3. Geológia az Interneten

3.1. Információk geológiai szervezetekről

Szakmai szempontból nem feltétlenül a különböző geológiai szervezetek bemutatkozó lapjai a legfontosabbak - bár sok köztük a valóban színvonalas, informatív összeállítás. A földtani információforrások bemutatását gyakorlati megfontolásból kezdjük velük: a továbbiakban ugyanis - főként adatszolgáltatói minőségben - gyakran fogunk találkozni különböző intézményekkel. Akkor az ebben a pontban szereplőket már ismertnek fogjuk tekinteni.

Az alábbiakban a legfontosabb hazai és külföldi geológiai szervezeteket tevékenységük szerint csoportosítva mutatjuk be. (A WWW Virtual Library Earth Sciences Organizations oldalán számos földtudományi szervezet címét találjuk meg országonkénti bontásban.)
 

Egy-egy ország geológiai szolgálata országos hatáskörű, központi intézmény. Feladata, hogy korszerű, megbízható geológiai információval lássa el a társadalmat. Ennek érdekében gyűjti, tárolja, feldolgozza és szolgáltatja a földtani adatokat. Ezeket főként a központi és helyi közigazgatás, a vállalkozások és a kutatók használják az ásványi nyersanyagok, a vízbázisok kutatásában, a környezetvédelemben, a területfejlesztési tervek kialakításában. A geológiai szolgálatok végzik az ország rendszeres földtani és geofizikai térképezését, ezért átfogó információért hozzájuk érdemes fordulni.

A kelet-közép-európai régió geológiai szolgálatai - vagy az ilyen szerepet betöltő intézetek - közül az alábbiak vannak jelen az Interneten:
 
Magyar Geológiai Szolgálat
Czech Geological Survey - CGU
Geological Survey of Slovak Republic
Geological Survey of Austria - GBA
Geological Survey of Slovenia - IGGG

Rendkívül sok hasznos információt, ötletet találhatunk a legnagyobb geológiai szolgálatok honlapjain (3. ábra), ill. az európai szolgálatok szövetségének Web-oldalain:
 
U.S. Geological Survey
Geological Survey of Canada
Australian Geological Survey Organisation
British Geological Survey
Bureau de Recherches Géologiques et Minière - BRGM
Federal Institute for Geosciences, Germany - BGR
EuroGeoSurveys

 

3. ábra. Az ausztrál geológiai szolgálat nyitólapja
 

Kiemelkednek még a mezőnyből az észak-európai szolgálatok bemutakozó lapjai:
 
Geological Survey of Finland
Geological Survey of Sweden - SGU
Geological Survey of Norway - NGU

A Yahoo katalógusban találhatunk egy hosszú listát a geológiai szolgálatokról, a legteljesebb azonban a Jürgen Kraus kolléga által gondozott Geological Surveys and Natural Resources Departments címlista.
 

A legnagyobb hazai geológiai-geofizikai kutatóintézetek igényes honlapokkal mutatkoznak be a hálózaton:
 
MTA Geokémiai Kutatólaboratóriuma
MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, Sopron
MTA GKKI Földrengésjelző Obszervatórium
MTA Bányászati Kémiai Kutatólaboratóriuma, Miskolc
Magyar Állami Földtani Intézet
Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet

A külföldi kutatóintézetek, laboratóriumok vonatkozó Web-helyeinek listáját ld. pl. a sci.geo.petroleum Internet Resources c. összeállítás Laboratories, Research Institutions, and Government Organizations  oldalán.
 

A felsőfokú geológusképzéssel foglalkozó hazai információforrások színvonala - finoman szólva - egyenetlen. Ez kissé meglepő, hiszen az egyetemek általában az internetes fejlesztések úttörői között vannak nálunk is - igaz, nem feltétlenül a geológus hallgatók-oktatók a legaktívabbak ezen a téren. Ezzel együtt bízzunk benne, hogy mire ez a kiadvány az olvasók kezébe kerül, már minden itt ajánlott honlap megüti a mértéket.
 
ELTE Earth Sciences Home Page
JATE Földrajzi-Földtani Tanszékcsoport
ME Bányamérnöki Kar
KLTE tanszékei

A külföldi egyetemek földtudományokkal foglalkozó oldalainak se szeri, se száma. Linkgyűjtemény található pl. a sci.geo.petroleum Internet Resources címgyűjtemény Colleges  lapján, vagy a Geology and Earth Science Departments - Worldwide  oldalon. (C. DeMello pedig arra vállalkozott, hogy a "világ valamennyi egyetemének" URL-címét összegyűjtse. Jelenleg 3000 körül tart.)
 

A Magyar Tudományos Akadémia  az intézmény rangjához méltó összeállítással mutatkozik be az Interneten, ezen belül azonban a Földtudományok Osztályáról jelenleg csak a legszükségesebb címeket tudhatjuk meg.

A legjelentősebb hazai földtani tudományos társaságok (Magyarhoni Földtani Társulat, Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, Magyar Geofizikusok Egyesülete, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület) a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének tagjai, címüket ld. a MTESZ Web-lapján. Saját honlappal jelenleg csak a Magyar Geofizikusok Egyesülete  büszkélkedhet.

