7. Feliratkatalógusok

A múlt század végén a nemzetközi ókortudomány egyik nagy vállalkozása volt az egykori Római Birodalom területén talált valamennyi latin felirat összegyűjtése és publikálása. A Corpus Inscriptionum Latinarum (CIL) több kötetben jelent meg, illetve számos kiegészítő kötet, sőt önálló, a modern államhatárok szerint tagolt feliratgyűjtemény jelent meg. Az interneten megjelenő feliratos adatbázisok nagy előnye nyomtatott társaikhoz képest az, hogy egy-egy feliratról - akár térben is szemléltetve azt - számos fényképet közölnek (például a Magyar Nemzeti Múzeum kőtára: http://www.mnm.hu). Az egyes feliratok fényképein kívül közölhető az összes interpretáció, valamint a feliratokkal kapcsolatos szakirodalom, a legfrissebb publikációkkal bezárólag. A hatalmas anyag számítógépes feldolgozására két példát mutatunk be.

Corpus Inscriptionum Latinarum (CIL)

A Corpus Inscriptionum Latinarum (CIL) web-változata. Az egyes kötetek .txt formátumban letölthetők. Az adatbázis nemcsak az eredeti köteteket tartalmazza, hanem az azóta megjelent kiegészítéseket, illetve különálló feliratgyűjteményeket is. Sajnos az egyes feliratok szövegében sok hiba van, ezért a feliratok szövegének ellenőrzése mindenképpen szükséges. Mégis rendkívül hasznos a web-változat, hiszen a szövegekből könnyen kereshetünk egy-egy szó előfordulására, illetve könnyen készíthetünk konkordanciákat.

Katholische Universität Eichstätt. Lehrstuhl für Alte Geschichte

Az eichstätti egyetem honlapján a Gnomon Online-on keresztül is fontos epigráfiai adatbázisokat érhetünk el. Ez a honlap is tartalmazza a CIL egyes köteteit, illetve egy görög feliratgyűjteményt. A latin feliratgyűjteményre eljuthatunk erről az URL-ről is: http://www.cdromverlag.de/ILS/

Epigraphische Datenbank Heidelberg

Az Epigraphische Datenbank Heidelberg tartalmazza a CIL megjelenése után előkerült feliratokat. Az adatbázis tartalmazza a feliratok olvasatát, az első publi-kálástól eltérő olvasatokat, a szöveggel és a felirathordozóval kapcsolatos adatokat, illetve a róluk szóló publikációkat. Az adatbázis a feliratok fényképét sajnos nem közli, bár folyamatban van az Epigraphische Phototek Heidelberg anyagának az interneten való közzététele. A feliratok szövegén belül számos szempont alapján kereshetünk.

Corpus Inscriptionum Graecarum Pannonicarum

1998-ban jelent meg Kovács Péter szerkesztésében a Corpus Inscriptionum Graecarum Pannonicarum. (Corpus Inscriptionum Graecarum Pannonicarum. Ed. by Péter Kovács with a supplement by György Németh and Flórián Sipos. Hungarian Polis Studies 3. Debrecen, 1998.) A könyvnek jelenleg már elérhető a web-változata is, mely Kovács Péter és a KLTE Ókortörténeti Tanszékének munkatársai, Németh György, Sipos Flórián és Forisek Péter együttműködése keretében készült.
Az adatbázisban a feliratok keresésére háromféle módon van lehetőségünk. Egy interaktív térképen antik, illetve modern városok kiválasztásával érhetjük el az adott településen található feliratok csoportját. Mivel a térkép betöltése hosszabb időt is igénybe vehet, ezért készült egy szöveges változat is, ahol Pannonia Superior és Pannonia Inferior városai ábécé-rendben, direkt linkekkel érhetők el. A harmadik lehetőség a keresőrendszer.
Az alábbi módokon kereshetünk: a felirat katalógusszáma, ókori városok, modern lelőhelyek, személynevek.
Az egyes városok feliratai ezeket az információkat tartalmazzák: a felirat képe, a felirat szövegének átírása (TLG Beta kóddal), az egyes feliratokhoz kapcsolódó szakirodalom, illetve kommentárok.

Előző rész     Tartalomjegyzék     Következő rész