4. Internetes folyóiratok

The Ancient Historian Bulletin

Az Ancient Historian Bulletin web-változata. A folyóirat 1987-1999 közötti teljes anyaga megtalálható. Nagy előny, hogy a kurrens szám már elkészült cikkeit olvashatóvá teszi a szerkesztőség, így már a szám megjelenése előtt hozzáférhetünk számunkra fontos cikkekhez.

American Journal of Archaeology

A tartalomjegyzék mellett az American Journal of Archaeology cikkeinek kivonatát, illetve szabadon letölthető teljes változatát is tartalmazza.

Arachnion

Az Arachnion ókori irodalommal és történelemmel foglalkozó folyóirat.

Bryn Mawr Classical Review

Amint a folyóirat címe is mutatja, a Bryn Mawr Classical Rewiew az ókorral foglalkozó könyvek recenziós folyóirata. Az egyes recenziókat e-mail-en küldik el az előfizetőknek, de elérhetők online verzióban is.

Bryn Mawr Electronic Resources Review (BMERR)

Az előbbi folyóirathoz hasonlóan recenziókat olvashatunk itt. A nyomtatott publikációk helyett azonban a Bryn Mawr Electronic Resources Review az egyes web-oldalak recenzióját közli. A cikkeket szintén vagy e-mail formájában olvashatjuk, vagy a folyóirat web-lapján.

Canadian Classical Bulletin

A Canadian Classical Bulletin havonta megjelenő hírlevél, amelyet ingyen küldenek bárkinek angolul vagy franciául. Ha valamit szeretnénk a hírlevélben közzétenni (pl. konferenciákat, ösztöndíjakat, kiállításokat stb.), vagy szeretnénk a hírlevelet havonta megkapni, akkor az alábbi címre kell írnunk: kkinzl@trentu.ca.

The Classical Quarterly

Az 1996-1999 között megjelent számok tartalomjegyzékében kereshetünk, vagy a cikkek címe alapján, vagy kulcsszavas kereséssel. A cikkek teljes szövege nem érhető el, csak rövid tartalmi összefoglalások.

The Classical Review

A Classical Review honlapja az 1996 és 1999 közötti számokat tartalmazza. A számok tartalomjegyzékén keresztül a cikkek szabadon letölthetők .pdf formátumban. Lehetőségünk van a kulcsszavas keresésre is az 1996-1999 közötti számok teljes anyagában.

Classical Philology

Az 1996 és 1999 közötti számok tartalomjegyzéke érhető el a weben. Egy kereső segítségével könnyen kereshetünk tetszőleges kulcsszóra.

Classics Ireland

Az ír ókortörténeti társaság folyóiratának web-változata. Az 1994. évi 1. kötettől kezdve találhatunk cikkeket a történelem, dráma, régészet és oktatás tárgykörökből.

Didaskalia

A Didaskalia az antik színházzal és drámával foglalkozik, illetve az antik színdarabok modern feldolgozásaival. Információkat szerezhetünk a modern feldol-gozások-kal kapcsolatban, a közeljövőben bemutatandó darabokkal és általában mindenféle, az antik drámákkal foglalkozó eseménnyel kapcsolatban. Megtalálhatjuk az antik színjátszással és drámával foglalkozó legfrissebb és korábbi szakirodalom recenzióit is. Ha saját eseményünket akarjuk meghirdetni a Didaskalia web-lapján, akkor az alábbi címre küldhetjük üzenetünket:
DIDASKALIA@csv.warwick.ac.uk

Diotima

A Diotima a nőkérdéssel és a nemiséggel foglalkozik az ókori világban. Bőséges anyag áll rendelkezésünkre az alábbi nagyobb témakörök szerint: szemináriumok, előadások, kurzusok listája, nyomtatott és elektronikus publikációk, bibliográfiák.

Electronic Antiquity: Communicating the Classics

Az Electronic Antiquity az első weben megjelenő folyóirat volt, amely ma is működik és a klasszikus antikvitással kapcsolatos cikkeket közöl.

Göttinger Forum für Altertumswissenschaft

Német nyelvű elektronikus folyóirat a göttingeni egyetem honlapján. A cikkeket .pdf formátumban tölthetjük le.

Gymnasium

A Gymnasium c. folyóirat web-oldalain az 1890 és 1999 közötti számok tartalom-jegyzékét érhetjük el. Keresésnél azonban csak az 1950-1999 közötti számok tartalom-jegyzékeiben kereshetünk a Gnomon online segítségével.

Histos

A Histos az antik történetírás történetével foglalkozik. A folyóirat nyomtatott és internetes változatban is megjelenik 1996-tól kezdve.

Journal of Roman Military Equipment Studies

A neves folyóirat honlapja. Sajnos csak az egyes számok tartalomjegyzéke található meg.

New England Classical Journal (NECJ)

Hírlevél, amely az ókortudománnyal kapcsolatos híreket közli. Az 1994-1997 közötti számok érhetők el a weben.

Ókortudományi Értesítő

Az Ókortudományi Értesítő (OKÉ) 1997-ben indult azzal a céllal, hogy aktuális információkkal lássa el a magyar ókortudomány képviselőit. A lap évente két alkalommal jelenik meg, egy téli/tavaszi és egy nyári/őszi szám formájában.
Fő rovatai:
Utánpótlás: Ebben a rovatban az OTDK ókortudománnyal kapcsolatos díjnyertes dolgozatait, illetve kandidátusi-PhD disszertációk téziseit közlik.
Kiállítás: Az ókorral kapcsolatos magyarországi kiállításokról kaphatunk információkat.
Konferencia: Ókortudományi konferenciák beszámolói.
Interantik: Számítógépes és internetes adatbázisok, programok, honlapok.
Szigorúan titkos kiadványok: Ókori tárgyú, elsősorban egyetemi kiadványok recenziója, bemutatása.

Petronian Society Newsletter

Hírlevél az ókori regénnyel kapcsolatban.

Phoenix

A kanadai ókortudományi társaság híres folyóirata. A honlap kiadási és megrendelési információkat tartalmaz, a cikkek tartalmi összefoglalójával, illetve a következő számok tartalomjegyzékével együtt.

Pomoerium. Studia et commentarii ad orbem classicum spectantia

A Pomoerium ókortörténettel és klasszika-filológiával kapcsolatos cikkeket tartalmaz. A cikkek .pdf formátumban szabadon letölthetők.

Retiarius: Commentarii Periodici Latini

A Kentucky Egyetem folyóirata. Latin nyelvvel és irodalommal foglalkozik, különösen középlatinnal és a mai latinsággal.

Revue Internationale des Droits de l'Antiquite

Az ókori joggal foglalkozó folyóirat, amely a cikkek teljes szövegét közli.

Rubicon

A Rubicon történelmi folyóirat internetes változata. Nem található meg benne minden cikk, viszont egy keresőprogram segítségével bármilyen korszakkal, vagy témakörrel kapcsolatos keresést végezhetünk.

Scholia

Az afrikai egyetemek ókortörténeti oktatásával foglalkozó folyóirat.

Traditio

Az ókorral és középkorral egyaránt foglalkozó folyóirat, amely főleg eszmetörténettel és vallástörténettel foglalkozik. A keresést két index (author and subject - szerző és téma) teszi lehetővé.

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész