TARTALOM Gaál E.: Davies-Macadam 93


ELŐSZÓ


Az idén éppen ötven esztendeje annak, hogy a Miskolci Egyetem Észak-Magyarország legnagyobb városában megkezdte sokoldalú oktatási és tudományos tevékenységét. A fél évszázados folyamatos működés - amelyet kiegészít a megelőző selmeci és soproni két évszázad - a világ sok egyeteméhez képest rövid időszak csupán, mégis a változó oktatáspolitikai rendszerek, kihívások és elvárások ellenére egyetemünk fejlődése dinamikus és sokoldalú volt.

Abban, hogy a miskolci 50 év mennyire elegendő lehetett - a hagyományteremtés mellett - a történelemmé formálódáshoz, bizonyára jelen tanulmánykötet szerzői is megerősítenek. A történelem, az újabb és újabb tudományterületeket integráló egyetemünk legújabb s egyben legnagyobb, Bölcsészettudományi Karának legjelentősebb hallgatói létszámú szakja. Történészeink nem csupán évi új diplomás nemzedék kibocsátásával foglalkoznak. Bizonyítja ezt kutatási eredményeiknek e legújabb foglalata is. A "Studia Miskolcinensia" sorozatnak ezúttal immár a harmadik számát ajánlhatjuk az Olvasó figyelmébe. A szerzők írásai folyamatosan látnak napvilágot egyéb hazai és külföldi kiadók gondozásában, folyóiratok hasábjain. Mégis szeretnék saját publikációs formában is megjeleníteni kutatásaikat. Csak kívánni tudom, hogy pénzügyi és szakmai lehetőségeik tegyék lehetővé a jövőben, hogy sorozatuk valóban "év"-könyv lehessen.

A következő lapokon olvasható huszonhárom tanulmány szerzője többségében a Miskolci Egyetem egykori vagy jelenlegi tanára. A szerkesztők olyan dolgozatoknak is helyt adnak, amelyek a tanszékek korábbi konferenciáin elhangzott előadások tanulmánnyá formált változatai. A szerzők által érintett történelmi korszakok sokszínűségének érzékeltetésére nem vállalkozhatunk, hiszen azok reprezentálják az ókortörténet, az egyetemes és magyar történelem szinte valamennyi periódusát. Átfogó jellegű munkák ugyanúgy találhatók közöttük, mint résztanulmányok, feldolgozások és forrásközlések, társadalom-, politika-, gazdaság- vagy éppen helytörténeti értekezések, továbbá vitára indító problémafelvetések, elméleti, historiográfiai bemutató írások egyaránt.

A részletes tallózást inkább az Olvasóra bízzuk, akinek megtisztelő figyelmére a miskolci történészek eddigi és leendő kötetei egyaránt számot tarthatnak, megítélésem szerint: méltán.


Miskolc, 1999. április 30.

Dr. Bessenyei Lajos
a Miskolci Egyetem rektora

TARTALOM Gaál E.: Davies-Macadam 93