A külföldi társaságok közül elsőként az IUGS-t (International Union of Geological Sciences) kell említenünk, amely a világ egyik legnagyobb tudományos szervezeteként, elsősorban nemzetközi kutatási programok szervezésével segíti a földtan dinamikus fejlődését. Web-lapján sok egyéb mellett, megtaláljuk legnagyobb tagszervezetei, azaz a legfontosabb nemzetközi szakmai egyesületek hálózati címét.

Az American Geological Institute több mint 30, USA-beli tudományos társaság és szakmai szervezet szövetsége. Honlapja számos kérdésben "megkerülhetetlen".

Néhány további külföldi, ill. nemzetközi társaság Web-címe:

AAPG - American Association of Petroleum Geologists

AGU - American Geophysical Union 

COGS - The Computer Oriented Geological Society

EAGE - European Association of Geoscientists & Engineers

GSA - Geological Society of America

IAMG - International Association for Mathematical Geology

IMA - International Mineralogical Association

SGF - Société Géologique de France
 

A nagy külföldi geológiai-geofizikai kutatócégek, a bánya- és - mindenekelőtt - az olajvállalatok "természetesen" impozáns - és tartalmas - honlapokkal várják az érdeklődőket. Itt csak a legnagyobb cégek elérési címét adjuk meg:

Kutatócégek:
Schlumberger
DigiCourse
Earth Resource Mapping
Sercel
Petroleum Geo-Services
Western Geophysical
 
Bányavállalatok:
Rio Tinto
Anglo American
De Beers
Broken Hill Proprietary
Placer Dome
 
Olajcégek:
Royal Dutch Shell
Exxon
Mobil
British Petroleum
Chevron
Amoco
Texaco

További cégek tucatjainak URL-címe található a sci.geo.petroleum Internet Resources dokumentum Companies oldalán, ill. a Mining & Exploration Companies linkgyűjteményben.

Hazai földtani vállalkozások önálló honlappal ez ideig nem jelentek meg. Ugyanakkor a Szaknévsor  hálózati adatbázisában a bányászat, földtan, geotechnika, környezetvédelem vagy kútfúrás kulcsszavak segítségével több kisebb-nagyobb cég adatait megtalálhatjuk.
 

3.2. Tudományos célú információforrások

Az első hálózati szolgáltatások között jelentek meg az OPAC-ok (Online Public Access Catalog), a hálózaton elérhető nyilvános könyvtári katalógusok. A legkorábbi - általában még ma is működő - rendszerek Telnettel érhetők el. Később készültek gopherrel böngészhető OPAC-ok, az utóbbi években pedig egyre több katalógus kap látványos HTML felületet.

Magyarországon több tucat könyvtár nyújt hálózatos szolgáltatást. Földtani kiadványokat a nagy országos gyűjtemények (Országos Széchenyi Könyvtár, MTA, Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) mellett a geológusképzéssel is foglalkozó egyetemek könyvtárában érdemes keresnünk.

3. tábl. Hazai OPAC-ok

Könyvtár Telnet-szerver
Login
Jelszó
"geológia"
OSZK primula.oszk.hu
nektar
-
52
MTA alpha.mtak.hu
aleph
-
293
OMIKK omk.omikk.hu
xopac
-
41
JATE libra.bibl.jate.u-szeged.hu
opac
-
577
ME marki.lib.uni-miskolc.hu
opac
opac
39
KLTE opac.lib.klte.hu
opac
opac
202
ELTE exlibris.elte.hu
opac
opac
2

A fenti táblázatban a bejelentkezéshez szükséges adatokon kívül feltüntettük a "geológia" kulcsszóra adott találatok számát is. Ez a szám az adott könyvtár állományában található geológiai szakkönyvek mennyiségén túl attól is függ, hogy hány év anyagát dolgozták fel eddig, vagy hogy a tárgyszavazás során következetesen a "geológiá"-t alkalmazták-e mindig, esetleg a "földtan" is megengedett volt, stb. Az ékezetes betűk is okozhatnak problémát a kereséskor, a legtöbb rendszer az ékezetek elhagyását ("geologia") javasolja.

Ezzel együtt, az OPAC-ok használata egyszerű (vagy némi gyakorlással megtanulható), a kezelőprogram mindig tájékoztat a teendőkről, ill. a lehetséges lépésekről (4. ábra). Egyébként az Interneten gyakran előfordul, hogy elsőre nem érjük el a célunkat, de nem szabad egyből feladni, kitartóan próbálkozni kell.

4. ábra. Az OMIKK-katalógus főmenüje

Az említett katalógusok közül aJATE és a KLTE OPAC-ja hipertext változatban is elérhető - ezek felülete egy-egy jól működő elektronikus űrlap, így használatuk már semmi izgalmat nem jelent... :-)

Több OPAC összekapcsolásával külföldön már a nyolcvanas években létrejöttek olyan közös adatbázisok, amelyek révén egyszerre több könyvtár katalógusában is lehetett kutatni (ld. pl. COPAC  vagy Melvyl). Az első ilyen hazai adatbázis a KözElKat - a Magyar Könyvtárak Közös Elektronikus Katalógusa.

