kantaszekér

hosszú nyelű, kerekekkel ellátott villás rúd, a kemencében főzés eszköze. Segítségével a kemence belsejébe tolják, ill. kiveszik a főzőedényeket. Egyéb nevei: kemenceszekér, ördögszekér, kuruglya, bürögle, kocsorba. DNy- és D-Dunántúlon, valamint a közvetlenül szomszédos alföldi területen használják. A magyar népi kultúra délszláv, közelebbről valószínűleg szlovén kapcsolataira utal. A kantaszekér egyszerűbb formái a kerék nélküli villás vagy kampós rúd (kemencebot, kemencevilla). Kantaszekérként használják a parazsat toló szénvonót is. – Irod. Bátky Zsigmond: Kuruglya és kocsorba (Népr., Ért., 1931); Gunda Béla: A lakóház kialakulása az Ormánságban különös tekintettel a tűzhelyek kultúrmorfológiai jelentőségére (Ethn., 1936).