Antal Gábor (1922)

Antal Gábor működését inkább kiváló újságcikkeiből, tárcáiból ismerik az olvasók; nagy sikert aratott Fodor Józsefről írt könyve. Egy szál gyertya címmel 1969-ben rendezte ciklusba múltidéző írásait, melyekből a két világháború közötti értelmiségi létforma egyik izgalmas összetevőjét ismerhetjük meg: a folytonos, mohó ismeretszerzést, mely e réteg műveltségét szervesen európaivá tette, s szorosan hozzákapcsolta a humanista hagyományokhoz. E nagyvárosi kultúra megteremtette saját, külön életformáját, ezt jelenítik meg nagy beleérzéssel, némi nosztalgiával Antal Gábor kötetének egyes apró fejezetei, amelyek végül is jól értelmezhető, változatos színekben játszó mozaikképpé rendeződnek.

Vonzó a megírás módja is: a szerző szerényen a háttérben marad az érzékletesen mozgósított élet- és műveltséganyag mögött, ugyanakkor azonban egy-egy jól elhelyezett csattanóval, finom leírással visszakapcsol a tárcának ahhoz a hagyományához, melyet a két világháború között Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes vagy Márai Sándor műveltek a legmagasabb színvonalon. Öregek és fiatalok, példaképek és nemzedéktársak tűnnek elő az író által hitelesen megjelenített hétköznapokból, melyek bővelkednek derűs epizódokban, mégis szorongatóvá teszi hangulatukat a közeledő, elkerülhetetlen újabb világégés, melynek éppen azok lettek a legszenvedőbb részesei, akiket Antal Gábor a legközelebbről ismert és a leghitelesebben ábrázolt.

Az Egy szál gyertya voltaképp szokatlan formában megvalósított önéletírás; egy korszak apró élet- és jellemképekből összeállított metszete, melyben nem az idő folyamatossága szabályozza az eseményeket, hanem a tudatos rendező akarat fogja őket egységbe. Az időszakasz vidám és tragikus eseményei olvadnak harmóniába itt, s a mesterek, barátok – Devecseri Gábor, Havas György, Hevesi András, Lukács László, Ságvári Endre, illetve Füst Milán, Kassák Lajos, Kellér Andor, Nagy Lajos – szoborcsoportja szemünk láttára elevenedik meg, s vele az egykori gazdag és változatos irodalmi élet egyik jellemző és fontos törekvése.