A táplálkozás.
Összefoglaló és általános művek

GÖNCZI F., A göcseji s hetési nép étele, itala és étkezése. Néprajzi Értesítő, 1907; ECSEDI I., A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása. Debrecen, 1935; GUNDA B., Magyarországi primitív főző-sütő eljárások. Néprajzi Értesítő, 1935; BÁTKY ZS., A magyar konyha története. Néprajzi Értesítő, 1937; BOLLA J., A népi konyhamesterség műszókincse Felsőgörzsönyben (Bakonyalja). Debrecen, 1939; BÁTKY ZS., Táplálkozás. In: Magyarság Néprajza2. I. Budapest, 1941; KARDOS L., Az Őrség népi táplálkozása. Budapest, 1943; VAJKAI A., A magyar népi táplálkozás kutatása. Budapest, 1947; MORVAY J., Az ünnepi táplálkozás a Boldva völgyében. Ethnographia, 1950; BELÉNYESI M., Egy XVI. századi főúri étrend kultúrtörténeti tanulságai. Néprajzi Értesítő, 1958; SCHRAM F., Összefüggések az úri és a népi konyha {H-689.} között. Ethnographia, 1961; BÓNA J., Haraszti táplálkozási hagyományai. Szeged, 1963; KISBÁN E., A népi táplálkozás alakulásának problémái. Műveltség és Hagyomány, 1963; KISBÁN E., Újítások Észak-Dunántúl újkori népi táplálkozásában. Ethnographia, 1970; ERDEI F., Népi ínyesmesterség. Budapest, 1971; SCHRAM F., Némelly étkek készítési módgya (XVIII. századi kéziratokból). Budapest, 1974; SZIGETI GY., Az apátfalvi nép táplálkozása. Móra Ferenc Múzeum Évkönyve, 1972–1973 (1974); MORVAY J.–KRESZ M., Táplálkozás, konyha, cserépedények. Néprajzi Közlemények, 1977.