hamis bor

nem kizárólag szőlőből készült, ún. csinált bor, a színbornál feltűnően savanyúbb vagy édesebb, sokszor zavaros, azonban valamelyik borfajtához hasonló ital. A hamis bor a lőrekészítésnél is nagyobb mennyiségű víz hozzáadásával készült; elnevezése változatos: calbál, calbáj (Baranya m.), csavirga (Heves m.), drapák (Felvidék), szolvaj (Alföld). – A színbor vizezése, a törköly és borseprő többszöri felhasználása ellenében a paraszti borászati gyakorlat helytelenítette a borok házasítását, a különböző kész borok egymáshoz keverését a borkereskedők praktikájának tartotta. A bor alkoholtartalmának fokozására használt mézes ízesítést még nem, de a nád- és répacukor hozzáadását már hamisbor-készítésnek minősítették. A bor festését sáfránnyal, sárgagyömbérrel és bodzával, színtelenítését nyers cserfaforgáccsal végezték. A történeti borvidékek borait a 18. sz. elejétől bortörvényekkel igyekeztek védeni, és a múlt századi gazdasági társulatok és szőlőcéhek is igyekeztek a hamis bor terjedését megakadályozni. – Irod. Feyér Piroska: Szőlő- és borgazdaságunk történetének alapjai (Bp., 1970).