bontófa

a kukorica csuhéjának felszakítására szolgáló rövid, tőr alakú faeszköz. Amikor a kukoricát a mezőn fosztva szedték, akkor használták. Kezük kímélésére az éles csuhé felszakításakor, jobb kezükbe vékony, hegyes pecket fogtak, melynek hegyes vége hüvelykujjuk irányában állt ki, hogy szilárdabban álljon, középső ujjukhoz kis bőrdarabbal vagy madzaggal is hozzákötötték. Kukoricatöréskor bal kezükkel megfogták a fej egyik oldalát, a jobb kézben tartott hegyes fával pedig a csövet takaró csuhét felhasították, majd a hasítás nyomán a csuhét a csőről lehúzták, ill. a tiszta, csupasz csövet letörték. Újabb eszköz, sok vidéken még jól nyomon követhető elterjedése is. Hasonló szerszámot egyébként már a kukorica őshazájában is ismertek, mégis nehezen képzelhető el, hogy közvetlenül onnét származott volna. (→ még: kukorica) – Irod. Balassa Iván: A nyövező (Ethn., 1944); Balassa Iván: A magyar kukorica (Bp., 1960).