert ő azt állítja, nem tizenkettő marad, hanem csak az a négy, amelyet eloltanak, a többi gyertya elég.

Nem is egészen bolond mese. Az antiszemiták olyanformán kezdenek már gondolkozni, hogy jó lesz elkoppantani azt a gyűlöletes lángot, mert az el nem fújt gyertyák tövig el találnak égni - a választásokig... És csak az eloltott gyertyák maradnak meg.

A foyer-ben Csernátony Lajos szincerizál a nagybajuszú Orbán Balázzsal és Chorinnal.

A teremnek sok szívesen hallgatott beszélője van, a folyosónak egy sincs olyan, mint Csernátony. Vele csak az öreg Pulszky versenyzik még szellemességben, de az öregúr sokszor ereszti hosszú kantárra az emlékező- és képzelőtehetségét, míg ellenben Csernátony mindig találót mond s ebben áll az ereje. Grünwald Béla üde tehetségének erejével mindenre csillogó zománcot von, amit elbeszél, Ábrányi Kornél sziporkázó ötleteivel imponál és elkalandozó svádájával mulattat Szontagh Pál szintén a nagy elbeszélők közül való, de ő leginkább a nekdotizál s nem a napi eseményekre alkalmazva. A legtöbb politikai mag mindig a Csernátony idézeteiben és megjegyzéseiben van. Grünwald a száraz igazságot felolvasztja szépirodalmi cukorban s színes bonbon staniclikban dobálja el. Csernátony a cukorból is valami keserű extractumot csinál. Még ha adomát mond is el, az akkor bizonyosan ráillik a helyzetre.

Alkalmasint most is olyasvalamit beszél Chorinnak és a »csont báró«-nak, Orbánnak.

Azt hiszem, kitalálom, hogy mit. Fogadjunk rá, hogy a tigrisek történetét meséli nekik.

Egy erdélyi főúrnak a fia (éppen bent ül most is a büfében), aki Indiában a tigrisekre vadászott, egyszer az apja asztalánál közkívánatra a vadászkalandjaival kezdte mulattatni a társaságot.

- Megálltam egy fánál, hát jön rám szembe egy nagy tigris, puff, lövök és halva marad, megyek tovább vagy négy lépésnyire, hát megint előbukkan egy tigris töltök, lövök, puff, elterül; egykedvűen ballagok egy cserjés felé, hát újra egy tigris jő, töltök, lövök, s hörögve esik össze... akkor aztán megindulok balfelé s a sűrűségből...

- Te fiú! - kiált közbe indulatosan a grófocska apja. - Mindjárt kilöklek innen, ha még egy tigris kiugrik.

Eddig is elég mulatságos az eset s úgy nevet rajta Orbán Balázs, hogy megreng bele a nagy bajusza, - pedig csak ezután lesz még jóvá az adoma, miután elbeszéli hozzá a tanácsteremben történteket.

Mihelyt gróf Szapáry benyújtotta a jövő évi költségvetést, Tisza Kálmán állt fel s letett a Ház asztalára egy paksamétát:

- Van szerencsém benyújtani a belügyminisztérium túlkiadásait.

Mire felállt gróf Széchenyi Pál s hasonlóan mondá némi pironkodással:

- Van szerencsém nekem is bejelenteni a kereskedelmi minisztérium túlkiadásait.

(Te is fiam, Brutus? gondolta magában Péchy Tamás.)

Felugrott most Trefort.

- Van szerencsém bejelenteni a közoktatásügyi minisztérium túlkiadásait.

Lassan, félénken kezdett emelkedni székében a beteges Pauler.

- Van szerencsém...

A mamelukok elsápadtak s búsan sóhajtják:

- Jézus Mária, ha még egy tigris kiugrik!...

Az erdélyi grófocskán fogott akkor a szó, de itt nem használt semmit a sóhajtás, még két tigris ugrott ki ezután, mert nemcsak Pauler, de még báró Fejérváry hadügyminiszter is elrebegte a szemérmetes vallomást: »Van szerencsém benyújtani stb.« (Jól kiválogatták ezt a kabinetet, hogy úgy egy húron pendül.)

De nem bánja azt Csanády Sándor, akármi lesz az államkasszával (úgyis minden pénztárnak az a rendes baja, hogy kevesebb van benne, mint amennyit ki szeretnénk venni belőle), csak a jegyzőkönyvnek ne legyen semmi híja.

Bizony nem sajnálja érte azt a fáradtságot, hogy egészen a jegyzői pulpitushoz megy, rákönyököl s fülét odaigazítva a hang irányába, nagy figyelmesen hallgatja, amíg felolvassa Szathmáry György, kinek csak az egyik keze látszik: néha egyet-egyet csuklik közbe, amitől vállig összerezzen az előadói széken Hegedüs Sándor.

Ha valami hibát vesz észre, kötekedve int a kezével, vastag szemöldöke tiltakozólag szalad fel a homloka közepéig, nyaka kidagad, szemei kidüllednek s alig várja a végét, hogy lázonghasson. Hadd rázza egy kicsit a fejét a tisztelt miniszterelnök úr.

Noha csak a jegyzőkönyv a Csanády specialitása, azután is figyel ő az egész ülés alatt, el nem unja a leghosszabb beszédet sem, éber örökké, vagy legalább annak látszik: mert nem lehetetlen, hogy olyan ülések alatt álmodja azokat a csodálatos diskurzusokat őfelségével a királlyal.

Hanem ha már látták a Szathmáry György kezét, vegyük elő a fiókból és mutassuk meg egészen is, mert ámbár egyike a tehetségesebb jegyzőknek, mégsem hiszem, hogy annyira vinné valamikor, mint Szt. István, akinek az egyik keze is elég egy egész processzióhoz.

Annál is nagyobb violencia lenne Szathmáry Györgyre, hogy csak egy kezét lássák, mert neki igazán száz keze van. Könyveket ír és fordít, közoktatási ügyeket referál, naptárt szerkeszt (a mamelukok életrajzaival), vezércikkeket farag, statisztikát csinál minden képzelhető dologról, az oláhokat üldözi, ahol éri (de nem igen éri), egyszóval a legszorgalmasabb ember a Házban, akinek arcáról olvasható le a rimánkodás: »Adjatok nekem minél több munkát«... És azt adnak is neki. A jegyzői karban is a dolgozó jegyzők közé tartozik. Mert a jegyzőknek [két] fajtája van, az »igás« és a »parádés« jegyző.

A parádés jegyző ez idő szerint Ábrányi Kornél, ő hordja az üzeneteket a főrendiházba. Övé ideiglenesen az ősi atilla (melyet még Széll Kálmán testére szabtak egykor), a molyette süveg kevély sastollával s a rezes veretű fringia. Ez az egyetlen középkori remanencia még, hogy díszjegyzők hozzák, viszik az üzeneteket a két parlamenti ház közt s átadják élőszóval, hajlongási ceremóniák mellett.

De ha ez az egyedüli cafrang a tanácskozási ügymenetben, van aztán elég minden másban. A »kegyelmes urak« veszedelmesen kezdenek elszaporodni a Borossok, Szomjasok és Iszákovicsok parlamentjében. Az élősködés, a gomblyuk-betegség és rangkórság valóságos járvánnyá lett.

Még azok is nyakig benne vannak, akik gyógyítani akarnak.

A jó öreg Nendtvichcsel történt a minap, mikor Kossuthnál járt künn, hogy amint nagyon kikelt az ősz hazafi előtt a rettenetes rang- és címerhajsza felett, ékes szavakba öntött mennykövekkel ecsetelve azt, Kossuth elmosolyodott felette:

- Igazán olyan nagy ellensége ön a címeknek? - kérdé szelíden.

- Egész szívemből, kormányzó úr.

- Ej, ej, hisz akkor ön engem gonoszul megtréfált.

- Hogy merészelném én azt? - szólt Nendtvich megütődve.

- A névjegyet értem, melyet az imént beküldött szolgámtól.

- A névjegyet? - hebegte a derék öregúr.

- Igen, nézze! Rajta van, hogy »Nendtvich kir. tanácsos«

...De íme, most veszem észre, hogy csevegés közben egész Turinig értünk.

Már innen aztán csakugyan nem merem az olvasót egy lélegzetre ismét visszavezetni a Házba.




A T. HÁZBÓL [dec. 2.]

Ma vízi ügyek tárgyaltattak, de nem olyan vizi ügyek, mint aminők a klubban folynak, minélfogva nem is volt olyan érdeklődés, mint a klubban.

Hanem azért partnerek, keverők és osztók itt is voltak. Hegedüs mint vorhand, előadta a szegény Temes-Bégavölgyi társulat pénzügyi nyavolyáit, hogy jutott zilált anyagi viszonyok közé. A régi történet, mely örökké új marad.

A magánember zilált anyagi viszonyokba jutván, rendesen főbelövi magát, de miután egy társulat, erkölcsi személy lévén, ilyesmit nem tehet, nincs más mód, mint hogy az állam rendezze ügyeit.

Falat hasogató éljen viharzott fel e pillanatban, mely megindult az elnöki szék jobboldalától, s végighullámzott a Ház félívén, túl a középig, hogy onnan újra visszahömpölyögjön harsányabban.

Hegedüs elhalványodék, s meghökkenve halt el ajkán a szó. »Mit mondtam? Mit jelent ez a "Moriamur"? Én valami különöset mondhattam! Mert az lehetetlen, hogy a Ház ilyen fizető kedvében legyen! A tizenkét millió garancia elvállalását éljenezik? Lehetetlen!«

Nagy zavar festekezett arcán, míg végre megpillantotta, hogy a generális lépett be, de a nagy éljenzés elöl először az elnöki drapéria mögé bújt, míg végre kénytelen volt összehúzott vállakkal a helyére hatolni, ahol letelepedve, megkezdé a - második tízesztendőt.

Csillapodván az ovációk, a két ellenzék kezdé meg kedélyes ingerkedését (mert a javaslatot ők is pártolták), de oldalvást mégis tépázták és csipkedték a kormányt, különösen a daliás Lipthay Béla báró fejezett ki rosszallást a kormány ellen, mire a pénzügyminiszter érezte magát találva, és visszavágott:

»A rosszallás csak a társulat vezetését érheti.«

Erre meg aztán Lipthay érezte magát találva, de már vissza nem vágott.

Legjobb volt azonban a Darányi beszédéből kiszögellő dialóg.

Darányi egy igen élénk szónoklatban fejtegette, hogy hova lett a hatmilliónyi kölcsönből, melyet a társulat fölvett, az elkallódott kétmillió. Kifejti, hogy az a kölcsön folyóvá tételével ott veszett. Ha tehát a veszteséget keressük, ezen kétmilliót ott megtaláljuk.

- Dehogy találjuk! - szól közbe Wahrmann.

- Igen-igen, az a baj, hogy nem találjuk - folytatá Darányi, s úgy ő, mint az egész Ház hatalmas kacajjal siratta el a kétmilliót.

Fent a karzaton roppant gyönyörködtek ebben a vidorságban a tegnapról való maradék Haluska Jánosok. Tudom, mondogatták egymásnak:

- Van itt még pénz szépen!

Egyébiránt a folyosó is tele volt a miniszterelnök tegnapi vendégeivel. Általában népes Ház és népes folyosó volt, mert a mamelukok összejöttek a tegnapi ünnepélyre a világ minden részéről, s ennek az élményei képezték a mai diskurzust.

Hogy milyen szép válaszokat adott a generális. Megfoghatatlan, mennyire győzte szóval.

Még bámulatosabb, mondák mások, mennyire győzte lábbal! Mert öt-hat óra hosszat hallgatni ünnepi beszédeket rettenetes lehet ülve is, de még iszonyatosabb állva.

Egy küldöttségvezető kedélyesen mesélte el, hogy éppen négyféle küldöttséget vezetett, kiment, meg bejött új emberekkel és új dikcióval. Még egy ötödik deputáció is várta az udvaron, de azt nem merte bevezetni, mert már a negyediknél is gyanús szemekkel nézett rá Stesser osztálytanácsos.

A kocsik méregdrágasága nemcsak hogy tetőpontra emelkedett a tegnapi estélyre, de az elbizakodott kocsisok még azonfelül fumigatíve is viselték magokat.

A folyosón panaszkodott valaki, hogy csupán egy helyet akart bérelni a maga számára a bérkocsiban, s kérdé, mit fizet.

- Miféle az úr? - veté oda hetykén a kocsis.

