1. Kiindulási pontok

1. 1. Keresőprogramok

Elsőként azokat a kiindulási pontokat mutatjuk be, amelyekről elindulva egy kezdő "szörföző" is találhat a maga számára fontos anyagokat. Ezek részint keresőprogramok, amelyekkel gyakorlatilag bármilyen szóra, vagy szókapcsolatra kereshetünk, akár nagyobb, akár kisebb témakörökben. Másik részét olyan honlapok jelentik, amelyek kifejezetten egy-egy nagyobb témakörrel kapcsolatban nyújtanak hasznos információkat. A keresőprogramok általános hibája, hogy nem érik el az egész világhálót, csupán annak töredékét. A keresőprogramok "találati pontosságával" kapcsolatban számos becslés létezik, melyeket itt nem kívánunk részletezni, a találgatások helyett azonban lássunk egy konkrét példát.
Két, kifejezetten az ókorral foglalkozó keresőprogrammal az alábbi szavakra kerestünk: phalanx, illetve hoplite tactics. Elég érdekes eredményt kaptunk. Az Argos kereső 33 dokumentumot talált a phalanx-ra (egyébként az Argos azt is megadja, hogy hányszor fordul elő a keresett szó az adott dokumentumon belül), illetve 3-at a hoplite tactics-ra. A Yahoo Ancient History ezzel szemben 6 dokumentumot talált a phalanx-ra, illetve 747-et a hoplite tactics-ra. Csakhogy amíg az Argos által talált dokumentumok közül mind valóban a görög phalanx harcászattal foglalkozik, addig a Yahoo által megadott 6 hely közül egyiknek sincs semmi köze a phalanx-hoz. A 747 "hoplite tactics"-találat egy része azonban az általunk keresett témakörrel foglalkozott. Ezzel persze nem minősíteni akarjuk az egyes keresőprogramokat, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy lehetőség szerint minél több keresőprogramot használjunk, ha bármilyen témával kapcsolatban anyagot kívánunk gyűjteni a világhálón. Ezek után lássuk az egyes keresőprogramokat részletesebben.

Yahoo Ancient History

A Yahoo kereső része, amelyben bármilyen ókori témával kapcsolatban kereshetünk dokumentumokat Az alábbi kategóriákhoz számos fontos linket találhatunk külön kigyűjtve. Ancient Art, Greece (ezen belül: Archaeology, Peloponnesian War (431-404 BC), Greek Tragedy, Mythology, People, Sparta), Classics, Mesopotamia, Coins and Currency, Roman Empire (ezen belül: Archaeology, Punic Wars, Classical Mythology, Roman Calendar), College and University Departments, Timelines, Egypt, Web Directories, Etruscans, Women in Antiquity, History of the Family.
A Yahoo, amint azt már az előzőekben jeleztük, általános keresőprogram, amely bár kategóriákon belüli keresést is lehetővé tesz, mégis számos olyan honlapot gyűjt össze, amelyeknek semmi köze az általunk keresett témához.

Argos: Limited Area Search of the Ancient World

Az Argos keresőrendszert kifejezetten az ókori és középkori web-lapokon való kereséshez fejlesztették ki. Amint azt korábban írtuk, számos esetben merült fel az a probléma, hogy a hagyományos keresők (Yahoo, Altavista) túlságosan sok találatot adtak meg egy-egy keresés során. Az Argos készítői is ugyanezzel szembesültek, ezért egy olyan megoldást kerestek, ami kiszűri ezt a problémát. Ez az ún. LASE technológia, amely a fejlécekben elhelyezett utalók segítségével választja ki a megfelelő web-lapokat. Az Argos honlapján részletesen olvashatunk a kereső-programokról és a LASE technológiáról.
Az Argosszal tetszőleges kulcsszóra kereshetünk, vagyis nincsenek külön kategóriák egy-egy nagyobb témakörre.

The Ancient World Web

Hasonlóképpen a Yahoo Ancient History-hoz itt is bármilyen témára kereshetünk, de az alábbi kategóriákban külön is lehet keresni: Alternative Theories, Archaeology, Art, Buildings Monuments and Cities, Daily Life, General Resources, History, Inspired By Ancient World, Institutions and Organizations, Language and Literature, Law and Philosophy, Mythology and Religion, Science.
Sajnos a keresőprogram nem terjed ki a dokumentumok oly széles körére, mint a Yahoo, mégis számos hasznos és érdekes web-lapot találhatunk.

