Horváth Miklós:

A nemzetőrség megalakulása


Reggel 7 órakor, amikor Zs. Szabó főhadnagy, az új segédtiszt Maléter ezredesnél jelentkezett, már Mecséri ezredest és Kiss Sándor őrnagyot is az őrszobában találta. Maléter azt tudakolta, hogy a laktanyába jövet látta-e, hogy vonulnak kifelé a szovjet csapatok. A főhadnagy közölte, hogy ezt nem tapasztalta. Azt a parancsot kapta, hogy kísérje el Mecséri ezredest, akivel ellenőrizni fogja a szovjet csapatok kivonulását, és azt, hogy a magyar csapatok rendben átvették-e tőlük a kijelölt objektumok őrzését. Ezekre az információkra a kormány tájékoztatása miatt van szüksége, tette hozzá az ezredes.

Nem sokkal később jelentkezett a mátyásföldi repülőtér parancsnoka, és felajánlotta szolgálatait. Az ezredes arra kérte, hogy az ország területe felett folytassanak légi felderítést, figyeljék a szovjet csapatok mozgását, egyáltalán azt, milyen erőkkel vannak az országban.

Az ezredes még reggel 8 órakor a Parlamentbe ment, ahonnan Kovács István és Király Béla vezérőrnagyok társaságában tért vissza. Sorra érkeztek a felkelőcsoportok és az üzemek küldöttei is. A terem bejáratánál egy katona és egy felkelő állt őrséget.

Visszatért Mecséri ezredes is, és jelentette, a várost gépkocsival körbejárta, azt tapasztalta, hogy a szovjet csapatok nagyrészt kivonultak vagy kivonulóban vannak.

A megbeszélésre mintegy százan jöttek, a felkelőcsoportok, a honvédség, a rendőrség, és több ipari üzem képviselői. A Corvin közből jelen volt Iván Kovács László, dr. Antalóczy, Bornemissza, a két Pongrátz testvér és Szabó László. A rendőrséget Kopácsi Sándor rendőrezredes, a honvédséget Kovács István, Váradi Gyula, Horváth Mihály vezérőrnagyok, Márton András ezredes, Solymosi János alezredes és mások képviselték.

Az értekezletet a tervnek megfelelően Maléter ezredes mint elnök nyitotta meg. Az ünnepélyességet a Szózat éneklése jelentette. Maléter arról beszélt, hogy a harcok első szakasza lezárult, győzött a forradalom, és most az a feladat, hogy megvédjék a vívmányokat, ehhez pedig szervezet kell. Szerinte a felkelő csoportok tagjait a honvédség és a rendőrség kötelékébe kell venni, a 18 éven aluliakat pedig katonai iskolára kell küldeni. Azok, akik ezt a megoldást nem tartják jónak, leteszik a fegyvert és visszamennek a munkahelyükre dolgozni.

Ezt követően Király Béla kapta meg a szót. Először arról beszélt, hogy a nemzeti demokratikus forradalom anélkül győzött, hogy egységes központi vezetése lett volna. Åm ez a győzelem csak akkor tartható fenn, ha a forradalom résztvevői, győztes ifjai, egyetemistái, munkás ifjai, harci egységei, az alakulóban lévő üzemi őrségek, a honvédség és a rendőrség egységes vezetés mellett őrködik afelett, hogy a forradalom vívmányait se restaurációs kísérlet, se reakciós elemek támadásai ne veszélyeztessék.

"Tudni kell, hogy a forradalom vívmányait három elem veszélyezteti.

  1. Restaurációs kísérletek,
  2. Reakciós zavarkeltés, - melyek ellen fegyvereseinkkel kell fellépnünk.
  3. A szovjet csapatok késlekedése Budapest kiürítésében, amelyet minden rendelkezésre álló békés eszközzel siettetnünk kell.

E veszélyek ellen tehát úgy védekezhetünk, ha a 28-i Nagy Imre nyilatkozatban megjelölt új karhatalom legfelsőbb vezetését gyorsan, egyetértéssel, határozottan megszervezzük, mert a mai állapot sok veszélyt rejt magában.

Tömérdek a száma a hazáját szerető hős szabadságharcosoknak, tömérdek a száma a harcoló alegységeknek is. E szertelen ütőerő mind egyet akar, de szét van aprózva kis csoportokba, egyedekre. Pedig a forradalom vívmányait csakis összefogott erőkkel, egységes vezetéssel lehet megőrizni.

A Minisztertanács nevében Nagy Imre október 30-án megbízta a Forradalmi Karhatalmi Bizottságot, hogy lássa el az új karhatalom egységes központi vezetését. A Forradalmi Karhatalmi Bizottság, mint legfelső irányító szerv vezeti a karhatalmi szolgálatot és összehangolja a honvédség és a rendőrség ilyen irányú munkáját.

Emellett feladata, hogy segítsen megalakítani a Nemzetőrséget, mint a magyar nemzet fegyveres testületét a harcokban résztvett egységekből, a munkás és ifjúsági osztagokból, munkásőrségekből. A lényeg tehát az, hogy minden olyan fegyveres egység, amely nem tartozik a honvédséghez, illetve a rendőrséghez a mai napon a Nemzetőrség egységes fegyveres testületévé válik."

A Nemzetőrség haladó hagyományainak a felvázolását követően Király Béla rátért az értekezlet konkrét feladatainak az ismertetésére.

Javasolta, hogy a gyűlés, mint a Forradalmi Karhatalmi Bizottság közgyűlése az operatív feladatok megoldására azonnal állítsa fel a Forradalmi Karhatalmi Bizottság Operatív Bizottságát, melynek feladata a közgyűlés határozatainak a végrehajtása, intézkedések kidolgozása és a végrehajtó szervekhez való eljuttatása, javaslattétel nemzetőr alakulatok működésének engedélyezésére, illetve megvonására, a nemzetőr, honvéd és rendőr alakulatok karhatalmi irányítása.

Elmondta, hogy az Operatív Bizottság folyamatosan működik és a feladatokat a vezető irányításával a szervezési, karhatalmi, anyagi és pénzügyi, híradó albizottságok hajtják végre.

A Nemzetőrség Szervezeti Szabályzatával kapcsolatban többek között a következőket mondta:

"A nemzetőrség a győzelmes nemzeti demokratikus forradalom vívmányainak restaurációs és reakciós kísérletek ellen való megvédésére alakult önkéntes fegyveres szolgálat, illetve fegyveres alakulat, amely a Forradalmi Karhatalmi Bizottság irányításával a honvédséggel és a rendőrséggel karöltve az ország belső békéjének helyreállítása, illetve fenntartása érdekében karhatalmi szolgálatot lát el. A nemzetőrség tagjai a fegyveres szolgálatra ünnepélyes esküt tesznek. [...]

A nemzetőrségi alakulatok felállítására javaslatot tevő szervek a Forradalmi Karhatalmi Bizottságtól munkájuk megkönnyítésére honvéd és rendőr tiszteket igényelhetnek[...]

Az összes nemzetőrségi alakulatok vezetésére a nemzetőr főparancsnokság hivatott. A szervet a Forradalmi Karhatalmi Bizottság közgyűlése hozza létre.

A nemzetőrség általános szervezési egységei a nemzetőr zászlóaljak kb. 350 főből, a századok kb. 100 főből, nemzetőr szakaszok kb. 40 főből állnának. A nemzetőrségi alakulatok szervezeti és felszerelési táblázatát a Forradalmi Karhatalmi Bizottság Operatív Bizottsága kidolgozva a megalakuló alakulatoknak kiadja.

Fővárosunk újjáépítése és esetleges más feladatok megoldására különleges nemzetőr alakulatok is szervezhetők, mint műszaki, híradó stb. alakulatok.

Minden nemzetőregység maga választja meg a parancsnokát demokratikus választással."


(Megjelent: Horváth Miklós: Maléter Pál. Budapest, 1995. 138-141. l.)