Cél | Mennyiség | Fogyasztható, kerülendő ételek |
A zsírbevitel ill. a telitett zsírok bevitelének csökkentése | A zsírbevitel legyen kevesebb, mint a bevitt kalória 30%-a | Kerülendő: vaj, teljes tej, tejszín, zsíros hús, feketekávé |
Magas fehérje és alacsony zsírtartalmú húsok | Javasolt: hal, csirke, pulyka, borjú, bárány | |
Összetett szénhidrátok és növényi rostok arányának növelése | naponta 35 g bevitele tanácsos | Javasolt: mindenfajta zöldség, gyümölcs (Friss vagy fagyasztott) magas rosttartalmú ételek |
A koleszterin bevitel erőteljes csökkentése | < 300 mg/nap | Engedélyezett: 2 tojás hetente vagy máj havonta 1-2 alkalommal |
Egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása | A kalóriabevitel kb. 10-15%-a egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból álljon. | Javasolt: olíva vagy egyéb növényi eredetű olajok fogyasztása |
Amennyiben az étrendi megszorítások - több hónapon keresztül - sem vezetnek
a koleszterinszint csökkenéséhez, akkor a diéta mellett a gyógyszeres kezelés
is szóba .jön, különösen akkor, ha a betegnél más veszélyeztető tényező is fennáll,
ill. akkor, ha a betegnek már ismert koszorúér-szűkülete van (pl. szívinfarktusa
volt).
Szívinfarktus után a kívánatos" koleszterinszint - a normál érték - alacsonyabb, mint azoknál, akik érelmeszesedésben még nem betegedtek meg.
A Skandináv Simvastatin Túlélési Vizsgálat igazolta. hogy szívinfarktus
után a magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése 1/3-ával csökkentette a későbbi
szövődmények előfordulási gyakoriságát.