LacusCurtius: into the Roman World

Igen kitűnő keresőprogram, amellyel azonban csak meghatározott kategóriákban kereshetünk.

1. 2. A legfontosabb linkgyűjtemények

Erste Hilfe für WWW-Nutzer, oder: Vom Nutzen und Nachteil des Internet für die Altertumswissenschaften

Aki még csak a kezdőlépéseket teszi az internet felhasználásában, annak különösen hasznos ez az oldal, amely röviden tartalmazza azokat a web-lapokat, melyeknek használata jelentősen megkönnyíti a kutatómunkát és az oktatói tevékenységet.

Internet Ancient History Guide

Kezdők számára különösen fontos ez a web-oldal, hiszen az alapoktól kezdve eljuthatnak a komolyabb felhasználói ismeretekig.
Navigating in Ancient Cyberspace. Itt találhatjuk meg azokat az általános ismereteket, amelyek mindenképpen hasznosak, ha az interneten keresni akarunk valamit. A legfontosabb linkgyűjteményekről is itt tájékozódhatunk.
Heuristics. Néhány tematikus linkgyűjtemény: elektronikus szövegekkel, felirat- és papiruszgyűjteményekkel, numizmatikával foglalkozó honlapok.
Looking for books and articles. Bibliográfiák, elektronikus könyvek. Könyvkiadók és könyvterjesztők honlapjai.
Reference works and tools. Itt találhatjuk meg a legfontosabb szótárak, kézikönyvek, enciklopédiák, kronológiai listák és térképgyűjtemények címeit.
Research Fora. Kutatói fórumok, jelentős projektek honlapjai. Elektronikus folyóiratok, hírcsoportok és levelezőlisták, konferenciák honlapjai.
Education and studies. Oktatási intézmények és kutatóhelyek honlapjai. Varia and recreation. Egyéb ókorral foglalkozó web-helyek.

Classics On-line Course Database

Az ókorral kapcsolatos egyetemi előadások és szemináriumok adatbázisa, amely két fő részre tagolódik.
Search for courses. Az első kategóriában szabadon kereshetünk a világ bármely egyetemén meghirdetett ókortudományi előadások és szemináriumok között (persze csak ha az illető lejelentette a Classics On-line Course Database-ben) az alábbi kategóriákban: a kurzus címe, a kurzus URL-kódja, az előadó neve, egyetemek szerinti keresés. Ezenkívül lehetőség nyílik arra, hogy tetszőleges kurzusra kulcsszóval keressünk.
Add a link to a course. Itt bárki meghirdetheti előadását vagy szemináriumát.

Maria Pantelia's Computer Resources for Classicists

Gateways of Information Bevezető az informatikába, ezen belül az internetes anyagok használatába az ókortudományon belül.
Lists and links to Classics Resources. A legfontosabb linkgyűjtemények, amelyek kategóriák szerint tagolva tartalmazzák az ókorral kapcsolatos fontosabb web-lapok címeit.
Databases, Web Projects and Information Servers. Adatbázisok, projektek, információs szerverek.
Home Pages of Projects, Centers and Other Initiatives. A legjelentősebb projektek (néhányat később részletesebben bemutatunk), kutató- és oktatóközpontok honlapjaiak gyűjteménye.
Electronic Publications. Elektronikus publikációk.
Home Pages of Publishers and Classics Journals. A weben megjelenő könyvek és folyóratok kimerítő listája. Ma már egyre több könyv-, illetve folyóirat-kiadó ismeri fel a weben való publikálás előnyeit.
Bibliographical Indexes, Bibliographies. A legjelentősebb bibliográfiák egy-egy témakörhöz.
Collections of Images. Ókorral kapcsolatos fényképgyűjtemények: múzeumok, web-galériák stb. honlapjai.
E-Text Archives. Antik történetírók művei, elektronikus szöveggyűjteményekkel foglalkozó web-oldalak.
Course Materials. Ókortörténeti szemináriumok és előadások listája. A szemináriumok tematikája, bibliográfiai tájékoztató és sok más hasznos információ található meg itt.
Author Specific Web Sites. Ókori szerzőkkel foglalkozó web-oldalak. Az egyes szerzők életrajzával, műveivel, utóéletével kapcsolatos információk.
Fonts and Software. Különféle fontkészletek, elsősorban görög szövegekhez.
Software Developers and Distributors. Különféle cégek és intézmények honlapjainak gyűjteménye, melyek ókorral kapcsolatos szoftvereket (pl. fontkészleteket, web-oldalakat) készítenek.
Professional Organizations. Különféle szervezetek (ókortudományi, filológiai, régészeti stb. társaságok) honlapjai.
Classics Departments. A honlappal rendelkező ókortudományi intézetek és tanszékek listája.
On-line Seminars. Virtuális egyetemek ókorral foglalkozó kurzusai.
Miscellaneous Resources. Egyéb, ókortudománnyal foglalkozó web-lapok.
Discussion Groups. Hírcsoportok és levelezőlisták.