A külföldi OPAC-okról és közös katalógusokról a BKE Külföldi online katalógusok, adatbázisok  kalauzából, valamint Bakonyi G. "Kutatás a hálózati könyvtári katalógusokban"  c. NIIF-füzetéből tájékozódhatunk.
 

Egyre több szakmai folyóirat található meg az Interneten - különböző formában. Egyes lapok csak a tartalomjegyzéket közlik, gyakran már a nyomdai megjelenés előtt. Mások a cikkek rezüméjét is közzéteszik, és vannak teljes terjedelemben publikált folyóiratok is a Hálózaton. A fontosabb geológiai, ill. általános természettudományi periodikák lényegében hiánytalanul elérhetők a Weben. A legnagyobb impakt faktorú (leggyakrabban idézett) szaklapok (vö. www.pet.psi.ch/~maguire/impact_94.html) elektronikus változatának címe:
 
American Journal of Science
Contributions to Mineralogy and Petrology
Earth and Planetary Science Letters
Earth-Science Reviews
Geochimica et Cosmochimica Acta
Geological Society of America Bulletin
Geology
Geophysical Research Letters
Journal of Geophysical Research - Space Physics
Meteoritics and Planetary Science
Nature
Reviews of Geophysics
Science

Számos földtudományi folyóirat URL-címe található meg az On-line Earth Science Journals címlistában.

Szerencsére nemcsak azon folyóiratok tartalmába tekinthetünk bele az Interneten, amelyek kiadója fontosnak tartja a hálózati megjelenést. Lelkes kollégák ugyanis sok, honlappal (még) nem rendelkező periodika tartalomjegyzékét elhelyezik a Weben. Ez tette lehetővé, hogy Daniele Pinti mintegy 500 földtani folyóirat (!) hálózaton elérhető változatának címét  gyűjtse össze.

Mint korábban már említettük, a San Diego-i Egyetem Geoscience Information Center Mailing Lists  oldalán feliratkozhatunk olyan automatikus levelezési listákra, amelyekről folyamatosan megkapjuk a vezető földtani folyóiratok legújabb számának tartalomjegyzékét.

A hazai szaklapok közül elsőként az Acta Geodaetica et Geophysica Hungarica volt elérhető az Interneten. Honlapján az 1996-tól megjelent számok tartalmát és a cikkek rezüméjét olvashatjuk. A Földtani Kutatás 1997-ben indult új sorozatának tartalomjegyzéke az MGSZ Web-szerverén található.

Léteznek már nyomdafestéket sosem látott, csak a Hálózaton megjelenő földtani folyóiratok is! Az Electronic Geology  nyitotta meg a sort. Első, történelminek nevezhető száma 1996. júl. 22-én jelent meg a Weben. A cikkek egy része mindenki által elérhető, nagyobb részük azonban csak meghatározott díj ellenében tanulmányozható, előfizetés híján csak a rezüméket olvashatjuk. (1998 elején a Springer Verlag bejelentette, hogy átveszik, és a továbbiakban Electronic Geoscience néven ők adják ki a lapot.)

1996 őszén került fel a Webre az Electronic Journal of Geotechnical Engineering, majd 1997 januárjában a globális geofizikai, meteorológiai és földrajzi jelenségekkel foglalkozó Earth Interactions első száma. Utóbbi hangsúlyozottan törekszik a számítástechnika nyújtotta lehetőségek kihasználására (animált ábrák, hiperlinkes hivatkozások stb.). 1997 nyarán indult az Electronic Oil Exploration. Megjelenés előtt áll a Palaeontologia Electronica; a lap Web-oldalán e füzet írásának idején a szerkesztőség tájékoztatója olvasható.

Az elektronikus publikációkkal kapcsolatban jelenleg még számos probléma megoldatlan, pl.:

Ezzel együtt nem kétséges, hogy az elektronikus publikációk egyre nagyobb - sőt, néhány éven belül vezető - szerepet fognak betölteni az új tudományos eredmények közzétételében.
 

A forgalomban levő és újonnan megjelent szakkönyvekről egyre megbízhatóbb és teljesebb képet kaphatunk az Internet segítségével. Erről a kiadók és forgalmazók gondoskodnak saját jól felfogott érdekükben, annál is inkább, mivel a könyv az egyik legjobban eladható termék a gyorsan bővülő online piacon.

Az Elsevier Science kínálatából a www.elsevier.nl/homepage/browse.htt címen választhatjuk ki a földtudományokat. A Kluwer Academic Publishers teljes katalógusából a földtudományokkal foglalkozó könyveket a (kissé szokatlan) www.wkap.nl/hierarchy.htm/7+0+0+0+NOTHING+COMBINED címen tekinthetjük át. A www.lights.com/publisher Web-oldalon egyszerre több tucat kiadó szakkönyveinek katalógusában kereshetünk.

A GeoScience Books  kifejezetten földtani szakkönyvek terjesztésére szakosodott cég, online katalógusa többszáz könyvcímet tartalmaz. A gs.ucsd.edu/geobooks-97.htm Web-oldalon a legújabb szakkönyvekről tájékozódhatunk. Az USGS aktuális kiadványairól a pubs.usgs.gov/publications helyen értesülhetünk.

A jelenleg legnagyobb online kereskedőcég, az Amazon Books  mintegy 3 millió címet kínál. Ezek között százával találunk földtudományi szakkönyveket, amelyek egyébként hitelkártyával Magyarországról is megrendelhetők.

Teljes szövegű földtani szakkönyvek is találhatók már a Hálózaton! Különböző megoldásokkal találkozhatunk mind a könyvek géprevitelét, mind az elérhetőségét illetően:

Utóbbi kézikönyv a Samizdat Press  egyik kiadványa. Ez a cég ingyenes terjesztésre felajánlott könyvek, jegyzetek, szoftverek "hálózatos kereskedelmére" vállalkozott.

További teljes szövegű szakkönyvek tucatjai (!) találhatók az amerikai tudományos akadémia kiadója, a National Academy Press földtudományi oldalán.
 

Egyre több fontos és érdekes szakmai gyűjtemény "látogatható" a hálózaton. A nagy, sőt világhírű, vagy éppen helyi jelentőségű múzeumok anyaga mellett számos virtuális - csak az Interneten létező - gyűjtemény tekinthető meg böngésző programmal (5. ábra). Erős túlsúlyban vannak az önálló vagy természetrajzi múzeumokon belüli őslénytani és ásványtani kiállítások; az ettől eltérő tematikára külön felhívjuk a figyelmet.
 
Őslénytani kiállítások:
Museum of Palaeontolgy, University of California, Berkeley
Honolulu Dinosaur Exhibit, Hawaii
Dinosaur Valley Museum, Western Colorado

Ásványtani kiállítások:
Mineralogy Museum, École des Mines de Paris
WWW Gem and Mineral Show
Hillman Hall of Minerals, Carnegie Museum of Natural History, Pittsburg
Natural History Museum, Los Angeles County
Smithsonian Gem and Mineral Collection

Természettudományi múzeumok:
a Firenzei Egyetem Természettudományi Múzeuma
Stuttgarti Természettudományi Múzeum
a Belga Királyi Természettudományi Intézet Múzeuma
Berni Természettudományi Múzeum
Maastrichti Természettudományi Múzeum
Natural History Museum, London
Hooper Virtual Natural History Museum, Carleton Univ., Ottawa
Peabody Museum of Natural History, Yale University (A hagyományos természetrajzi tárlatokon túl külön "termet" szenteltek a tudományos műszereknek.)
Geology Museum, Emporia State University, Kansas (Egy különleges, az üledékes szerkezeteket bemutató gyűjteményt is találunk a múzeum bemutatkozó lapjain.)
American Museum of Natural History ("A gyémántok világa" c. kiállításon mindent megtudhatunk erről a drágakőről - a keletkezésétől a felhasználásáig.)
National Coal Mine Museum, West Frankfort, Illinois (A múzeum a helyi szénbányászatnak állít emléket.)
The Geology of Grand Canyon (A világ egyik leglátványosabb "szabadtéri geológiai múzeuma", a Grand Canyon Nemzeti Park honlapján megismerkedhetünk a terület földtani felépítésével és fejlődéstörténetével.)
The Virtual Silurian Reef, Milwaukee Public Museum (Ezen a címen szilur, kb. 425 millió éves korallzátonyok - csak a Weben látható - színpompás világa tárul elénk, mozgó panorámaképeken.)
Worldwide Museum of Natural History (Ebben a virtuális természettudományi múzeumban tudománytörteneti áttekintés is helyet kapott.)

 

5. ábra. "Gyűjtemény" a kibertérből - a Hooper Virtuális Múzeum előcsarnoka
 

A legtöbb múzeumi honlap újabb hasznos címeket is tartalmaz. Ugyanakkor G.A. Pineda több mint 600 tudományos gyűjtemény Web-címét  szedte csokorba; további geológiai, ill. természetrajzi múzeumokat az ő listájában célszerű keresni.

A hazai kínálat egyelőre inkább csak a múzeumok ismertetésére szorítkozik. Kivételt jelent az Eötvös Loránd Virtuális Múzeum, amely számos különlegességet tartogat a hazai geofizikai kutatásokat elindító világhírű tudós élete, munkássága iránt érdeklődőknek. A virtuális gyűjtemény alapja a valóságban ("kibernyelven": IRL - in real life) is megtekinthető. Az ELGI tihanyi obszervatóriumából 1998 őszén Budapestre költöztetett Eötvös Loránd Emlékkiállításról  ugyancsak olvashatunk online ismertetést. A Magyar Természettudományi Múzeum  bemutatkozó lapjáról kattinthatunk az Ásvány- és Kőzettár, ill. a Föld- és Őslénytár oldalára. Megtalálható a Weben a második legnagyobb hazai természetrajzi gyűjtemény, a gyöngyösi Mátra Múzeum ismertetése, valamint az érdi Magyar Földrajzi Múzeum  honlapja is.
 

A letölthető vagy online használható geológiai adatbázisok egyre fontosabb szerepet töltenek be a földtannal foglalkozó szakemberek mindennapi munkájában. Az elérhető adatbázisok tematikája már most felöleli a földtan szinte minden ágát. Ízelítőül néhány példa:

Az IGBA (IGneous data BAse - magmás kőzetek adatbázisa) 96 ország 22 000 kőzetmintájának elemzési eredményeit (általában főelem-, ritkábban nyomelem- és izotópadatokat) tartja nyilván - köztük kb. 650 magyarországi mintáét. A PETROS Igneous Petrology Databank több mint 37 000 mintát tartalmaz.

Az egész világra kiterjedő paleomágneses adatbázis, a Global Paleomagnetic Database a Pittsburgi Egyetem (GPD1)  vagy a Norvég Geológiai Szolgálat szerveréről (GPD2) tölthető le.

Az International Organization of Paleobotany által létrehozott Plant Fossil Record adatbázis mintegy 250 000 ősnövényfajt tart nyilván. Az adatbázis egyszerű felület segítségével lekérdezhető, vagy a taxonómiai felosztás felől kiindulva "lapozgatható".

A World-Wide Earthquake Locator az első kísérlet az Internet lényegét kihasználó, újszerű munkaeszközként való használatára a földtanban: a szeizmikus információs rendszer működése ugyanis a Hálózatról összegyűjtött aktuális adatokon alapul! A világon bárhol bekövetkezett, 3-asnál nagyobb magnitúdójú földrengések alapadatai néhány órán belül megjelennek a szerveren. Az adatbázishoz a mozgások epicentrumát ábrázoló, zoomolható térképmelléklet is tartozik.

A nagyszámú ásványtani adatbázis közöl elsőként a genfi egyetem Athena Mineralogy adatbankját kell megemlítenünk, amelyben lényegében valamennyi ásvány kémiai összetételének és kristályrendszerének utánanézhetünk. A keresést megkönnyítendő, mind abc szerint, mind az ásványrendszertani osztályozás felől elindulhatunk.

Nem törekednek teljességre, viszont szépen illusztráltak a következő ásványtani adatbázisok:

A göttingeni Geokémiai Intézet szerveréről a szakirodalomban publikált adatok alapján összeállított, több ezer rekordból álló oxigén izotóp adatbázist tölthetünk le.

A GeoRef a világ legnagyobb földtani szakirodalmi adatbázisa, a múlt századtól napjainkig megjelent könyvek és cikkek - kb. másfél millió tétel - bibliográfiai adatait tartalmazza. Az adatbázist az American Geological Institute negyedévente aktualizálja és CD-ROM-on terjeszti. A teljes adatbázis Interneten csak fizetős online szolgáltatóknál érhető el, a GeoRef Information Services  oldalon azonban a legújabb, szerkesztés alatt álló rész lekérdezhető.

Az American Geological Institute havilapja, a Geotimes gondozza a meghirdetett földtani konferenciák, találkozók legteljesebb eseménynaptárát . Az adatbázis a rendezvény témáját, helyét, idejét és a szervezőbizottság címét tartalmazza - ha a rendezők időben bejelentik, akár 3-4 évre előre.

Az EarthWorks  adatbázis állásajánlatokat tartalmaz földtudományi szakemberek számára.
 

Egy-egy kép, térkép, űrfelvétel önmagában is rengeteg adatot tartalmaz, így ezek gyűjteményeit lényegében speciális adatbázisoknak tekinthetjük. A földtudományokban játszott kiemelkedően fontos szerepük mégis indokolttá teszi, hogy külön pontban foglalkozzunk velük.

Változatos témájú fényképek találhatók a Brit Geológiai Szolgálat Weben elhelyezett fotógyűjteményében (BGS Photographic Collection).

Rengeteg kiváló minőségű felvétel látható a Fossil Company Picture Gallery of Fossils gyűjteményében, valamint a NASA Earth Images and Data  c. Web-lapján.

A Bob's Rock Shop  honlapján jóval több érdekességet találunk, mint ami egy bolttól elvárható lenne. A szép ásványfotókon kívül itt csak a kristályrendszerek részletes ismertetését emeljük ki.

A Stuttgarti Egyetem zátonykutató csoportjának Web-oldaláról (Reefgroup Stuttgart Homepage) szebbnél szebb fotókat tölthetünk le, amelyek a paleozóos képződmények fosszilis maradványaitól a recens korallzátonyok élővilágáig többszáz millió évet ívelnek át (6. ábra). Érdemes időt szentelni a zátonyok keletkezéséről szóló részletes leírásoknak is!

6. ábra. A Stuttgarti Egyetem zátonykutató csoportjának honlapja

A Hawaii Egyetem  honlapja, valamint a Johns Hopkins Egyetem  szervere video- és műhold képeket, köztük valós idejű felvételeket kínál.

A Great Globe Gallery  munkatársai hihetetlen mennyiségű világtérképet, földgömböt, űrfelvételt stb. gyűjtöttek egybe - köztük számos földtani (pl. vulkanológiai, szeizmológiai, lemeztektonikai) vonatkozású ábrát is. A Download Planet Earth  oldalról kiindulva a földfelszín bármely, általunk megadott területéről találunk és letölthetünk digitális terepmodellt, térképeket és/vagy műhold felvételeket.

