Icortin: halogenizálószer.
Igelit PC: utánklórozott poli (vinil-klorid).
Bőr-, PVC. textil- és műbőranyagok ragasztására egyaránt alkalmas. ikrakerület: az alsó lábszár legvastagabb
részén a talajjal párhuzamos síkban hajlékony szalaggal mért kerületi méret.
Csizmák szár-részének tervezésekor az egyik
kritikus mért. ikramagasság: az alsó lábszár legvastagabb pontjának (az ikrakerület)
talaj feletti magassági mérete. impregnálás: a bőr telítése, töltése olyan
anyagokkal, amelyek kémiai reakciók nélkül itatódnak fel a bőrbe.
impregnált textil orrmerevítő: műgyantával, kaucsukkal
vagy nitrocellulózzal átitatott textilanyag.
Orrmerevítőket készítenek belőle. indirekt cérnafinomság: az egységnyi
súlyú cérna hosszúságát mutató szám. A metrikus
finomsági szám mértékegysége m/p. A pamut cérna angol finomsági száma az 1
font súlyú cérnában levő 840 yard hosszúságú, a lencérna angol finomsági száma
pedig az 1 fontra jutó 300 yard hosszúságú motringok számát mutatja.
indirekt nagyságszámozás: olyan
mértékmegjelölést mód, amely a lábbeli nagyságszámát
a kaptafa talpi részének hosszúságával
határozza meg. (Ilyen rendszerű az angol,
az amerikai és a francia.) infrázás: alkatrészek felületének infravörös sugarakkal való kezelése.
Ragasztófilmek aktiválására
vagy a kikészítés során festékréteg szárítására
alkalmazzák. inlet (angin): sűrű vászonkötéssel készült erős,
rugalmas, alaktartó pamutszövet. Vékony
bőrök kierősítésére alkalmas. In situ polimerizáció: pl. poliuretán öntése
közben lezajló kémiai folyamat. A két komponenst (poliolt és izocianátot)
a présszerszámba adagolják, ahol bizonyos
idő elteltével létrejön a térhálós szerkezet. Ipari Termékek Jegyzéke (ITJ): a Központi Statisztikai
Hivatal az ipari termékek egységes tervezési nyilvántartása, számbavétele
céljából bocsátott ki. Az ITJ tehát az ipari termékek csoportosítását tartalmazza
decimális számozási rendszerben. Ebben a rendszerben a bőripari termékekre
vonatkozó előírt jelölés:
irha: bőr. irhás cserzés: szémiscserzés. Isadur: polikloropén. ITJ: Ipari Termék Jegyzék. izoelektromos pont: fehérjék aminosavak. |