- Képviselő.

- Nos, ide akkor azzal az öt forint huszonöt krajcárral!

Minthogy azonban Csernátony, aki sok okosat mond, nem mutatkozott a folyosón, Pulszky, aki sok szellemest összecseveg, morózus volt, Szontagh pedig, aki sok mulatságos dolgot elszór egy-egy délelőtt, hamar hazament, a folyosón meglehetős köznapi és unalmas hangulat uralkodott.

Végre délután egy óra táján híre terjedt, hogy Horváth Gyulának egy vicce van.

Legott egész karavánok indulának Horváth Gyula keresésére a Ház labirintjeiben.

Kutatták, mint a tűt. Talán a teremben van? Talán a büfében? Ott sincs! Hátha a karzatra ment fel?

Végre megtalálták a ruhatárban. De már akkor éppen a télikabátját húzta, s siető léptekkel vitte haza az egyetlen viccet, mely ma a Házban termett.




A HÁZ ATILLÁJA

Mikor Törs Kálmánt, aki tudvalevő dolog, egyike a legszerényebb embereknek a világon, megválasztották jegyzőnek, mindjárt megijedt attól, hogy őneki díszben kell átjárni a főrendiházba, csak akkor nyugodott meg, midőn Ábrányi Kornél megvigasztalta:

- Majd hordozom én az üzeneteket.

Ábrányi Kornél lévén ez idő szerint a legszebb jegyző (még Popovicsot sem véve ki), a jegyzői kar egészen belenyugodott: »Kornél jó lesz reprezentálni«.

Annyival is inkább jó lesz, mert a főrendiház már elvesztette szép jegyzőjét, gróf Cziráky Bélát. (Az ellen mindig Fenyvessy Ferencet kellett tromfnak kiadni.) Most azonban csak Gyulai Pál és báró Nyáry által üzennek a főrendek. Ezekre elég válasznak a délceg Kornél is, akinek ugyan már ritkul egy kicsit a haja, de a szemei még élénken csillognak.

Mind jó lett volna az, de a képviselőház ócska atillája, s molyette sastollas fövegje sok keserűséget okozott Ábrányinak. A rettenetes dohszag, mely e ruhadarabokból kiárad, a fakó foltok a kalpagon, az egérrágta apró lékek az atillán, s végre egy negyedszázad jegyzői karának izzadsága az atilla hóna alatt.

Mikor először magára húzta dobogó szívvel, kipirult arccal (mint a bálba készülő szűz az első muszlinruhában), madarat lehetett volna vele fogatni, de mihelyt megnézte magát a tükörben, elszontyorodott.

Az atilla bő volt, s leért a térden alul, a föveg szűk volt, s a feje búbján ült.

- Hiszen egész figura vagyok benne - mondá, s elkedvetlenedve állt meg a Ház kapujában, mérlegelve a járókelőket, hogy el merjen-e indulni ebben a ruhában első nagy útjára, a méltóságos főrendek magas színe elé. Nem mert.

Intett a fiákeresnek, és az vitte el kerülő utakon a Múzeum kapujához.

Ott éppen egy csinos asszony sétált. Villámsebesen ugrott be a kapu alá, hogy ne lássa ebben a dísztelen állapotban, s úgy adta át első üzenetét némi szégyenkezéssel.

Végre azonban hozzátörődött az öreg atillához (mibe nem törődik bele a szegény ember?), s rendbe folydogálának az ország dolgai. Üzenetek jöttek-mentek, nem volt semmi fennakadás, s azt lehetett volna hinni (sőt Szapáry pénzügyminiszter fejében úgy is van az kikalkulálva), hogy a vén atilla még eltart ebben az épületben. Az új Tömő téri palotában lehet majd aztán egy szép, új öltönyt csináltatni. Vagy addig meg is halhat valaki, aki a magyar ruháját eltestálja a hazának.

Mondom, így álltak a dolgok, midőn végre nyilvános csúfot vallott az ország atillája.

S az atillában (milyen szerencsés ez az Ábrányi) éppen Törs Kálmán volt benne. Szegény Törs Kálmán! Mindjárt olyan rossz előérzete volt a díszjegyzőséghez!

A mai főrendiházi ülésre ugyanis - hogy volt rávehető, szinte elképzelhetlen, de mégis tény - Törs vitte át az üzenetet.

Derült mosoly lebegett a komoly főrendiek ajkán, mikor a jegyző belépett.

A fejéből csak egy darabka látszott ki felül, a többit elfedte a rettenetes bő nyak, az ujjaiból semmi sem látszott.

A babonás Szapáry háznagy rémülve nézett az ajtó felé:

- Jézus Mária! Hogy jött be ez az atilla?

A papok közül egyik keresztet is vetett magára.

Végre amint közelebb jött, észre lehetett venni, hogy nem magától jött be a ruhadarab, hanem mégis van benne valaki. Egészen bizonyossá ez csak akkor vált, mikor Törs Kálmán megszólalt, de hangja csodálatosan úgy hangzott, mintha valahonnan messziről beszélne. De valóban is messze volt a nyilvánosságtól - az atilla egyik oldalába elrejtve.

Mikor elvégzé mondókáját, zavartan állt meg helyén. Alig mert megmozdulni. Száz, méltóságosan nevető szem volt ráirányozva. Megijedt. Átérezte a helyzet rettenetességét, s képzelete még a valónál is jobban nagyította meg az atillát. Félt mozdulni, hogy rálép az uszályára. Mert káprázó szemében a szerencsétlen öltöny uszályokat eresztett, véges-végig a terem padlatán. Azt hitte, rögtön elesik, ha rátapos. A fringia feszélyezte. A funkciója már bevégződött, de ő ott maradt sem jobbra sem balra nem mozdulva, állt tehetetlenül, s kedves, szelíd arcán lerajzolódott a roppant zavar.

Mi lesz ebből? Mért nem mozdul? - találgatták a főrendiek.

Végre Szapáry kezdte bedugdosni a padba.

- Tessék, kérem... ide.

De Törs bátortalanul nézett körül és nem mozdult. Csak nagy biztatásokra mert végre a pad felé indulni fölfogva az atilla két szárnyát, mely most úgy nézett ki, mint egy óriási denevér kipeckelve.