A Texas-i Egyetem Könyvtárának több mint 200 000 darabból álló térképgyűjteményéből  egy reprezentatív válogatást elhelyeztek az egyetem Web-szerverén, így ott a világ bármely részéről találunk áttekintő térképet, köztük geológiai térképeket is. Átfogó magyarországi térképgyűjteményt  Zentai L. állított össze az ELTE Térképtudományi Tanszékének szerverén.

Térinformatikai szoftverekkel előállított "intelligens" (a grafikus elemeken kívül háttéradatokat is tároló) térképek is használhatók, lekérdezhetők a Hálózaton keresztül - megfelelő kiegészítő plug-in letöltése után. Az egyik legnagyobb térinformatikai cég, az Intergraph szerverén megtekinthetjük például az Amazon Basin környezetvédelmi projekt térképeit, vagy - hogy egy kifejezetten szakmába vágó példát említsünk - az Alabamai Geológiai Szolgálat munkatársai által felépített ... hm, nem tévedés: horgászati adatbázist  (nyilván munkaidőn kívül készült ;-) ), amely Alabama állam legjobb horgászhelyeit mutatja be. A GeoMedia Web Map  oldalról kiindulva további online GIS adatbázisokat érhetünk el (közülük a leginformatívabb kétségtelenül a Federal Highway Administration térképi adatbázisa).

A Pittsburgh Egyetem Global Platemotions  lapjáról, ill. a berkeley-i Kaliforniai Egyetem Plate Tectonics  oldaláról a litoszféra lemezek vándorlását bemutató animációkat indíthatunk el. Számtalan további képre bukkanhatunk a Berkeley Egyetem őslénytani múzeumának honlapján összegyűjtött URL-címeket (Image Collections) követve.
 

Ha más szolgáltatást nem nyújtana az Internet, csak ingyen használható (freeware), szabadon terjeszthető (public domain), vagy legalább ingyen kipróbálható (shareware) programokat tölthetnénk le róla, már akkor is nagyon hasznos fórum volna - igaz, akkor lényegesen kevesebben használnák.

Lehetetlen felsorolni a Hálózaton elérhető földtani programokat. Nagy számban találhatók például:

A programok egy része online indítható, legtöbbjüket viszont használat előtt le kell tölteni a saját gépünkre. Ezek általában tömörítve vannak elhelyezve egy FTP-szerveren, és "anonymous ftp"-vel kell őket áthozni, majd kicsomagolás után telepíteni.

A Weben található földtudományi szoftverekről P. Ingram állított össze átfogó kalauzt The Soft Earth címmel. Az ausztrál szerveren tárolt eredeti dokumentum helyett célszerű valamelyik közelebbi gépen elhelyezett ún. "tükrözött" másolatot felkeresni (pl. a svédországi vagy az angliai kópiát).

Az Erlangeni Egyetem Geological Software oldalán operációs rendszerek szerint csoportosított földtani szoftver címlistát találunk.

A legfontosabb komputerizált szakterületeket ölelik fel az alábbi Web-oldalak:
 
Software for Mathematical Geology
Software and Modeling Resources
Geostatistics Software Directory
Thermodynamics and Phase Equilibrium Calculations in Geology (T. Gordon)
Mineralogical Software on the WWW (J. Brady)
Software for Groundwater Modeling and Analysis (A. Piggott)
Software with Applications in Structural Geology (S. Schimmrich)
Map Projection Software
Geophysics Resources - Software

Sok hasznos szoftvert találhatunk a már említett két profi FTP-archívumban, az International Association for Mathematical Geology, ill. a Computer Orientated Geological Society szerverén.

A legnagyobb hálózati szoftvernyilvántartó rendszer a népszerű Shareware.Com, melynek adatbázisa 250 000 program nevét, rövid leírását és elérési helyét tartalmazza (ennek zöme persze játékprogram). A kulcsszavas keresés révén itt is számtalan szakmai programra bukkanhatunk.
 

Az Internet - túl azon, hogy a tudományos információk gazdag tárháza - az oktatást módszertani útmutatókkal is segíti. Az alábbi gyűjtemények mindegyike több tucat témakörben sorol fel hasznos - rendszerint egyetemi oktatók által szerkesztett - Web-helyeket, amelyeken kidolgozott témavázlatot, minta vizsgakérdéseket és/vagy a tárgyhoz tartozó további linkeket találunk:

Geological Courses Directory (I.M. West)
Resources for Earth Science Teaching (D.J. Waters)
World Lecture Hall, Earth Science (Univ. of Texas)
Virtual Geosciences Professor (J.C. Butler)

Az utóbbi kalauz többszáz linket tartalmaz. Szerzője szerkesztésében a Computers & Geosciences folyóirat 1997-ben különszámot szentelt az internetes oktatási erőforrások és a távoktatás témájának (Butler, 1997).

A Geologic Images Associated with Lectures  c. Web-oldalról az oktatásban felhasználható fotókat tölthetünk le - interpretációval, vagy anélkül.
 

A tudományos kutatás finanszírozásában nélkülözhetetlen szerepet játszanak a különböző alapítványi támogatások, ösztöndíjak és egyéb megpályázható összegek. Az Internet segítséget nyújthat abban (is), hogy a kutatási elképzelések és a támogatásra szánt összegek egymásra találjanak. A legfontosabb hazai információforrások:
 
OTKA pályázatok
OMFB pályázatok
MKM pályázatok (benne: MÖB)
a Soros Alapítvány programjai
Hírek, akciók, pályázatok (NIIF)
Ösztöndíj-kiírások
Hazai ösztöndíjak (keresés a Heurékával)
Pályázatfigyelő (Szab-i-net, csak megrendelőknek)

Néhány hasznos külföldi cím:
 
Fulbright Program
NATO Science for Peace Programme
NATO Science Programme Latest News
European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research
Grants for Earth Science Research (I.M. West)

 

A tervezett 4. budapesti metró dokumentumai között megtalálható a kitűzött nyomvonal földtani szelvénye  is.

A Földrengésjelző Obszervatórium honlapján található egy mintaszerű "GYIK" a földrengésekről. (A GYIK - Gyakran Ismétlődő Kérdések, no meg az ezekre adott válaszok - egy internetes alapfogalom, a FAQ - Frequently Asked Questions - magyarítása.)

Helyesírás-ellenőrzőként használható angol nyelvű földtani tezauruszt találunk a Keene State College, ill. az ELTE  szerverén. Utóbbi Kázmér M. angol-magyar geológiai szótárának "angol fele", közel 12 000 kifejezést tartalmaz.

Hogyan lesz valakiből geológus? Mivel foglalkoznak, mit és hogyan kutatnak a földtani szakemberek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről vallanak kanadai kollégák a Careers in Geoscience oldalon  c. Web-. Ugyanezt a témát járják körül az American Geological Institute Geoscience Careers Web-helyén.

A földtant nem lehet négy fal között megtanulni - a természet jelenségeit látni kell! T. Acomb összeállította és a Cincinnati Egyetem szerverén Geologist's Lifetime Field List címmel közzétette azon képződmények, helyek listáját, amelyeket szerinte egy geológusnak legalább egyszer az életben feltétlenül látnia és alaposan tanulmányoznia kell, de legalábbis törekednie kell erre...

A finger <e-mail cím> egy Unix-parancs, segítségével információt kaphatunk távoli felhasználókról - legalábbis azokról, akik elhelyeznek magukról adatokat a home könyvtárukban, egy .plan vagy .project nevű fájlban. Ha az állományok tartalmát gyakran változtatjuk, akkor mindig aktuális információval láthatjuk el az érdeklődőket. Ezen az ötleten alapul több szervezet szolgáltatása: pl. a finger quake@gldfs.cr.usgs.gov parancsra az USGS szervere naprakész adatokat szolgáltat a Földön történt nagyobb földmozgásokról. A finger nasanews@space.mit.edu utasításra válaszul kimerítő információt kapunk a NASA aktuális tevékenységéről.

A British Columbia Egyetem geofizikai kutatócsoportja gravimetriai méréseket végzett az 1994-ben Kanadában, a Labrador-félszigeten felszíni kibúvásban megtalált - az érckészlet nagysága alapján az utóbbi 30 év felfedezésének tartott, kisebbfajta "kutatási lázt" elindító - Voisey's Bay Ni-Co lelőhelyen (a szenzációs felfedezés története a Newfounland and Labrador Mining Magazine válogatott cikkeiben olvasható). A mérési eredményekből több szintre szerkesztettek anomália-térképet. Ezek gyors mozgatásával elérik, hogy szemünk előtt kirajzolódjon a telep háromdimenziós képe - ehhez az Interpretations: Voisey`s Bay c. oldalon található ábrára rá kell kattintani.

A zürichi Federal Institute of Technology honlapján videofelvételeket találunk a Stromboli, az Univ. of North Dakota szerverén pedig az Etna, a Kilauea és más tűzhányók kitöréséről. A lejátszáshoz szükséges segédprogramok helyben letölthetők.

A HTML egyik továbbfejlesztett változata a VRML (Virtual Reality Modeling Language), amelynek segítségével háromdimenziós Web-lapokat lehet szerkeszteni. Ezek megtekintéséhez, bejárásához szintén speciális segédprogramra ("plug-in"-re) van szükség, ezek a VRML-oldalak nyitólapján megadott címről letölthetők. 3D-s virtuális világ tárul élénk például a Londoni Természettudományi Múzeum Virtual Reality Fossils  oldalán, ahol hologramra emlékeztető trilobita- és bryozoa-felvételeket járhatunk körbe. Az Edinburgh-i Egyetemen működő Virtual Environment Centre által készített Web-helyen a Skye sziget digitális terepmodelljét tanulmányozhatjuk (7. ábra). A modell felszínére választható raszterkép (űrfelvétel, izovonalas magassági térkép vagy geológiai térkép) illeszthető.

7. ábra. A Skye-sziget (Skócia) "virtuális valóság modellje"

Egy másik, jövőbe mutató megoldás: Java nyelven írt kisalkalmazás ("applet") beépítése a Web-dokumentumba. A kanadai geológiai szolgálat munkatársai a Central Slave Province kutatási jelentésének nyitólapjáról meghívható geokémiai térképek interaktív nagyítását oldották meg ily módon. A Java Applets for the Geosciences  oldalon J.C. Butler további példákat gyűjtött össze.

Az American Geological Institute rendszeresen megválasztja "a hét földtudományi Web-helyét" (Earth Science Site of the Week). Az archívumban megkereshetjük a kitüntető címet korábban elnyert dokumentumok URL-címét. Ezekre ellátogatva még rengeteg érdekes helyet felfedezhetünk.

 

3.3. Áttekintő Web-cím listák, kalauzok

Nagy segítséget jelentenek egy-egy szakterület internetes információforrásainak áttekintésében a módszeresen összegyűjtött és időről időre aktualizált Web-cím listák, ill. kalauzok. A két elnevezés alatt nem ugyanazt értjük: a címlisták (linkgyűjtemények) lényegében csak URL-címek rövidebb-hosszabb - olykor végeláthatatlan - felsorolását tartalmazzák, míg az Internet-kalauzok a hivatkozott dokumentumok rövid leírását, esetleg értékelését is megadják. Ebben a fejezetben néhány általános földtani címgyűjtemény és kalauz URL-címét adjuk meg - listaszerűen:
 
Címlisták:
Geology Hotlist (Franklin Institute, Philadelphia)
Earth Sciences - WWW Virtual Library
Earth Science Resources (San Diego State Univ.)
Geology Directory (I.M. West)
GeoWeb (G.I. Mills)
Geology Link Page (B.C. Rediker)
Public Information and Resources (Geomorphology Lab, Univ. of Iowa)
Popular Geology Index (Gibson Consulting House )

Kalauzok:
Online Resources for Earth Scientists (B. Thoen and T. Smith)
Virtual Earth - A Tour of the Web for Geoscientists (P. Ingram)
Earth/Geoscience Information on the WWW (Illinois State Geological Survey)
Links to Great Earth-Science Resources (Univ. of Geneva)

 

3.4. Címlisták szakterületenként

Az általános geológiai címgyűjtemények mellett felhívjuk a figyelmet néhány olyan Web-helyre, ahonnan kiindulva a szűkebb szakterületek internetes információforrásait deríthetjük fel. Célszerű megnézni az előző pontban felsorolt általános geológiai címlisták nyitóoldalát is, mivel legtöbbjük a tudományágak mentén tagolódik tovább.
 
Ásványtan
Links for Mineralogists (Institute of Mineralogy, Univ. of Würzburg)
Mineralogy Links (D.J. Waters)
Geofizika
Geophysics on the Internet (J.C. Butler)
Geophysics Internet Resources (Univ. of Manchester)
Internet Resource Lists for Geophysicists (S. Sekiguchi)
Geokémia
Geochemistry on the WWW (Cornell University)
Useful Data Sources (The Geochemical Earth Reference Model Initiative)
Geomatematika - Geostatisztika
Computers in Geoscience - Internet Resources (Univ. of Manchester)
Geostatistical WWW sites (Norwegian Computing Center)
Geostatistics and Geomathematics Links (Univ. of Georgia)
Geomorfológia
The Virtual Geomorphology (Univ. of Poznan )
Web Resources for Geomorphologists (Miami Univ.)
Környezetföldtan
Earth and Environmental Science Resources (USGS)
EnviroLink Library (EnviroLink Network)
Kőolajföldtan
sci.geo.petroleum Internet Resources
PetroLinks - WWW Sites of Interest to Petroleum Industry (FindLinks Co.)
Gateways to Related Sites (AAPG)
Kőzettan
Petrology (J. Kraus)
Mineralogy and Petrology Research on the Web (A. Koziol)
Metamorphic Petrology Links (D.J. Waters)
Mérnökgeológia
Engineering Geology and Dam Links (R. Woodward)
Geomechanics Resources Around the World (Geomechanics Research Centre, Laurentian Univ.)
Nyersanyagkutatás - Bányászat
Mining Information Site (Info-Mine)
World Wide Mining Information (MineNet)
International Archive of Economic Geology (Univ. of Wyoming)
Őslénytan
Fossil Collections of the World (GeoCities Co.)
The PaleoNet Pages (Univ. of California, Berkeley)
Szedimentológia
Sedimentation and Sedimentary Rocks (Univ. of New Orleans)
Web Resources for Sedimentary Geologists (B. Dorsey)
Sztratigráfia
Stratrigraphy and Earth History Directory (I.M. West)
Sedimentology & Stratigraphy Links (Univ. of Tromsø)
Tektonika - Szerkezetföldtan
Structural Geology on the Web (S. Schimmrich)
Structure and Tectonics Groups on the WWW (J. Kraus)
Vízföldtan
Links Directory (Groundwater.Com)
The Hydrogeologist's Home Page (D.M. Diodato)
Hydrogeology and Hydrology Links (C.H.E.S.S.)
Groundwater and the Internet (National Water Research Institute, Canada)
Vulkanológia
Volcanoes Page (Michigan Technology Univ.)
Electronic Volcano (Dartmouth College)
VolcanoWorld (Univ. of North Dakota)


 

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész