[1] A szegény öreg Thugut báró jó diplomata lehetett, de rossz jós volt, mert a nebulót még én magam is láttam a haza atyái közt, mint legöregebbet a korelnöki széken, a magyar parlament-ben. M. K.

[2] Csakhogy másképp magyarázta az anya és másképp rendezte a sors. E Szirmay István az, aki 1857-ben, midőn Ferenc József császár bevonult Miskolcra, ragyogó díszmagyarban lovagolván a bandérium élén, szélütéstől érve holtan fordult le lováról, tehát csakugyan királyi pompa közt halt meg. M. K.

[3] A trance-médium a spiritizmus tanai szerint elsőrangú médiumot jelent, aki csak alakra nem változik a szeánszoknál, de értelme és tudása megfokozódik.

[4] Asztrál = ikerszellem, aki rokonszenvez a médiummal és mintegy barátjává szegődik.

[5] E két ereklye még most is megvan a Bernáth Zsigmond fiánál, Bernáth Dezsőnél. M. K.

[6] Népies neve azon a vidéken a kis úri leányok vizitkeszerű bő derekainak. A rütyőkét alul lekötik a szoknyával, a röpűkét nem; a röpűke szabadon marad s éppen nem mutatja a test formáit.

[7] A Waldsteinok őse ama Waldstein, vagy mint Schiller elnevezte: Wallenstein, akit a Buttlerok őse leszúrt Égerben. M. K.

[8] Nagy híres pipafaragó volt Pesten 1790 körül, pipáit negyven-ötven aranyával vették, ami akkor nagy pénz volt. M. K.

[9] A halápi Dőry-család, mely ezen Istvánnal kihalt, nem azonos a most élő, még sokkal régibb főúri családdal, a jobaházi Dőryekkel

[10] Akkoriban a súlyemelőt hívták így. M. K.

[11] Vörös rák a Szirmayak címere. M. K.

[12] A hibás nyelvű embert belgának híják az ország sok részében. M. K.

[13] Buttler János gróf életnagyságú olajképe megvan a nógrádi megyeház dísztermében. M. K.

[14] Maconka a rutének kedvenc eledele, torma tejföllel keverve.

[15] Dugonics András följegyzései. Franklin-társulat.

[16] Portyánki - a rutének szokásos fehér nadrágja.

[17] Buttler 126 ezer pengő forintot adott a Ludovika-Akadémiára, ami abban az időben roppant összeg volt, s tényleg még ma is húsz ifjú élvezi évenkint a Kövy akkori tanácsának gyümölcsét.

[18] Rolly nevű excentrikus gazdag úr egy bicskát csináltatott Bécsben, melynek tengelyén egy muzsikáló gépezet volt alkalmazva, úgyhogy amint a kerék forgott, egyszersmind szólt a muzsika is.