Bezzeg örült aztán Törs, mikor a padban volt, de még jobban örült, mikor egészen odakünn volt. Tudom, megfogadta, hogy nem visz többé üzenetet, míg új atillát nem szerez a Ház.

Mert mégis komikus dolog, hogy míg van olyan államtitkárunk, akinek százhúsz nadrágja lóg a fogason, magának az országnak ne legyen egy jóravaló ruhadarabja.

Ezt még Zsedényi Ede is megmosolyogná, ha élne.




A T. HÁZBÓL [dec. 8.]

A mai ülés igen kedélyesen kezdődött.

Az előadó, a szőke szakállú Dárdai Sándor humorizálni kezdett. Kijelenté, hogyha ez a javaslat a kormány hatalmát szélesítené, ő maga szavazna ellene.

Kétkedő mosoly ült minden ajkon; de azért van abban valami, amit beszélt. Ti. nem abban, hogy ő ellene szavazna valaminek (mert nem olyan rossz ember Dárdai Sándor), hanem abban, hogy ez a javaslat igazán nem fog használni a kormánynak.

S azonfelül mégis olyan szükséges, mint a mindennapi kenyér.

Mert egyrészt a képviselői tekintélyt emeli az ötéves mandátum (bizony már ráfér egy kis tatarozás arra is), másrészt pedig függetleníti a képviselő állását bent a parlamentben.

A hároméves képviselő igazi rabszolga. Az első évben még friss emlékezetében vannak, amiket otthon ígért, s ezek feszélyezik. A második évben látja, hogy amiket ígért, azokat nem teljesítheti, tehát a mamelukságban keres támaszt. A harmadik évben azon töpreng, hogy hol találhatna egy kerületet, ahol még nem ösmerik. Mert ott talán még megválasztják.

Az ötéves képviselő úr lesz. Az csak az ördögtől fog félni, de a minisztertől nem, mert az ördögről biztos, hogy a hatodik évben is még - ördög lesz.

...S ha egyszer a mamelukok nem fognak félni, majd akkor tessék őket megnézni, milyen kemény legények lesznek!

...Íme, még nincs is meg az ötéves mandátum, és már azt meri mondani Dárdai Sándor, hogy ő meg nem szavazná azt a javaslatot, ha az a kormány hatalmát növelné.

*

Lucskos, kellemetlen idő volt. Az eső is szemzett odakünn. A folyosók habituéi nyomott hangulatban voltak. Semmi felvillanyozó pletyka. Egy-egy mosolyt szenteltek itt-ott az Irányi által kezdeményezett »erény-egylet«-nek, ahová (általános a megütközés) nem hítták meg Csanádyt, ami még annyival jobban fáj Csanádynak, mert Pulszky Ferencet meghítták, aki azonban az üzente:

- Várjatok még. Majd én is belépek, de csak vagy tíz év múlva.

A nagy adomázók pihentek ma. S a nagy orátorok is pihentek. Általános elégületlenség ütött ki. Hoitsy a karzat ellen panaszkodott, hogy nem szép, Czincz apó a karzaton a földszint ellen panaszkodott, hogy nem érdekes. Csernátony a nedves időjárást szidta, Beöthy Ákos a Ház akusztikáját, amelyik megvékonyítja a hangot. Mindenkinek volt valami duzzognivalója, csak Szentgyörgyi államtitkár ült ott a minisztere széke mögött megelégedve. Egészen úgy néz ki őméltósága, mint egy megöregedett Ámor. Csak a nyila hiányzik.

Különben az egész teremnek gyűrött, színehagyott képe volt, az egyforma barnaságból csak a Justh Gyula szürke kabátja rítt ki. Szontagh Pál bóbiskolt, Csanády ásítozott, amit meglátva a szemben ülő gróf Bánffy Dániel, elkezdett vele versenyezni. Észrevette ezt Csanády csakhamar; és csuklásra fordította a dolgot. (»Énrajtam ki nem fogtok semmiben.«) Csak gróf Kinsky Nusi állt szokás szerint a jegyzői helyek elé, hogy lássák, míg ellenben a Hegedüs József széles háta mögé lapult Várady Gábor, hogy ne lássák.

*

Különben a mai ülés folyamát így írja le nálamnál sokkal jobban egy képviselő:

Ma járt le egy váltóm, amelyről teljesen megfeledkeztem. A zsiránsaim képviselők. Gondoltam magamban, hátha megcsípem őket a Házban. Isten neki, benézek. Már öt esztendeje nem voltam bent. Fád egy dolog az, ott ülni és hallgatni azt a sok szürkeséget. Különben sem tartozom vele. Én megfizetem a mandátumot, punktum. Azt teszem hát vele, amit akarok.

A Sándor utca szegletén találkozom egy ellenzéki képviselő társammal:

- Hová, hová?

- A Házba.

- Komolyan a Házba jössz?

- Valakit keresek ott.

- Mindjárt gondoltam.

- Hát hogy vagytok most ott?

- Köszönöm, megvagyunk a régiben.

- Apropó! Mit tárgyaltok ma?

- Az ötéves mandátumot.

- Ötéveset?

- Az ám! Behozza Tisza. Hát nem szoktál újságokat olvasni?

- Nem. No, az derék. Ennél még okosabbat se csinált. Reménylem, helyesled.

- Kellett már, barátom, mert nem bírjuk a költséget, és mert demoralizálja a kormány a népet a gyakori választásokkal, de azért ellene szavazok.

- Ellene szavazol, de már azt ne tedd! Mert az vétek.

Biz' isten, kivárom az ülést, és ott leszek a szavazásnál.

- Azt megteheted, de ma még csak az első nap van, a premier. Majd valamikor a hét végén beszéljünk a szavazásról.

- No, engem ez a vita érdekel. Ez már olyan kérdés, a mely mindenkinek a zsebéhez szól. Megteszem, amit sohasem tettem még, végighallgatom a mai ülést.

Miután rendbehoztam zsiransaimmal a dolgomat, bementem a helyemre, mely nem messze van Ivánka mellett, azaz csak volt... hét éve már annak, ahogy odaragasztottam a vizitkártyámat. Hova lett már az azóta!

Mindegy meghúzódtam távol csöndesen. Nehányan még rámismertek, s nevetve integettek üdvözleteket, a nagyrész idegenül bámult rám. Ezek most mind azt hiszik, hogy valami új képviselő vagyok. Pedig már tizennegyedik éve vagyok honatya.

Tisza is felém nézett egy percig, de ő már nem ismert rám. Nagyon megöregedhettem azóta.

Szinte jól éreztem magam, régi idők emlékei kezdtek átmelegíteni, mikor még én is passzióval jártam-keltem itt, azzal a naiv hittel, hogy törvényeket csinálok az országnak. Éppen öt év kell ahhoz, hogy az ember belássa, miszerint semmit sem csinál. Jó, hogy ennyire lesz szabva az új mandátum.

Hanem ha már itt vagyok, ez egyszer figyelmesen meghallgatom a szónokokat. Milyen szerencse, hogy éppen az első napra jöttem, amikor a nagyok beszélnek, s leszedik eszmék dolgában a tejfölt az apró-cseprő szónokok elöl. Persze öt év óta már sok nagy ember támadhatott itt...

Alig vártam, hogy az előadó befejezze, ki nem állhatom a bevezetéseket.

Utána felállt Herman Ottó. Okos ember... Szeretném a mi oldalunkra, de előbb lenyíratnám azt a nagy haját a rendelkezési alap költségén. Egészen szépen beszélt, az ötéves mandátum ellen, de meg nem győzött. Ámbár megvallom, nem hallgathattam ki végig, mert egy incidens elfordította a figyelmemet beszédjéről.

Egy gömbölyű arcú, csinos, daliás úriember lépett be élénk fényű szemekkel s rövidre nyírt hajjal, mire nagy éljenzés támadt a szélsőbaloldalon.

- Kit éljeneznek? - kérdem a szomszédomtól.

- Azt, aki most belépett.

- Ki az?

- Rigó Ferenc.

Hüm! - gondoltam magamban - új nagyság! Tessék, nem is hallottam eddig a nevét, s most már restellek utána kérdezősködni. Hátha kinevetnének. Egészen elmaradtam a kortól.

Amint bevégzé Herman, a jegyző harsányan olvassa: Horváth Mór!

Az ördögbe is, megint egy új vezéregyéniség, mégpedig a mi pártunkon! Az első, aki a csatatűzbe lép. S ezt sem ösmerem.

Amint így röstelkedem, oda sem figyelve a szónokra, megint a csengettyű szavára rezzenek fel, minthogy most már látom, az a szokás van, hogy az elnök minden szónoknak beharangoz.

Valóban megint új szónok lépett a sorompóba.

- Ki ez? - kérdem ismét a szomszédomtól.

- Kubinyi Árpád.

Azt se ösmertem. Ez már mégiscsak furcsa dolog. Engem bizonyosan megcsalt a barátom, aki azt mondta, hogy a vita első napja van. Ámbár mégis az van, mert az előadó is beszélt. Egészen belezavarodtam. De talán nem is vagyok én a magyar parlamentben, hanem eltévedtem, valahol egyebütt vagyok? Azazhogy mégis a magyar parlamentben kell lennem, mert mindenki az angol parlamentről beszél.

Ilyen találgatások között izzadtam mikor újra csenget Péchy, s kiáltja a jegyző »Margittay Gyulá«-t, mire egy kedves mosolygós arcú, egy kicsit kopasz úriember dől neki az ötéves mandátumnak.

De már ezt meg nem állhattam szó nélkül. Odamentem az elnökhöz.

- Ösmersz-e még, kegyelmes uram?

- Hogyne ismernélek. Hogy jössz te ide?

- Úgy-úgy, pirongass meg, bátyám, megérdemlem mert annyira mentem a hanyagságommal, hogy képviselő létemre már a nagy talentumokat sem ismerem, az egy Hermant kivéve, akit már azelőtt is tiszteltem.

- Miféle nagy talentumokról beszélsz te?

- Hát akik ma szónokoltak. Nagy pietással hallgatom őket.

- Velem ne humorizálj, mert megvonom a napidíjaidat - mondá Péchy, és megfenyegetett a csengettyűmozgató kezével. - Eleget bosszankodom már anélkül is, hogy mindjárt az elején ilyen sekélyes a vita. Apró emberek elrontották!

- De hát hol vannak a nagy embereink?

Péchy rám nézett a szelíd kék szemeivel, aztán egy lutheránus mosollyal vállat vont... De már ha így van, ha a nagy emberek már kipusztultak a Házból, akkor csakugyan érdemes lesz nekem is szorgalmasan bejárni.




A T. HÁZBÓL [dec. 10.]

Ma erősebben lüktetett a parlamenti ferbli, s ha aluszékony volt is imitt-amott a Ház, egyszer-másszor föl-fölvillanyozták (nem a beszédek, annyira nem ment, hanem) élesebb közbeszólások, zajosabb jelenetek.

Jobban is kezdődött a mai ülés, mint a tegnapi: legelsőnek Irányi adta a vizit. Irányi beszéde mindig sima, gyűretlen, mint a kivasalt posztó; ma is olyan volt. Az ötéves mandátum nem kell neki.

Azután Andrássy Manó gróf egyengette ki terebélyes termetét, s non chalance-szal kiáltott »besszer«-t, védvén a javaslatot, miközben kacéran csillogtatta, nem a szónoki tehetségét, hanem briliántos gyűrűit a kezén (mintha egyebe se lenne ezenkívül otthon). Miután egy kicsit megtapogatta szokott zűrzavaros modorában az ellenzék vékonyabb testrészeit, pártolja az ötéves mandátumot. Hiszen világos dolog, hogy az a jobb. Eddig minden három évben adott Rozsnyó városának egy megsütni való ökröt, ezentúl csak minden ötödik évben kell adnia egyet. Mi? Hé?...

Mert valahányszor a nemes gróf valamely orációt bevégez, rendesen megáll az odacsapott »punktum« után, s kérdőleg dünnyög : »mi? hé?«

Tóth Ernő, fiatal, szöszke szónok ment be Andrássy után meglehetős rossz blattra - a Komjáthy Béla hangját és népies allűrjeit utánozva.

Nem jött ki neki semmije. Hiába segítettek gusztálni a társai.

Hanem jó játékos a huszárhadnagyképű csornai prépost, Kuncz Adolf, aki ügyesen keverte fel a kártyákat, bár egy kicsit papi elokvenciával, sok igazat mondott a választási kampány izgatásairól, a nép megrontásáról, hogy miként szabadítják rá a választókra presszió gyanánt a nem választók csőcselékét.

