Felföldi, palóc házterület

A Garamtól egészen a Hernádig, néhány vonásában a Bodrogig terjedő hegyvidéket foglalja magába, mely északon a szlovák nyelvhatárig terjed, délen pedig az Alföld síkságára is behatol. Bár az észak-déli irányba siető folyók völgyei szabdalják, vízválasztók különítik el egymástól tájait, főbb elemében ez a házterület mégis egységes. E vidék földje és adottsága többnyire szegény, ezért Igénytelenségből sok archaikumot konzervált, így itt találjuk nyomát a barlanglakásoknak is.

90. Boronaház

90. Boronaház
Ájfalucska, egykori Abaúj-Torna m., Csehszlovákia

91. Barlanglakás

91. Barlanglakás
Alsóborsod

92. Lakóház

92. Lakóház
Borsod m.

55. ábra Lakóház alaprajza.

55. ábra Lakóház alaprajza.
Márianosztra, Nógrád m. XIX. század.
1. Szoba. 2. Pitvar (konyha). 3. Kamra

Az osztott települést nemcsak a sík vidéken, hanem a hegyek lábánál, sőt helyenként a hegyek között is megtaláljuk. Mivel a török uralom {H-173.} e területnek csak az aljáig jutott el, ezért a falvak települési rendje számos középkori vonást megőrzött. Sok a halmazfalu, melyek némelyike az utóbbi időben oldódott fel és rendeződött utcássá. Helyenként az orsós településre is jó példákat találhatunk.

A palócok, míg az erdők meg nem ritkultak és el nem zárták azokat a parasztság elől, fából építkeztek. Vagy boronából rótták, vagy zsilipeléssel rakták a falakat, esetleg vastagabb deszkákat eresztettek a függőleges gerendák vájataiba. Csak az utolsó száz évben terjedt a földépítkezés, mely szükségből egyre nagyobb területet hódított. A tetőszerkezet ritkábban szelemenes, gyakrabban szarufás, amit csaknem kizárólag zsúppal fedtek, ebben a munkában a palócok mindig nagy mesterek voltak.

A házban, mióta történetileg nyomon kísérhető, mindig belülfűtős kemencét raktak, mely előtt kisebb padka szolgált a nyílt tűzhelyen végzett főzéshez és sütéshez (l. 68., 69. kép). A nagy lapos formájú tűzhelyes kemencét észak felé szlovák szomszédainknál is megtaláljuk. Ezzel szemben a múlt században dél felől az alföldi boglya alakú kemence északra nyomulását is kimutathatjuk. A házhoz elsőként a tűzhely nélküli hidegpitvar csatlakozott, mely inkább raktárként szolgált. Amikor a tűzhely kikerült a pitvarba, akkor még egy helyiséget ragasztottak az épülethez: ez volt a kamra.

A palóc ház méreteivel és beosztásával a gyakran 25–30 tagú nagycsaládhoz alkalmazkodott. A család a gazda vezetésével együtt maradt férfiágon, vagyis a felnőtt fiúk ide hoztak asszonyt, és együtt éltek, egy gazdasági egységet képeztek. A rendkívül nagyméretű szobában téli időben egész nap együtt élt a család, itt főztek, itt ettek. De csak a férfiak hálóhelyéül szolgált, mert az asszonyok a kisgyerekekkel együtt a pitvarból nyíló fűtetlen kamarában háltak. Az ágyakat rendszerint szúnyogháló kerítette el egymástól, mely nyáron a legyek, szúnyogok, télen valamelyest a hideg ellen védett. A fiatalemberek legszívesebben az ólban, nyári időben a csűrben vagy a ház padlásán, a szénában aludtak.

A nagyobb gazdasági épületek közül a csűr a legjelentősebb, mely a jobb módúaknál három-, szegényebbeknél kétosztatú. Kisebb építmények között a minden udvaron megtalálható disznóólat, a hidast kell megemlíteni. Ezt eladásra is készítették, és szétszedett formában a délibb vidékekre fuvarozták.