vándorkovász, kóborló kovász

kenyér erjesztéséhez előkészített → kovászmag, amit más háztartásban használnak fel, mint ahol készül. A Zagyva és a Közép-Tisza vidékén szórványosan előfordul, hogy szomszédsági csoportok tagjai közt a kenyér erjesztő anyaga körbejár. A kenyérsütéskor félretett kovászmagot azonnal vízbe áztatják, esetleg járulékos anyagokkal. Ez a keverék a vándorkovász. Átveszi a következő ház, sütnek vele másnap és így tovább. Közös kovászmagot szintén szórványosan az ÉK-i országrészen is használnak, de itt megkülönböztető neve nincsen. – Európában többfelé rendszer a kovászmag körbeadása ott, ahol a házi kenyérkészítés egy-egy közösségben szabályozott sorrendben történik. Így elsősorban olyan övezetekben, ahol a kemencetartás középkori feudális privilégiuma nyomán a házikenyeret nagyobb közösség közös használatában álló sütőházak kemencéjében, s ezért napra beosztott sorrendben sütik meg.