5. Bibliográfiák, bibliográfiai segédletek

További értékes segédletet jelentenek a különféle általános vagy tematikus bibliográfiák. Ezek segítségével gyorsan tájékozódhatunk egy-egy téma vagy témakör szak-iro-dalmával kapcsolatban. A bibliográfiák egy része nemcsak könyveket és cik-keket ad meg, hanem egyre több web-lapra is hivatkozik, melyeket többnyire köz-vet-len linkeken keresztül érhetünk el. Itt most négy jelentős bibliográfiát mutatunk be.

Gnomon Online. Bibliographische Datenbank

A híres recenziós folyóirat web-változata, amelyet az eichstätti egyetem honlapján érhetünk el. Létezik egyébként CD-ROM változat is. Az online bibliográfiáktól megszokott módon, többféle szempont alapján kereshetünk: könyvek, cikkek szerzői, folyóiratok címe, kiadási helye, ideje, ókori nevek, tárgyszavak alapján.

A Hellenistic Bibliography

A Hellenistic Bibliography a legjelentősebb hellenisztikus szerzők bibliográfiáit tartalmazza a reneszánsztól napjainkig. A nyomtatott szövegek bibliográfiai adatai mellett a weben megjelent publikációk közvetlen linkekkel érhetők el.
Az alábbi szerzőkkel kapcsolatos bibliográfiákat találhatjuk meg: Rodoszi Apollóniosz, Aratosz, Bión, Kallimakhosz, hellenisztikus epigrammák, Hermészianax, Hérondasz, Lükophrón, Moszkhosz, Nikandrosz, Nonnosz, Oppianosz, Szmürnai Quintus, Theokritosz.
Ezenkívül található két tematikus bibliográfia: Hellenisztikus társadalom és Hellenisztikus költészet (ezek csak az 1993-1997 között megjelent publikációkból való válogatások).
Az alábbi római szerzőkről is bőséges anyagot találhatunk: Catullus, Vergilius, Ovidius, Valerius Flaccus.
Az egyes szerzői bibliográfiákat megkerülve akár közvetlenül is kutathatunk a hatalmas anyagban, amely kb. 4200 tételt tartalmaz.

A Bibliographic Guide to Vergil's Aeneid

Az előbbi honlaphoz hasonlóan ez is hatalmas bibliográfia, amely Vergilius Aeneisének a reneszánsztól napjainkig megjelenő kiadásaival kapcsolatos összes publikációt tartalmazza.

Warfare in the Ancient World

Elton Hugh a későrómai hadtörténet egyik legkiválóbb szakértője több ajánló bibliográfiát is készített a klasszikus antikvitás hadművészetéhez.

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész