9. Jelentős projektek

AERIA. Antikensammlung ERlangen Internet Archive

Az AERIA az erlangeni egyetem vállalkozása (Antikensammlung ERlangen Internet Archive), amely a művészettörténettel kapcsolatos forrásanyag bemutatására vállalkozik. A gyűjteményben többféle módon keresgélhetünk.
Választhatjuk azt a megoldást, hogy a múzeum termeiben barangolunk és végignézzük a tárlókat.
Kereshetünk a műalkotások fajtái szerint is: kőből készült alkotások (szobrok, reliefek); bronzok; terrakották; üvegek; vázák (mükénéi, geometrikus, korinthoszi - a dél-itáliai és etruszko-korinthoszi is ide tartozik -, etruszk).
Kereshetünk az ábrázolás témája alapján: férfiszobrok (álló, ülő, fekvő, "mozgó" szobor - ruhával, vagy ruha nélkül), ugyanennek a női változata, szoborcsoportok, állatábrázolások.
Görög portrészobrok. Görög filozófusok, költők, történetírók (itt például az alábbi történetírók portréi találhatók: Hérodotosz - Nápoly, Nemzeti Múzeum; Thuküdidész - Nápoly, Nemzeti Múzeum; Xenophón - Madrid, Prado), szónokok, államférfiak (külön a római-kori görög államférfiak).
Római portrészobrok. Itáliai-etruszk személyek. Rómaiak. Külön a köztársaságkor és a császárkor. A császárok portréi.
Építészet. Metopék, frízek, oromzati szobrok, kariatidák, mennyezetek, ajtókeretek. Építészeti díszítések.
Reliefek: archaikus és klasszikus kori reliefek, történelmi reliefek. Lelőhely szerinti nyilvántartás provinciák szerint.
Természetesen a megadott témakörökön kívül bármilyen kulcsszóra is kereshetünk.

Perseus

A Perseus teljesen egyedülálló alkotás, amely egyaránt tartalmaz antik szövegeket, modern feldolgozásokat, térképeket és számos más - a kutatásban, oktatásban és ismeretterjesztésben egyaránt jelentős - dokumentumot.

Az alábbi szerzők műveinek görög és angol változata érhető el: Aiszkhinész, Aiszkhülosz, Andokidész, Antiphón, Apollodórosz, Arisztophanész, Arisztotelész, Bakkhülidész, Démadész, Démoszthenész, Deinarkhosz, Diodórosz Szikeliótész, Eukleidész, Euripidész, Hérodotosz, Hésziodosz, Homérosz, Homéroszi himnuszok, Hüpereidész, Iszaiosz, Iszokratész, Josephus Flavius, Lükurgosz, Lüsziasz, Pauszaniasz, Pindarosz, Platón, Plutarkhosz, Pszeudo-Xenophón, Szophoklész, Sztrabón, Thuküdidész, Xenophón.
A görög és angol szövegekben egyaránt kereshetünk szavakra, illetve egész mondatokra.
Az alábbi szerzők műveinek latin és angol változata érhető el: Caesar, Catullus, Cicero, Hirtius, Horatius, Livius, Ovidius, Plautus, Servius, Vergilius.
Ezekben is hasonló módon kereshetünk, mint a görög szövegekben. A Perseus tartalmaz két komoly papirusz-gyűjteményt is (Duke Data Bank of Documentary Papyri és Archive of Watermarks and Papers in Greek Manuscripts).
Az antik örökség feldolgozásának jelentős állomása volt Shakespeare Julius Caesar c. darabja. A Shakespeare-darabbal és forrásaival foglalkozik az alábbi link: Julius Caesar: Shakespeare's play and ancient sources.
George Frazer, a híres vallástörténész műve a görög mitológiáról (Frazer's summary of Apollodorus' handbook of Greek mythology). Thuküdidésszel foglalkozik az alábbi link: Sources for Thucydides research: modern scholarship on the ancient historian. A lapon a szerzővel és történeti munkájával kapcsolatban fontos információkat érhetünk el.
A Perseus tartalmaz egy teljes görög történelmet is (Thomas Martin: Overview of Archaic and Classical Greek History).
Az antik szövegek megértését segíti, hogy a szerzők a legismertebb szótárak web-változatát is elhelyezték a honlapon:
- Intermediate Liddell-Scott Greek Lexicon
- Liddell-Scott-Jones Greek Lexicon
- Lewis and Short Latin Dictionary
A szótárakban nemcsak egy-egy szó jelentését tudhatjuk meg, hanem megkeres-hetünk egész kifejezéseket, vagy egy-egy szó előfordulási helyeit is.
Természetesen, mivel enciklopédiáról van szó, egy keresőrendszer segítségével bármilyen témakörben kereshetünk.

DIR. De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Emperors

A DIR a római császárok katalógusa Augustustól XI. Constantinusig. Tartalmazza az egységes Római Birodalom császárait, ellencsászáraikat, a nyugat- és a kelet-római császárokat. Az egyes császárokhoz az alábbi oldalakat érhetjük el.
1. A császár angol nyelvű életrajza (linkek segítségével a lábjegyzetekben láthatjuk a császárral foglalkozó főbb ókori forrásokat).
2. Egy linken keresztül elérhető a Virtual Catalog of Roman Coins (http://www.artemis.austinc.edu/acad/cml/rcape/vcrc), amelyben a császárok által kibocsátott éremanyaggal ismerkedhetünk meg. Az érmékről színes fényképeket láthatunk, illetve az érmék legfontosabb adatait.
3. Részletes bibliográfia a császárokról. Ez azonban egyes császárok esetében elsősorban csak az angol nyelvű szakirodalomat öleli fel.
4. A császári dinasztiák családfái (stemmák).
5. Valamennyi császár honlapjáról elérhető a Roman Emperor Atlas, mely számos színes térképet tartalmaz a Római Birodalomról, illetve az egyes provinciákról. Bár maguk a térképek látványosak, inkább csak tájékozódásra alkalmasak. Ezenkívül megtalálható az Imperial Battle Index, mely az egyes császárok legfontosabb ütközeteit ábrázolja. Ezek a térképek azonban az oldal készítőjének ígéretes leírása ellenére nem hordoznak túl sok információt. Az actiumi csatánál például megjelöli Görögország térképén az actiumi öblöt, de sem az öböl részletes térképét, sem a csata egyes fázisait nem lehet nagyításban megnézni.

A program szerzői kétségkívül jelentős vállalkozást indítottak útjára, amely azonban még csak kezdeti szakaszában van. A császárok életrajza, a forrás- és szakirodalmi jegyzetek számos fontos információt hordoznak, amit a magyar egyetemi oktatásban is felhasználhatunk, hiszen rendkívül egyszerűvé válhat vele a szemináriumi munka során a bibliográfiák készítése, illetve gyors áttekintés szerezhető egy-egy császár életéről, a róla szóló ókori forrásokról, érmészeti anyagról. A DIR azonban még nem teljes. Jól mutatja ezt, hogy számos olyan fontos császárral sem foglalkozik, mint például Traianus, Hadrianus vagy Marcus Aurelius. A szerzők azonban mindenki számára lehetővé teszik, hogy egy-egy császár életrajzát megírják, vagy a már kész életrajzokat átírják, kiegészítsék. Erre egy külön oldalt is létrehoztak. (http://www.salve.edu/~dimaiom/submit.htm)

Armamentarium. The Book of Roman Arms and Armour

Mindazok a korlátok, amelyek a nyomtatott művekre vonatkoznak (terjedelem, időbeli lezártság, a visszakeresés nehézségei) az internetes publikációknál nem léteznek. Erre kiváló példa az Armamentarium. Bár számos könyv és fegyver-katalógus jelent meg a római hadsereg fegyverzetével kapcsolatban, mégis az újabb leletek előkerülésével a gyorsan bővülő anyag újabb és újabb könyvek kiadására szorulna. A másik jelentős probléma az, hogy a hatalmas adattömeget szinte már lehetetlen átlátni. Az újabb és újabb leletek gyors közzétételére, illetve a leletek rendszerezésére nyújt lehetőséget az internet. Erre az átfogó rendszerezésre eddig egyetlen kísérlet született, ez pedig az Armamentarium.
Az Armamentarium részei:
Beginner's Guide. Ez rövid kalauz a kezdők számára a római fegyverzettörténethez, egy alapvető bibliográfiával.
Introduction. Bevezető. Az Armamentarium rövid ismertetése, használati utasítás.
Acknowledgements. Szerzők, résztvevők és szponzorok.
Contents. Az Armamentarium tartalomjegyzéke. Ld. részletesen későbbiekben.
Index. Lehetőséget ad kulcsszavas keresésre egy keresőprogram segítségével.
Glossary. Informatikai szótár a legfontosabb web-kifejezésekhez.
Bibliography. Rendkívül részletes bibliográfia a római fegyverzettörténethez a szerzők szerint ábécérendben tagolva. Az egyes fegyvereknél rendszeres utalások történnek a publikációkhoz.
Useful Information. További információk a római fegyverzettörténettel kapcsolat-ban: web-oldalak és levelezőlisták.
Az Armamentariumban négy fő témakörben kereshetünk:
Artefacts (fegyverzetleletek). A fegyverzettörténet szabályainak megfelelően az alábbi csoportokat találhatjuk: védőfegyverzet (páncélok, sisakok, pajzsok, lábszárvédők), támadófegyverzet (szálfegyverek, kézifegyverek, dobó-fegyverek), egyéni kiegészítők (pl. övek, alsóruházat, lábbelik stb.), lószerszám (kantár, nyereg, lópáncélok stb.) és a különféle hajítófegyverek (nyílvetők, kőhajítók).
Iconographic (ikonografikus ábrázolások). A római katonákról számos ábrázolás maradt ránk, amelyeket az alábbi nagyobb csoportokba sorolhatjuk: szobrok (külön a fővárosból, Rómából és Konstantinápolyból, illetve a provinciákból származó darabok), festmények, mozaikok, kéziratok illusztrációi.
Textual (a római hadsereggel foglalkozó antik szövegek). A történetírók közül Ammianus Marcellinus, Julius Caesar, Livius, Polübiosz, a Historia Augusta és Tacitus műveit találhatjuk meg, valamint a hadászati írók Hyginus, Vegetius, Vitruvius munkáit. Sajnos Vegetius kivételével még nem sok szöveget töltöttek fel a honlap készítői. Az irodalmi források mellett kutathatunk még papiruszokban és feliratokban is.
Reconstruction (a római fegyverek rekonstrukciója). A régészeti leletek, a képi ábrázolások és antik szövegek alapján lehetőségünk nyílik a római fegyverzet rekonstruálására.

Megtalálhatjuk az összes honlappal rendelkező múzeum anyagát, amelyek a hajdani Római Birodalom területén fekvő európai államokban találhatók (Ausztria, Bulgária, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Magyarország (ezen belül: Aquincumi Múzeum és Magyar Nemzeti Múzeum), Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Szerbia).
Levelezőlisták. Ezek lehetőséget nyújtanak bárki számára, hogy véleményét egy-egy témával kapcsolatban kifejtse. Az ArmaList kifejezetten a fegyverzettel foglalkozó levelezőlista, címe: listproc@ukans.edu. A Romarch római régészettel foglalkozik, ezen belül külön a fegyverekkel. Címe: majordomo@rome.classics.lsa.umich.edu.
Re-enacment and Reconstruction Groups. Számos egyetem, kutatóhely vagy egyszerű műkedvelő csoport létezik, amelyek a már említett rekonstrukciót helyezik előtérbe. Az Armamentarium tartalmazza az összes modern "legio" adatát.

ABZU. Guide to resources for the study of the Ancient Near East available on the Internet.

A chicagói egyetem keleti intézetének archívuma, amely az ókori Közel-Kelettel kapcsolatos információkat, web-lapokat gyűjti össze.
Tartalma:
Directories and Address Books. A Közel-Kelettel foglalkozó egyetemek, intézetek honlapjainak gyűjteménye.
Journals On-line. Folyóiratok honlapjai, melyek az ókori Kelet történetével, nyelvészettel, régészettel foglalkoznak.
Library Catalogues. A legjelentősebb keleti gyűjteménnyel rendelkező könyvtárak listája.
Museums. Múzeumok közel-keleti anyaga.
Publishers and Book Dealers. Könyvkiadók és könyvterjesztők. Egyetemi kiadványok listája.
Regions (Egypt, Mesopotamia). Az ókori Kelet két legjelentősebb központjával (Egyiptom, Mezopotámia) foglalkozó honlapokat találhatjuk meg itt külön összegyűjtve.
Archaeological Sites. A már feltárt és a legújabb régészeti lelőhelyek listája.
Discussion Groups - Lists. Ókori keleti levelező listák és vitafórumok.
Maps and Atlases. Térképgyűjtemények.
Az ABZU-ban az Argos kereső segítségével szabadon kereshetünk.

ARTFL Project: Multi-Lingual Bibles

Bibliafordítások a chicagói egyetem honlapján, a Project for American and French Research on the Treasury of the French Language keretében kerültek feldolgozásra. A fordításokban szabadon kereshetünk egy-egy szóra, de akár szöveghelyekre is. Az alábbi fordításokat találhatjuk meg:
- Szt. Jeromos Vulgátája. (Kr. u. 405 körül).
- Francia bibliafordítás 1910-ből (The French translation by Louis Segond).
- Angol bibliafordítás (King James English Bible).
- Luther Márton híres bibliafordítása (Martin Luther's Die Bibel).

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész