World-Wide Web

Ha már ültünk számítógép előtt és tudjuk kezelni az egeret, akkor bátran mondhatjuk, hogy a WWW használatát akár 5 perc alatt is elsajátíthatjuk! Nem kell hozzá más, csak egy számítógép, ami rá van kötve a hálóra és van rajta pl. egy Netscape Navigator nevű böngésző program, és persze a számítógéphez nem árt egy egér sem (hacsak nem vagyunk annyira mazochisták, hogy pl. a lynx-et használjuk - ez ugyanis egy alfanumerikus terminálra tervezett karakteres program). A World-Wide Web nem egy külön hálózat, hanem az Internet része, és egy új technológiát hozott az információcserében. Az adatok továbbítását egy új protokoll végzi, ez az ún. HyperText Transfer Protocol (HTTP). Ez a protokoll szöveges információkon kívül más (grafikus, videó vagy hang) adatok továbbítását is lehetővé teszi. A Web lapokat tároló fájlok külön adatformátummal rendelkeznek, ez a HTML formátum. A HTML (HyperText Markup Language) a Web dokumentumok leíró nyelve. A hypertext egy olyan szöveges állománytípust jelent, melyen belül számos hivatkozás (más néven kapocs, link) lehet más dokumentumokra, függetlenül attól, hogy egy adott dokumentum hol található (lehet a helyi számítógépen, de bárhol az Interneten is). A hypertext segítségével milliónyi dokumentum lehet összekapcsolva egymással az Interneten keresztül - innen ered maga a WWW elnevezés is, amely világméretű pókhálót jelent. A World-Wide Web "platformfüggetlen" technológia, ami számunkra azt jelenti, hogy "szörfözéshez" használhatunk IBM PC-t, Macintosh-t, Amigát vagy Unix munkaállomást is, ugyanis a HTML dokumentumok megjelenítői, a Web-böngészők működnek csaknem bármely számítógép bármely operációs rendszerén.

Az Interneten minden egyes dokumentumnak saját "elérési útvonala" van, mellyel egyértelműen azonosítható. Ez vonatkozik a Web oldalakra is. Ezt az elérési útvonalat hívjuk URL-nek (Uniform Resource Locator). Egy Web oldal tipikus címe pl.:

http://www.szote.u-szeged.hu/Radiology/index.html

A cím első fele (http://) arra utal, hogy ez egy Web (hypertext) oldal. Ezen kívül más protokollokat is használhatunk, mint pl. a File Transfer Protocol: ftp://, vagy a hírcsoportok eléréséhez: news://, a gopher-hez: gopher://. Ezek után következik a számítógép neve, majd az az alkönyvtár (/Radiology/) ahol a dokumentum található. Az "index.html" magának a fájlnak a neve.

Azoknak, aki saját maguk akarják felfedezni a WWW-t, a nagyobb katalógus- és keresőrendszereket lehet ajánlani. A katalógusrendszerek közül a Yahoo a legnagyobb és legátfogóbb, mindenkinek ezzel érdemes kezdeni. Végül jöjjön egy lista a legnépszerűbb "search-engine"-ekről.
 

Külföldi keresőrendszerek:
 
Alta Vista  http://www.altavista.digital.com 
AOL Netfind  http://www.aol.com/netfind 
Excite http://www.excite.com 
Einet Galaxy http://www.einet.net 
Hotbot http://www.hotbot.com 
Infoseek http://www.infoseek.com 
Lycos http://www.lycos.com 
Webcrawler http://www.webcrawler.com 
Yahoo http://www.yahoo.com 
 

Magyarországon:
 
Heuréka  http://www.hungary.com/heureka 
HuDir  http://www.hungary.com/hudir 




Tartalom