Automatikagyártók

A Mechanikai Mérőműszerek Gyárának (MMG), Magyarország egykoron legnagyobb automatikaelem és automatikarendszer gyártójának jogelődjét, Marx Ferenc 6 fős fémáru és feszmérő üzemét 1900-ban alapították. A kis üzem a II. világháború előtt gyorsan fejlődött, előbb Marx és Mérei Tudományos Műszerek Gyára, majd Marx Első Magyar Repülőműszer Gyár néven szerepelt. A mintegy 100 főre növekedett létszámmal az 1930-as években már anyagvizsgáló berendezéseket is gyártottak. 1948 áprilisában a cég állami tulajdonba került, a Marx gyárból és további öt kisebb műszerüzemből megalakult a Mechanikai Műszerek Gyára. A cég fő profilját ekkor csőrugós manométerek, autóműszerek, ipari hőmérők és mennyiségmérők jelentették. 1954-ben profilja a pneumatikus automatika elemek és berendezések gyártásával bővült, és rövidesen megkezdődött a villamos analóg automatika elemek gyártása is. Több kisebb gyár és a Méréstechnikai Központi Kutató Laboratórium beolvadásával, majd vidéki telephelyek és részlegek létesítésével az 1970-es évekre 5000 fős nagyvállalattá fejlődött. Saját kutató-fejlesztő bázisuknak köszönhetően állandóan bővítették termékeik sorát. Műszerek, távadók nagy választékát gyártották, de az 1980-as években már mikroszámítógép vezérlésű irányítástechnikai berendezéseket készítettek. Részt vettek többek között a MÁV forgalomirányítási rendszerének fejlesztésében és a Paksi Atomerőmű III–IV. blokkjainak műszerezésében.

{IV-295.} A Nivelco-t az 1980-as évek elején alapították, hírnevét saját fejlesztésű készülékeivel – főleg ultrahangos szintmérőivel – alapozta meg. A cégnek komoly szerepe volt az utrahangos méréstechnika hazai elterjesztésében, de fejlesztéseik világviszonylatban is elismertek. Kevesen tudják, hogy a kompakt – helyszíni jelfeldolgozós – szinttávadót a világon elsőként a Nivelco mérnökei fejlesztették ki. A visszhang visszaverődésének idejét figyelő távolságmérőik széles mérési tartományuk, és kiváló iránykarakterisztikájuknak köszönhetően az alkalmazási területek széles körét fedik le: pl. poros, darabos anyagok, folyadékok érintkezés nélküli szintmérése. Az 1980-as évek közepétől a Nivelco termékválasztéka folyamatosan bővült. Hőmérsékletmérők, univerzális kijelzők, időrelék, szenzorok és egyéb műszerek egészítették ki a szintméréstechnikát.

A Datacon Ipari Elektronikai Kft. jogelődjét a Datacon Elektronikai Gmk.-t 1982-ben alapította a Műszeripari Kutató Intézet két tudományos munkatársa. Az első három évben két fő tevékenységi területük volt: speciális méréstechnikai és mérésadatgyűjtési feladatok megoldása, valamint speciális mérőkészülékek fejlesztése és kis sorozatú gyártása. 1986-ban – létszámban bővülve kezdődött el az intenzív fejlesztő munka, amelynek eredménye, a ma kb. 30 féle – a ipari primer műszerezés területéhez tartozó – alaptermék, amelyek a rendelhető opciók figyelembevételével kb. 100 féle termékváltozatot jelentenek. 1986-ban kezdődött a DT4040 és DT4080 típusú mérésadatgyűjtő rendszerek fejlesztése, majd gyártása, amelyek a megjelenésükkor, az akkori nyugati konkurensek (Solartron, Fluke, HP) gyártmányaival egyenértékű műszaki színvonalat képviseltek.

Haga Automatika Kft. Az első sorozatban gyártott magyar mikroprocesszoros PID-programszabályozót, amely ún. ARW túllövéscsökkentővel működik, 1987-ben fejlesztette ki a Kalória Hőtechnikai Kft. 1998-ban a KALÓRIA Kft. kettévált és azóta az automatikával foglalkozó részleg Haga Automatika Kft. néven önállóan működik. Azokat a folyamatokat, amelyek érzékelője a változásokat időben késleltetve jelzi, be-ki kapcsolással csak nagy lengésekkel lehet szabályozni. A jelenséget már az 1940-es években PID analóg szabályozókkal kiküszöbölték, de a valódi megoldás csak a mikroprocesszoros technika fejlődésének köszönhető. Az elméleti PID-szabályozó kiegészítve a gyakorlati tapasztalatokkal jól algoritmizálható. A mikroprocesszoros PID-szabályozó a szabályozott rendszert lengések nélkül, a technológiai követelményeknek megfelelően szabályozza. A mikroprocesszoros technika fejlődésével egyidejűleg alapvető követelmény lett a készülékek közötti kommunikáció, amelynek célja a rendszerek integrációja. A szabályozók is kommunikálnak a központi számítógéppel. A kommunikáció nyelve a protokoll. A vezető cégek különbözö protokollokat írtak: MODBUS, PROFIBUS, HART stb. A Haga jelenleg univerzális mikroprocesszoros programszabályozókat gyárt, amelyek MODBUS protokollal csatlakoznak számítógéphez és azzal MULTIMASTER üzemmódban kommunikálnak.