• magassági méretek: a lábfej, a lábbeli és a kaptafa alátámasztási síkjára ( járósík) merőlegesen mért méretek (pl.  sarokmagasság, orrfelhajlás stb.).

  • magas szárú cipő: a lábat és a bokát egyaránt takaró felsőrésszel készült  cipő. Felerősítőeleme rendszerint  cipőfűző vagy  ruganybetét.

  • magyar bőripar: ősi hagyományokkal bíró ipar. A hazai bőrgyártás súlypontja Budapest IV. kerülete (Újpest), ahol az ipari kapacitás kb. 40%-a található. Ezenkívül Debrecenben, Pécsett, Simontornyán, Székesfehérvárott és Tatán van bőrgyártás. A magyar bőripar szervezetileg három önálló vállalatból áll, úm.:

    1. Budapesti Bőripari Vállalat (1047 Budapest, IV. Táncsics M. u. 1-3. Háziszabvány jele: BBSZ). Ezen nagyvállalathoz a következő gyárak tartoznak:

      1. Díszműbőrgyár (Budapest, IV. Tinódi S. u. 18-22; tatai telepe: Tata, Tópart út 3.) Létszám 444 fő. Főbb gyártmányai :  bélésbőr (juh és sertéshasszél)  kesztyűbőr (sertéshasszél, juh nappa, szémis)  mosóbőr (őz, szarvas, juh) ruházati bőr (juh nappa).

      2. Finombőrök gyára (Budapest, IV. Gárdy J. u. 14.) Létszám: 407 fő. Főbb gyártmányai: bélés bőr (sertés, borjú)  lábbeli felsőbőr (sertés-, marha- és borjúlakk, borjúbox sertés felsőbőr), rostműbőrkéreg, ruházati bőr (sertésvelúr és nappa).

      3. Hajdúsági Bőrgyár (Debrecen, Vágóhíd u. 3.) Létszáma 745 fő. Főbb gyártmányai: bélésbőr (marha hasszél és sertés színbélés, marha- és sertéshasítás bélés)  keménybőr (talpbőr, egyéb keményáru), lábbeli felsőbőr (korrigált marhabox, sertésfelső).

      4. Táncsics Bőrgyár (Budapest, IV., Táncsics M. u. 1...3.) Létszám: 546 fő. Főbb gyártmányai: lábbeli felsőbőr (marhabőrből box, softy, nappa, nubuk és velúr, hasítékvelúr)  műszaki bőr (verőszíj, pikker), ruházati bőr (marha ruházati nappa, marhahasíték velúr).

      5. Újpesti Bőrgyár (Budapest IV., Váci út 40.) Létszám: 689 fő. Főbb gyártmányai: bélésbőr (sertés színbélés), lábbeli felsőbőr (marhabőrből box, softy és nappa, sertés nubuk, velúr és egyéb sertés felsőbőr), ruházati bór (sertés nappa és velúr),  szíjazatbőr (labdabőr krupon, marhahasíték labda).

    2. Pécsi Bőrgyár (7622 Pécs, Bolgár néphadsereg útja 52.) Létszám: 2250 fő. Házi szabvány jele BPSZ. Főbb gyártmányai: bélésbőr (sertés színbélés, marha- és sertéshasíték bélés), keményáru (talpbőr és egyéb keményáru) lábbeli felsőbőr (marhabőrből box, softy és nappa, sertés nubuk. velúr és egyéb sertés felsőbőr, marhahasíték velúr) műszaki bőr (gépszíj krupon), rostműbőr talpbélés, ruházati bőr (sertés nappa és velúr) szíjazatbőr ( övbőr, húzóbőr).

    3. Simontornyai Bőrgyár (Simontornya, Gyár u. 1-5; székesfehérvári teleppel). Létszám: 1443 fő. Házi szabvány jele: BSSZ. Fontosabb gyártmányai: bélésbőr (marha szín és hasíték bélés) lábbeli felsőbőr (marhabox, softy, nappa és lakk). 1978 évben a keményáru termelés megszűnt.

    A magyar bőrgyárak jellemző termelési adatai 1976-ban: 11,8 ezer m2 puhabőr és 2726 t keménybőr.

  • majorpont:  lábizompont.

  • mako: a  kínafűfonalhoz hasonlóan különösen jó minőségű, nagy szilárdságú fonal. Elsősorban kézműipari cipők gyártásához használják  talpfelerősítéshez,  rámabevarráshoz.

  • manipuláció:

    1. alkatrészek kidarabolása különböző alapanyagokból; vagy

    2. a  szabász és a  csákózó üzemrészek neve.

  • manipuláció százaléka: az adott anyag hasznosítható felületének százalékos aránya, figyelembe véve a darabolás közben keletkező sajátos, szél- és hibahulladékot is.

  • manzsetta- és tömítőbőr:  műszaki bőrök közé tartozik, forma- és sík tömítések, valamint fékbőrözés gyártására való.  Növényi, esetleg  krómos cserzéssel vagy a kettő kombinációjával készült marha-, néha borjúbőr. Rendszerint erősebb  zsírozással, esetleg azt követő  impregnálással gyártják.

  • marha felsőbőr: marhabőrből előállított  lábbeli felsőbőr.

  • markerület: a lábfej közepén (a  marrészen) átfektetett, hajlékony mérőszalaggal mért kerületi méret.

  • marokkóbőr:  szattyánbőr.

  • maró: a  talpszél megmunkálásához használt, nagy fordulatszámú szerszám. A kialakítandó talpszél profiljától függően egy és két leszedőélű marókat gyártanak.

  • marpont: a kaptafa  marrészének legkiemelkedőbb pontja.

  • marrész: a lábfej lábháti része az ugrócsonttól a lábközépcsontig. A  kaptafán: a tarajrész és az orr-rész közötti, a kaptafa felső felületén levő rész.

  • marvonal: a kaptafa  hosszmetszetén a marrészből kimetszett vonalszakasz.

  • maszkírozás: speciális krómkomplexek képzése szerves savak, ill. más komplexaktív vegyületek hatására. Ezzel a  krómos cserzőanyagok cserzőhatása módosítható és különleges hatások érhetők el.

  • matrica: több (esetleg különböző méretű és alakú)  lyukasztóból összeállított szerszám. Díszlyukasztásnál (perforáció) használják.

  • matricázás: az alkatrész felületén, meghatározott rendben kialakított lyukak (perforációk) együtemű kivágásának művelete  matricával.

  • málas (slampos) bőr: nyersbőr minősítési fogalom olyan bőrre, amelynek a hátrésze tömött ugyan, de a has és nyak felé erősen elvékonyodik és laza szerkezetű.

  • málas rész: a lábak tövein a hajlásban (lágyék részeken) levő bőrterület, amely a bőr leglazább, legüresebb része ( bőrtopográfia).

  • mángorlás: a talp  járófelületének mechanikai simító megmunkálása. Nyomás alatt levő hengerrel végzik.

  • márványozott bőr (vagy achát imitáció): úgy állítják elő, hogy a festéshez előkészített bőrt összegyűrik többszörösen és rendszertelenül, ezután átszórják, vagy rövid ideig belemártják a  színezék oldatába, majd öblítik és  taszítás következik. Ezt többször megismételve többféle színezékkel különleges hatást lehet elérni.

  • mechanikai gyártási eljárások: olyan  gyártási eljárások, amelyeknél az alsórész összeszerelését varrással vagy szegezéssel végzik.

  • mechanikai kikészítés: az összeszerelt lábbelin végrehajtott mechanikai megmunkálások, mint pl. a  talpszélmarás, a  polírozás.

  • melegbélés: a téli viseletre gyártott lábbelik jó hőszigetelő tulajdonságú  bélése. Anyaga lehet természetes vagy  műszőrme,  flanel stb.

  • melegbéléses lábbeli: olyan  általános használatú lábbeli, amelynek anyagösszetétele és szerkezete fokozott hőszigetelésű.

  • melegvulkanizálás: magas (100-180 °C) hőmérsékleten végzett  vulkanizálás. Ilyen eljárással készítenek gumitalpakat és  direkt vulkanizált lábbeliket.

  • melton: sávolykötéssel készült vastag, tömött, puha fogású, bolyhos felületű gyapjúszövet. Téli lábbelik  felsőrészét készítik belőle.

  • membránbőr: lágy, simulékony, de kis nyúlású, mindkét oldalán csiszolt kecske-, esetleg juhbőr. Gázórák (gázmembrán), hangszerek (pl. orgona) készítéséhez használják fel. Eredetileg timsós, szömörcés cserzéssel ( dongolacserzés) készült. Ma  növényi krómos cserzést ír elő a szabvány. Vastagsága min. 0,35 mm, max. 0,75 mm. kerülete min. 18 dm2 (MSZ 227-56). Ló elejéből is készülhet (MSZ 228-56).

  • mennyezetszárító: a cipőiparban régebben alkalmazott levegős szárítóberendezés, amelynek egy része a mennyezet alatt helyezkedett el.

  • merev hártya: a kaptafa felületére húzott (vákuumformázott), termoplasztikus, vékony fólia. Divatcipők tervezésénél használják.

  • meszezés: a  bőrgyártás egyik előkészítő művelete. A feláztatott ( áztatás) bőröket oltott mésszel Ca(OH)2 lúgosított nátrium-szulfid (Na2S) vagy nátrium-hidroszulfid-(NaHS) oldattal kezelik 8-10 órától 5 napig terjedő ideig 18-28 °C-on. A meszes lé elroncsolja a bőrön levő  keratin anyagokat, vagyis a szőrt és a felhámot ( bőr). Ez 8-10 óra alatt is végbemegy. A meszezés hosszabb ideig való folytatása elsősorban a  készbőr puhaságának fokozására való. Ugyanis meszezéskor oldódnak a  kollagén rostok között levő sejtfehérjék, ragasztóanyag stb. Ezzel a bőrszerkezet fellazul, a készbőr puhább és nyúlékonyabb lesz. Ebből következik, hogy a leghosszabb ideig a kesztyűbőröket meszezik. Ha a meszes lé kevés szulfidot tartalmaz, a szűr nem megy tönkre, csak fellazul és a bőrökről tompa késsel letolható. Ez az ún. szőrmentő meszezés. Munkaigényes volta miatt ma már alig alkalmazzák. A meszes üzemben többféle mechanikai műveletet is elvégeznek, úm.  húsolás, célja a hájashártya eltávolítása,  színelés, a szőrök elroncsolása után még a bőrben maradt felhámrészecskék kinyomása. A felhám és a szőr elroncsolása, a hájashártya eltávolítása után kapják a készbőrgyártás tulajdonképpeni nyersanyagát, a  pőrét. A szőr eltávolítását fehérjebontó  enzimkészítményekkel is el lehet végezni (enzimmeszes). Olyan bőrökhöz használják fel, amelyeknél a szőr értéke nagy (pl. juh, kecske, esetleg sertés stb.), mert a felhasznált enzimek a szőrt nem támadják meg. Inkább elméleti jellegű egyéb szőrtelenítési eljárások is ismeretesek : amin meszes (dimetilamin hatóanyaggal), amelyet leginkább a mész-szulfidos meszessel kombinálva használnak. Klóroxidos szőrtelenítés stb.

  • metrikus számozás: a lábbeli cm-ben vagy mm-ben kifejezett  nagyságszáma.

  • méretrendszer: azon méretek, amelyek a lábfejet, a lábbelit vagy az alkatrészt jellemzik.

  • méretváltozó: a lábbeli-alkatrész valamely méretének szomszédos nagyságszámok közötti különbsége. Cipőiparban a  nagyságszámonkénti és  bőségszámonkénti változókat alkalmazzák.

  • mérőszalag: a lábfej, a kaptafa lineáris és kerületi méreteinek meghatározásához használt 6-10 mm széle, hajlékony szalag. Felületén cm- és öltésskála (néha  size-skála) ) található.

  • mértani sorozat: olyan  nagyságsorozat, amelynél a nagyságszámonkénti változó egyenesen arányos az aktuális mérettel (annak néhány százaléka).

  • mértékrendszer: a lábbeli nagyságszámozására alkalmazott mértékegység. A cipő hosszúságát  angol,  amerikai nagyságszámban, ill. párizsi  öltésben, mm-ben vagy cm-ben ( metrikus nagyságszámozás) fejezik ki.

  • mésztelenítés: a meszes műveletek elvégzése után nyert  pőre ( meszezés) közvetlenül még nem cserezhető ( cserzés). Alkalitását és főleg mésztartalmát még csökkenteni kell. Erre való a mésztelepítés. Olyan anyagokkal (mésztelenítő szerekkel) végzik, amelyek a pőre lúgosságát csökkentik és a mésszel Ca(OH)2 lehetőleg oldható sókat alkotnak. Ilyenek: tejsav, sósav, esetleg kénsav (ezeket óvatosan kell adagolni, mert a bőrt károsan duzzasztják), savanyú sók pl. (NaHS03), ammóniumsók stb. A mésztelenítést vizes fürdőben 25-35 °C-on végzik.

  • mikroporózus gumi: szerkezetükben gázzárványokat tartalmazó, jó kopásállóságú hőszigetelő gumianyag. Sűrűsége 0,3-1,0 g/cm3 között változik. Lemezek formájában kerül forgalomba,  járótalpakat,  platformokat és  sarkokat készítenek belőle. Ismert a mikroporózus  formatalpak gyártása is.

  • millolás:  töretés.

  • mindennapi viseletű lábbeli: átlagos minőségű anyagokból, általános használati célra készült  lábbeli.

  • minőségi kategória: a minőség racionális összetevőinek színvonalát meghatározó, a használati cél által támasztott követelmények kielégítésének mérésére való rendszer. A tartósságot és esztétikai küllemet figyelembe véve adja meg, azonos használati célú termékek választékában, a termék által elfoglalt hely jellemzőit. Az egyes minőségi kategóriákhoz megfelelő minőségi jeleket (pl. A, B, C vagy A, 1, 2,) és szóbeli jellemzőket (pl. kiváló, közepes, nem megfelelő) rendelnek. Rendszerint a magasabb fokozatokkal szemben magasabb kiviteli követelményeket is támasztanak.

  • minőségi osztályozás: bőrnél tulajdonképpen nem a minőséget, hanem a kiszabhatóságot vizsgálják. Megállapítják azoknak a hibáknak a mennyiségét, amelyek az adott bőrterület felhasználását korlátozzák vagy kizárják, mert beszabásuk esetén a készbőrtermék tetszetősségét, a termék használhatóságát csökkentenék. A hibák mennyisége és a készbőr területi részeihez viszonyított elhelyezkedése szerint a bőröket a vonatkozó szabványok által meghatározott minőségi osztályok egyikébe sorolják. A nem megfelelő minőségű bőröket (az egész felületre kiterjedő barkarepedés, barkafolyás, fedőréteg lepergés stb.) nem szabad osztályozni (MSZ 5479-56). Ezek szabványon aluli minőségűek.
    Konfekcionált termékeknél: kifejezi a terméken található, elsősorban - de nem kizárólag az esztétikumot befolyásoló anyag és megmunkálási hibák mennyiségét, jellegét és mértékét, a kivitelezés színvonalát (kiviteli minőség).

  • minőségtervezés: a termék (lábbeli, bőr, szőrmeáru) tudatos felépítése a gyártmánytervezés során közel azonos minőségű alkatrészekből.

  • minősítés: a kész lábbelik  minőségi osztályokba sorolása, ill. a bemutatott lábbeli minőségének megítélése.

  • minta:

    1. a felsőrész síkba terített képének ( alapminta), ill. az alkatrészek papírból (kartonból) kivágott képe; vagy

    2. a gyártandó ( kontraminta) vagy gyártott termékek egy reprezentánsa.

  • mintasatu: fémlemezből kivágott  minták szélének megmunkálásakor, azok befogására való eszköz.

  • modell: egy terméktípuson belül (  lábbelitípusok) a különböző összetételű, de azonos vagy nagyon hasonló technológiával gyártható termékek köre.

  • modellezés: a  modellek tervezése.

  • modelléria: az új  modellek tervezésével, a mintakészítéssel és a  sorozatkifejtéssel foglalkozó vállalati osztály (csoport).

  • modellkarton: nyers vagy fehér színű, jól simított  papíranyag. Cipőmodellek rajzolásához,  alapminták kivágásához használják.

  • modellőr: a  modellek tervezésével foglalkozó szakember.

  • modellrajz: a tervezett gyártmány perspektivikus vagy más grafikai megoldással készült képe. Gyakran egyéb, információt hordozó képpel egészítik ki.



    Modellrajzok
  • mokasszin: könnyű, hajlékony cipő, amelynek felsőrészét a talpbéléssel együtt alakítják ki. Jellegzetessége a fej közepén levő  fejbetét. Alulról felfelé foglalják, vagy előbb összevarrják (összefűzik) a felsőrészt és a fejbetétet, majd  belső formázással alakítják.

  • Molière szabású cipő: egy vagy két fűzőlyukú, félmagas sarkú, fűzős női cipő.

  • molino: vászonkötéssel készült olcsó  pamutszövet.  Közbélésnek,  oldalerősítőnek használják.

  • monitor: előhúzó-orrfoglalógép.

  • MONDOPOINT: Nemzetközi Szabványosítás eredményeként született méretmegjelölési módszer. Alapja  direkt  metrikus hosszúság és a  bütyökszélesség.

  • mosóbőr:  szémis cserzésű, műszaki célokra készített bárány-, ill. juhbőr. Kocsimosáshoz, ablak, ill. optikai műszerek tisztításához használják. Mosószerrel és a vízzel szembeni ellenállás javítására a cserzést többnyire formaldehiddel kombinálják.

  • motolla: a bőröket folyadékokban mozgató berendezés (elsősorban az  áztatás és a  meszezés végzéséhez használják). Két fő része van: egy homorú fenekű, betonból, fából vagy vasból készült teknő- és egy keverőberendezés (vitorla, motolla). A vitorla két oldaltárcsából és hat lapátból áll.


  • Motolla

  • motoros csizma: elöl végig fűzős, a szár tetején csattal is rögzíthető, nehéz kivitelű férfi  csizma.

  • MSZ: magyar országos szabványok jelzése ( szabvány).

  • munkairányító (diszpécser): általában egy üzemrész zavartalan termeléséhez szükséges feltételeket biztosító dolgozó.  Tűzödei üzemrészekben a  DOD és  DOO rendszerű futószalagoknál az a dolgozó, aki a munkát adagolja.

  • munkalábbeli: a munkavégzés közben, átlagos munkakörülmények között viselt lábbeli. Álló foglalkozású dolgozók részére olyan munkalábbeliket gyártanak, amelyek segítik a testsúly egyenletes elosztását, a bokarész tartását.

  • munkásvédelmi lábbeli: speciális munkakörülmények között dolgozók számára készített, különleges tulajdonságú lábbeli (pl. nedves munkahelyeken dolgozók bakancsa,  gumicsizma stb.).

  • műanyagsarok: polietilénből, polipropilénből stb.-ből gyártott, belül gyakran üreges  sarok.

  • műanyagos kikészítés: olyan  kikészítés, amelynél a bőrre felvitt  filmképző anyag polimerizált emulzió. Összefüggő, termoplasztikus réteget képez a bőrfelületen.

  • műbélés: a természetes  bélésbőrt pótló  műbőrféleség.

  • műbőr: tágabb értelemben a természetes bőröket helyettesítő, mesterségesen előállított anyagok. Szűkebb értelemben a  puhabőrök helyettesítésére alkalmas, természetes vagy szintetikus alapanyagokból előállított anyagok; vannak  teljesértékű és nem teljesértékű műbőrök.

  • műcserzőanyagok: kémiailag előállított szerves vegyületek, amelyek cserzőhatásukban a  nővényi cserzőanyagokhoz hasonlítanak. Többnyire polikondenzációval előállított hosszúláncú molekulák, rendszerint savas hidrofil ionhalmazokat tartalmaznak, és a műanyagok csoportjába sorolhatók. A növényi cserzőanyagok bizonyos mértékű helyettesítésére, azok egyes tulajdonságainak javítására (diffúzióképesség fokozása, világos színképzés) használják. Használatosak  krómos bőrök utáncserzésére is, a teltség és csiszolhatóság javítására.

  • műlakk: fényes felületű  műbőr.

  • műselyemszövet: műselyemfonalból, szövéssel előállított cipőfelsőrész anyag. Legismertebb fajtája az atlasz.

  • műszaki bőrök: mindazok a bőrök, amelyek gépek vagy berendezések alkatrészeként, ill. felszereléseként szolgálnak. Ilyenek:  gépszíjbőr,  manzsettabőr,  verőszíjbőr, futóbőr,  transzparens bőr,  pikkerbőr stb.

  • műszaki hibák: a gyártás során valamely művelet, természeti folyamat helytelen kivitelezéséből származó hibák. A termék  minőségi osztályát befolyásolják.

  • műszaki középszám: a  nagyságcsoporton belül a tervezés alapja a  nagyságszám (pl. női cipőknél a 37 öltés, a 4 size vagy a 230 mm-es nagyságszám).

  • műszaki vászon: vászonkötésű  pamutszövet. Pl.  rámán varrott gyártási eljárású lábbelik  foglalótalpbélésén a  varratfal  kierősítésére használják.

  • műszálcérna: poliamid, poliészter stb. fonalból készített nagy szilárdságú  cérna. Felsőrész és alsórész összeszereléséhez egyaránt használják.

  • műszőrme: a természetes  szőrmét imitáló, puha, bolyhos felületű textilanyag. A cipőipar főleg  bélésként használja téli lábbelikben.