Ulrich Schmitzer's KIRKE Katalog der Internet-Ressourcen für die Klassische Philologie aus Erlangen

Német nyelvű linkgyűjtemény.
Hilfen bei der Suche. A legfontosabb linkgyűjtemények listája. Ókortudománnyal foglalkozó intézetek, tanszékek Németországban, Európában, az USA-ban és a világ különböző államaiban.
Bibliographien. Verlagskataloge. Bibliográfiai segédletek (Gnomon Online, L'Année Philologique, ToC: Tables of Contents. Belgischer Mirror, Bulletin Analytique d'Histoire Romaine, Karlsruher Virtueller Katalog, JADE: Journal Articles DatabasE), online folyóiratok.
Maillists, Newsgroups. Levelezőlisták és hírcsoportok.
Projekte mit umfassender Zielsetzung, Enzyklopädien. Jelentős projektek honlapjai.
Antike Autoren. Görög és római szerzők műveinek eredeti (görög, latin), illetve különféle műfordítások szerinti interaktív szövege. Külön kiemelték az Ovidius honlapot, ahol az ókori római szerzővel foglalkozó honlapok gyűjteménye található.
Die Rom-Seite. Róma városával kapcsolatos információk és honlapok gyűjteménye.
Geschichte. Ókortörténettel foglalkozó honlapok (elsősorban a klasszikus antikvitással kapcsolatos linkeket tartalmaz, de szép számban találhatunk itt ókori keleti történelemmel foglalkozó web-lapokat is).
Philologie, Literaturwissenschaft. Filológiával és az antikvitás irodalmával foglalkozó linkek gyűjteménye.
Paläographie, Papyrologie, Epigraphik, Textkritik. Egyéb forrástípusokkal és forráskritikával foglalkozó linkek gyűjteménye: kéziratok, papiruszok és feliratok.
Sexualität; Frauen in der Antike. Napjainkban, különösen Nyugaton, jelentős igény van a szexualitással és a nőkutatással foglalkozó irodalomra. Ennek ókori vonatkozásait gyűjti össze ez a linkcsoport.
Religion; Mythologie. Antik vallásokkal, görög és római mitológiával foglalkozó web-lapok.
Philosophie. Görög filozófia: filozófiai iskolák, filozófusok története, filozófiai szövegek görög, latin nyelven és műfordításokban.
Spätantike; Christentum. A késő antikvitás, az ókor és a középkor átmenetével foglalkozó web-lapok. A korai kereszténység története és forrásai.
Computer und Antike. Nagyon jelentős linkgyűjtemény, amely az informatika és az ókortudomány kapcsolatával foglalkozik. Rendkívül hasznos információkat találhatunk a kezdeti lépésektől a komolyabb felhasználói ismeretekig.
Didaktisches, allgemein Interessantes, Latinitas viva. Az ókor oktatása, egyéb érdekességek, antik kulturális örökségünk.
Numismatik. Elsősorban görög és római pénztörténet: internetes éremkatalógusok, fényképgyűjtemények.
Nachbarfächer: Rechtsgeschichte, Alter Orient, Vorgeschichte, Mittelalter und Frühe Neuzeit, Kunst, Musik. Rokontudományok: jogtörténet, az ókori Kelet, őstörténet, a középkor és a kora újkor, művészettörténet, zene.

Classics and Mediterranean Archaeology. University of Michigan.
Department of Classical Studies

Az előző gyűjteményekhez hasonlóan témakörök szerint tagolt hatalmas linkgyűjtemény. A témakörök:
Texts, Projects, Journals, Bibliographies. Szövegek, a legfontosabb projektek, web-folyóiratok, bibliográfiák.
Indexes of Links to Other Sites. Különféle linkgyűjtemények listája.
Exhibits, Web Documents and Sources of Images. Kiállítások, fénykép-gyűjtemények.
Field Reports and Site Specific Pages. Az ókori világ régészeti lelőhelyei.
Associations and Organizations. Különféle ókortudományi társaságok és szerveze-tek honlapjai.
Departmental Descriptions. Tanszéki honlapok.
Course Material and Teaching Resources. Ókori szemináriumokkal kapcsolatos információk, valamint különféle oktatással kapcsolatos web-lapok.
Museums. Virtuális múzeumok és ókori gyűjteménnyel rendelkező múzeumok listája.
Atlases and Geographic Information. Ókori atlaszok és történeti földrajzzal kapcsolatos linkek.
News Groups, Mail Lists and FAQs. Levelezőlisták és különféle vitafórumok.
A hatalmas anyagot folyamatosan gondozzák, külön feltüntetik az ötven legújabb linket.

Rassegna degli Strumenti Informatici per lo Studio dell'Antichita Classica

Alessandro Cristofori olasz nyelvű linkgyűjteménye, amely az alábbi fő kategóriákra osztható.
Presentazione. Rövid bevezető az internet használatába, a legfontosabb alap-fogalmak és www-oldalak bemutatása.
Novita. A legújabb linkek gyűjteménye.
Gateways e guide. A legfontosabb keresők és linkgyűjtemények felsorolása.
Fonti letterarie. Antik szerzők műveivel foglalkozó honlapok gyűjteménye. A szerzők műveinek görög, latin szövegén, illetve különféle nyelvű műfordításain túl életrajzi adatokat, valamint kommentárokat találhatunk.
Fonti Epigraphice. Görög és római felirattannal foglalkozó web-helyek. Felirat-katalógusok, feldolgozások, konkordanciák.
Fonti Papiracee. Papirológiával foglalkozó web-lapok.
Fonti Numismatiche. Görög és római numizmatikával is számos honlap foglalkozik. Itt megtalálhatjuk a legjelentősebb éremkatalógusokat és feldolgozásokat.
Documentazione archeologica e immagini. Régészeti lelőhelyek honlapjai, a Római Birodalom provinciái szerint csoportosítva. (Hispania, Gallia, Britannia, Germania, Italia - további részekre bontva: Róma és Latium, Campania, Apulia és Calabria, Lucania és Brutium, Samnium, Picenum, Umbria, Etruria, Aemilia, Liguria, Venetia és Histria, Transpadana, Sicilia, Szardínia és Korzika - A Duna-menti és a balkáni provinciák, Görögország, Kisázsia, keleti provinciák, Egyiptom, afrikai provinciák).
Geografia e cartografia. Térképek, atlaszok, történeti földrajzzal foglalkozó web-lapok.
Riviste elettroniche. Elektronikus folyóiratok.
La ricerca bibliografica. Bibliográfiai segédletek, online katalógusok, indexek.
Biblioteche elettroniche. Az interneten található auktorgyűjtemények.
Materiali didattici. Oktatási segédanyagok. Virtuális egyetemek kurzusai.
Le strutture della ricerca scientifica sull'antichita classica. Ókortudományi egyesületek és szervezetek honlapjai a világban. Egyetemek honlapjai.
Gruppi di discussione. Levelezőlisták és különféle vitafórumok.
Informazioni. Információs honlapok (pl. különféle ásatások, könyvtárak honlapjai).
Musei e mostre. Virtuális múzeumok.
Altre risorse elettroniche, organizzate per soggetto. Egyéb, ókorral kapcsolatos linkek gyűjteménye az alábbi kategóriákba sorolva: keltológia, antropológia, kronológia, etruszkológia, néprajz és mitológia, paleográfia és írástörténet, prosopográfia, retorika, a kereszténység története, jogtörténet, antik gazdaság-történet, antik filozófiatörténet, görög történelem, hadtörténet, az ókori hajózás, antik vallás-történet, római történelem, tudománytörténet, görög és római társadalom-történet, hebraisztika.
Software. Az ókortudomány kutatásához és oktatásához felhasználható szoftverek: a szoftverek leírása, a legfontosabb tudnivalók, kritikák a szoftverekkel kapcsolatban. Fontkészletek. CD-ROM-ok.