Licitált erre báró Andreánszky Gábor, aki hazard firma az ilyenekben, s az egész szélsőbal haragosan mordult fel, amiért csőcseléknek nevezte egy pap az ő nyájának a cenzusból kiesett részét.

Mire megint felkelt Kuncz és visszavágott. A Ház izgatott volt e feleselés alatt. Hullámzott, zajgott, hogy ugyan ki húzza be a »zsinór«-t?

Andreánszky volt az erősebb, kivágta a legjobb ötletét :

- Krisztus urunk egy szegény ácsmester fia lévén, ma ő sem volna választó, hanem Kuncz szerint csőcselék - s dühösen dobta el ceruzáját, s guggolt le a padba.

Krisztus urunk ekképp vonatván bele az ötéves mandátum vitájába, szükségét érzé a lovagias Rácz Géza, hogy egy kicsit bosszút álljon a felfeszítőin. S keresztény szeretettől áthatva festett lándzsájával nekirontott a zsidóságnak.

Eközben belépett a főrendiház jegyzője, báró Rudnyánszky, egy szépen megkefélt atillában, s kardját megcsörrentve, illő meghajlással nyújtott át egy csomó átjátszott kártyát - akarom mondani - törvényjavaslatot, mire felhangzott az elnöki csengettyű újra, és Szalay Imre lett a »vorhand«.

Könnyű Szalay Imrének, mert ő már úgy is volt, hogy maga kérte aláírásával ezelőtt öt évvel az ötéves mandátumot (amire nézve hiába intette akkor Szentiványi Árpád: »Ne okoskodj Imre, hisz úgy aztán csak minden öt évben adhatsz túl a boraidon«), most hát már azt mondja, hogy neki is csak a három év kell, mert ő akkor »blindre« dolgozott. A mai képviselőháznak általában nincs joga, őszerinte, »elcuholni« a három évet, mert nem tartja a nemzet mandatariusának.

- Orbán Balázs! - olvasta a jegyző, de az óra már fél kettőre járt.

- »Pour les dames«! - gondolta az elnök - még egy tour s aztán bezárom a vitát, aminthogy be is rekeszté, miután előbb Orbán Balázs szokás szerint egy »girigari«-t vágott ki - természetesen az ötéves mandátum ellen.

Most aztán még két »mausz« következett, mely előre be volt jegyezve az interpellációs könyvbe, az egyik az Ugron Gáboré a nagyváradi püspökség vagyoni ügyében, a másik a Herman Ottóé a ferbliről.

Soha még nemzetiesebb húrokat ember nem mozgatott meg, mint ma Herman, s illetőleg tegnap a Csemegi tanácsa a kúrián, mely egy ítéletben kimondá: hogy a ferbli nem szerencsejáték, mert kombináción alapszik, tehát hivatalból nem üldözhető.

A klubokban ünnepeltek tegnap. Én azt hittem Csemegi fáklyászenét fog kapni és szobrot (ami különben ezek után nem lehetetlen), a Ház folyosóin mindenki erről az eseményről beszélt. A képviselők elkapkodták a trafikokból a tegnapi lapokat, s vitték haza a feleségeiknek: »Látod, lelkem, látod, a ferbli nem hazárdjáték«, mindenki szebbnek látta a világot és tisztábbnak magát. Csemegi egy tollvonással megnemesítette az erkölcsöket; bizonyosan benne van ő is az Irányi egyletében. (Íme, milyen üdvös eredmény rövid két nap alatt!)

De a gonosz Herman nem tűrhette sokáig a dzsentri örömét, s ma interpellációt intézett a szegény beteges Paulerhez, hogy adjon számot ezen döntvényről. Miközben élénk színekkel festette a ferblit, hogy mennyire alapul az a vak szerencsén, s mennyire hazárd a blindekkel és a visszavágásokkal.

A nagy ferblisták megrökönyödve könyököltek a padokban, s gyakran csóválták a fejüket tagadólag.

Némelyek Jakabffy üres helyét nézték dühösen, ahol Ivánka Zsigmondnak kellene tulajdonképp ülnie. Denique, jó volna most az öregúr a Házban. Mert most már szakvélemény kellene. De így van az, ha a kormány kitúrja a szakembereket. Ámbár akad itt elég auktoritás ezen a téren.

Nosza a jurista-ferblisták legott kotorászni kezdtek az agyvelejükben a corpus juris és az ócska dietai törvények közt, míg végre kigusztáltak egyet, s villámhíre ment a folyosón, hogy Csemeginek igaza van, mert ott a régi törvény: »De actione Fisci lusum sic dictum färbli nonsolo sorti commissum, locum que actionem Fisci descendi.«

Péchy Tamás maga is mosolyogva hallgatta a ferbli-interpellációt, de az idő előhaladott voltánál fogva, miután egyik pártnak sem sikerült még a másikat svarccá tenni, azzal az ígérettel oszlatta fel a Házat, hogy holnap délelőtt tíz órakor ismét folytatni fogják a játékot.




A T. HÁZBÓL [dec. 11.]

Az ötéves mandátumról szóló vita egyre élénkebb. Első nap az apróbb emberek beszéltek. Bocsánatot kérek Darányi Ignáctól, mert ő beillett volna mai szónoknak is. (Budai embertől elég szép volt az ő beszéde.) Tegnap az úgynevezett »fenegyerekek« napja volt, ma végre a jelentékenyebb szónokok jöttek elő az odúikból (de nem Trutia Pétert értem), holnap pedig már bizonyosan az »eláll« kiáltások kezdődnek.

És az jól is van így! Mert a kis szónokok sohasem szedik el a nagyok témáit, míg ellenben a nagyok majd mindig elszedik a kisebbekét, s azért posványosodik el harmad- vagy negyednapra a vita.

Ullmann Sándor kezdte meg a mai vitát szép beszéddel, mely azonban szinte párolgott a lojalitástól, erőteljes logikával bizonyította, hogy az ötéves mandátum előnyösebb, de midőn ahhoz az érvhez jutott, hogy az a képviselőt függetlenebbé teszi, csak az egyik faktort merte említeni - hogy a Haluska Jánosoktól teszi függetlenebbé.

Azután Helfy Ignác beszélt élénken és szellemesen, nekirontva (de nem nagyon) a miniszterelnöknek a különben elcsépelt elv-változtatásért, mely különböző variációkban a nap főtémája volt.

Maga a miniszterelnök annyira hozzászokott a vádhoz, hogy ő is felhozta a folyosón:

- Bizony változnak az idők és emberek. Magam is csodálkozom magamon, nemhogy Helfy ne csodálkoznék. Mikor annak idején a hatvanas bizottságban a közös ügyekről, illetve a delegációkról tanácskoztunk, s én erősen elleneztem, Deák azt jegyezte meg:

»Lassankint hozzászokik a nemzet.«

»No, én sohasem szokom meg - vágtam közbe tüzesen -, azt az egyet jól tudom.«

»Már én pedig azt mondom, hogy még védelmezni is fogod« - felelte Deák.

Én ezt akkor nem hittem, de most már eszembe jut, valahányszor rám veti vasvillás szemeit Csanády Sándor.

*

Ma különben Csanády megint érdekes egyéniség volt: a képviselők nem győzték tudakolni a tegnapi affér lefolyását, melyet a »Pester Lloyd«-ból olvastak, hogy Tisza a korridoron véletlenül belebotlott, s kissé meglökte, mire a jó öreg tigris megfenyegette a miniszterelnököt. Hogy ővele ne kössön ki, mert így lesz, meg amúgy lesz.

Ma aztán Csanádyt kezdték ijesztgetni, hogy a miniszterelnökkel nem jó lesz tréfálni, mert az sem ijed meg akármitől. Évek előtt arra figyelmeztették a besúgók, hogy Németh Albert utcai merényletet akar ellene elkövetni, tehát vigyázzon magára.

- Majd intézkedem - mondá.

S úgy intézkedett, hogy a szürkelovas fiákerét, melyen a Házba jár, hazaküldte.

- Ezután gyalog fogok járni a Házba egy darabig.

Hiába kérték, hogy ne tegye. Gyalog és egyedül ballagott le Budáról egészen a Sándor utcáig minden nap: hogy hadd csinálja hát meg azt a merényletet Németh Albert.

(Hanem annak esze ágában sem volt. A besúgók voltak rosszul informálva.)

A folyosón eközben híre terjedt, hogy Visi Imre beszél odabenn.

- De már azt meghallgatjuk.

Eldobták cigarettjeiket még az ellenzékiek is. A büfé egészen kiürült.

Visi érdekes ember. Egyik kiváló tagja azon fiatal csoportnak, mely a kormánypárt ifjú tagjai közt úgyszólván a »szellemi arisztokraciá«-t képviseli. Láng Lajos körül látszik gyűlni az ifjú nemzedék egy bizonyos része, melyet a barátkozáson kívül észrevehetőleg kötnek össze bizonyos magasabb törekvések is. Itt van az elmés Dániel Gábor, a mozgékony Molnár Viktor, a túlmameluk Gajári Ödön és a kedélyes Ullmann Sándor, stb.

A képviselők annyira széthúznak, hogy csak a tarokk képes egyesíteni négyet, hármat egy-egy estére.

Szellemi kapcsok nincsenek. Ez az egyetlen csoportozat látható, de az is csak olyan elmosódott alakban, mint borús égen a Göncöl szekere.

Hanem hogy el ne felejtsük, Visi beszél odabent.

Visinek szép hangja van s bizonyos frisseség a tehetségében. Sebesen beszélt és Csernátony-mondatokkal. Ami nagyon rontotta a hatást. (Mert Csernátony maga is csak ír a saját mondataival - beszédekre rövid, szaggatott konstrukciói vannak.) Hanem sok okosat mondott, s többször ragadta a Házat élénk helyeslésekre. Visinek nagy jövőt lehet jósolni a parlamenti szónoklat terén, mert azon ritka kivételek közé tartozik, akikben nincs semmi sablon. Ma mint polemikus erő mutatta be magát; s oly alakban, oly eredeti felfogással cáfolta az előző szónokot, s védte a javaslatot, hogy abból kiérzett teljesen az erős egyéniség és a mélyen leérő elmeél.

Az öreg Deák Ferencnek volt szokása, hogy ha valaki úgy szónokolt, mint ma Visi Imre, ti. nem elég nyugodtan és nekieredve a sebes hajtásnak, ha közel ült mellette az öregúr, megrántotta a kabátja szárnyát:

- Több flegma, Ponjatovszky!

Visinek is csak ez hiányzott, egyedül ez.

De bezzeg nem hiányzott Apponyi grófnak ez sem. Ma is, mint mindég, valódi műszónoknak bizonyult, ki lebilincselve tartja hallgatóit, amíg beszél.

Ma különben furcsa pozícióban volt. Nem annyira támadott, mint inkább védekezett.

Míg ellenben Tisza, aki az ülés végén mondott egy laza, de mégis pompás beszédet, inkább támadott, mint védekezett. Ez aztán a taktika! Így összekeverni a helyzeteket!




A T. HÁZBÓL [dec. 12. ]

I. Aki egy minisztert tart fogva

Olay Szilárd megállt a jegyzői pulpitusok előtt.

- Kérem azt az izét.

Ki sem mondta, mit, Rakovszky kitalálta. Némán nyújtotta át neki az interpellációs könyvet.

- Mit akarsz belejegyezni?

- Majd meglátjátok.

S ezzel megfogta a kalamust negédesen. Mielőtt azonban belemártotta volna a tintába, odajött hozzá gondolom Szalay Imre.

- Teszed le azt a tollat! Ne csinálj magadnak konkurrenciát, Szilárd! Még az utolsó interpellációdra sem kaptál választ. Aki sokat markol, keveset szorít.

- Hm! - morogta Olay Szilárd.

- Míg egy dolgot nem végzel, sohase fogj másikba. Látod máris gyanakodni kezdenek rád az országban, hogy ím Széchenyi gróf annyi ideig nem felel. Azt hiszik, levettek a lábadról, hogy hallgatagon hagyod. Vigyázz, Szilárd, egy miniszter van most a kezedben. Valahogy ki ne ereszd.

Olay Szilárd ránézett Szalayra, aztán kegyetlen, fagyos mosollyal sziszegte:

- Nem fogom kiereszteni.

S letette kezéből a tollat, anélkül, hogy valamit írt volna mára az interpellációs könyvbe, s összeszorítá a markát görcsösen, mintha igazán egy miniszter volna benne.

II. Miért lett Lukács Béla szép ember?

Nagyszabású beszédek alatt rendesen ott üldögélek a folyosón, mert énnekem nem kell az okos beszéd (azt jobb olvasni), nekem a bolondos beszédek kellenek.

Néha egészen magam vagyok, mélázgatok, elgondolkozom e rettenetes »hiúságvásár« egyes epizódjai fölött. Olykor kijön valaki, s kritikát mond a terembeli szónokról. Máskor egy-egy ötletet hoznak jó embereim, ami jó lesz a karcolatokba. Többnyire valami elméskedő közbekiáltás ez. Éppen olyan, mint mikor a Vezúv mellett az olaszok lehajolnak a földre, fölvesznek egy lávadarabot, és megkínálják vele az utast.

Ma is ott üldögéltem a balszögletben, s közel hozzám morfondírozott Margittay Gyula, midőn odatipeg szürke köpenyegében Kemény, s barátságosan ráüt a Margittay vállára.

- Gyere csak be, Béla, egy kicsit a szobába. Fontos megbeszélnivalónk van.

S viszi Margittayt a miniszteri szoba felé.

Margittay szeme előtt elhomályosult a világ. Hallotta a szférák zenéjét a magasban, de nem hallotta egészen jól a Kemény szavait. A nagy mindenségből csak azt érezte, hogy a miniszter vállát fogva cipeli bizalmasan.

Köröskörül ültek a kollegái. Egy búcsútekintetet vetett rájok, mintha mondaná:

- Már engem visznek vasúti igazgatónak.

De a padoktól a miniszteri szobáig vezető úton megrökönyödve veszi észre a szeles miniszter, hogy a kezében levő képviselő útközben átváltozott.

- Bocsánat - hadarja -, azt hittem Lukács Béla.

S ezzel eleresztvén Margittayt, tova ballag a hosszú folyosón Lukács Bélát keresni.

Ez reggel történt az ülés elején.

Az ülés vége felé újra ott ült Margittay Gyula a nádkarszékben, s látta, amint Lukács Béla arra megy, Keményt keresve.

- Csinos ember - mondá Margittay Gyula -, ritka rokonszenves külső!

- Kicsoda? - kérdék.

- Ez a Lukács Béla. Régen nem láttam olyan szép embert!

A többiek ráhagyták minden gyanú nélkül, de én, aki tanúja voltam a délelőtti összetévesztésnek, kivettem a plajbászomat, és beírtam, hogy el ne felejtsem, a jegyzékkönyvembe: miért lett Lukács Béla szép ember?

III. A mai szónokok

Péntek is volt, meg pappal is kezdődött a mai ülés. Ebből mindjárt jósolni lehetett volna, hogy szerencsétlen nap lesz. (De már azt nem, hogy Szilágyira lesz szerencsétlen.)

Komlóssy a honti választások visszaéléseit vázolta, s választási képeket hozott a miniszterelnök jubiláris albuma számára.

Egy vidéki lapnak, a »Honti Ellenzék«-nek ötlött eszébe az az originális gondolat, hogy vezércikkek helyett elég ügyesen rajzolt képekben adja a szolgabírót, aki revolverrel kényszeríti a választókat, hogy a kormánypártra szavazzanak. Egy másik izgató képen a bilincsre vert választókat kísérik a csendőrök.

(Egészen elmegy az ember kedve, ha ezeket a képeket megismeri, a hároméves választásoktól.)

Komlóssyt Gajári Ödön váltotta fel, kiből a mai beszéde után, hárompróbás szónok lett.

Igazi tanítványa a »generális«-nak, aki rendszerint azon kezdi, hogy mit mondott »az előttem szóló«. Általában ez most divat kezd lenni. A szónok megcsinálja vagy átgondolja a beszédjét otthon, s bent a Házban egy rögtönzött toldalékkal hozzákapcsolja az »imént szóló« beszédjéhez - mint ahogy a vasúti vagonokat szokás, egyiket a másikhoz. (Gőzkorszakot élünk, hiába.) De nem azért mondom, mintha Gajárit akarnám megcsipkedni, aki kétségkívül kiváló tehetség, s máris előkelő helyet vívott magának rövid egy év alatt a parlamentben.

Szilágyi Dezső is így tett. Ő is az előtte szólóhoz kapcsolta a maga vagonját, mely ezúttal ugyancsak hosszú utat tett meg. Két óráig beszélt a jeles szónok, de nem oly figyelem mellett, mint egyébkor.

Nemcsak a szélsőbalról, hanem a mérsékelt ellenzékiek közül is sokan osztentatíve mentek ki a folyosóra, ami nyilván mutatta, hogy ezt valami kanapé-processzus előzhette meg.

Helyeslések, »Úgy van«-ok ritkán potyogtak közbe vagy a slágvortok után, ami meghökkentette a tetszés viharos kitöréseihez szokott ellenzéki vezért.

A meggyérült tábor hideg, fagyos volt.

A mamelukok csakhamar észrevették a túlsó oldalon a belső forradalom szimptomáit, s ma nem voltak oly ingerültek, mint egyébkor Szilágyi szatirikus ostorpattogtatásain.

Maga Tisza is látta ezt, s úgy tett, mint Pitt. Azazhogy megfordítva.

Mert Pitt azzal zúzta tönkre nagy ellenfelét, hogy letette a ceruzáját a beszédje alatt fumigálva: »Itt semmi jegyeznivalót nem találok«.

S egész Anglia vele tartott.

Tisza, ki eleinte mord, közömbös arccal hallgatta Szilágyit, látván, hogy otthon bajban van a vezér, ő maga kezdte megbecsülni jobban, s fölvevén ceruzáját, úgyszólván tiszteletteljes figyelemmel jegyezett.

(Hanem iszen elég baj volt ez annak a deputációnak odakünn, mely frakkosan, vadgalambszínű kesztyűben, két óra hosszat ácsorgott, várván a miniszterelnököt.)

Bántó csönd közt végzé beszédét Szilágyi Dezső egy óra táján, mire az elnök öt percre felfüggeszté az ülést - míg a csend elmúlik.




Hátra Kezdőlap Előre