Előző fejezet | Tartalom | Következő fejezet

Merre tovább?

A HTML fejlődése ellentmondásos. Népszerűsége óriási, alapjai biztosak, jól átgondoltak, de azóta mindenféle torzulások keletkeztek benne. A baj az, hogy eredetileg egy nagyon egyszerű dokumentumleíró nyelvet definiáltak, most pedig arra tart a HTML, hogy GUI, azaz grafikus felhasználói felület lesz belőle (plusz multimédia alkalmazás és reklámhordozó, plusz DTP kiadványszerkesztő és -terjesztő eszköz, plusz belső vállalati információs rendszer és üzleti tranzakciók közvetítője, stb.). Ma már rendelhetünk és fizethetünk is a WWW-ben bolyongva, laborokba kukkanthatunk be kandi kamerával, rádiót hallgathatunk egyenesadásban és mindenféle adatbázis-lekérdezőket nyüstölhetünk kérdéseinkkel. Messze kerültünk a kezdetektől és alaposan meghaladtuk a svájci atomtudósok igényeit.

A fejlődés egyik útja a

Java

A Java a HTML lapban a mozgás, az élet -- szó szerint. Lapjainkon ezek után számológépek, elektronikus jópofáskodógépek, dadaista versgenerátorok, kártyajátékok, köszönőrobotok és egyéb agyatlanságok tűnnek fel. A Java valódi programnyelv, amely kommunikációs felületként használja a HTML lapot.

Háromféle Java létezik. Az igazi Java egy komoly objektumorientált nyelv. Ebben teljes alkalmazásokat írhatunk meg. Van egy kistestvére, amely csak annyiban különbözik bátyjától, hogy nem önálló program, hanem inkább egyfajta rutingyűjtemény, melynek különböző részeit a lapról hívjuk meg. Végül egy elfajzott rokon is van, a Javascript, ez nem önálló, hanem a HTML lapba beleírható nyelv. Míg az "igazi" Java-t le kell fordítani, addig ezt egy interpreter értelmezi sorrol sorra, mint az otthoni C64 a Basic programokat. Képességei nagyon korlátozottak, igazából csak hasonlít a Java-ra, de nem az (valamikor Mocha névre hallgatott). Előnye, hogy ott van a lapban, de ez egyben a hátránya is: bárki betekinthet programozói munkásságunkba. Ráadásul lassú is. De van, létezik, használható.

A Java alkalmazások csak a friss kiadású böngészőprogramokkal használhatók, s van olyan is, amelyik csak a Javascriptet érti.

Teljesen más utakon halad a

VRML

azaz a Virtual Reality Markup Language. Ez egy háromdimenziós világot ír le, amelyben mászkálhatunk, foroghatunk, közelre és távolra tekinthetünk, környezetünket pedig alakíthatjuk. Aki játszott már DOOM-szerű játékkal, az tudja, milyen érzés. Ez már nem lap, nem kiadvány! Ez világ! Saját személyes, egyéni világ építhető fel.

A VRML jelenleg viszonylag egyszerű térbeli alapelemekkel dolgozik, de árnyékolás és perspektíva kezdettől van benne. A generált világok még elég DOOM-stílusúak, s még így is nyög tőle a vonal és a gép. Egy VRML "lap" megjelenítéséhez jóval nagyobb teljesítmény szükséges, mint egy HTML laphoz.

A WWW világához úgy kapcsolódik a VRML, hogy ennek böngészői felimerik a HTML lapokat és vagy maguk dolgozzák fel azt, vagy átadják egy HTML olvasónak. A VRML világában egy HTML lap csak "falragasz"...

Honlap holnap

Végetért a honlapiskola. Remélem megérte a szöveg elolvasása és a példák megfejtése. Ha az Internet világa újabb oldalakkal gazdagodik, az mindenkinek jó.

Honlapunk címét elektronikus leveleinkben (a .signature állományban) és akár névjegykártyánkon is feltűntethetjük. Bejegyeztethetjük a Hungary Network Ki-Kicsoda lapjára http://www.hungary.com/kiki/, vagy más szolgáltatókhoz. (A Yahoo-t csak annak ajánlom, aki szeret naponta több (tucat) reklámlevelet kapni). Más keresőszolgáltatások viszont hamarosan maguktól is rátalálnak a lapunkra. A látogatok száma eleinte kevés lesz, de ha jó az anyagunk, hamarosan egymás sarkát tapossák majd.

A jó lap nem avul el, azaz illik rendszeresen a karbantartással foglalkozni. Az elavult anyagokat és linkeket törölni kell, az újdonságokat és a még fejlesztés alatt álló oldalakat pedig külön érdemes jelezni, hogy a visszajáró látogatók könnyebben megtalálják. Ha véletlenül költözünk, akkor a régi címen (ha lehetséges) hagyjunk egy lapot. Ezen jó nagy betűkkel jelentsük be, hogy elköltöztünk, az új címünk pedig ez és ez, amit persze kattinthatóan építünk be.

Van egy-két dolog, amit nem szerencsés az oldalakra feltenni. A kimondottan reklámra szakosodott szolgáltatókon kívül a reklám általában tiltott tevékenység. Nem illik másokat megsérteni, bosszantani, és politizálni sem közkedvelt dolog. Ne tegyunk ki olyan anyagokat sem, amit a törvény tilt -- vagy az etikett. Ezeket egy kirakatba sem tennénk ki -- és a honlap nem más, mint egy elektronikus kirakat. A rendszergazdától érdeklődjünk, mit tekint ő nem kívánt anyagnak.

Mindezek nem lehetnek túl szigorú megkötések a végtelen fantázia számára. S lám, a megvalósítás nem is oly bonyolult. Nincs mese, bele kell vágni a lapalapításba!


Előző fejezet | Tartalom | Következő fejezet