Humanities Resources (University of Kentucky compilation)

A Kentucky Egyetem honlapja, amely nemcsak az Ókortudományi Tanszékkel, hanem az ókorral kapcsolatban is számos fontos információt tartalmaz.
Faculty. Általános információk a Kentucky Egyetem Ókortudományi Tanszékéről. Az egyes tanárok honlapjai.
Libraries & Bibliography. A Kentucky Egyetem könyvtárainak web-katalógusa, könyvtári katalógusok a világban. A Kentucky Egyetem elektronikus adatbázisai közül az alábbiak anyaga .pdf formátumban letölthető: Bibliotheca Teubneriana, CETEDOC, Patrologia Latina, Thesaurus Linguae Graecae. Megtalálhatunk számos elektronikus folyóiratot is.
Professional Resources. Levelezőlisták, ókortudományi társaságok és szervezetek gyűjteménye.
Art, Myth and Archaeology. Az antik kronológiával, művészettörténettel, mitológiával és régészettel kapcsolatos információk.

Deutsche Datenquellen: Klassische Philologie und Alte Geschichte

A németországi egyetemek ókortörténettel és klasszika-filológiával foglalkozó intézeteinek és tanszékeinek honlapjai.

Narducci

Az európai egyetemek ókortörténeti és klasszika-filológiai tanszékeinek link-gyűjteménye.

"SOPHIA". Ókori "linkek" gyűjteménye Forisek Péter honlapján

Keresőprogramok. Itt találhatjuk meg a legfontosabb keresőprogramokat (Yahoo Ancient History, Argos: Limited Area Search of the Ancient World, The Ancient World Web, LacusCurtius: into the Roman World), amelyekkel vagy bármilyen szóra, vagy meghatározott kategóriákra kereshetünk.
Legfontosabb linkgyűjemények. Itt a már bevezetőben is említett nagy gyűjtő-honlapokat találhatjuk meg.
Magyarországi egyetemek ókortörténeti és klasszika-filológiai tanszékei. Honlappal rendelkező egyetemi tanszékek: Debreceni Egyetem Ókortörténeti Tanszék, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Klasszika-filológiai Intézet, Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológiai Szeminárium.
Levelezőlisták és hírcsoportok. Az interneten számos ókortudománnyal foglalkozó levelezőlista és hírcsoport működik. Ezekből gyűjtöttem össze a legfontosabbakat. Az egyes levelezőlistáknál megtalálható a honlap címe, vagy az e-mail cím, illetve az a kulcsszó, amellyel a listára jelentkezhetünk.
Internetes folyóiratok. Egyre több folyóirat jelenik meg az interneten és van számos olyan folyóirat, amely eleve csak elektronikus formában létezik. Ebben a link-csoport-ban e folyóiratok listája olvasható, valamint néhány mondatban össze-foglalásra kerül a folyóirat jellege és főbb rovatai.
Bibliográfiák, bibliográfiai segédletek. Értékes segédletet jelentenek a különféle általános, vagy tematikus bibliográfiák. Ezek segítségével gyorsan tájékozódhatunk egy-egy téma vagy témakör szakirodalmával kapcsolatban. A bibliográfiák egy része nemcsak könyveket és cikkeket ad meg, hanem egyre több web-lapra is hivatkozik, melyeket közvetlen linkeken keresztül érhetünk el.
Forrásgyűjtemények. A klasszikus szerzők interneten megtalálható munkái, különféle nyelvű műfordítások és kommentárok.
Feliratkatalógusok. Görög és római feliratkatalógusok. (Epigraphische Datenbank Heidelberg, Corpus Inscriptionum Latinarum, Corpus Inscriptionum Graecarum Pannonicarum).
Fontkészletek. Különféle betűkészletek Windows-hoz, Macintosh-hoz és web-oldalakhoz.
Jelentős projektek. AERIA, Perseus, DIR, Romulus, Armamentarium, ABZU.
Térképtárak. Néhány az interneten fellelhető térképgyűjtemény. Miscellanea. Vegyes honlapok, melyek a legkülönfélébb témákkal foglalkoznak (pl. történeti témájú honlapok, fényképgyűjtemények, egyesületek, szervezetek honlapjai).

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész